Kabızlık sadece insanları değil, aynı zamanda kedileri ve diğer hayvanları da etkileyen rahatsız edici bir hastalıktır. Kedi sahiplerinin, kedilerinin sıkıntıya girene ve hastalanana kadar hiçbir şeyi fark etmemeleri normaldir. Ancak kedilerde kabızlığı nasıl tanıyacağınızı ve nasıl tedavi edeceğinizi öğrendiğinizde, kedinizin kabızlıktan hızlı bir şekilde kurtulmasını sağlayacak ve hatta kabızlığı önlemeye yardımcı olacaksınız. E o halde kedilerde kabızlık nedir? Kedilerde kabızlık belirtileri ve nedenleri nelerdir? Kedilerde kabızlık tedavisi nasıl olmalıdır? gibi soruların yanıtını bir an önce öğrenmeli ve kedinize yardım etmelisiniz.
İçindekiler
Kabızlık, insanların da yaşadığı gibi kedilerin de dışkıyı bağırsaklarından uygun bir şekilde boşaltamadığından kaynaklanan bir hastalık türüdür. Öte yandan kalın bağırsakta anormal dışkı birikimi olarak bilenen kabızlık, kedilerde zor bağırsak hareketlerine neden olur. Bu da tuvaletini yapma da azalmaya ve defekasyon yani dışkılama yokluğuna yol açar. Ayrıca dışkı kolonda yani kalın bağırsakta tutulur ve dışkı sertleşerek kuru hale gelir. Bu sebepten dolayı da dışkıların geçişi daha da zorlaşır.
Kabızlık çeken kedilerin dışkılama girişiminde zorlandığını ve karın ağrısı çektiğini bilmelisiniz. Bazı kediler aşırı zorlanma sebebiyle az miktarda da olsa sıvı dışkı ya da kana maruz kalabilir. Bazen bu sıvı dışkı ishal ile karıştırılabilir ancak normalde kedi gerildiği zaman sıvı dışkı maddesi sert dışkı kütlesi etrafında sıkışabilir. Öte yandan kedilerde kabızlık akut (ani) ve kronik (devam eden) olarak ikiye ayrılır. Kronik kabızlık zaman zaman gelip gidebilir.
Çoğu kedi günde en az bir kez de olsa tuvaletini yapar. Sağlıklı olan kedilerin dışkısının ise, koyu kahverengi olduğunu ne çok sert ne çok yumuşak ne de lapa olduğunu ve bazı kokular normal olsa da çok kötü kokmadığını belirtelim.
Kedinizde bu ve benzeri hastalık belirtilerini fark ettiğinizde bir an önce veterinere gitmelisiniz!
Kedilerde kabızlığa neden olan pek çok sebep vardır. Şimdi sırasıyla bu nedenlerden bahsedelim.
Çoğu kedi her 24 – 36 saatte bir tuvaletini yapar. Kediniz daha az dışkı yapıyor ve bir zorluk yaşıyorsa kabız olma ihtimali çok yüksektir. Kediniz dışkısını yapmadan 48 – 72 saatten (4 – 5 gün) fazla bir süre geçmişse bir an önce veterinere başvurmalısınız.
Kabızlığın sebeplerine göre tedavi şekli değişmektedir. Ancak genel olarak tedavilerdeki amaç, içerideki dışkıyı çıkarabilmek ve kedinin biraz da olsa rahatlamasını sağlamaktır. Kedinizi kabızlık nedeniyle veterinere götürdüğünüzde, veteriner hekimi kedinizin geçmişini sorgulayarak fizik muayenesi yapacaktır. Elle muayene edildiğinde dışkı karın yoluyla hissedilebilir ancak aşırı kilolu kedilerde bunu yapmak oldukça zordur.
Öte yandan veterineriniz kolon ve bağırsakların görüntüsünü elde etmek ve ne kadar dışkının içeride biriktiğini anlamak için röntgen çektirebilir. Röntgenler, megacolon ve tıkanma gibi kabızlığın altında yatan nedenleri meydana çıkarabilir. Bu tedavi yöntemlerin dışında sıvı takviyesi de kedilerde kabızlığı tedavi etmenin önemli parçalarından biridir. Bu sıvılar, kedilerin deri altına yavaşça emilmek üzere enfekte edilebilir. Bazı zamanlarda tek başına sıvı uygulamakta kabızlığı tedavi etmek için yeterlidir.
Hafif ve orta dereceli kedi kabızlığı vakalarında, kedilerin dışkısını yapabilmesi adına bir müshil ya da dışkı yumuşatıcı da verilebilir. Kediniz ilaca başladıktan bir iki gün sonra tekrar dışkısını yapmaya başlayabilir. Ayrıca röntgenlerde kolonda çok miktarda dışkı birikmesi fark edilirse, veteriner hekiminiz lavman önerebilir. Anüs yolu ile kolona yerleştirilen sıcak bir çözelti ile yapılan bu işlem, sıkışmış dışkıyı gevşetir ve kolonu yağlar. Böylece dışkı çok daha kolay bir şekilde dışarı çıkabilir.
Aynı zamanda kedinizin dışkısı aşırı derecede birikmişse, dışkıyı eldiven ile manuel olarak çıkarma işlemi de uygulanabilir. Yalnız bu durum sadece çok ciddi vakalarda gerekmektedir. Bunların yanı sıra kabızlığın tekrarını önlemek adına diyet değişikliği ve takviyeler de önerilebilir. Özellikle kediniz kronik kabızlık yaşamışsa, bu önerileri uygulamak yararlı olacaktır.
