Köpekler ne yer? Sağlıklı nasıl beslenir?

21 Mart 2022
5929
Köpekler ne yer? Sağlıklı nasıl beslenir?

Köpekler bizlerden farklı bir metabolizmaya sahiptir. Bu nedenle yediklerimizi onlarla paylaşmadan önce araştırmamız ve uzmanlara danışmamız gerekir. Her patili dost sahibi, köpeğini mama dışında besinler ile beslemek ister. Bu nedenle “Köpekler ne yer” sorusunu çok sık duyarız. Burada önemli olan ise, köpeğin sadece hangi besini yiyebileceği değildir. Ayrıca verilecek olan besinin uygun şekil ve ölçüde hazırlanmış olması da dengeli bir beslenmeye sahip olmaları için önemli etkenlerdir.

Yemek yerken karşınızda sizi izleyen bir çift göz varsa,  yudumlamakta zorluk çekebilirsiniz. Bizler için misafir ağırlamak ne kadar keyifli ise, patili dostlarımız ile yediklerimizi paylaşmakta bir o kadar keyiflidir. Üstelik ilk defa tattıkları yiyecekleri yemelerini izlemek ve bu duruma tanık olmak keyifleri ikiye katlar. Onların da damak tadının var olması bizleri neşelendirir adeta. Ancak her yediğimize ıslak burunlarını davet etmek, doğru değildir. Bu nedenle köpekler ne yer sorusunun yanıtına ulaşırken ilk defa verilecek olan besinlerin daima az miktarda olması gerektiği de unutulmamalıdır.

Köpekler ne yer?

Köpekleri mama ile beslemek en sağlıklı ve güvenli yoldur. Mama içeriğinde ihtiyaç duydukları her şey yer alır. Bu nedenle ek besine ihtiyaç duymazlar. Ancak “Köpeklere mama dışında ne verilir” sorusunu köpek severlerden çok sık duyarız. Köpek Mamasi ile ihtiyaçları karşılansa da farklı lezzetler tatmalarını ve özellikle eğitimlerini keyifli hâle getirmek isteriz. Çünkü patili dostlarımız ailemize katıldığında onlara öğretmemiz gereken pek çok şey ardı sıra geliverir. Bazı eğitimler kendiliğinden keyifli geçse de bazıları bizi zorlar. Enerjileri oldukça yüksek olan köpeklerin odaklanmasını sağlamak için küçük atıştırmalıklara ihtiyaç duyarız. Bu atıştırmalıklar çeşit olarak ne kadar fazla olursa, eğitim bir o kadar kolay ve neşeli geçer.

Eğitimler dışında yaz aylarında serinletmek ve kış aylarında enerjilerini toplamalarını sağlamak için köpek beslenmesi konusunda araştırmalar yaparız. Onların mutluluğu bizleri de pozitif yönde yükselttiği için yemeklerimizi onlarla paylaşmak isteriz. Neyse ki köpeklere mama dışında verilebilecek pek çok yiyeceğe sahibiz. Birçoğu da elimizin altındadır.  Önemli olan köpekler için zararlı yiyecekleri elemek ve uygun olanların da hazırlanmasına dikkat etmektir.

Köpeklerin yiyebildiği ev yemekleri

köpeklerin yiyebildiği en yemekleri

Köpeklerin sindirim sistemleri bizlerinkinden farklıdır. Bu nedenle insanların yiyebildiği her şeyi yiyemezler. Ancak sofralarımızda yer alan pek çok yemeğe onlar da ortak olabilirler. Yemeklerin kokusundaki cazibe, baharatların kattığı lezzet onlar için de önemlidir. Bizler masamızda yemeklerimizi yer ve içeceklerimizi yudumlarken onlar da mama kaplarından bize eşlik edebilirler. Ölçülü ve dikkat edilerek önlerine konulan ev yemekleri mutluluklarını arttırır. Ödül olarak bolca sevgi gösterisi alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Önemli not: Köpeğinize mama dışında hangi besini verirseniz verin, günlük yediği mama miktarının küçük bir kısmını oluşturmalıdır. Bu miktar uzmanlar tarafından günlük öğünlerinin %10’unu aşmaması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca et ve et ürünlerinin çiğ olarak tüketilmemesi gerekir.

Sakatat yemekleri

Pişmiş olarak mama kaplarına koyulan sakatatlar patili dostlarımız için çok faydalıdır. Sakatat yemeğinin kokusunu aldıklarında akşama ziyafet olduğunu anlarlar. Heyecan içerisinde geçer onlar için gün adeta. Sonunda bekledikleri an gelir ve köpekler ne ara yemeğini yer ve kabındaki yemekleri nasıl bitirir, anlayamayız. Çünkü onlarında bizler gibi damak tadı vardır. Beslenme ve severek yenilen her şey canlıları sadece ayakta tutmaz, mutlu eder ve enerji verir.

Köpekler ne tür sakatat yemekleri yer diyorsanız, hemen açıklayalım. Köpeklerin yiyebilecekleri sakatat yemekleri arasında, dalak, beyin, dil ve karaciğer gibi çeşitler yer almaktadır. Uygun şekilde pişirilmeli ve ölçülü olarak patili dostlarımıza verilmelidir. Haşlanmalı, susuz ve baharatsız bir şekilde mama kabına koyulmalıdır.

Kırmızı Et yemekleri

Et ve et ürünleri köpeklerin sindirim sistemleri ve ihtiyaçlarını karşılamak için en uygun olan besinlerdir. Etobur canlılar olan patili dostlarımız için uygun şekilde pişirilmiş olan etli yemekler  yeterli ölçüde verilmelidir. Ayrıca et yemekleri soğan ve sarımsak gibi köpekler için zararlı olan besinler ile pişirilmemelidir. Pişiriliyorsa, köpekler ile paylaşılmamalıdır. Çiğ et köpekler için zararlıdır. Bu nedenle pişirilmeden verilmesini tavsiye etmiyoruz.

