Kediler depremi hissedebilir mi?

25 Ekim 2022
1234
Kediler depremi hissedebilir mi?

Kediler depremlere karşı son derece hassastır. Bu yüzden dünyanın titreşimlerini daha deprem olmadan hissedebilir. Kulakları bizden çok daha iyi işitir. Ki bazı araştırmacılar kedilerin depremi çok önceden de hissettiklerini iddia etmektedir. Çok iyi işitmelerinin yanı sıra pati içleri son derece hassastır ve en küçük hareketi bile algılayabilir. Bir deprem sırasında, kediniz sarsıntıya telaşlanarak ve etrafta koşarak, saklanacak bir yer arayarak tepki verecektir. Burada önemli olan her farklı davranışın afet ile ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını bilmektir. Kediler kızgınlık dönemine girdiklerinde, hastalandıklarında ya da stres altında iken de her zamankinden tuhaf davranabilir. Peki ya öncesinde? Kediler depremi önceden hissedebilir mi? İşte deprem hakkında merak edilen soruların yanıtları…

Kediler Depremi Nasıl Hisseder?

Kedilerin depremleri hissetmelerinin nedeni, dünyanın manyetik alanına karşı artan hassasiyetleridir. Bu onların küçük titremeleri ve biz insanların gözden kaçırabileceği diğer değişiklikleri yakalamalarını sağlar. İnsanlardan farklı olarak kediler, küçük tektonik kaymaları bile hissedecek kadar hassastır. Bu yüzden onları bir depremden önce tespit edebilirler.

Bu şaşırtıcı tezlerin arkasındaki bilim tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak, insanları kedilerin depremleri tahmin etme yeteneğine inanmaya teşvik ettiği bir gerçek. Bu teori bazı çalışmalar tarafından desteklenmektedir. Japonya’da birkaç kedinin depremden önce garip davrandığı kaydedildi. Hareketleri, korktuklarını, endişeli olduklarını veya yönünü şaşırdıklarını gösterdi. Bazıları deprem beklentisiyle uzak yerlere bile kaçtı.

Kediler ayrıca havanın iyonlaşması yoluyla yaklaşan bir depremin varlığını tespit edebilir. Bir deprem başlamadan önce atmosferdeki kuvars kristallerinden gaz salınımını bile hissedebilirler. Ancak, kedinizin bir deprem dedektörü olduğunu düşünmemek önemlidir. Her yıl dünya çapında yaklaşık 500.000 tespit edilebilir deprem vardır ve bunların yüzde 20’ye kadarı hissedilebilir.

Deprem Anında Kediler Ne Yapar?

kediler depremi önceden hisseder mi

Kediler, dünyanın titreşimlerine karşı çok hassastır. Sonuç olarak, en küçük hareketleri hissedebilirler. Bu hassasiyet, depremlere tepki vermelerine yardımcı olur. Bir deprem sırasında kediler ürkek ve tuhaf hareketler sergiler ve siper arar. Hatta hiperventilasyona uğrayabilir ve etrafta koşmaya başlayabilirler. Kedinize ihtiyaç duydukları barınağı sağlayabilmeniz için depremden önce kedinizi yakından izlemeniz önemlidir. Ancak kedinizin hareketliliğinin altında farklı bir neden yatıyor da olabilir. Her zaman tedbirli olmakta fayda olduğu için elbette her türlü afete karşı hazırlık yapmanızı tavsiye ederiz.

Deprem anında kedilerin genel olarak yaptıkları;

  • Mamayı reddetme
  • Sahibinin yanından ayrılmama
  • Yatak ya da koltuk altına saklanma
  • Koşarak kaçma
  • Kulaklarını dikip bir şeye odaklanma

Kediniz tuhaf şekilde davranıyor ya da ses çıkartıyorsa elbette mutlaka deprem olacak diyemeyiz. Halk dilinde ve dünya genelinde hayvanların depremi önceden hissettiği konusunda çok fazla konuşma geçse de bilim tarafından net bir sonuç henüz yok. Bildiğimiz gibi kedilerin kulakları çok iyi işitir. Hatta seslerden dolayı tuhaf tepkiler verirler. Bunlara örnek olarak kedilerin tarak sesine kusmasını verebiliriz. Bu nedenle titreşimleri bizden önce duyabilir ve fark edebilirler. Ayrıca içgüdüleri de çok güçlüdür. İçgüdüsel olarak da depremi hissedebilirler belki. Fakat kanıt olmadığı ve yapılan araştırmaların sonuçları netlik göstermediği için kediler kesin olarak depremi önceden hisseder, diyemeyiz.

