Kedim aniden benden kaçıyor! Sebepleri ve çözüm önerileri

3 Şubat 2022
22417
Kedim aniden benden kaçıyor! Sebepleri ve çözüm önerileri

Kedim aniden benden kaçıyor!

Bir zamanlar oldukça sevecen ve size karşı sıcakkanlı olan kediniz bir anda size karşı soğuk davranmaya başladıysa bu sizin için cesaret kırıcı ve üzüntü verici olabilir. Özellikle bu davranış değişikliğine yol açacak herhangi bir şey hatırlamıyorsanız bu, durumu daha da kötüye götürebilir. Bu nedenle kedilerin sahibinden kaçma sebepleri hakkında fikir sahibi olmanız çok önemlidir.

Bir kedi neden aniden sahibinden kaçar?

Kediler, köpeklerin aksine daha bağımsız olmayı ve kendi halinde yaşamayı seven canlılardır. Buna karşın gene de bazı sosyal etkileşime ihtiyaç duyarlar, ancak bunu kendi şartlarına göre ayarlarla ve çoğunlukla dikkat çekmek için çaba göstermezler. Peki, mutlu bir kedi aniden sahibinden uzak durmaya başlar? İşte olası nedenler:

1. Kediniz yalnız vakit geçirmek istiyor

Yalnız Kalmak İsteyen Kedi

İnsanlar zorunlu sosyal yaratıklardır ve diğer insanlarla asgari düzeyde de olsa belirli bir sosyalleşme içine girmek zorundadır. Kediler ise zorunlu sosyal bir varlık değildir ve çok uzun süreler herhangi bir canlıyla iletişim kurmak zorunda kalmadan yaşamlarını sürdürebilir. Yani kediniz için sosyal etkileşimler zorunlu değildir.

Bu nedenle kediniz sizinle iletişim kurmak istemiyorsa doğası gereği bunu gerçekleştiriyor olabilir. İnsanları memnun etmek isteyen köpeklerin aksine, kediler yalnız başlarına zaman geçirmekte çok iyidirler ve sizinle iletişim kurmak istemeyişi sizden hoşlanmadığı anlamına gelmeyebilir. Bu durumda kediler tek başlarına yapabilecekleri şeyleri yapmaya devam edebilir, buna uyumak da dahildir.

2. Kediniz sizinle yaşadığı olumsuz bir deneyimi hatırlamış olabilir

Dün gece gürültü çıkardığı için kedinize bağırmış ya da başka bir kediyle kavga yaptığı için ona kızmış olabilirsiniz. Kediler çok keskin hafızaya sahip olduğundan ona karşı yaptığınız olumsuz davranışları ve tavırları hatırlayabilir. Bu nedenle de kediniz sizden kaçıyor olabilir.

Bununla birlikte kediniz inatla hareket etmeyebilir ancak kötü niyetle olumsuz bir şey yapmazlar. Bu durumlarda kediniz yaramaz olduğunu düşüneceğiniz bir hareket yaptıysa, bunu ardından gelebilecek kötü sonuçların farkında olmadan, sadece dikkatinizi çekmek için yapıyor olabilir.

3. Kedinizin rutini bozuldu

“Kedim neden artık etrafımda olmak istemiyor?” diye merak ediyorsanız sorunuzun cevabı kedinizin günlük yaşamındaki değişiklikler olabilir. Kediler tam anlamıyla alışkanlık yaratığıdır ve kediler rutinlerinin bozulmasına asla tahammül edemez. Kedinizin rutinindeki değişiklikler kedinizi strese sokabilir ve bu da kedinizin sizden kaçması ile sonuçlanabilir.

Bir kediyi üzmek çok kolay olabilir ve çok kısa bir sürede kedinizi üzmeyi başarabilirsiniz! Yemek programında bir değişiklik yapmak ya da sevdiği odaya farklı bir mobilya eklemek gibi size göre çok basit olan şeyler kediniz için travmatik olabilir.

4. Kedinizin duyuları bozuldu

Kedilerin son derece zeki ve eğitime meyilli canlılar olduğunu belirtmiştir. Böyle bir kedi ismi söylendiğinde tepki vermeyi kolaylıkla öğrenebilir. Buna karşın tepki verme davranışı kedinizin keyfine kalmış bir durumdur, yani her ismini duyduğunda size döneceğini beklemek hayalcilik olur.

