Kedim neden sürekli aç?

4 Mayıs 2021
3460
Kedim neden sürekli aç?

Kediniz acıktığı zaman, öğün saati geldiğinde her zamanki yapmış olduğu tavırları sergileyecektir. Hatta birçoğu ısrarcı bir tutumda olabiliyor. Burada dikkat etmeniz gereken husus; kedilerin köpekler kadar yemeklere motive olmama durumlarıdır. Dolayısıyla sürekli olarak aç davranırlar, öğünler arasında yemek için ısrarcı olurlar ya da huysuzlanabilirler. Bu durum sağlıkla ilgili bir sorunun habercisi olabilir! Kedinizin ne zaman ve nasıl aç olduğunu bilmeniz, bu konuyla alakalı veteriner hekiminize danıştığınız zaman bilgi vermeniz adına yararlı olacaktır.

Kediniz Planlı Olarak Yemek Zamanlarında Neden Ağlıyor?

Kediler düzen sahibi canlılardır. Yaşadıkları ortamları, evde yaşayan kişileri ve beslenme düzenleri gibi her şeye alışkanlık edinme huyları vardır. Yani oldukça zekilerdir ve onları beslediğiniz saatlerin geldiğini anlarlar. Mama kabına yemeğini koyana dek ağlar, size bakar ve sürekli olarak miyavlarlar. Bu onların yapmakta en iyi olduğu şeylerdir. Kediler acıktığı zaman boş mide, beyne aç olduğuna dair sinyal göndererek beyni uyarıyor, beyin de sizin yemeği vereceğinizden emin olmak içinse bu davranışları yapmasına itiyor.

Ödül Maması İçin Yalvarmak

ödül maması isteyen sarı kedi

Kediniz ödül mamasını muhafaza ettiğiniz yerde sizi gördüğü an, yanınıza gelip ısrarcı bir şekilde ağlayabilir. Bilhassa mama poşetini elinize alıp, ona karşı salladığınız zamanda da bu davranışta bulunacaklardır.

Sofradan Yiyecek Aşırmak

Kediler mutfak tezgahlarında ve masalarda sıkça gezinirler. Buralardaki yemeklerden birer parça kopararak yiyebilirler. Bu yiyeceklerin tadına vardıklarında ise bunu bir alışkanlık haline getirirler. Bu nedenle yanınızda bu durum gerçekleşirse engel olmaya çalışın veya siz yokken yemekleri dışarıda bırakmamaya özen gösterin. Ayrıca kedinizin yeme düzeninde bir düzenleme yapmak veya daha doyurucu bir mama kullanmak duruma çözüm olacaktır.

Hızlı Yemek

Mama yemek için rekabet eden kediler genellikle çok hızlı yeme ve hatta çiğnemeden yutma eğilimi gösterirler. Bu durum, kediniz eskiden vahşi bir yaşam içerisinde yemek bulmakta zorlandığı ve bir savaş vererek yemek yiyebildiği için meydana gelmektedir. Genel olarak yavru kedilerde yaygın olup büyümüş olan kediler yeme alışkanlıklarını edinmiş olduklarından, yemekleri konusunda endişe duymazlar. Böylelikle hızlı yeme konusunun üstesinden kolayca gelebilirler.

Yeme ve Kusma Durumu

kusan kedi

Evcil kedilerin kusması çok kuşkulanacak bir durum değildir. Sürekli olarak kendilerini yaladıklarından ötürü midelerinde tüy yumağı oluşuyor ve eğer dışkı yoluyla atamıyorlarsa, bu tüy yumağını kusmaları oldukça normaldir. Midesinde veya bağırsağında tüy yumağı ya da herhangi başka bir şey olduğunu düşünüyorsanız, çok vakit kaybetmeden veterinerinizi ziyaret etmeniz gerekebilir. Bir röntgen çekilerek durumun netleştirilmesi ve tedavi gerekip gerekmediği belirlenebilir. Eğer bir müdahale gerekirse, bunun cerrahi, endoskopi, kusturma, lavman gibi birkaç yöntemi vardır.

Kedilerin bazısı yemeklerini yedikten sonra devamlı olarak mamaları bütün bir şekilde kusar. Yemek yemesinin ardından hemen kusması hazımsızlık olarak adlandırılır ve bunun nedeni ise kısa sürede çok mama tüketmeleri ile alakalıdır. Hazımsızlığı ortadan kaldırmanın tek çözümü kedinizin yemek yerken yavaş yemesini sağlamaktır. Mamayı geniş bir alana yayın ya da mama kabına kedinizin yiyemeyeceği büyüklüğe sahip nesne koyun. Veya direkt kendiliğinden farklı çıkıntılara sahip olan mama kapları da alabilirsiniz. Onun ilgisini dağıtarak hızlı yemek yemesini bu şekilde önleyebilirsiniz.

