Kediler Mama Yedikten Sonra Neden Patilerini Yalar?

17 Ocak 2023
654
Kediler Mama Yedikten Sonra Neden Patilerini Yalar?

Kediler mama yedikten sonra patilerini yalar buna neden olan üç doğal etken vardır. Kendilerini temizlemelerine yardımcı olan bir aktivite, mutlu olmak için ve aynı zamanda bir tür korunma içgüdüsüdür. Ayrıca, bazı kediler sevgi göstermek için yalarlar. Kediniz bunu sık sık yapıyorsa kontrol için veterinere götürmelisiniz.

Temizlenme

Kediler temizliği ile popüler olan canlılardır. Bu nedenle beslenme sonrası kendilerini temizlemek isterler. Mama kokusunun gitmesi onlar için önemlidir. Kediler, tüylerini temiz ve sağlıklı tutmak için kendilerini temizlerler. Ayrıca yiyeceklerin kokusunu gidermeye yardımcı olmak için de yaparlar. Ağızlarındaki tükürük, antimikrobiyal bir madde olan lizozim içerir. Bazı hayvanlar stresi azaltmak için patilerini yalar, bazıları ise sahipleriyle bağ kurmak için.

Bir kediniz varsa, yemek yedikten sonra patilerini yalamaya eğilimli olduklarını muhtemelen fark etmişsinizdir. Bu davranış yaygındır ve birçok nedeni olabilir. Örneğin, kediler kendilerini temiz tutmak ve taze kokmak için kendilerini temizlerler.

Kediler mama yedikten sonra patilerini yalarlar çünkü patilerinde kalmış olabilecek koku ve kalıntıları yok etmek isterler. Kedinin dili ayrıca mevcut olabilecek pire ve tüyleri taramaya başlar. Bu eğlenceli bir aktivite gibi görünse de, aşırı yalama altta yatan bir tıbbi durumun işareti olabilir. Aşırı yalama yapıyorsa kedinizi veterinere götürmelisiniz. Yalama, kedilerin birbirleriyle iletişim kurmasının birkaç yolundan biridir ve aynı zamanda sakinleştirici bir aktivitedir.

Korunma İçgüdüsü

Kediler avcı canlılar olsa da onlar da av olduklarını bilirler. Bu nedenle evcil olarak hayatlarını sürseler de mama yedikten sonra mama kokusunu yok etmek adına kendilerini temizlerler. Bunu da patilerini yalamaya başlayarak yaparlar. Yemek sonrası kendilerini tamamen temizleseler de bizler patilerini daha sık yaladıklarını görebiliriz. Bu oldukça olağan bir durumdur. Mama kokusunun yok olması için içgüdüsel olarak kediler mama yedikten sonra patilerini yalar.

Bir kedinin kendini temizleme ritüelinin bir başka nedeni de yırtıcılardan kurtulmaktır. Yırtıcı hayvanların keskin bir koku alma duyusu vardır ve vahşi doğada herhangi bir yiyecek kalıntısını tespit edebilirler. Sonuç olarak, kedilerin dikkat çekmemeleri için yemeklerden sonra kendilerini yalamaları gerekir.

Mutluluk

Kediler kendilerini iyi hissetme hormonu olan endorfin salgılamak için yalarlar. Yalama, tüyü ‘iyi yağlı’ tutmaktan sorumlu olan yağ bezlerini uyarır. Bu yalama ayrıca stres ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle, kediniz belirli bir vücut bölümünü yalıyorsa veya belirli bir nesneyi takıntı haline getiriyorsa, bir acıyı veya algılanan bir tehdidi yatıştırmaya çalışıyor olabilir.

Kedinizin patilerini yalamasının bir başka nedeni de stresi azaltmaktır. Bu, evden uzakta olduğunuzda ve kedinizin kafası karıştığında olabilir. Bununla birlikte, ciddi bir şeyin göstergesi de olabilir. Nedenini bulmalısın.

