Bozuk köpek maması nasıl anlaşılır?

20 Ağustos 2022
1134
Bozuk köpek maması nasıl anlaşılır?

Köpek maması seçimi oldukça zordur. Patili dostumuz için her zaman en iyisini isteriz. Hatta bazen bütçemizi dahi zorlarız. Ne de olsa her şey onların sağlığı ve mutluluğu içindir. Küçük bir sevgi gösterisi için her şeyi yapabiliriz. Ancak beslenme konusunda mama seçimi dışında pek çok dikkat etmemiz gereken konu vardır. Bunlardan en önemlileri arasında mamanın bozuk olup olmadığı yer alır. Peki, bozuk köpek maması nasıl anlaşılır? Sorunun yanıtını bilmiyorsak içimizdeki endişe ve şüphelere net yanıtlar veremeyiz.

Köpek mamasının bozulduğu nasıl anlaşılır?

Çoğu zaman, bir köpeğin mamasının bozulup bozulmadığını anlamanın en iyi yolu, yeme alışkanlıklarını gözlemlemektir. Köpeğiniz aniden yemek yemeyi reddederse, bunun nedeni yemeğin bozulması olabilir. Köpeklerin, insanlarınkini aşan bir koku ve tat alma duyusu vardır. Köpeğiniz yemekten zevk almıyorsa, onu atmak en iyisidir. Köpeğinizin mamasının bozulup bozulmadığından emin değilseniz, veterinerinizi arayın ve tavsiye isteyin.

Kuru köpek mamalarının son kullanım tarihleri üzerlerinde yazmayabilir. Bu gibi durumlarda güvenli yerlerden alışveriş yaptığınızdan emin olmanız gerekir. Çünkü taze mama demek optimum düzeyde fayda kazanımının yanı sıra mamanın daha uzun süre dayanması demektir. Paket açıldığında mamanın bozuk çıkması çok nadir görülen bir şey olsa da güvenilir bir yerden alışveriş yaptığınızda paketin yenisini ücret ödemeden alabilirsiniz. Aksi takdirde bütçenizden fazla para çıkmış olacaktır.

Köpek mamasının bozulmasına ne sebep olur?

Köpeğinizin yemeğinin bozulup bozulmadığını nasıl anlayacağınızı merak ettiyseniz, yalnız değilsiniz. En taze yiyecekler bile hava, nem ve ısı nedeniyle zamanla bozulabilir. Tüm bu elementler gıdadaki protein, yağ ve karbonhidratların bozulmasına neden olabilir.

  • Aşırı nem: Nemli bir ortam mamanın bayatlaması, yumuşaması ve bozulmasına neden olur. Bu nedenle aşırı nemli yani rutubetli bir alanda mamayı tutmamak önemlidir.
  • Hava: Hava ile temas eden her besin zamanla bayatlar ve bozulur.
  • Yüksek sıcaklık: Köpeğinizin mamasını güneşte mi bırakıyorsunuz? Eğer öyleyse, gıda bozulma riskini artırıyorsunuz. Güneşte kalan köpek maması, evcil hayvanınızın zararlı hastalıklardan muzdarip olmasına neden olabilecek mikrobiyal büyüme ve sıcaklık artışına karşı oldukça hassastır. Isı doğrudan gıdanın bozulmasına neden olmasa da yağların ve diğer bileşenlerin parçalanmasına ve besin değerlerini kaybetmesine neden olabilir. Köpeğiniz ayrıca bozulmuş yağdan uygun miktarda Omega yağ asidi alamaz. Aşırı sıcak olan bir ortamda köpek maması formu bozulmaya yüz tutar. Yağlanma ve sertleşme gibi sorunlara neden olur.

Köpek mamasını kuru ve serin yerde tutmak gereklidir. Bu yapılmadığında bazı sorunlar ortaya çıkar. Bu nedenle öncelikli olarak mamanızı Petibom gibi güvenli bir firmadan almalı ve sonrasında en uygun şekilde saklamalısınız. Aksi takdirde köpek maması bozulabilir.

Bozuk köpek maması belirtileri

Köpek mamasının bozuk olduğundan ya da bozulduğundan şüpheleniyorsanız, aşağıdaki belirtilere göz atmanızı tavsiye ederiz. Herhangi birinin olması durumunda mamayı kullanmamanız gerekir. Yeni mama paketi almalı ve sorun karşı taraftan kaynaklıysa iade yapmanızı tavsiye ederiz.