Tavuk yemekleri

Köpek mamaları içerisinde tavuk yer aldığı için güvenle tavuklu menülerinizden bir pay ayırabileceğinizi belirtmek isteriz. Oldukça iyi bir protein kaynağı olduğu için bazı zamanlar mama yerine pişmiş tavuk yemesine destek verebilirsiniz. Elbette uygun ölçüde ve şekilde hazırlanmalı ve sunulmalıdır. Üstelik mide sorunu yaşayan köpekler için haşlanmış ve baharatsız bir parça tavuk iyi bir seçenektir.

Bezelye

Özellikle etli ya da tavuklu olarak yaptığımız bezelye yemekleri pişerken kokmaya başladığında evdeki patili dostları da akşam yemeğine davet eder. Baharatsız olarak ve soğansız pişirildiği takdirde köpekler ile paylaşılabilir. Protein ve lif kaynağı olan bezelye ayrıca A,B,C ve K vitaminleri bakımından zengindir.

Karnabahar

Köpekler ne sever, diye sorduğumuzda karnabahar cevabını veremeyiz. Ancak onlar için çok faydalı olan bir kış sebzesi olduğu için mamalarının arasına birkaç parça karıştırarak vitamin ve mineral almasını destekleyebiliriz. Türk mutfağı oldukça zengin çeşitliliğe sahiptir. Ki topraklarımızda yetişen besinler hem faydalı hem de lezzetlidir. Bu nedenle etobur canlılar olan köpekler ne yer ne yemez, diye düşünürken en azından mamalarının içlerine birer parça haşlanmış sebze ekleyebileceğimizi hatırlayabiliriz.

Kabak

İçerisinde yer alan lif sayesinde hem ishal hem de kabız sorunu yaşayan patili dostlarımıza şifa niteliğindedir. Her iki problemi de aynı sebze ile çözebilmek ne harika, değil mi? Potasyum, kalsiyum ve folat kaynağı olan kabak ile yapılacak yemek çeşidi de oldukça fazladır. Bu yüzden köpekler için uygun olan kabak yemeklerine patili dostumuzu davet edebiliriz.

Pirinç pilavı – makarna

Az miktarda ve uygun şekilde hazırlanan pirinç pilavı ya da makarna yemekleri köpeklerin yiyebildiği ev yemekleri arasında yer alır. Dengeli beslenmenin önemli bir parçası olan pirinç pilavı hipertansiyon ve yüksek kan basıncı olan köpekler için tavsiye edilmektedir.

Balık

Balık eti en sağlıklı ve hiçbir şekilde genetiği ile oynanmamış olan besindir. Her besin içerisine hormon, ilaçlama ve daha pek çok zararlı katkı girebilmişken balığa kimse dokunamadı. Bu nedenle bizler de yiyebiliriz. patili dostlarımızda bol bol balık yiyebilir balığı. Kılçıklarını ayıklayarak üzerine limon sıkmadan özellikle buğulanma şeklinde pişirilen balık yemekleri köpekler için çok faydalıdır. B vitamini deposu ve sindirim sistemine faydalılar.

Köpeklerin yiyebileceği sebze ve meyveler

köpekler için sebze çeşitleri

Köpeklerin yiyebileceği sebze ve meyveler oldukça zengin çeşitliliğe sahiptir. Ancak herkes kendi patili dostunun damak zevki ve ihtiyaçlarına yönelik olarak öğünlerine sebze ya da meyve ekleyebilir. Köpekler etobur canlılar oldukları için hangi meyve ya da sebze verilirse verilsin ilklerde bu durumu tuhaf karşılayabilirler. Meyveler için zorluk yaşanmasa da sebzeleri tüketmek istemeyebilirler. Bu nedenle mamalarına “küçük parçalar” ekleyerek daha kolay yemelerini sağlayabilirsiniz. İlk adımda mamaya karıştırmak ve ardından tek olarak vermek, işinizi kolaylaştıracaktır.

Her meyve ve sebzenin patili dostlarımıza verilmeden önce hazırlanma şekli farklı olabilir. Ayrıca hangi miktarda vermeniz gerektiği konusunda bilinçli olmalısınız. Özellikle karpuz gibi şekerli gıdaları ölçülü ve uygun şekilde tüketmeliler.

Marul

köpekler marul yer mi

%90 oranında su içeren marul köpeklerin yiyebileceği sebze ve meyveler arasında yer alır. Tam besin değeri farklı marul türlerine göre değişir. Mükemmel bir lif kaynağıdır. Yeşilliklerin yaprakları ne kadar koyu renkli olursa besin değerleri bir o kadar yüksektir. Köpeğinizin marula alışabilmesi için bir kaşık olarak yedirmeye başlamanız gerekir. Fazla tüketimi ishale neden olabilmektedir.  İshal ya da kusma gibi problemler ortaya çıkmazsa, patili dostunuzun mamasına az miktarda karıştırabileceğiniz gibi sadece ya da başka malzemeler ile salata yaparak da verebilirsiniz. Uygun ölçüde olması gerektiğini unutmamalısınız.

Ispanak

köpek ıspanak yer mi

Sindirim sistemini uyaran ıspanak, A, B,C, ve K vitaminlerini içerir. Demir ve antioksidan bakımından zengindir. Kanser hastalıklarını önlediği için köpekler güvenle ıspanak yiyebilir. Fazla miktarda yememeleri gerekmektedir. Köpekler diyetlerinde sebzelere ihtiyaç duymazlar. Ancak onlar için zararlı olmayanları uygun şekilde yediklerinde büyük kazanımlara sahip olurlar. Bunun yanı sıra sebzeler birçok hastalığa şifa olduğu bilindiği için bolca tüketilirler.