Yeme ve Kilo Alma

mama yiyen kedi

Bazı kediler yiyecekleri severler ve onları ne kadar çok beslerseniz, o kadar çabuk aşırı kilolu olurlar ve sayısız tıbbi soruna yatkın hale gelirler. Şişman kedilerde kanser, diyabet ve eklem problemleri gibi çeşitli hastalıklara rastlama olasılığı daha fazladır. Kediler gün içerisinde 1/4 – 1/2 fincan kadar kuru mama yeme ihtiyacı duyarlar. Bu durum kedinizin hareket düzeni ve kedinize verdiğiniz mamanın kalorisine bağlı olarak değişim gösterebilir. Dişi kedi besliyorsanız, hamile olabileceği olasılığı üzerinde durun. Zira bu nedenle acıkıyor ve kilo alıyor olabilir. Kedinizin hamile olması durumunda yavrularını besleyebilmesi için doyurucu bir mama ile beslediğinize emin olmalısınız.

Yeme ve Kilo Verme

Kediniz sürekli olarak aç davranışlar sergiliyor ancak kilo almıyorsa hasta olma durumu üzerinde durmalısınız. Bu hastalıklar:

Bağırsak Parazitleri

Bağırsak parazitleri, kedinin yediği şeylerden beslenerek bu besinlerin büyük kısmını çalarlar. Parazitlerin çaldığı besinler yüzünden kedi beslenemez ve sürekli olarak aç olur. Pire ve solucan yiyen kedilerde parazit görülüyor olup, hekiminizin önerisiyle iç-dış parazit uygulaması yaparak onu bu durumdan kurtarabilirsiniz. Hangi tür parazit olduğu tespit edilebilmesi için, veteriner hekiminiz tarafından kedinizin dışkısına mikroskobik inceleme yapılmalıdır. 

Hipertiroidizm

Tiroidin fazla çalışıyor olması hipertiroidizm hastalığına neden olur. Bu da kedinizin kendini aç hissetmesine sebebiyet verir. Veterinerinizin yapacağı kan testlerinden elde edilen bulgular ışığında, hastalığın teşhisi konulur ve tedavisine başlanır. 

Diyabet

Pankreas, şekeri doğru şekilde üretemediği için kediniz besinleri sindirerek üretilen şekeri enerjiye dönüştüremez. Böylelikle acıkacak fakat ne kadar beslenirse beslensin yine de alması gereken enerjiyi alamayacaktır. Diyabet hastası kediler, glikozu parçalayamadıkları için sürekli açlık çekebiliyorlar. İnsülin, şekeri gıdadan alıp parçalayarak enerjiye çeviren yegane hormondur. Bunun eksiliği ise enerji kaybı yaratacak ve açlık, kilo kaybı belirtilerini gösterecektir. Tedavisi için insülin iğnesine gerek duyulabilir. İyileşme sürecinde kedinizin iştahı normale dönecektir.

Pankreas Hastalığı

Yemek yemelerinin ardından yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olan pankreas, sindirim enzimleri salgılayarak bu olayı gerçekleştirir. Kedide pankreas yetmezliği var ise sindirim için gerekli olan bu enzimleri salgılayamaz. Bu doğrultuda yiyecekler kötü sindirilerek sindirim bozukluğuna yol açar. Bu da açlık hissetmelerine neden olur. Yaygın şekilde kilo kaybı, kusma, şiddetli ishal gibi belirtiler görülür. Bir veterinere giderek kan testi yaptırıp sonuca varılmalıdır. Verilecek tedavi hastalığın şiddetine göre değişmektedir.

Kanser

Besinler düzgün şekilde emilemediğinden dolayı ortaya çıkan açlık durumu kanserin belirtilerinden biridir. Kusma, enerji düşüklüğü gibi yaygın görülen belirtilere karşı gözünüz açık olsun. Tüm hastalıklar elendiyse fakat kediniz açsa ve kilo almıyorsa geriye kanser olma olasılığı kalıyor. Bunun için veterinere gitmeli ve detaylı bir taramadan geçirmelisiniz.