Sağlıklı bir kedi her ne kadar her uyarana dönerek ya da sesli olarak tepki vermese de beden dili ile sizin varlığınızdan haberdar olduğunu size fark ettirir. Kulakları seğirebilir, kuyruğu sallanabilir hatta gözlerini size doğru çevirebilir.

Kediniz hiç tepki vermiyorsa ve yaşlı bir kediyse, duyularında bir bozulma meydana gelmiş olabilir. Yetilerinde bir kayıp olmayan genç kedilerin aksine, işitme ve görme gibi duyularında azalma olan kediler, sevdikleri insanlarla dahi iletişim kurarken temkinli olma eğilimindedir. Özellikle kulak yaralanmaları kedinizin duymasına engel olacak durumların ortaya çıkmasına neden olabileceği için yaralanmalara karşı da dikkatli olmalısınız.

5. Dikkatini başka bir şeye odaklamış olabilir

kuşa odaklanmış kedi

Hiç çevrenizden ve zamanın nasıl geçtiğinden habersiz bir şekilde izlediğiniz bir dizi oldu mu? İşte buna benzer bir yoğunlaşma durumu zaman zaman kedinizde de yaşanabilir. Dışarıda ağaca tünemiş bir kuş görmesi, kendini tımar etmekle meşgul olması ya da komşu kedinin sizin evinizin bahçesine girmiş olması gibi durumlar kedinizin dikkatini tamamen oraya vermesine ve sizi fark etmemesine neden olabilir.

6. Kediniz duyarsızlaştı

Kedilerin rutinleri sevdiğinden bahsetmiştik. Buna karşın özellikle kediler yaşlandıkça varlığınıza ve çağrılarınıza duyarsızlaşacaktır. Kediler yaşlansa bile merak duygularını belirli bir miktar koruduğu içinde seslenmelerinize yanıt alamıyorsanız kedinizin size karşı duyarsızlaştığını düşünebilirsiniz.

7. Kedinizin gizli bir hastalığı olabilir

Kediler doğası gereği, güçsüz görünmemek için hastalıklarını gizleme konusunda çok büyük bir ustadır. Bunda o kadar iyidirler ki çoğu zaman kedi sahipleri kedisinin durumu kötüleştiğinde onun hasta olduğunun farkına varırlar. Hasta bir kedi, bir hastalığı insandan saklamaya çalışsa da, dikkat etmeniz gereken birkaç değişiklik gösterecektir.

Bu sinyallerden biri de antisosyal davranıştır. Kediniz daha önce size karşı sevecen ve tatlıyken aniden sizi görmezden gelmeye başladıysa, vücudunu ve davranışlarını gözlemlemeye devam edin.

8. Kediniz depresyona girmiş olabilir

depresyona girmiş kedi

Kedilerde depresyon tıpkı insanlarda olduğu gibi sıklıkla karşılaşılabilen bir rahatsızlıktır ve bu durumda kediniz sizi ihmal edebilir. Kedinizin yaşadığı ortamdaki başka bir kedinin ölümü, sahibinin uzun süreli seyahate çıkması, evden başka bir kedinin ayrılması gibi durumlar kedinin depresyona girmesine neden olabilir.

Kedinizin ilgisini ve sevgisini nasıl geri kazanabilirsiniz?

Kediler eğitime çok yatkındır

Kedinizin davranışını düzeltmek istiyorsanız bağırmak, tekmelemek, yumruklamak gibi şiddet içeren cezalara başvurmayın. Kedilerde olumlu pekiştirme çok işe yarar ve kediler eğitime en iyi şekilde yanıt verir. Kediniz istenen bir davranışı sergilediğinde ona övgü dolu sözler söylemeniz ve ikramlarda bulunmak, davranışın kalıcılığını arttıracaktır.

Vücudunu ve davranışlarını gözlemleyin

Bazı durumlarda kedilerin sahiplerinden uzak durması, mevcut bir hastalığı gizleme çabası olabilir. Bu nedenle birden sizden uzaklaşan bir kediye sahipseniz, onun davranışlarını ve vücudunda oluşabilecek hastalık belirtilerini çok iyi gözlemlemelisiniz. Kedinizin sağlığında büyük ölçüde bir şeylerin yolunda gitmediğini ve değişiklikler meydana geldiğini düşünüyorsanız, mutlaka veterinere danışmalısınız.

