Köpeğiniz Boğuluyorsa Ne Yapmalısınız?

28 Şubat 2023
4065
Köpeğiniz Boğuluyorsa Ne Yapmalısınız?

Köpekler çevrelerindeki dünya hakkında merakla doludurlar ve nesneleri tadarak, çiğneyerek ve ağızlarına alarak çevrelerini keşfetmeyi severler. Bir köpek yavrusu bir kemik, oyuncak veya topla oynamayı veya yemeye çalışmayı seçebilir, ancak bunun yerine yanlışlıkla onu yutabilir ya da soluk borusuna takılabilir.

Köpeklerde boğulma nedir?

Normalde, köpekler bir lokma yiyecek veya ödül maması gibi bir şey yuttuğunda, yemek borusundan mideye doğru ilerler. Nefes borusu veya trakea, bir köpek yavrusu boynundaki yemek borusu açıklığının hemen altında bulunur ve bazen bir yavru köpeğin yutmaya veya çiğnemeye çalıştığı bir nesne bunun yerine trakeaya girebilir. Bu olduğunda, nesne nefes borusunu tıkayabilir ve yavru köpeğin nefes almasını ve oksijen almasını engelleyebilir. Nefes borusu tamamen veya kısmen tıkanabilir, ancak her iki durumda da yavru köpeğiniz oksijen eksikliği veya boğulma nedeniyle ölebilir.

Köpeklerde Boğulma Belirtileri

  • Öğürme
  • Yüz ve boyuna patilerini atma
  • Salya akıtma
  • Yüzünü yere sürtmek
  • Soluk veya mavi diş etleri (diş etleri normalde pembe olmalıdır)
  • Huzursuzluk, panik
  • Nefes almaya çalışırken artan gürültü
  • Nefes nefese kalma, öksürme 
  • Nefes alamama
  • Bayılma ve bilinç kaybı

Köpeğiniz boğuluyorsa, tıkanıklığı gidermek ve köpeğinizin hayatını kurtarmak için acil ilk yardım uygulayabilirsiniz. Tıkanıklık giderilirse ve köpeğiniz tekrar nefes alabiliyorsa, solunum yollarında travma olup olmadığını değerlendirmek ve boğulma olayından kaynaklanan herhangi bir komplikasyondan kaçınmak için acil veteriner hekim yardımı almanız yine de önemlidir.

Köpeklerde Boğulmanın En Yaygın Nedenleri

Boğulma, bir köpek yavrusu yanlışlıkla nefes borusunu tıkayan ve havanın akciğerlere girmesini önleyen bir nesneyi soluduğunda meydana gelir. Boğulma nedenleri arasında kemikler, oyuncak parçaları veya diğer ev eşyaları, taşlar, kedi oyuncakları, bebek oyuncakları ve soluk borusunu tamamen tıkayabilecek toplar bulunur. Yavru köpeğiniz çok hızlı yerse veya yiyecekleri bütün olarak yutma eğilimindeyse, kuru mama ve ödül mamaları bile boğulma tehlikesi oluşturabilir. Bir köpeğin boğulabileceği nesnelerin boyutu, yavru köpeğin boyutuna bağlı olarak değişir, ancak genel olarak yutulacak kadar küçük ancak boğazını tıkayacak kadar büyük herhangi bir nesne potansiyel olarak bir yavru köpeğin boğulmasına neden olabilir.

Boğulma semptomları diğer solunum rahatsızlıklarına benzer görünebilir, ancak tedavileri çok farklıdır. Boğulmayan bir yavruya boğulma için ilk yardım yapılırsa, bu durum boğazda veya solunum yollarında yaralanmaya neden olabilir. Boğulma ile karıştırılabilecek diğer solunum koşulları arasında ters hapşırma, gırtlak felci ve öğürme ve öksürük olarak ortaya çıkabilen köpek kulübesi öksürüğü gibi solunum yolu enfeksiyonları yer alır.

Köpeğiniz yakın zamanda bir şeyler yiyor, bir şeyler çiğniyor veya bir oyuncakla oynuyorsa ve aniden nefes almakta güçlük çekiyorsa, boğulup boğulmadığını kontrol etmenin zamanı gelmiştir. Yavru köpeğinizin boğulduğundan şüpheleniyorsanız, köpeğinize isimi ile seslenmeyi veya başka bir şekilde dikkatini çekmeyi deneyin. Köpek yavrusu mevcut davranışı durdurabilir ve normal davranışına dönebilirse, boğulma olasılığı düşüktür. Yavru köpeğiniz sıkıntı veya rahatsızlık belirtileri göstermeye devam ederse, muhtemelen boğuluyor ve acil yardıma ihtiyacı vardır.

