Kedilerde apse belirtileri ve tedavisi

26 Eylül 2021
8126
Kedilerde apse belirtileri ve tedavisi

Kedilerde apse durumları sıklıkla görülebilmektedir. Apse vakalarında neye dikkat edilmesi gerektiğini ve ardından bir kedi apsesinin nasıl tedavi edileceğini bilmek, kedinizin mutlu ve sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için çok önemlidir.

Kedilerde apse nedir?

Apse deri altında oluşan ve kediler de dahil birçok hayvanı etkileyen irinli bölgedir. Bölgenin içi irin, bakteri, beyaz kan hücreleri ve farklı diğer şeylerle dolu yoğun bir sıvı yapıdır. Kedi enfekte olduktan sonra ortalama 1-2 gün içinde apseler oluşur. Apseler genellikle kedilerde oluşan bir enfeksiyonun sonucu vücudun bir tepkisi olarak meydana gelirler. Apseler, kedinin vücudunun herhangi bir yerinde oluşabilir ve çok büyük ya da çok küçük olabilir. Bazı apseler devasa boyutlara ulaşır ve irin sızmasına neden olacak şekilde yırtılabilirler.

Kedilerde apse nedenleri nelerdir?

Kedilerde yaygın olarak ağızda ve deri altında çıkan apse türleri görülmektedir ancak kedinin her yerinde apse görülebilir. Apseler çoğunlukla vücudun neresinde görülüyorsa o isimle anılır. Staphylococcus, Escherichia coli, belirli Streptococcus türleri, Pseudomonas, Mycoplasma, Pasteurella multocidaCorynebacteriumActinomycesNocardia ve Bartonella gibi irin oluşturan bakteriler genellikle akne oluşumunda rol oynar.

Apsenin bulunduğu bölgeye göre apsenin nedenleri farklılık gösterebilir:

  • Diş apseleri: Ağız içinde oluşan diş apseleri çoğunlukla hastalıklı dişlerin çevresinde kendine yer edinir. Diş yüzeylerinde biriken bakteriler kedilerde diş etlerinin iltihaplanmasına neden olur. Bakteriler dişler fırçalanmadığı ya da profesyonel bir şekilde temizlenmediği taktirde diş çevresinde bulunmaya devam eder. Yemek artıklarının ve tükürüklerini toplayarak zamanla plak ve diş taşı oluşmasına neden olur. Bu da diş eti çizginin alt kısmında ağrı verici apselere neden olur. Bakteriler kırık bir dişten dişin kök kanalına girerse bu sefer işler daha ciddi bir boyut alır ve diş kökü apsesi ortaya çıkar. Kedinizin dişlerinde bir sorun olup olmadığını nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmek için: Kedilerin dişleri ve diş etleri nasıl kontrol edilir?
  • Isırık yarasında oluşan apseler: Bir kedide ısırık yarasına bağlı bir apse ortaya çıkması için başka bir kedi tarafından ısırılması gerekmektedir. Bundan dolayı özellikle dışarıda çok vakit geçiren kedilerde ısırık yarasına bağlı apseler görülür. Kedi ısırıldığında bakteriler yaradan içeriye sızar ve zamanla o bölgede şişlik ve ateş oluşur. Kedi sahipleri genellikle bu durumu apse bölgesi patlayana kadar fark etmez. Müdahale edilmediğinde cilt iltihabına neden olabilir.
  • İç apseler: İç apseler, adından da anlaşılacağı üzere kedinin vücudunun dışından fark edilmeyen apse türüdür. Bu apseler iç organlardaki iltihaplanmalar, hastalık ya da solunan yabancı cisimlerden dolayı oluşabilir.

Kedilerde apse belirtileri nelerdir?

kedilerde apse belirtileri

Kedilerde apse belirtileri çok belirgin olabileceği gibi bazı durumlarda apse patlayana kadar fark edilmeyebilir. Bu nedenle kedi sahiplerinin belirtileri çok iyi takip etmesi çok önemlidir. Apseler tedavi edilmezse, immün yetmezlik virüsü ve kedi lösemi virüsü gibi çok daha ciddi ve ölümcül durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Başlıca belirtiler şu şekildedir:

  • Bölgesel şişlik (Diş altlarında çıkan apselerde bu durum fark edilmez)
  • Bir şişlikten irin sızıntısı
  • Kötü koku
  • Ağız kokusu
  • İştahsızlık
  • Letarji
  • Özellikle vücudun iç kısmındaysa ateş
  • Etkilenen bölgede topallama veya pençeleme gibi ağrı belirtileri
  • Aşırı kaşıntı
  • Apsenin olduğu bölgede kıl dökülmesi
  • Diş eti kanaması
  • İştah kaybı
  • Salya akması

Kedilerde apse nasıl önlenir?

kedilerde apse nasıl önlenir?

  • Diş apselerinin önlenmesinde en önemli faktör kedilerde diş bakımının düzenli bir şekilde yapılmasıdır.
  • Kedinin genel temizliğinin düzenli olarak yapılması, bir yara durumunda o bölgenin bakımına ve temizliğine özen gösterilmesi apse oluşmasının önüne geçilmesi konusunda önemlidir.
  • Kedileri evin içinde tutmak ve dış ortamdaki diğer kedilerden uzak tutmak, ısırık yaralarından oluşabilecek apselerden korumak için alınabilecek tedbirlerden sayılabilir.
  • Düzenli veteriner kontrolü de olası bir apsenin fark edilmesinde ve önlem alınmasında çok önemlidir.
  • Kedinizin tüm cildini temizleyen ve tedavi edici özelliğe sahip olan şampuanları kullanmanız faydalı olacaktır.