Diğer Etkenler

Can Sıkıntısı / Yalnızlık / Depresyon

yatakta yatan sıkılmış kedi

Sokakta yaşayan kediler, evcil kediler gibi değiller. Onlar dilediği gibi avlanıp, ağaçlara tırmanıp, diledikleri gibi koşup zıplarlarken, ev kedileri sadece evde sizin verdiğiniz oyuncaklarla oynar, oyun ağaçlarına tırmanır ve yalnızca bir odadan diğerine geçerler. Her ne kadar kedinize bir ev açıyor ve onlara kol kanat geriyor olsanız da, onların doğasında yatan özgür ruhu unutmamalısınız.

Kediler sırf bu yüzden bunalıma girebilirler. Canı sıkılmış, depresyonda veya yalnız hisseden kediler sahiplerine ilgi görmek için yanaşırlar. Ancak bu çoğu zaman yanlış yorumlamalara neden olabiliyor. Aç olduklarına dair bir düşünceye kapılıp, yemek yemek istedikleri sanılıyor. Onlarla çeşitli oyunlar oynayarak vakit geçirin, ilginizi gösterin ve acıkma dürtüsünü olabildiğince unutturmaya çalışın.

Kalitesiz veya Yetersiz Yiyecek Verilmesi

Kedinize verdiğiniz mamanın içeriği ya da eksik olma durumu nedeniyle aç olmasını gözden kaçırmayın! Böylelikle sürekli olarak yemek için ısrarcı olmaları normal bir husus olarak karşımıza çıkıyor. Yetersiz bir beslenmeyi kedinizin kilo vermesinden ve tüylerinin dökülmesinden rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Yaşlanma

yaşlı gri kedi

Kedinizin yaş alması ile birlikte doğal olarak bir aç olma durumu söz konusu oluyor olup enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri gerekirken protein ve yağı sindirme yetileri azalıyor. Bu yaklaşık olarak 13 yaşlarında meydana gelen bir durumdur. Elbette ki bu kanıya varmadan önce herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığını tespit etmek üzere gereken testlerin yapılması gerekiyor.

Engellemek İçin Tavsiyeler

Sakinleştirin

Bir ses duyup hemen yanınıza gelerek devamlı olarak miyavlıyor olması epey sinir yıpratıyor. Böyle bir durum yaşadığınızda kedinizi alıp başka bir yere götürün. Dikkatinin dağılmasını sağlamak için oyuncaklar ile oynatın.

Yemek Öğünlerine Alışmasını Sağlayın

Kedinizin besleme düzeninde bir değişiklik yaptığınızda, onlara destek olun. Öğün vakitleri geldiği zaman, mamalarını hazırlayarak onları çağırın ve yemeklerini yemeye teşvik edin. Böylece yemek vakitleri ve miktarlarına alışmaları kolaylaşacaktır. Esas amaç, gün içerisinde sürekli olarak ağlamalarını engellemektir. Vereceğiniz bu eğitime cevap verecekleri için her şeyi bir düzene sokun.

Onlara Boyun Eğmeyin

Kedinizin ağlayıp size sırnaştığı vakitlerde onları görmezden gelmeye çalışın. İlgilerini kaybederek, dikkatlerini başka bir yöne çevirecekler. Söylendiği kadar kolay olmasa da, burada sabır göstermeniz hayli önemli. Ancak görmezden gelin diyorsak öte yandan sevginizi de eksik etmeyin. Yine de yemek konusunda taviz veren taraf olmayın!

Dikkatlerini Dağıtın

Kediler içgüdüsel olarak bir yemek arayışı içerisindelerdir. Eğer yemek verirken onları oyalayacak bir bulmaca yaratırsanız, yemek yerken daha yavaş olacaklardır. Hazımsızlığı azalacak ve kendilerini tok hissedeceklerdir.

Davranış Uzmanına Danışın

Kediniz hala aynı tutuma devam ediyorsa, bir evcil hayvan davranış uzmanı ile iletişime geçmelisiniz. Sorunun derinine inmesi için önerilerde bulunacaklar. Fakat kediler zor da olsa davranışlarını değiştirecek ve yenisine alışması biraz zaman alacak.

*Kedinizin sürekli aç olma durumuyla ilgili karşılaşabileceğiniz risk ve nedenler hakkında olan bu makalemizde belirtmiş olduğumuz olumsuzluklar sizi hemen endişeye sokmasın. Zira birçok kedide gözlenen bu durum. Yalnızca yemek yemeyi sevdiği için olması çok yüksek ihtimaldir. Kedinizin kilosunda bir değişim gözlemlemiyorsanız veya herhangi bir kusma, ishal veya anormal bir davranışta bulunmuyorsa içiniz rahat olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.