Havuç

köpek havuç yer mi

Köpeklerin diyetlerine havuç eklenebilir. Havuç köpekler için güvenli ve sağlıklı bir sebzedir. Az miktarda verilerek başlanmalıdır. Çok faydalı bir besin olduğu için havuç sevmeyen köpeklerin mamalarına az miktarda eklenmesini tavsiye ederiz. Havuçların köpeklere olan faydaları arasında diş sağlıklarını olumlu yönde etkilemesi, bol miktarda beta karoten içermesi, düşük kalorili ve az yağlı olması gibi önemli etkileri yer almaktadır. Havuç köpekler için zararlı mı, diye soranlar için  oldukça faydalı olduğunu belirtmek isteriz. Bu nedenle köpeklere havuç verilir.  Buharda pişirip ezerek en güvenli ve lezzetli hâlini tercih etmiş olursunuz.

Kereviz

köpekler kereviz yer mi

Vitamin, folat ve potasyum bakımından oldukça zengin olan kerevizi köpekler de yiyebilir. Kereviz ile beslenmek istemeyen patili dostlarımız için küçük miktarda haşlanmış olan ve küp küp kesilen kerevizleri, mamalarına ekleyebilirsiniz. Kereviz çiğ olarak da verilebilir. Çıtır olduğu için çiğ hâlleri köpekler tarafından daha çok sevilir. Ancak boğazına kaçma ihtimali nedeni ile haşlamanızı tavsiye ederiz. Köpekler de bizler gibi kerevizin tadını sevmez ancak ne yapar eder, yemeleri için elimizden geleni yaparız ve sonunda kazanırız, onlar da bir güzel yer, yutarlar.

Salatalık

köpekler salatalık yer mi

Köpeklere sebze vermeyi severiz. Ancak bunu yaparken haşlama gibi pişirme teknikleri kullanabiliriz. Salatalık için pişirme tekniği kullanamayız.  Bu nedenle pek çok köpek sahibi köpekler salatalık yer mi sorusunun yanıtını arar. Bizler için lezzetli bir atıştırmalık olan salatalık köpeklere verilebilir. Üstelik pek çok köpek salatalığı sever. Yaz aylarında çıtır kıvamda sulu salatalık yemek onlar için keyiflidir. Diğer sebzeler için her zaman bir sınırlama konulmuş olsa da salatalığın miktarı için belirtilmiş herhangi bir uyarı yoktur. Ancak çok fazla miktarda yenmesi durumunda köpeklerde gastrointestinal rahatsızlığına neden olabilir. Kilolu köpekler için diyetlerinde salatalık yemeleri önerilir.

Yaban Mersini

köpekler yaban mersini yer mi

Yaban mersini oldukça lezzetlidir. Minik ve tatlı bir besin olmasının yanı sıra köpeklerin sağlığı için çok faydalıdır. Ancak ödül atıştırmalığı olarak tüketmeleri gerekir. Bu nedenle çok küçük boyutta olanlardan beş altı adet ve büyük yaban mersinlerimden iki üç adet tüketmeleri onlar için yeterlidir.

Balkabağı

köpekler balkabağı yer mi

Balkabağı A vitamini ve lif açısından oldukça zengin bir besindir. Ancak eklem sorunlarının oluşmaması için köpeklerin az miktarda balkabağı yemesi önerilir. Sindirimi oldukça kolay olan ve su içeriği yüksektir. Bu nedenle ishal sorunu olan köpekler için bağırsak yolunu düzenlemeye yardımcı olur. Köpeklerin cilt ve tüylerine oldukça faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek verir.

Muz

köpekler muz yer mi

Muzun bizler için faydaları say say bitmez. Bu faydalar köpekler üzerinde de etkilidir. Çünkü muz potasyum, B6 vitamini, biyotin, bakır ve manganez haricinde lif açısından zengin bir meyvedir. Ancak şekerli bir besin olduğu için köpekler, atıştırmalık olarak muz tüketmelidir. Meyve ya da sebzeler ile doymaları dengeli bir diyete sahip olmuş olmazlar. Hiçbir sebze ya da meyve köpek mamasının yerini dolduramaz. Muz böbrek sağlığı, diş sağlığı ve kan basıncını düzenleme gibi pek çok faydaya sahiptir.

Elma

köpekler elma yer mi

Patili dostunuza ödül atıştırmalığı vermek istediğinizde büyük bütçeye ihtiyaç duymazsınız. Çünkü doğal olan meyve ve sebzeler her zaman yakınımızdadır. Özellikle yavru köpek eğitimi gibi zorlu olan ilk eğitim süreçlerinde bolca ödül maması gerekir. Siz doğal olanı seçerek patili dostunuzu mutlu etmeyi tercih edebilirsiniz. Elma gibi hem uygun fiyatlı hem de faydalı olan besinler, köpekler tarafından yenebilir. Ancak çekirdeksiz ve soyulmuş olarak vermenizi tavsiye ederiz. Elma çekirdeği her canlı için zararlıdır. Bu nedenle köpekler ne çeşit meyve yer ise yesin çekirdeksiz olarak yemelidir.

Ananas

köpekler ananas yer mi

Ananas, sulu ve lezzetli bir meyvedir. Asitli bir yapıya sahip olduğu ve şeker içerdiği için köpeklerin atıştırmalık olarak ananas yiyebileceği belirtilmektedir. İlk defa ananas verecekseniz, çok küçük bir miktar ile başlamalı ve herhangi bir alerjik reaksiyonun oluşup oluşmadığı dikkate alınmalıdır. Sindirim sistemini iyileştiren ananas içerisinde, bakır, folik asit, vitamin, antioksidan, fosfor ve demir bakımından zengin bileşime sahiptir.