Köpekler boğulduğunda, herhangi bir evcil hayvan ebeveyni için korkutucu bir durum olabilir. Neyse ki, evcil hayvanlarda en yaygın boğulma tehlikelerini biliyorsanız, evcil hayvanınıza ihtiyacı olan yardımı sağlayabilir ve bazı durumlarda boğulmayı hep birlikte önleyebilirsiniz. İşte evcil hayvanlarda boğulmanın yaygın nedenleri;

Yabancı Objeler

Meraklı köpekler dünyalarını tadarak ve çiğneyerek keşfederler ama bazen çiğneyebileceklerinden daha fazlasını ısırırlar. Bir köpek, çiğnediği her şeyi yanlışlıkla içine çekebilir ve bu da boğulmasına neden olabilir. Boğulma tehlikeleri arasında çiğneme oyuncakları, toplar, ham deriler, kemikler, çubuklar vb. bulunur; temel olarak nefes borusundan veya boğazın arkasından daha küçük olan her şey sıkışabilir. Köpeğinizin ham derileri ve oyuncakları yalnızca gözetim altında çiğnemesine izin vermek ve köpeğiniz yutacak kadar küçük çiğnediğinde oyuncağı almak iyi bir fikirdir.

Köpeğiniz bir oyuncağı yutuyor gibi görünüyorsa, sakin olun. Boğulan bir köpek paniğe kapılır ve yanlışlıkla ısırır. Isırık yaralarından kaçının ve öğeyi almak için elinizi asla köpeğinizin ağzına sokmayın. Köpeğiniz hala nefes alabiliyorsa, köpeğinizi hemen en yakın veteriner acil servis merkezine götürün. Köpeğiniz nefes alamıyorsa,  öğeyi çıkarmak için Heimlich manevrasını kullanın.

Köpeğiniz bayılırsa, o zaman ve ancak o zaman ağzını açmalı ve öğeyi çıkarıp alamayacağınıza bakmalısınız. Ağzı açmak için iki elinizi kullanın ve üst çeneyi kavrayarak dudakları köpeğin dişlerinin üzerine bastırın, böylece dişler ve parmaklarınız arasında kalsınlar. Köpeğinizin ağzının içine bakın ve mümkünse tıkanıklığı giderin.

Çöken Trakea

Çöken trakea, yaşlı küçük cins köpeklerde boğulmanın yaygın bir nedenidir. Trakea, burnu ve ağzı akciğerlere bağlayan C şeklindeki kıkırdaklı nefes borusudur. Bazı küçük ırklarda, nefes borusu sarkık hale gelir ve bir köpek nefes borusundaki havayı ne kadar çok emerse, o kadar çok çöker ve köpeğin öksürmesine, tükürmesine ve boğulmasına neden olur.

Köpeğinize çöken bir trakea teşhisi konduysa, durumun yaşam kalitesi üzerindeki etkisini en aza indirmek için atabileceğiniz adımlar vardır. En yararlı öneriler, aşırı vücut ağırlığı ve ısı durumu şiddetlendirdiği için köpeği ince ve serin tutmaktır.

Bulaşıcı hastalık

Enfeksiyöz trakeobronşit olarak da adlandırılan köpek kulübesi öksürüğü, köpeklerde boğulma belirtilerini taklit edebilen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyöz solunum hastalığıdır. Köpek kulübesi öksürüğü, çeşitli bulaşıcı organizmalar için her şeyi kapsayan bir terimdir ve köpekler, diğer köpeklerden veya diğer köpeklerin öksürdüğü balgamı koklamaktan yakalar, tıpkı sizin üzerinize hapşıran birinden soğuk algınlığı kapmanız gibi. Köpek kulübesi öksürüğü, köpeklerin boğazlarına bir şey takılmış gibi öksürmelerine neden olur. Bazen etkilenen köpekler köpük tükürür. Köpek kulübesi öksürüğü antibiyotik ve öksürük ilacı ile kolayca tedavi edilir. Yıllık bordetella aşıları konusunda güncel kalarak köpeğinizin kulübe öksürüğü almasını önleyebilirsiniz.