Kedilerde kabızlığı önlemenin birkaç yolu vardır. Bunlardan ilki kedinizin bakımını iyi derecede üstlenmenizdir. Kedinizi eksiksiz ve dengeli bir diyetle beslemeniz ve her zaman temiz suya erişmesini sağlamanız gerekmektedir. Ayrıca kedinize yaş mama vermek, sıvı ihtiyacını karşılamak için oldukça yararlıdır ve genel olarak kuru mama yerine yaş mama daha çok önerilir. Kedinizi sağlıklı bir kiloda tutmak ve bol miktarda egzersiz yaptırmanız da gerekiyor.
24 saatten fazla uzun bir süredir kedinizin kabız olmasından şüpheleniyorsanız, kesinlikle hemen veterinere götürmelisiniz. Kediniz kusuyorsa ya da çok rahatsız ve uyuşuk görünüyorsa, çok fazla beklemeden veterinere gitmenizde fayda var. Kedinizin hafif kabızlığı daha fazla şiddetli hale gelmeden önce veterinere gitmeniz, hem sizi hem de kedinizi oldukça rahatlatacaktır. Kedinizin kronik böbrek hastalığı ya da kabızlığa neden olabilecek başka bir sebebi varsa, bu durumu iyi takip ettiğinizden emin olmalısınız. Kedinizi veteriner takip ziyaretlerine götürmekten kaçınmamalı ve veterinerin tedavi için söylediklerini uygulayarak ilk sorun belirtisinde tekrardan iletişime geçmelisiniz.
Sabiha Hanım merhaba,
Öncelikle çok geçmiş olsun. Kakasını yapamamasının çeşitli nedenleri olabilir. Bu nedenin belirlenmesi için en kısa sürede veterinerinize başvurmanızda fayda var.
5 aylık kedimiz var rontgen cektirdik dışkı birikmesi var ve lavman uygulanmasina rağmen diskisini yapmamış bagirsak genisletme ameliyatı yapicaz dedi veteriner birck yerde arastirdim ve hicbiyerdr oyle bisey yazmiyor ne yapmamiz gerekir
Kabızlık nedeniyle megakolon dediğimiz bağırsak genişlemesi görülebilir. Ve çözümü ameliyattır. Veteriner hekiminizin yönlendirmelerine uymanızı tavsiye ederiz.
Başınız sağolsun. Mama yemediği için dışkısını yapmıyor da olabilir. Kabızlık yaşıyorsa ağrısı olduğu için de iştahsızlık yaşıyor olabilir. İki durumda da veteriner hekiminize gidip asıl sebebin ne olduğunu öğrenmek ve sebebe göre tedavi edilmesi gerekiyor. Geçmiş olsun..
Merhaba; kedimde kusma, iştahsızlık ve zayıflama vardı.Veteriner yabancı cisim var deyip operasyona aldı ve dikisleri filan sorunsuzdu ama yine de iştahı ve dışkılaması düzelmedi.5 gün sonra klinikte serum aldıği bir gece vererinere ulaşamadık.Ertesi gün akşam üzeri gelebilirsiniz dediler ve gittiğimde hayvan şişmişti.Kemikleri elimize gelen hayvan kocaman olmuş.Bu gece de bizde kalsın dediler.Ertesi gün de öldü ve bize fib dendi..Takılan serumun dokulara yayılması ölümüne sebep olmuş olabilir mi?
FİP kedilerde özellikle stres durumunda orataya çıkan viral ve ölümcül bir hastalıktır. Operasyon sonrası yaşadığı stres hastalığın ortaya çıkmasına neden olmuş olabilir. FİP göğüs kafesinde, karında sıvı toplanmasına sebep olarak şiş gözükmesine yol açabilir. Verilen serum normal dozun 10-20 katı fazla verilmediği sürece böyle bir şişkinliğe sebep olmaz. Kedinizin fip yüzünden ölmüş olma olasılığı daha olası bir durum. Başınız sağolsun..
Merhaba, kısırlaştırdığım bahçe kedisinde dışkılama sorunu var. Ağrı ve kusma ile birlikte çok zayıfladı. Veteriner lağmanda başarılı olamadı üniversitesiteye götürdüm orada lağman yapıldı. Ameliyat için çok zayıf kaldıramaz dendi. Bizi eve gönderdiler halen dışkısı çok sert ve az geliyor. Ne yapacağımı bilemiyorum. Bir lokma birşey yedimi dakikalarca dışkılama yapmaya çalışıyor. Yaşadığı kadar yaşasın mı yoksa ameliyat mı çok kararsız kaldım. Ad mamayı sulandırıp şırınga ile veriyorum. Ne yapmam lazım, çok zor durumda kaldım.
Sizin için reçete edilen ilaçları kullanıp veteriner hekiminizin tavsiyelerine uymalısınız. Ameliyat tavsiye ediliyorsa zaten başka çareleri olmadığından size bunu önereceklerdir. Geçmiş olsun umarım bir an önce sağlığına kavuşur.
6Aylık yavru kedimiz var iki gündür kaka yabmıyor ne yapabiliriz hemen veyerenere götürelimmi?