Kedilerde çöp yeme davranışı | Sebepleri ve çözümleri

9 Mayıs 2021
1072
Kedilerde çöp yeme davranışı | Sebepleri ve çözümleri

Kediler titiz canlılar olarak bilinir ancak farklı nedenlerden dolayı gıdalar dışında şeyleri yeme davranışı gösterebilir. Kedilerde çöp yeme davranışı, gıda dışı şeylerin yenmesi anlamında “pika” denir.

Pika davranışını sergileyen kediler plastik, kumaş, kağıt ve hatta dışkılarını dahi yiyebilirler. Bazı kediler bu davranışı poşet yalayarak da sergileyebilir ve yeme davranışına göre daha masum sayılabilir.

Kediler neden çöp yer?

kedilerde kum yeme

Kediniz ya da yavru kediniz çöp yiyorsa bu durum normal karşılanamaz ve bir sağlık sorunu ya da davranış sorunun habercisi olabilir. Genç kedilerde bu bir nebze normal karşılanabilir ancak özellikle yaşlı kedilerde görülen çöp yeme, beraberinde farklı problemlerin de habercisidir ve yaşlı kedinizi veterinere götürme zamanının geldiğini gösterir. Kedilerde çöp yeme davranışı yavaş yavaş şekillenebileceği gibi aniden de ortaya çıkabilir.

Çöp yemenin bir üst boyutu dışkı yeme davranışıdır. Bu davranışı daha çok köpekler sergiliyor olsa da kedilerde de görülebilir. Dışkı yeme eylemi “koprofaji” olarak nitelendirilir ve hayvanların doğasında sıklıkla rastlanmaktadır.

Kedilerin çöp yemesi çeşitli sebeplerden dolayı olabilir. Bu sebepleri bilmek, sorunun çözümü noktasında size çok yardımcı olacaktır:

Sağlık sorunları

Kedilerde çöp yeme davranışı en çok anemi durumunda ortaya çıkar. Anemi, kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin eksikliğinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Soluk, beyaz ya da mavimsi diş etleri bu hastalığın en büyük belirtilerindendir.

Anemi dışında lösemi ve böbrek yetmezliği de kedilerin farklı nesneleri yemesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda en kısa sürede veteriner hekime başvurmak tedavinin seyri açısından çok önemlidir. Gerçekleştirilecek tahliller ve radyografi yöntemleri ile kedinizdeki rahatsızlık teşhis edilerek tedavisine en kısa süre başlanması gerekmektedir.

Meraklı yavru kediler

Yavru kediler henüz dünyayı tam olarak tanımazlar ve dolayısıyla çevresindeki yenilebilir şeyleri öğrenmesi zaman alacaktır. Bu süreçte kediniz için topaklanan kedi kumlarını kullanmamanız önerilir. Topaklanan pisliğin yenmesi kedilerde bağırsak sorunlarına neden olabilir.

Kedinizin kedi kumunu yediğini gördüğünüzde, kedi kumundaki işini bitirdiğinden eminseniz kedinizi kedi kumundan uzaklaştırın. Yavru kedilerin büyük çoğunluğu sütten kesilince ya da kedi kumu eğitimi aldığında çöp yemeyi bırakır ancak bazen yetişkinliğe kadar da devam edebilir.

Beslenme yetersizlikleri

Kediniz eğer mamasından gerekli olan besini alamıyorsa çöp yeme davranışı geliştirebilir. Vitamin A, Vitamin B1, magnezyum, sodyum gibi eksiklikler kedinizi çöp yemeye itebilir. Kil bazlı kumlarda bu eksiklikleri giderebilecek mineraller bulunabildiği için beslenme yetersizliği olan kediler özellikle kedi kumu yeme eğiliminde olurlar.

Kediniz sıkılmış olabilir

Can sıkıntısı, kediler için potansiyel bir suç ortağıdır. Özellikle dışarı çıkmasına izin verilmeyen kediler çok fazla sıkılma eğiliminde olurlar. Kediler sıkıldıkları zaman çeşitli istenmeyen davranışlar sergileyebilmektedir. Sıkılan kedi can sıkıntısını gidermek için topaklanmış kedi kumunu ya da çevredeki farklı nesneleri yiyebilir.