Karpuz – kavun

köpekler için karpuz

Köpekler de bizler gibi yaz aylarında sıcaktan bunalır. Bu nedenle atıştırmalık olarak bir parça karpuz ya da kavun yemek onları da mutlu edecektir. Büyük kısmı su olan karpuz kalp ve damar sağlığı için çok faydalı bir meyvedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Çekirdeksiz ve kabuksuz olarak patili dostlara karpuz vermek eğitimleri de daha keyifli bir hâle getirir.

Armut

köpek armut yer mi

Köpekler armutları ne güzel yer, değil mi? Tatlı ve sulu olan armutlar onlarında iştahını kabartır. Ayrıca her canlı için lezzetli bir atıştırmalık olan armut köpekler tarafından da çok sevilir. C, K vitaminleri bakımından oldukça zengin olan armut ayrıca yüksek oranda lif içerir.

Çilek

köpekler çilek yer mi

Düşük kalorili ve tatlı bir atıştırmalık için çilek mükemmel bir seçim! Bağışıklık sistemini güçlendiren, diş beyazlatır ve kilo yönetimi sağlar. Taze meyve yemenin yaşlanmayı yavaşlattığını biliyor muydunuz? Evet, bu bir gerçek. Organik ve zamanında yenilen meyveler pek çok fayda kazanmamızı sağlar. Bu faydaları patili dostlarımızın da kazanması için ara öğün olarak ya da mama içlerine ekleyerek destek olabiliriz. Meyveler mama ile servis için uygun olmasa da sebzeleri deneyebilirsiniz.

Sebze ya da meyveler köpeğinizin ihtiyaç duyduğu besin miktarının %10’unu geçmemelidir. Ayrıca her biri uygun şekilde hazırlanmalıdır. Sebzeler için önerilen pişirme tekniği haşlamadır. Mamaların içlerinde yer alan besinler, köpeklerin tüm ihtiyaçlarını karşılar. Bu nedenle ekstra meyve ya da sebze vermenize gerek yok. Ancak çok iyi biliyoruz ki, bizlerin yediği pek çok şey onların ilgisini çekiyor ve bizimle paylaşmak istiyorlar. Bazen de sağlık sorunları nedeni ile köpek sahipleri daha fazla vitamin ya da mineral almalarını isteyebiliyor. Atıştırmalık olarak sağlıklı besinler sunmak, yaşam kalitelerini arttırıyor.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz meyve sebzeler dışında Brüksel lahanası, brokoli, mango, şeftali, böğürtlen, kivi ve kızılcık gibi besinleri de köpeklerin yiyebileceği listesine ekleyebileceğinizi belirtmek isteriz. Köpeğinize ilk defa bir meyve ya da sebze gibi maması dışında bir besin vermeden önce veterinerinize danışmanızı ve hangi miktar ve ne şekilde vermeniz gerektiğini öğrenmenizi tavsiye ederiz. Çünkü elma ve armut gibi meyvelerin çekirdekleri çıkartılmalıdır. Bazı sebzeleri çiğ yiyebilirken bazılarının sadece pişirilerek verilmesi önerilir.

Köpeklere ne kadar mama verilmeli? (yaş – kuru)

Köpeklere ne kadar mama verilmesi gerektiği öznel bir durum olduğu için net bir ifade belirtmek doğru olmaz. Patili dostunuzun ihtiyacı olan yeme miktarı, onun yaşı, cinsi, boyu ve hatta karakteri ile bağlantılıdır. Çünkü bazı köpekler çok aktif ve yerinde durmazlar. Bu nedenle daha çok enerji yakar ve daha fazla ya da sık yerler. Bunun yanı sıra köpeğinizi hangi sıklıkta yürüyüşe çıkardığınızda yeme miktarını etkilemektedir. Burada önemli olan aç kalmamasıdır. Elbette çok fazla yememesi de önemlidir. Kilo kaybı ya da fazla kilo alımı köpek sağlığını olumsuz olarak etkiler. Bu durumda hangi miktar ve sıklıkta mama vermeniz gerektiğine karar veremiyorsanız, endişelerinizi gidermeniz için veteriner danışmanlığı alabilirsiniz.

Köpeklerin beslenmesinde şaşırtıcı gerçekler vardır. Örnek olarak boyutu ile Pomeranian köpeklerinden oldukça büyük olan kangal köpekleri, minik Pomeranian köpeğinden daha az besin tüketmeye ihtiyaç duyar. Çünkü Pomeranian köpekleri enerjik ve hiperaktiftir. Gün boyu yerinde durmadıkları için daha fazla besin ihtiyacı duyarlar. Ayrıca belirtmek isteriz ki, köpeğiniz hem fazla yiyor hem de hareket etmiyorsa, tembellik ve sonucunda yağ birikimi olarak geri dönecektir.

Birçok köpek sahibi, patili dostunun kilo almasını güzel bir şey olarak düşünebilir. Oysaki köpeklerin dengeli beslenmeye sahip olmaması ile birlikte karaciğer ya da böbrek yağlanması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Sorunları önlemek için kilo aldığını fark ettiğiniz köpekler için veteriner yardımı ile yeni bir beslenme programı oluşturmalısınız.

köpeklere ne kadar mama verilmeli

Köpeklere ne kadar su verilmeli?

Köpekler için mama miktarının yanı sıra su miktarı da önemli bir konudur. Günlük olarak 1 kg mama ile beslenen her köpek günde iki litre su tüketmelidir. Köpeğinizin ne kadar su içtiğini merak ediyorsanız, su kabına eklediğiniz su miktarını ölçebilirsiniz. Sıvı alımının canlılar için açlıktan daha önemli olduğunu unutmamalısınız. Özellikle yaz aylarında sıvı ihtiyaçları artacaktır.