Kediler Depremi Ne kadar Önce Hisseder?

Kediler, deprem sırasında barınak aramak için doğal bir içgüdüye sahiptir. Bu içgüdü bazı çok garip davranışlara yol açabilir. Ayrıca kediniz depremden haftalar önce garip davranışlar sergileyebilir. Neyse ki, evcil hayvanınızı korumanın birkaç basit yolu var. Seçeneklerden biri, kedinizi tercihen bir deprem sırasında kaçmasına izin vermeyen bir taşıyıcıya yerleştirmektir. Böylece deprem anında kaçmaya çalışarak kendine zarar veremez.

Bazı araştırmacılar kedilerin depremi çok önceden hissedebildiğini bazıları ise dakikalar önce anladıklarını iddia etmektedir. Bu nedenle kedilerin depremi ne kadar önce hissettiği hakkında net bilgi vermek mümkün değildir.

Kediler Depremi Hissedince Ne Yapar?

kediler depremden korkar mı

Kedilerin depremden önce farklı davranması alışılmadık bir durum değildir ve bu olağandışı davranış kalıplarına dikkat etmelisiniz. Aşırı derecede sızlanmaya başlayabilir veya yönünü şaşırabilirler. Hatta bazı kediler kaçmaya ve daha güvenli bir yere koşmaya çalışacaklardır. Hatta yavrularını da yanlarında götürebilirler.

Deprem anı ve sonrasında kedimi nasıl korumalıyım?

Deprem sırasında kediler tehlikeli bir arkadaş olabilir, panikleyebilir ve saldırabilir. Yine de onu yalnız bırakmamalısınız. Depremden sonra evcil hayvanınızı güvenli bir yerde saklayın. Sarsıntı durana kadar onları bir taşıyıcıda tutun. Kaçmaya çalışırlarsa, sizi çizebilir veya ısırabilirler. Hatta kendi başlarına bir saklanma yeri bulmaya çalışabilirler. Bir deprem sırasında kedi ve köpekler için en güvenli yerlerden biri taşıyıcıdır.

Sıkça sorulan sorular

Hayvanlar koklama, duyma ve görme gibi konularda bizden daha üstün olabilmektedir. Kediler çok daha iyi duyarken köpekler koku alma konusunda iyidir. Ayrıca güçlü içgüdülere sahipler. Bu nedenle depremi bizden önce hissedebilirler. Bilimsel açıdan kesin kanıtlar olmasa da ülkemizde son yıllarda yaşanan depremler sonrasında kedi, köpek ve yılan gibi canlıların deprem öncesinde saldırganlaşıp yuvalarından kaçmaya çalıştığı iddia edilmektedir.

Hayvanların her biri özel yeteneğe ve güçlü içgüdülere sahiptir. Bu nedenle bizlerden önce depremi hissedebilecekleri iddia edilmektedir. Bu afeti yaşayan evcil hayvan sahipleri ve diğer görgü tanıkları kedi, köpek, at, inek ve daha pek çok hayvanın deprem öncesinde tuhaf davranışlar sergilediğini belirtmişlerdir.

Depremlerin her biri bizler tarafından hissedilmez. Ülkemizde yıl içerisinde meydana gelen deprem sayısının küçük bir kısmını fark ederiz. Kedilerde aynı şekilde her depremi hissetmez. Ancak deprem olmadan birkaç dakika önce titreşimleri duyabilirler. Kedilerin kulakları bizlerin işitemediği çok küçük sesleri işitebilir. Fakat net olarak bir dakika, saat ya da herhangi bir süreç belirtmek mümkün değildir.

Kediler depremden çok korkar. Bu nedenle yatak altı gibi yerlere saklanır ya da sahiplerinin yanından ayrılmak istemezler. Bazı kediler mama yemeyi reddederken bazıları saldırgan hareketlerde bulunabilir. Bu nedenle deprem anında kedinizi çantasında taşımanızı tavsiye ederiz. Korkup kaçmasına, size ya da kendisine zarar vermesini önlemek için kedi taşıma çantaları kullanmak oldukça iyi fikirdir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.