Son tüketim tarihinin geçmesi

Bir köpeğin hayatı, her gün dengeli ve tam besleyici bir yemek olmadığında kötüye gider. Beslenme adımını atlarsanız, köpeğinizin sağlığı yavaş yavaş bozulabilir. Hatta kilo vermeyi veya uyuşukluğu tembellikle karıştırabilirsiniz. Yetersiz beslenme, organ yetmezliği ve kemik sorunları gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler sağlıklı değildir. Kaliteli ve  en iyisini aldığınızı düşündüğünüz mama son kullanım tarihi geçmişse fayda değil zarar getirir. Çünkü formüldeki besinlerin değerleri kalmaz ve bakteri gibi zararlı canlılar ile

Bir köpek mamasının son kullanma tarihi, taze, besleyici köpek maması satın almak için harika bir hatırlatmadır. Bunun nedeni, son kullanma tarihinden sonra yiyeceklerin artık yemek için güvenli olmamasıdır. Köpeğinize yedirmeden önce köpek mamasını her zaman son kullanma tarihini kontrol etmelisiniz. Bununla birlikte, son kullanma tarihine yaklaşmamış olan bir gıda hala yeterli besine sahiptir. Ayrıca gıdanın koruyucu içerip içermediğini de kontrol etmelisiniz. Genel olarak, doğal koruyucular yapay olanlardan daha hızlı bozulur.

Kötü koku

Bozuk köpek maması nasıl anlaşılır sorusunun başka işareti de kötü kokudur. Bu, herhangi bir görünür işaret olmadan gerçekleşebilir. Kötü koku, gıdada nem, küf veya böceklerin büyüdüğünü de gösterebilir. Ek olarak, bir köpek kötü kokarsa yemeği yemeyi reddetmeye başlayabilir. Yemeğin gerçekten kötü olup olmadığını belirlemek için, olumsuz tepki verip vermediğini görmek için yemek yerken köpeğinizi izlemelisiniz.

Köpeğinizin dışkısının ya da ağzının koktuğunu fark ederseniz, bunun nedeni bozuk köpek maması olabilir. Bir köpeğin midesi bizimkinden çok daha asidiktir. Bu nedenle ağzının bizlerin gibi kötü kokması pek olası değildir. Mamanın bozulduğunu anlamak için köpeğinizin kasesini koklayabilirsiniz.

Köpek maması kötü kokuyorsa, patili dostunuzu bir veterinere götürmenin zamanı gelmiştir. Mantarlar ve bakteriler ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle evcil hayvanınızın mamasını bu problemler için hemen kontrol ettiğinizden emin olun. Köpeğinizin bozuk mama yediğinden şüpheleniyorsanız, veteriner kontrolüne götürün ve mamadan örnek almasını isteyin. Bu şekilde, içinde tam olarak hangi bakterilerin olduğunu bileceksiniz ve uygun tedaviyi uygulayabilirsiniz.

Yanlış yerde saklanmış olması

Nemli, sıcak ya da güneşli bir alan köpek maması saklamak için uygun değildir. Kuru ve serin bir alanda saklanmayan köpek mamaları bozulmaya yüz tutar. Özellikle rutubetli alanlar serin olduğu için tercih edilebilir. Ancak rutubetteki nem mamanın bozulmasına neden olur.

Ambalajın zarar görmesi

Köpek maması seçimi için çok fazla düşünür ve alışverişin her ayrıntısına dikkat ederiz. Ancak bazen gözden kaçan durumlar ya da kargo ile gelen ürünlerde deforme söz konusu olabilir. Bozuk köpek maması şüphesi varsa ve ambalaj zarar görmüşse, mamayı kargodan teslim almayıp geriye göndermelisiniz. Bu şekilde yapıldığında kargo kaynaklı sorun varsa firma ücretini kargo firmasından alır. Bunu yapmaz ve ürünü kontrol etmeden teslim alırsanız, kargo bu işten sıyrılır ve satın aldığınız firma zarara girmiş olur. Suçlu tarafın bedelini ödemesi gerek, diye belirtmek isteriz. Ne siz ne de satıcı tarafından hata olmadığında mağdur olmamak ve mağduriyet yaşatmamak adına dikkatli olmak önemlidir. Ambalajın ezik olması ya da herhangi bir yerinde yırtık olması, alışverişin iadesini gerektirir.

ünümüz ambalajları, sentetik antioksidanlar içererek bu sorunu çözmektedir. Bu antioksidanlar, yağların sertleşmesini önlemeye yardımcı olur. Ek olarak, evcil hayvan maması üreticileri, yiyeceklerini, sahiplerinin yiyeceklerin ne kadar süre saklanması gerektiğini belirlemelerine yardımcı olacak bir “son kullanma tarihi” ile etiketleyebilir.