Köpeğinize ne kadar mama vereceğinizi hesaplarken, bedenini, kilosunu ve vücut şeklini göz önünde bulundurmalısınız. Sağlıklı ve ideal kiloda olduğunu anlamak için patili dostunuzun sağ ya da sol yanına eğilin ve vücudunda elinizi gezdirin. Eğer parmaklarınıza kaburga ya da belin kemik yapısı takılıyorsa yani bunu fark edebiliyorsanız, köpeğinizin formunda olduğunu anlayabilirsiniz. Bunu hissedemiyorsanız, köpeğinizin fazla kiloya sahip olduğunu anlayabilirsiniz.

Köpekler yaz aylarında sıcak çarpması nedeni ile hızlı hızlı nefes alması sahiplerini endişelendirir. Bu nedenle çok sıcak olan saatlerde patili dostunuzun serin bir yerde kalması daha güvenli olacaktır. Ayrıca belirttiğimiz gibi tükettiği su miktarını da dikkate almalısınız.

Köpekler için zararlı yiyecekler

Köpeklerin yememesi gereken yiyecekler listesi ne yazık ki oldukça fazladır. Ancak sunum ve hazırlama şekline dikkat edildiğinde atıştırmalık olarak verebileceğimiz pek çok besinin var olduğunu biliyoruz. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için aşağıda belirttiğimiz yiyeceklerdir, yani köpekler ne yer sorusunun yanıtları içerisinde asla yer almayacaklar da, diyebiliriz.

Tuzlu yiyecekler

Tuz için köpeklere faydalı olduğunu belirtseler de cips gibi aşırı tuzlu olan gıdaları yememeleri gerekir. Özellikle kalp ve  böbrek sorunları yaşayan köpeklerin uzak durması gerekir. Bu nedenle tuzlu yiyecekler için veterinere danışılmalıdır.

Yağlı yiyecekler

Yağ oranı yüksek olan gıdalar her canlı için zararlıdır. Bir de üzerine aşırı tuz ya da şeker eklendiğinde zarardan alacakları pay da artar. Bu nedenle tuzlu yiyeceklerde belirttiğimiz gibi cips dışında yağlı yemekler de köpeklere zarar verebilir. Pankreas sorunlarından uzak durmaları için patili dostlarınıza sebze ya da et yemeklerini haşlama olarak vermelisiniz.

Turunçgiller

Turunçgil ailesi asit içerdiği için köpeklerde mide problemlerinin yanı sıra ishal ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Mide bulantısı ya da ishal gibi sorunlardan uzak durmak için limon, greyfurt ve portakal gibi narenciye çeşitlerini vermemelisiniz.

Çikolata

Çikolata pek çok canlı için zehirli bir madde etkisi yapar. Toksik besin olarak geçer, diyebiliriz. Bu nedenle köpeklerin de çikolata yemesi oldukça risklidir. Kokusu onlar için cazip gelse de patili dostunuzu çikolatada uzak tutmanız gerekir. Evde bir patili dost varsa, çikolata sadece dolaplarda saklanmalıdır. Etraftakiler tehlike anlamına gelir. Köpekler sahipleri görmediği bir anda çikolata yer ise, fark edildiği an itibari ile veterinere götürülmeleri gerekir.

Soğan ve sarımsak

Soğan ve sarımsak köpeklerde anemiye neden olabilmektedir. Kansızlığa yakalanmamaları için bu iki besinden uzak durmalarını sağlamalısınız. Özellikle direk olarak soğan ya da sarımsak tüketmeleri ciddi sorunlara yola açabilir. Kokusu onlar için leziz gelmese de meraklı burunları yemeleri gerektiğini düşündürebilir. Bu nedenle dikkatli olmalısınız.

Süt ve laktoz

Köpeklerde laktoz intoleransı sık görülmektedir. Bu nedenle çiğ sütten uzak durmaları onlar adına en iyisi olacaktır. Veterinerinizin görüşlerine göre süt tüketimine karar vermelisiniz. Köpekler süt içmeyi çok sever. Ancak yavruluk dönemlerinden itibaren vücutları laktaz üretimini yavaşlatır ve bu nedenle sütü kaynamış olarak içmeleri sindirim sistemleri için daha faydalı olur.

 Yumurta

Köpekler ne yer sorusunun altında yumurta gördüğünüz hâlde tüketmemeleri gereken yiyecekler arasında da yer alması size tuhaf gelebilir. Çünkü köpekler için yumurta önerilir. Ancak çiğ ya da az pişmiş yumurta yemeleri sakıncalıdır. Diğer yandan alerjik reaksiyon gösterebilirler. Bu nedenle köpeğinize yumurta vermeden önce veterinerinize danışmalısınız.

Kiraz

Görünümü ile ağız sulandıran kirazları elbette patili dostlarımız da yemek ister. Ancak onlar için kiraz çekirdeği çok zararlıdır. Elma çekirdeği gibi kiraz çekirdeği de siyanür içerir. Köpeğinizin kiraz yemeye alışması ile tehlikeler yakınlaşabilir. Üstelik kirazın köpekler üzerinde belirtilmiş faydası yoktur. Köpekler miktar olarak fazla kira yer ise komaya girebilirler.

Ksilitol

Bizler bir şeyler atıştırırken ıslak burunlu dostlarımız yanımıza yaklaşır ve bize katılmak ister. Ancak içerisinde ksilitol bulunan herhangi bir besin onlarla paylaşılmamalıdır.

Karaciğer yetmezliği ve kan şekeri düşmesine neden olduğu belirtmektedir. Ayrıca problemler aynı gün içerisinde ortaya çıkmayabilir. Örneğin; karaciğer yetmezliği sadece birkaç gün içinde gerçekleşebilir.