Kedilerde apse nasıl teşhis edilir?

Veteriner kedide bir cilt apsesinden şüphelendiği zaman içinde ne olduğunu görmek amacıyla o bölgenin içine şırınga takılı bir iğne sokabilir. Eğer şüphelenilen bölgede apse var ise veteriner içindeki irini şırınga ile boşaltacaktır ancak bu bir tümör ise bu mümkün değildir. Derideki bu tür apselerin teşhis edilmesi en kolay olaylarındandır ve çok fazla teste gerek duymadan kısa bir muayenenin ardından tanı konabilir.

Diş apselerinde ise veteriner öncelikle kediyi fiziksel olarak muayene ederek ağız içinde irine dair bir kanıt arayacaktır. Ağzın tam anlamıyla incelenebilmesi ve tanı konabilmesi için ise anestezi ve röntgen yapılması gerekecektir. X-ışınları sayesinde apseler görünecektir ve dişlerin incelenmesi amacıyla diş probları kullanılacaktır.

Eğer veteriner iç apseden şüphelenirse bunun teşhisi için öncelikli olarak ultrasondan faydalanacaktır. Tabi bu her zaman işe yaramayabilir ve bu durumda irin dolu kısmın görülebilmesi amacıyla ameliyat seçeneği tercih edilebilir. Ameliyat iç apselerde teşhis için en garanti yöntemdir.

Bazı durumlarda apse tedavisine yardımcı olması amacıyla apseye neden olan spesifik bakteri türünün ne olduğunun bilinmesi gerekebilir. Bu durumda veteriner bakteri kültürü yaparak bakteri tipini belirlemek isteyebilir.

Enfeksiyonun kana karışıp karışmadığını anlamak için ise çoğunlukla standart olarak kan testi de yapılır. Ayrıca kedinin lösemi olup olmadığını anlamak için FeLV testi de yapılabilir. Kalple ilgili sorunlardan şüphe edildiği durumlarda kalp testleri de yapılabilir. Doğru teşhisin ardından ise veteriner kediniz için en uygun tedavi yöntemini uygulayacaktır.

Kedilerde apse nasıl tedavi edilir?

kedilerde apse tedavisi

Kedilerde apse tedavisi ortalama 2 hafta içinde olumlu bir şekilde sonuçlanmalıdır. Enfeksiyonun kedinin vücudundan tamamen yok edilmesi için antibiyotikler çoğunlukla en az 3 haftalık bir süre için reçete edilir. Bu süre zarfında kedi sahibinin kedisini çok iyi gözlemlemesi ve iyileşme sürecinin yolunda gittiğinden emin olması önemlidir. Tedaviye başladıktan 2 ile 5 gün arasında veteriner kontrol randevusu vererek apsedeki irini çıkaracaktır.

  • Kedilerde apse tedavisi için çoğunlukla antibiyotikler ve ağrı kesici, yara iyileştirici kremler gibi diğer ilaçlar kullanılmaktadır.
  • Diş kökündeki apselerde gerekli görüldüğü taktirde diş çekimi yapılır ve kapsamlı bir diş temizliği gerçekleştirilir. Böylece apse olan bölgedeki irinin ve diğer şeylerin ağızdan uzaklaştırılması sağlanır.
  • Ciltteki veya iç kısımlardaki apselerde apselerin temizlenmesi için o bölgenin delinmesi ve cerrahi müdahale tercih edilebilir. Cerrahi müdahale için kediniz büyük olasılıkla anestezi altına alınacaktır.
  • Prostat apsesi görüldüğü taktirde rahatsızlığın nüksetmesini önlemek amacıyla kedilerde kısırlaştırma yoluna gidilebilmektedir.

Kedilerde apse bulaşıcı mıdır?

Kedilerin derileri hızlı iyileşme özelliğine sahip olduğu için apse olan kısım hızlı bir şekilde deriyle kaplanır. Bu durumda apsenin bulaşıcı özelliği çok fazla bulunmaz. Zamanla irinle dolan deri iyice gerilip patladığı zaman ise yarayı daha bulaşıcı hale getirebilecek enfekte irin ortama salınır. Dişlerdeki apseler ise kedinin başka bir kediyi ısırması halinde apsenin ısırılan kediye bulaşmasına neden olabilir.

Ne zaman veterinere götürmeliyim?

Kedilerde hafif düzeydeki apseler yaklaşık 7 gün içinde düzelebilir. Eğer bu süre içinde düzelmezse durumun ciddi olduğu anlaşılmalıdır ve vakit kaybetmeden veterinere götürülmelidir.

 

İlginizi çekebilecek diğer makaleler:

Sıkça Sorulan Sorular

Kedi apseleri kedilerde yaygın olarak görülmektedir.

Kedilerden insanlara çizikler, ısırık ya da kedinin insandaki açık yaraları yalaması ile bulaşabilir.

Apse olan bölgeye ılık bir suya batırılmış temiz bir bez ile ılık kompres uygulayabilirsiniz. Açık yaralı bölgeye asla alkol kullanmayın.

Bir kedi apsesi yaklaşık 1 hafta içinde kendi kendine iyileşebilir. Eğer bu süre içinde iyileşmezse tıbbi bir tedavi gerekebilir.

Tipik bir kedi apsesi ortalama 5-7 gün arasında iyileşme gösterir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Toygar
Kas 5, 2021 / 21:05

İlminize, bilginize, gönlünüze sağlık