Topaklanmış kedi kumu yemek kedinizde bağırsak tıkanmalarına neden olabilir. Bu nedenle kedinizin kedi kumunun toksik madde içermediğinden emin olun. Bunun için de doğal malzemelerden yapılmış olmasına ve topaklanmadığına dikkat edin.

Kedinizin çöp yemesini nasıl önlersiniz?

kedi otu

Kedilerde çöp yeme durumu dikkat edilmesi ve hızlı bir şekilde tedbir alınması gereken bir durumdur. Davranışın sönmesi biraz zaman alacağı için sabırlı olmalı ve kedinize sevgiyle yaklaşmalısınız. Kedinizdeki bu davranışın önüne geçmek için yapabileceğiniz çeşitli yöntemler bulunuyor:

  • Kedinizin davranışının anemi (kansızlık), bağırsak rahatsızlıkları, lösemi gibi çeşitli hastalıklardan kaynaklandığını düşünüyorsanız mutlaka hemen bir veterinere götürerek kontrolden geçirmelisiniz. Veteriner muayenesinden sonra gerekli tedavi planı hazırlanarak kedinizin sağlığına kavuşması için gerekli süreci başlatmak gerekiyor.
  • Beslenme yetersizliğinden kaynaklanan durumlarda besin açısından daha zengin bir kedi maması seçmeye özen göstermelisiniz. Veterinerin tavsiye edeceği diyet programını da harfiyen uygulayarak kedinizdeki eksik mineral ve vitaminlerin yerine gelmesini sağlamalısınız. Kedinizdeki beslenme sorunu kalktıktan sonra zamanla çöp yeme davranışının da azalarak yok olduğunu göreceksiniz.
  • Kedinizin sıkıntısını gidererek çöp yeme davranışının önüne geçebilirsiniz. Bunun için kedinizle oyun saatleri planlayabilir, sevdiği oyuncaklarla oyunlar kurarak çöp yemeyi unutturabilirsiniz.
  • Kedinizin avcılık iç güdülerini kullanın. Farklı modeldeki yiyecek bulma oyuncaklarını evin çeşitli yerlerine saklayabilirsiniz. Bunu kedinizin maması ile kendiniz de yapabilir ve kedinizin oyun süresini uzatmanın yanı sıra mama yemeye teşvik etmiş olursunuz. Bu eğlenceli aktiviteler onun istenmeyen davranışlar sergilemesinin önüne geçmesini sağlamış olur.
  • Kedinize bir kap kedi otu sunabilirsiniz. Kedinizin dikkatini dağıtacak olan kedi kumunu çöp yerine koyarak onu çiğnemeye başlayacaktır. Bu bitki aynı zamanda kedinizin sindirimine de yardımcı olacaktır. Kedi otunu kendiniz yetiştirebileceğiniz gibi hazır olarak da satın alabilirsiniz.
  • Kediniz çöp yemeye devam ederse farklı bir kedi kumunu deneyebilirsiniz. Doğal maddelerden yapılmış bir kedi kumu, kedinizin çöp yemekten kaynaklanan komplikasyonların da önüne geçilmesinde etkili olacaktır.
  • Kediniz kum kabına girdiğinde onu gözlemleyin. Dışkılaması bittikten sonra kum yeme davranışının başladığını gördüğünüzde onu hemen kaptan çıkarın.

Sonuç olarak

Kediler doğaları gereği meraklı canlılardır ve genellikle yememeleri gereken şeyleri kemirerek yemeye meyilli olurlar. Kediniz çöp yiyorsa ona bu davranışı unutturmak için elinizden geleni yapmalısınız.

Özetle kediniz çöp yiyorsa:

  • Nedenini araştırın (bahsettiğimiz olası nedenleri iyi inceleyin)
  • Kedinizi veterinere götürün
  • Yukarıda listelediğimiz önlemleri uygulayın
  • Yorumlarınızda deneyimlerinizi bizimle paylaşarak bu sorunu yaşayan diğer kedi sahiplerine yol gösterin

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.