Kuru mamanın nemlenmesi

Bozuk köpek maması nasıl anlaşılır sorusunun gözlem ile verilebilecek yanıtlarından biri de mamanın yumuşamış olmasıdır. Kuru mama serttir. Hatta bu yüzden yavru köpeklere alıştırmak için tecrübeli kişiler mamayı ıslatırlar. Köpek mamasının yumuşama ve nemlenme nedeni genellikle yanlış yerde saklanmasından ya da mama paketinin sıvı ile temas etmesinden kaynaklanır. Paket açık kaldıysa ve suya maruz kaldıysa, mama zamanla yumuşar. Besinsel değerlerin azalmasının yanı sıra bozulabilir ve sizi zarara uğratabilir.

Paketin açık bırakılması

Bozuk köpek maması nasıl anlaşılır sorusunun bir diğer yanıtı ise mama paketinin açık kalması olabilir. Siz fark etmeden patili dostunuz mama paketini ele geçirmiş olabilir. Bunun yanı sıra evde bebek ya da çocuk varsa da mama paketini açmış olabilirler. Bu gibi durumlarda mama paketini uygun bir yerde saklamanızı tavsiye ederiz. Mama paketinden haftalık miktarda mamayı uygun bir kaba koyarak kalan mamanın paketini hava almayacak şekilde kapamanız gerekir. Aksi takdirde açık kalan paket mama bozulmasına neden olabilir.

Köpek mamaları genellikle büyük boyutlu olarak alınıyor. Çünkü köpekler bir mamayı sevdiklerinde aynısı ile ömür boyu beslenebiliyor. Elbette yaş ve diğer özellikler göz önünde bulundurularak…

Toplu olarak kuru köpek maması satın almak size tasarruf sağlayabilir ve alışverişi kolaylaştırabilir. Toplu köpek maması alışverişine başlamadan önce, köpeğinizin normalde ne kadar tükettiğini tahmin etmelisiniz. Açılmış bir paket köpeğinize yaklaşık 5 ila 6 hafta dayanır. Bu nedenle, bir dahaki sefere kuru köpek maması almaya gittiğinizde, köpeğinizin günde ne kadar yiyeceğini hesaplamalısınız. Ardından, bu rakamı köpeğinizin bir günde aldığı öğün sayısıyla çarpmalısınız. Tahmini sayıya ulaştıktan sonra, devam edip toplu köpek maması satın alabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken diğer nokta paketin saklama koşullarına uyulmasıdır. Aksi takdirde mama bayatlayacak ve hatta bozulacaktır.

Açık yaş mamanın buzdolabına konulmaması

Eğer köpeğinizi yaş mama ile besliyorsanız, mamanın kalan kısmını dolapta saklamalısınız. Açılan mama kısa süre içerisinde tüketilmelidir. Diğer yaş mamalar da dolapta saklanmalıdır. Bu nedenle yaş mama alışverişi için dolabınızdaki alana da dikkat etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde dışarıda bekletilen mamaların tüketim süreleri kısalacaktır.

Köpeğin mamayı reddetmesi

Köpeklerin koku ve tat alma duyuları kuvvetlidir. Bu nedenle mama bozulduysa ya da herhangi bir sorun varsa mamayı yemeyi reddedebilirler. Bu gibi durumlarda mama kabı kontrol edilmelidir. Koku var mı ya da diğer deformeler söz konusu mu, diye bakılmalıdır. Herhangi bir tuhaflık söz konusu olduğunda mama değiştirilmelidir. Eğer herhangi bir sorun yoksa köpek aç olmayabilir. Kısa süre beklenmeli ve 24 saat geçtiyse veterinere danışılmalıdır.

Renk değişimi

Besinlerin renkleri bozulduklarında değişebilir. Örneğin; ekmek zamanla kuru ve yeşile döner. Çünkü bozulur ve küflenir. Eğer köpek mamasının renginde farklılık varsa mama değiştirilmeli ya da atılmalıdır. Dışarıdaki canlıların ulaşamaması için ağzını sıkıca kapatmalısınız.

Küf oluşumu

Köpeğiniz küflü yiyecekleri yedikten sonra nörolojik semptomlar gösteriyorsa, onu mağazaya iade edin ve yenisini isteyin. Üretici büyük olasılıkla yiyeceği değiştirecektir, ancak bunun yerine daha küçük torbalar satın almak isteyebilirsiniz. Ve köpek mamasını kuru bir yerde saklayın. Küf ve böceklere maruz kalma, ilk maruziyetten iki ila üç ay sonra evcil hayvanınız için nörolojik semptomlara neden olabilir. Ayrıca köpeğinizin mamasında delik olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. Bu delikler toksinlerin ve küflerin büyümesini teşvik eder.