Mama Yedikten Sonra Aşırı Yalanma

Kediler Mama Yedikten Sonra Neden Patilerini Yalar

Kedinizin patilerini aşırı derecede yalayıp yalamadığını anlamanın tek yolu davranışını izlemektir. Ayrıca kedinizin yüzünü nesnelere sürtüp sürtmediğini veya kürkünde değişiklik olup olmadığını da görebilirsiniz.

Eğer bir kediniz varsa yemek yedikten sonra patilerini yaladıklarını fark etmişsinizdir. Bu, kediler için yaygındır çünkü kendilerini temizlemelerine yardımcı olur. Ancak aşırı yalama tehlikeli olabilir. Ayrıca altta yatan bir tıbbi sorunu da gösterebilir. Bu nedenle kedinizin patilerinin çok fazla yalandığını fark ederseniz veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

  • Aşırı bakımın diğer davranışsal nedenleri stres, evcil hayvan ebeveynden ayrılma ve algılanan tehditlerdir. Veterineriniz, nedeni belirlemek için teşhis testleri yapacaktır. Bunlara kan çalışması ve cilt testleri dahildir. Veteriner sorunu teşhis edemezse, kedinizi bir uzmana götürmeniz gerekebilir.
  • Yemek yedikten sonra davranışsal aşırı yalama, köpeklerde ve kedilerde çok gerçek ve semptomatik bir durumdur. Bazı köpek sahipleri için endişe kaynağı olsa da aşırı yalama, ev rutinleri ve ortamdaki değişikliklerle kontrol edilebilen ve iyileştirilebilen bir davranıştır. Aynı şekilde, meraklı bir evcil hayvana sahip olan kedi sahipleri, daha fazla uyarı vererek davranış değiştirici bir tepki ortaya çıkarabilir.
  • Aşırı bakım ayrıca hipertiroidizm, cilt lekeleri veya parazitler gibi bir sağlık bozukluğu belirtileri olabilir. Altta yatan tedavi durumu şifa ve kedinizi normale döndürmenin yolları vardır.
  • Bazı durumlarda aşırı bakım, kedinizin vücudunda kel bir bölgeye yol açabilir. Bir enfeksiyon, cilt hastalığı veya alerjiden kaynaklanabilir. Bu problemler için tedavi almak kaşıntıyı durdurabilir ve daha fazla problemi önleyebilir.

Evcil hayvanınızın sağlıklı kalmasını sağlamak için tutarlı bir beslenme programı sürdürün. Kedinizi her gün aynı saatte besleyin. Programınızdaki değişiklikler kedinizin kafasını karıştırabilir ve bir tepkiyi tetikleyebilir.

Tedavi

Veteriner davranış uzmanları, kedinizin yemek yedikten sonra yaşadığı stres veya endişenin kaynağını bulmanıza yardımcı olabilir. Kedilerde eşyaların taşınmasından yeni misafirlere kadar birçok stres nedeni vardır. Kedi terapisinin amacı, kedinizin kendini güvende ve rahat hissetmesine yardımcı olmaktır.

Kediniz endişeliyse, yalama, tırmalama, yeni bir yere işeme ve hatta çöp kutusunun dışına idrar yapma gibi belirtiler gösterebilir. Ayrıca kedilerin sindirim sistemi ve mimiklerinde de değişiklikler olabilir. Saldırganlık da gösterebilirler.

Kediniz stres veya endişe belirtileri gösteriyorsa, mümkün olan en kısa sürede bir veterinere danışmanız önemlidir. Veterineriniz sorunu teşhis edebilir ve ilaç veya tedavi planı yazabilir. Veterineriniz, strese neden olabilecek tıbbi sorunları da ekarte edebilir.

Veteriner hekiminiz tıbbi bir sorunu dışlamak için çeşitli testler yapabilir. Ayrıca kedinizde strese neden olabilecek toksinleri de ekarte edebilirler.

Sıkça sorulan sorular

Kediler sık ​​sık tımar etmek için evrimleşmiştir. Fizyolojilerinin bir parçasıdır ve stresle baş etmelerine yardımcı olur. Bu davranış, onları enfeksiyonlardan korumada da yararlıdır. Patilerini temizlik, mutlu olma, avcılardan korunma ve serinleme amaçlı yalarlar.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.