Boğma Tasmalar

Köpeklerde ve kedilerde boğulmanın genellikle gözden kaçan bir nedeni, çok sıkı bir tasma veya bir köpek tasmayı çektiğinde sıkılaşan bir tasmadır. Hızlı büyüyen köpek yavrularında tasmalar hızla çok sıkı hale gelebilir, bu nedenle tasmayı köpek yavrularında sık sık kontrol ettiğinizden emin olun ve tasmanın altından iki parmağınızı kaydıracak kadar gevşek tutun.

Köpeklerde Boğulma Tedavisi

Yavru köpeğinizi en yakın veteriner kliniğine veya acil durum hastanesine götürerek derhal veteriner hekim yardımı almalısınız. Bir veteriner kliniğinden çok uzaktaysanız ve yavru köpeğiniz nefes almakta zorlanıyorsa, tıkanıklığı gidermek için aşağıdaki ilk yardım önlemlerini deneyebilirsiniz.

Köpeğinizin bilinci açıksa:

  • Köpeğinizi serin ve sakin tutun ve mümkün olan en kısa sürede bir veteriner hastanesine nakledin. Arabadaki klimayı açın.
  • Parmaklarınızı yavru köpeğin ağzına sokmayın ve nesneyi çıkarmaya çalışmayın. Korku, panik ve yavru köpeğin nesneyi çıkarmak için kendi mücadelesi nedeniyle, köpek yavrusu bilinçliyken ellerinizi ve parmaklarınızı ciddi şekilde yaralayabilirsiniz.
  • Ayakta bir Heimlich manevrası yapın.
  • Köpeğiniz büyükse, diz çökmüş Heimlich manevrası uygulayın.
  • Yavru köpeğinizin nefes alması durmuşsa, onu bir tarafa yatırarak, iki elinizi dudaklarının çevresine koyarak ağzını kapatarak ve göğsünün kalktığını görene kadar burnundan nefes alarak kurtarıcı nefesler uygulayın.

Yavru köpeğinizin bilinci yerinde değilse:

  • Dili düz bir şekilde dışarı çekin ve ağzı genişçe açın. Tükürük çok kaygan olacaktır ve bir bez kullanmak dili kavramaya ve hareket ettirmeye yardımcı olabilir.
  • Bir parmak taraması yapın ve boğazın arkasında herhangi bir nesne olup olmadığını kontrol edin. Engeli yerinden çıkarmaya çalışmak için (nesneyi boğazın içine daha fazla itmeden) parmağınızı ağzın kenarından ortasına doğru süpürme hareketiyle kullanın. Nesneyi kavramaya ve yavaşça dışarı çekmeye çalışmak için maşa veya pense de kullanabilirsiniz. Boğazda normal olan ve dışarı çekilmemesi gereken sağlam bir kemik ve kıkırdak yapısı olduğunun farkında olun, bu nedenle boğazdaki kemikleri değil, yabancı bir cismi çektiğinizden emin olun.
  • Bu başarılı olmazsa, ayakta veya diz çökmüş bir Heimlich manevrası yapın.

Bir top veya yuvarlak bir nesne soluk borusunu tamamen tıkıyorsa, Eksternal Ekstraksiyon Tekniği’ni (XXT) aşağıdaki gibi  uygulayabilirsiniz :

  1. Bilinci yerinde olmayan köpeğinizi sırt üstü yatırın ve yavrunuzun vücudunun üzerine binin. Köpeğinizin başını ve boynunu düz olacak ve hava yolu yere paralel olacak şekilde konumlandırın.
  2. Boğazda halkalı bir tüp gibi hissedilen nefes borusunu bulun ve topun veya yuvarlak nesnenin nerede sıkıştığını hissedin.
  3. Avuçlarınız aşağı bakacak şekilde ellerinizle başparmaklarınızı topun hemen altına yerleştirin ve parmaklarınızla çenenin her iki tarafını tutun.
  4. Başparmaklarınızı kullanarak, yavrunun ağzı yönünde J şeklinde bir vuruş kullanarak topa doğru aşağı ve dışarı doğru itin.
  5. Top yerinden çıktıktan sonra suni teneffüs gerçekleştirin. Yavru köpeğiniz nefes almaya başlamazsa nefes almaya devam edin
  6. Yavrunuzu hemen bir veteriner hekime götürün.