Evcil hayvan maması üreticileri ve distribütörleri, böceklerin ürünlerine bulaşmasını önlemek için önlemler alırken, böcekler genellikle evde bulunur. Yemeğiniz “insan tüketimi için değil” olarak etiketlenmiş olsa bile içinde küf veya böcek olabilir. Böcekler, üretim sürecinde veya depodayken köpeğinizin mamasına girebilir. Enfekte olmuş evcil hayvan maması artık yemek için güvenli değil.

Islak veya kuru köpek maması üzerinde küf oluşabilir, bu nedenle küf belirtileri aramak önemlidir. Küfler kötü kokuya neden olabilir ve köpeklere çekici gelmeyebilir. Köpeğinizin bozuk mama yediğinden şüpheleniyorsanız, onu hemen çöpe atmanız önemlidir. Köpek küflü yiyecekler yedikten sonra hasta hissedecektir. Bu nedenle, mümkün olan en kısa sürede taze bir yemekle değiştirmelisiniz.

Yağlanma ya da ekstra sertleşme

Kuru mama kıvam olarak serttir. Ancak bu sertlik zorlayıcı değildir. Hatta kuru mama dişlere faydalıdır. Eğer köpeğiniz mamasını yerken tuhaf sesler çıkarıyor ve zorlanıyorsa mama kabını önünden almalı ve mamayı kontrol etmelisiniz. Yağlı görünüm ya da aşırı sertleşme bozulma belirtilerinden biridir.

Beslenme sonrası hastalanma

Köpeğinizin neden hasta olduğunu merak ediyorsanız, onu beslediğiniz mama muhtemelen suçludur. Üreticiler gıdalarının kalitesini sağlamaya çalışırken, bazı sorunların çatlaklardan çıkabiliyor. Neyse ki mamalar belirli testler ve onaylardan geçiyor. Ki en iyi köpek mamaları genellikle daha fazla tercih ediliyor. Ancak mama saklama, taşıma ve bunun gibi konulardaki kusurlar mamanın bozulmasına ve daha da kötüsü köpeğin hastalanmasına neden olabiliyor.

Köpekler hem zeki ve hem de tat alma konusunda iyi olsa da açlıklarını bastırmak nedeni ile mamalarını yiyebilirler. Bu nedenle köpek sahipleri daima tetikte olmalı ve mamayı kaba koyarken gözlemlemelidir.

Islak veya kuru köpek maması üzerinde küf oluşabilir, bu nedenle küf belirtileri aramak önemlidir. Küfler kötü kokuya neden olabilir ve köpeklere çekici gelmeyebilir. Köpeğinizin bozuk mama yediğinden şüpheleniyorsanız, onu hemen çöpe atmanız önemlidir. Köpek küflü yiyecekler yedikten sonra hasta hissedecektir. Bu nedenle, mümkün olan en kısa sürede taze bir yemekle değiştirmelisiniz.

Köpek maması saklamanın önemi

Bir ürün satın alırken son kullanma tarihine bakmak bizi rahatlatır. Çünkü tarihi kontrol eder ve uzaksa güvenle alırız. Son kullanma tarihi geçmemiş olsa bile köpeğinizin mamasının neden bozulduğunu merak etmiş olabilirsiniz. Suçlu havaya maruz kalma, aşırı ısı ve nemdir. Havaya maruz kalmak, zararlı bakterilerin yiyeceğe sızmasına ve çoğalmasına izin verebilir. Ek olarak, aşırı nemde veya ısıda saklanan evcil hayvan maması küflenmeye ve sertleşmeye başlayabilir. Neyse ki, hava geçirmez bir kap kullanarak bozulmayı önleyebilirsiniz.

Köpeğinizin mamasını bozulmaktan korumanın ilk adımı, onu hava geçirmez bir kapta saklamaktır. Kuru köpek maması kimyasallar için bir sünger görevi görür, bu nedenle onları serin ve kuru bir yerde saklamak önemlidir. Kapalı köpek maması kaplarının bile ısıya, ışığa ve neme karşı hassas olduğunu unutmayın. Köpeğinizin mamasını her zaman serin, kuru ve karanlık bir yerde, 25 derece altında saklayın.

Sıkça sorulan sorular

Kuru ya da yaş olması fark etmeksizin uygun koşullarda saklanmayan köpek mamaları bayatlar. Bu nedenle yaş mama buzdolabında bekletilmeli ve açıldıysa tüketilmelidir. Kuru mama ise büyük paket olarak alındıysa uygun kaplarda saklanmalıdır. Aksi takdirde bayatlayabilir ve bozulabilir.

Uygun koşullarda saklanırsa kuru köpek maması bir ay içerisinde tüketilmelidir. Besinsel değerlerden optimum düzeyde fayda kazanmak için mamayı alırken dikkatli olmalı ve paketi açtıktan sonra da en iyi şekilde saklamalısınız.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.