Ekmek hamuru

Çiğ hamur köpeklerde karın ağrısına yol açar. Ayrıca mide yırtılmalarına kadar büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Pişmiş ekmek hamurları yiyeceklere eklenebilir. Mayalı olmayan hamur işleri daha güvenlidir onlar için. Elbette yağsız, tuzsuz ya da şekersiz olmalıdır.

Dondurma

Sütten kesilen köpeklerin vücudu şaşırtıcı şekilde daha az oranda laktaz içerir. Bu nedenle süt ürünlerini yeterli şekilde sindiremezler. Doğal ve kaynatılmış olan süt ürünleri uygun ölçüde verilebilse de dondurma hem yüksek oranda şeker içerdiği için hem de ev yapımı olmadığı için köpeklere verilmemelidir. Dondurma yiyen köpeklerde ishal, kusma, gaz sancısı ve mide ağrısı görülebilir.

Fındık

Ne yazık ki birçok kuruyemiş köpeklerin yemesi için uygun değildir. Onlar için fındık da sağlıksız bir seçimdir. Bizler için çok yararlı olduğunu bilsek de yüksek yağ oranı içerdiği için köpeklere fındık verilmemelidir. Yağ oranı yüksek ürünler obezite ve pankreas sorunlarına neden olabilmektedir. Boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler.

Üzüm

Üzüm köpekler için tehlike içerir. Az miktarda yemeleri ile böbrek hastalıklarına yakalanabilirler. Yaş ya da kuru olması hiç fark etmeksizin köpeklere üzüm verilmemelidir. Bu nedenle evde patili dost olduğunda üzümler daim saklı bir yerde olmalıdır.

Avokado

Kusma, ishal ve solunum sorunlarına neden yol açtığı belirtildiği için uzmanlar köpeklerin avokado yememelerini öneriyor. Bizler için oldukça faydalı olan avokado ne yazık ki köpekler için tehlikelidir.

Köpeklere çiğ et verilir mi?

Köpekleri en mutlu eden şey şüphesiz ki et ve kemiktir. Ancak hem çiğ et hem de kemik konusunda söylenenler köpek sahiplerinin endişelenmesine neden olmaktadır. Çiğ etin köpekleri agresif yapacağını düşünenlerin sayısı da oldukça fazladır. Ancak uzmanlar bu düşüncenin bir efsane olduğunu ve çiğ et diyetine alıştırılan köpeklerin saldırgan olmayacağını belirtmektedir. Yapacakları şey en fazla yemeklerini paylaşmak istememeleridir. Ki paylaşmak istemeyecekleri tek yiyecek çiğ et ile sınırlı kalmaz. Çünkü sevdikleri yemeklerin tamamı için aynı şekilde davranırlar. Bu nedenle eğitim verilerek görgü kuralları öğretilebilir.

Çiğ et diyeti uygulamak ve köpeğe çiğ et vermek ülkemizde mama fiyatlarından daha yüksek olduğu için atıştırmalık olarak ya da ödül olarak tercih edebilir. Çünkü mama içeriğindeki besin değerinin tamamını yakalamak, köpeğin ihtiyaçlarını karşılayıp dengeli beslenme sunmak hiç kolay değildir. Çiğ et diyetine başlamak isteyen köpek sahipleri, patili dostlarının yavruluk dönemini tamamlaması ile harekete geçebilir.

Köpekleri çiğ et diyetine alıştırmak için önemli ip uçları

  1. Köpeklerin yetişkinlik dönemine ulaştığından emin olmak gerekir.
  2. Et satın alırken hijyen koşullarına dikkat edilmeli ve alışverişi güvenli firmalardan yapmak gerekir. Aksi takdirde hem köpekler hem de aile üyeleri bakterilere maruz kalabilir.
  3. Kalıcı dişlerin kemiklere karşı dayanıklı olması için köpekleri 4 aylıktan itibaren pişmiş kemik ile tanıştırmak gerekir. Kemiklerin ince olmadığına dikkat etmelisiniz.
  4. İnsanlar için satılan et ürünlerini satın almalısınız.
  5. Diyete başlamadan önce mutlaka veterinere danışmalısınız. Her köpek için çiğ et diyeti uygun değildir.

Birçok uzman çiğ et diyetinin kolay olmadığını ve çok dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Köpeğinize çiğ et vereceklerin , ellerini işlem öncesi ve sonrasında yıkamanız gerektiği konusunda uyarıyor.  Ayrıca çiğ et diyetinin köpekleri ve bizleri hasta edebileceğini ifade ediyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri , Ulusal Gelişmekte Olan ve Zoonotik Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi (NCEZID) “CDC, evcil hayvanlara çiğ diyet verilmesini önermez. Çiğ evcil hayvan gıdalarında, hatta mağazalarda satılan paketlenmiş gıdalarda bile Salmonella ve Listeria bakterileri gibi mikroplar bulunmuştur. Bu mikroplar evcil hayvanlarınızı hasta edebilir. Aileniz ayrıca çiğ yiyeceklere dokunarak veya evcil hayvanınızın bakımını yaparak da hastalanabilir.” diye belirterek köpek sahiplerini çiğ et konusunda uyarıyor. bkz.

Köpeklere süt verilir mi?

köpeklere süt verilir mi

Her canlı süt ve süt ürünlerini sever. Anne sütü ile beslenip yavruluk dönemini atlattıklarında köpeklerde ara sıra süt içebilir. Üstelik süt onlar için çok faydalıdır. Ancak çiğ olarak değil, kaynatıldıktan sonra ılınmış olan süt içmeleri onlar için en güvenlisidir. Çiğ et, yumurta ve süt ile beslenmeleri sakıncalı olduğu için öncelikle veterinere danışmak gerekir. Bakteriye neden olmaları haricinde köpeklere çiğ süt vermek, ishal rahatsızlığına neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra sindirim siteminde problemler ortaya çıkabilir.