Veteriner kontrolü

Başta duyularda bozulma olmak üzere kedinin sahibinden uzak kalmaya çalışmasının nedenleri için bir veterinere gitmek çok isabetli olaraktır. Veterineriniz bir uzman gözüyle kedinizdeki problemin ne olduğunu çözmede size yardımcı olacak ve yol gösterecektir.

Neyin farklı olduğu üzerinde beyin jimnastiği yapın

Kediniz sizi her zaman değil de zaman zaman görmezden geliyorsa, görmezden geldiği zaman neyin farklı olduğunu düşünmek de iyi bir fikirdir. Örneğin sabah saatlerinde sizi görmezden gelmiyorsa, doğal olarak en aktif olduğu dönemler olduğu için olabilir.

Kedinizin geçmişini iyi öğrenin

Huysuzluk ve insanlardan uzak kalma isteği, geçmişteki acı verici bir deneyimden ya da zor geçen bir yavruluktan da kaynaklanabilir. Özellikle barınaklardan sahiplenilen kediler için bu durum daha sık görülür ve kediyi eve getirmeden önce kedinin sosyal ve tıbbi geçmişi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak çok önemlidir.

Alışkanlıklarına sadık kalın

Kedinizin yaşam alanında mümkün olduğunda değişiklikten kaçının. Taşınmak, yolculuğa çıkmak, kedinin beslenme düzeninin değiştirilmesi, eve yeni bir evcil hayvanın gelmesi ya da evde gerçekleştirilen tadilatlar gibi değişimler kediniz için çok risklidir. Bu gibi durumlar yaşanmak zorundaysa bunların küçük adımlarla ve kedinizi rahatsız etmeyecek şekilde gerçekleştirilmesine özen gösterilmelidir.

Özetle çoğu zaman, kedinizin aniden sizden kaçması ya da sizden hoşlanmamaya başladığını düşündüren davranışlarda bulunması, sadece bir geçiş aşamasıdır. Hatta size öyle geliyor bile olabilir. Kedinize bir veya iki günlük bir zaman tanıdığınızda işlerin kendiliğinden normale döndüğünü göreceksiniz. Umarız kedinizin neden böyle davrandığını keşfedebilir ve siz de kediniz de en kısa zamanda eski neşeli ve güzel günlerinize dönersiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Tatil dönüşü kediniz sizi görmezden geliyorsa, kedinizin doğası gereği mesafeli olması ve sizinle ilgilenmesini istemediğinizi düşünmesi olasıdır. Eve döndükten sonra kediniz yorgun olduğu için uyumak isteyecektir ve sizinle ilgilenmeye uzak olması normal karşılanabilir.

Kedinizi kendi haline bırakmanız en iyisidir. Ayrıca kediniz size yanaştığında sizden ilgi beklediğini düşünebilirsiniz. Korkarsanız evcil hayvanınız da sizden kaçar.

Öncelikle kedinizin bir süre sakinleşmesine izin verin. Kediniz övmeyi ve sevdiği bir yiyeceğin ödül olarak verilmesini çok sever. Aynı zamanda bolca okşamak ve kedinizle güzel zaman geçirmek onu sakinleştirmeye ve gönlünü almaya yardımcı olacaktır.

Kediniz bir süre ilişkinizin normale dönmesi için gerçekleştireceğiniz girişimlere aldırış etmeyebilir, ancak bir veya iki gün içinde kedinizin eski haline dönmesi beklenir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Burcu
Ağu 22, 2023 / 01:30

Kampa kedimi götürüyorum ama eve dönerken asla arabaya binmek istemediği için benden kaçtı 5saat aradım buldum arabaya koydum yine kaçtı orda bırakmak mecburiyetinde kaldım tekrar oraya gitsem bulabilirmiyim yada öyle mi daha mutludur çok kararsizim


Veteriner Hekim
Ağu 22, 2023 / 13:17

Nerede daha mutlu olduğunu bilemeyiz tabi ki ama sizin yanınızda daha güvenli olacağı kesin. Kedinizi bulmaya giderseniz mutlaka yanınızda kedi kutusu götürüp yakaladığınızda onu kutunun içine koyarak seyahat etmelisiniz. Zaten arabaya kutusuz binmesi hemm sizler hem de onun için daha güvenli ve stressiz olacaktır.