Köpeğinize ilk defa süt verecekseniz laktoz intoleransı olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir. Bu nedenle çok az miktarda vermeli ve alerji belirtilerini gözlemlemelisiniz. Süt alerjisi belirtileri arasında;

  • Gaz
  • Kusma
  • İshal
  • Karın ağrısı yer almaktadır.

Kaynamış ve pastörize  süt ve süt ürünleri ise köpekler için tercih edilmelidir. Elbette günlük besin ihtiyaçlarının %10’u geçmediği sürece. Mama dışında verilecek olan her şey atıştırmalık olarak düşünülmeli ve bu şekilde hareket edilmelidir. Köpekler için peynir ve yoğurtta çok faydalıdır. Özellikle ev yapımı yoğurtlar yukarıda belirtmiş olduğumuz köpeklerin yiyebileceği meyve sebzeler ile buluştuğunda faydaları ikiye katlanır.

Yavru köpekler ne yer?

Köpeklerin büyük çoğunluğu yavruluk dönemini bir yıl içinde tamamlar. Bazıları için iki yıl gerekir. Bu nedenle ilk yıl için beslenme programı oldukça önemlidir. Tüy ve vücut sağlıklarının yanı sıra, yetişkin olduklarında herhangi bir probleme sahip olmamaları için dengeli bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Doğadaki şaşırtıcı gerçeklerden biri, yavru köpeklerin yetişkin köpeklerden çok daha fazla kaloriye ihtiyaç duymalarıdır. Ancak bu nedenle köpek severlerin yaptığı büyük hatalardan biri aşırı beslemedir.

Kilo alımı ile yavru köpeklerin sevimliliklerinin arttığı bir gerçektir. Ancak zamanla kilo almaya devam ederler ve obezliğe davetiye vermiş olurlar. Obezlik ile birlikte de birçok hastalık ve sorun ile karşı karşıya kalırlar. Ömürlerinin kısalması da sorunlar içerisinde yer alır. Bu yüzden ne az ne de çok yemeliler. Dengeli beslenmeleri en ideal tercihtir.

Köpekler doğduğu an itibari ile annelerini sütüne ve sıcaklığına ihtiyaç duyarlar. Vücut sıcaklıklarını dengede tutmaları için sık sık süt içmeli ve daima annelerine yakın olmalılar. İlk 45 gün anne sütü ile beslenmeleri gerekse de 60 gün boyunca süt almalarına destek verebilirsiniz. Anne olan patili dosta iyi bakmak, yavruların onu bunaltmaması için elinizden geleni yapmak gerekir. İki ayın ardından yavru köpek mamasına geçiş yapabilirsiniz. Yavru köpekler çok hızlı büyürler, çünkü çok sık süt içer ve hiç yerinde durmazlar. Bu da bolca uyumalarına, egzersiz yapmalarına ve elbette hızlıca büyümelerine neden olur. Onlar büyüdükçe mamaları da değişir.

Köpeklerde mama değişimi konusunda zorluk çekmemek için kademeli olarak geçiş yapılmalıdır. Ayrıca ilk alınan paketleri küçük tutarak hareket etmelisiniz. Mamalar, köpeklerin ihtiyaç duyduğu her şeyi karşılar. Bu nedenle ek bir şey vermek zorunda değilsiniz. Ancak erkenden sebze ya da meyvelerle tanışmaları elbette onlar için de faydalıdır. Atıştırmalık ya da ödül maması vermek istediğinizde doğal ürünler tercih edebilirsiniz. Bu nedenle mamalara ek olarak pilav, sebze ya da meyve verebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Köpekler en çok et yemeklerini sever. Mama dışında onları mutlu edecek bir şey vermek istiyorsanız, et ya da et ürünleri içermesi gerekir. Ayrıca meyve ve sebzelerden hoşlanan köpek sayısı da oldukça fazladır. Köpeğinizin hangi yemekleri daha çok sevdiğini anlamak için onlar için uygun olan yemekleri az miktarda önlerine sunarak bunu anlayabilirsiniz. Ancak ilk zamanlarda tuhaf karşıladıkları yemekleri zamanla çok sevebilirler.

Köpekler mama dışında, et, balık ve tavuk gibi et ürünlerinin yanı sıra sebze ve meyve ile beslenebilirler. Ancak bu beslenme günlük öğünlerinin küçük bir kısmını oluşturmalıdır. Mama bitmeden alınmalı ve mama dışındaki besinler sınırlı bir şekilde verilmelidir. Böylece köpeğinizin dengeli beslene planında herhangi bir değişiklik olmaz. Küçük bir değişiklik ile sağlık problemi ortaya çıkabilir. Kilo almaları ya da vermeleri de bu problemlere işaret edebilir.

Kalsiyum ve protein bakımından zengin yoğurt köpekler için çok faydalıdır. Bu nedenle köpek sahipleri, patili dostlarına atıştırmalık olarak yoğurt verebilir. Özellikle yaz aylarında yoğurt yemeyi çok daha fazla seveceklerdir. Köpekler yoğurt yerse, bir çok faydadan kazanım sağlamış olurlar.

Köpekler pirinç yer. Ancak pişirilmiş olması şartı ile. Pilav sevilen bir yemek çeşidi olsa da çok fazla yememeleri gerekir. Ayrıca pirinçlerin çeşitleri oldukça fazla olduğu için hangisinin köpekler için uygun olduğuna bakılması gerekir.

Yavru köpekler öncelikle anne sütü içer. Bu nedenle iki ay kadar anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Annesi olmayan köpekler için veterinerden destek almak gerekir. Böylece yaşam kaliteleri artmış olur. Kendimize göre bir beslenme planı çıkartmamız doğru olmaz.

Köpekler ekmek yiyebilir. Ancak pişmemiş olma ihtimali varsa, verilmemelidir. Az miktara tükettikleri ekmekten zarar gelmese de pişmemiş ekmek hamuru onlar için çok zararlıdır. Bu nedenle ekmek onlar için sadece tadımlık olmalıdır.

Köpekler meyve yer. Muz, elma, çilek, yaban mersini, karpuz, armut ve kavun yiyebilirler. Ancak yedikleri meyve miktarı az olmalıdır. Meyvelerin içerdiği şeker onları hasta edebilir. Bu nedenle aşırı miktarda yemeleri kısa ya da uzun vadede ciddi sorunlara neden olabilir.

Sokakta yaşayan köpekler için fazla miktarda köpek mamanız yoksa, köpek mamasını çoğaltmak adına tavuk göğsü haşlayabilir, buna ek olarak ve doyurucu olması açısından makarna ekleyebilirsiniz. Hem protein almaları hem de doymaları için en azından et suyu ile beslenmelerine katkıda bulunabilirsiniz. Yaz aylarındaki sıcak hava koşulları ve yaz aylarındaki soğuk hava şartları onlar için zorlu geçer. Küçük bir kap mama ile kalplerini kazanmak oldukça kolay.

Köpekler meyve, sebze, et ürünleri ve hatta süt ürünleri de yemeli. Ancak onlar için uygun olanları, uygun miktarda ve uygun şekilde hazırlanmış olarak! Her köpek farklı miktarda mama yer. Bu nedenle köpek sahipleri kendi köpeklerinin ne kadar mama yediğini hesaplayarak günlük olarak %10 oranını geçmeyecek şekilde atıştırmalık verebilir. Atıştırmalıklar arasına marul, salatalık, havuç, elma, armut, yoğurt, et yemekleri ve daha pek çok besin yer alır. Köpekler kiraz, üzüm, çikolata ve tuzlu yiyecekler yememelidir. Bir yiyeceği ilk defa köpeğinize verecekseniz, öncelikle köpekler için uygun olduğuna bakmanız gerekir. Ardından çok küçük bir miktar ile başlayarak alerji belirtisi var olup olmadığını gözlemlemeniz gerekir.

Köpeklere, tuzlu ve yağlı aklınıza ne gelirse gelsin verilmez. Çünkü sağlıkları için zararlıdır. Ayrıca, kiraz, üzüm ve çikolata gibi yiyecekler de onlar için zararlıdır. Bu nedenle patili dostlarımıza bir yiyecek vermeden önce yiyecek hakkında araştırma yapmamız gerekir.

Köpekler ne kadar yer sorusunun yanıtını nesnel yani genelleme yaparak belirtemeyiz. Her köpek yaktığı enerji ve ihtiyacı kadar yer. Köpeklerin kilo kaybı ya da kilo alımı yaşamaları durumunda veteriner ile görüşmek gerekir. Dengeli beslenmeli ve kilolarını korumaları gerekir.

Köpekler doğada meyve, sebze ve et yer. Onlar da birer avcıdır. Ayrıca yollarına çıkan ölü hayvanları ve kompost yığınlarını da yerler. Ancak sokakta ve doğada yaşayanlar, evde yaşayanlar kadar sağlıklı beslenemez. Çoğu sokak köpeği açlık ve susuzluk nedeni ile hayatını kaybeder. Özellikle soğuk aylar onlar için çok zor bir şekilde geçer.

Kahvaltılara ortak olmak ve eşlik etmek isteyen patili dostlar için elbette yapılabilecek pek çok şey var. Çünkü köpekler de kahvaltıda peynir gibi ürünler tüketebilir. Ancak az miktarda ve tadımlık olarak yemeleri önemlidir. Doymaları için daima mama ile beslenmelerini tavsiye ederiz. Onlar için beslenme demek mama demektir. Tüm ihtiyaçlarını karşılayacak en önemli besindir.

Köpekler ne yer sorusunun yanıtları arasında yer alan her şey Golden cinsi içinde geçerlidir. Elbette büyük çoğunluğu mama ve su olacak şekilde beslenmeleri gerekir. Ayrıca ev yemekleri, sebzeler ve meyveler de tüketebilirler. Yoğurt gibi faydalı süt ürünü ile meyveler karıştırılıp harika bir atıştırmalık hazırlanabilir. Ancak miktara dikkat edilmesi gerekir.

Köpeklere bezelye, karnabahar ve et yemeği gibi pek çok çeşit yemekler verilir. Ancak köpekler için uygun şekilde hazırlanmalı ve pişirilmeleri gerekir. Tuzlu ve yağlı yiyecekler onlar için fayda değil zarar sağlar. Haşlama ve tuzsuz yiyecekler onlar için en sağlıklısıdır. Her yiyeceğin farklı bir hazırlanma süreci var olduğundan hepsi araştırılmalı ve veterinere danışarak patili dostlara verilmelidir.

Köpeklerin kilo alması için veterinere danışılmalı ve uygun görüldüğünde daha fazla protein içeren mamalar ile beslenmeleri gerekir. Geçirdikleri rahatsızlıklar gibi nedenler ile kilo kaybı yaşayan köpekler vitamin ve mineral takviyesi ile daha kolay ve güvenli şekilde kilo alır. Bu nedenle kilo almaları için yağ ve onlar için uygun olmayan besinleri fazla miktarda tüketmeleri asla önerilmez. Her zaman dengeli ve ihtiyaçlarının karşılanacağı şekilde beslenmeleri gerekir. Mama haricinde verilecek besinler sınırlı olmalıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.