Köpeğiniz Boğuluyorsa Ne Yapmalısınız?

Köpeğinizin boğulduğuna dair herhangi bir belirti fark ederseniz, hemen harekete geçmeniz ve veteriner hekiminize gidene kadar beklememeniz önemlidir!

Köpeğinizin ağzına veya boğazına herhangi bir yiyecek veya yabancı cisim takılıp takılmadığını görmek için köpeğinizin ağzının içini kontrol ederek başlayın. Orada bir şey görürseniz, köpeğinizin tekrar nefes almasına yardımcı olmak için parmağınızla onu kaydırmaya çalışın.

Bir nesne veya bir parça yiyecek görüyorsanız ancak onu hareket ettiremiyorsanız, köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede acil veterinere götürün veya aşağıda anlatıldığı gibi Heimlich manevrasını yapmayı deneyin.

Köpeğinizin boğazına sıkışmış küçük bir kemik görürseniz, onu kendiniz çıkarmaya çalışmayın. Kemikler köpeğinizin boğazına zarar verebilir. Köpeğiniz sakinleştirilirken kemiğin çıkarılması için köpeğinizi mümkün olduğunca çabuk ve güvenli bir şekilde veteriner hekiminize götürün.

Köpekler için Heimlich Manevrası

Köpeğinizin boğulduğu nesneyi parmaklarınızla çıkaramıyorsanız, bir sonraki adımınız Heimlich manevrasıdır. Köpeğinizin büyüklüğüne bağlı olarak iki farklı yöntem vardır:

Küçük Köpekler İçin Heimlich Manevrası

Köpeğinizi dikkatlice kucağınızda tutun ve sırt üstü çevirin, ardından avucunuzun içinde göğüs kafesinin hemen altına baskı uygulayın ve itme hareketiyle 5 kez içeri ve yukarı doğru kuvvetlice itin. Köpeğinizi yan tarafına döndürün ve soruna neden olan yiyecek veya nesne için ağzını kontrol edin.

Orta ve Büyük Köpekler İçin Heimlich Manevrası

Köpeğiniz ayakta duruyorsa, ellerinizi karnınızda birleştirecek şekilde kollarınızı etrafına dolayın. Sonra ellerinizle bir yumruk yapın ve bir itme hareketiyle sıkıca ve hızlı bir şekilde beş kez yukarı ve ileri itin – tıpkı bir insan üzerinde manevra yapıyormuş gibi. Bunu yapmak, yiyeceği yerinden çıkarmalıdır, ancak ağzını kontrol ettiğinizden ve köpeğinizin ağzının arkasında gevşek olabilecek yiyeceklerin çıkarılmasına yardımcı olduğunuzdan emin olun, böylece daha önce onu rahatsız eden şeyi boğmaz veya yutmaz.

Köpeğiniz yerde yatıyorsa, bir elinizi köpeğin sırtına koyun ve diğer elinizle karnını omurgaya doğru yukarı ve öne doğru itmek veya sıkmak için kullanın, ardından rahatsız edici nesne için köpeğinizin ağzını kontrol edin.

Köpeğiniz Boğulmayı Durdurduktan Sonra Ne Yapmalısınız?

Nesneyi köpeğinizin boğazından çıkarmayı başarmış ve köpeğinizin boğulmasını engellemiş olsanız bile, derhal veteriner hekiminizle iletişime geçmeniz önemlidir. Köpeğiniz herhangi bir süre oksijensiz kaldıysa, hastaneye yatış önerilebilir.

Boğulma, köpeğinizin ağzında ve boğazında sahibi tarafından hemen görülemeyebilecek ağrılı hasara neden olabilir. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin boğazında hasar olup olmadığını kontrol etmek için bir bronkoskopi önerebilir.

köpeklerde boğulma

Köpeklerde Boğulma Nasıl Önlenir?

  • Boğulma riskini azaltmanın en iyi yolu, boğulma tehlikesi olan maddelere erişimi engellemektir.
  • Yavru köpeğinizin oyun zamanını denetleyin ve yutulacak kadar küçük ve boğazını tıkayacak kadar büyük oyuncaklara veya eşyalara erişimine izin vermeyin.
  • Hasarlı ve çiğnenmiş oyuncakları hemen atın ve değiştirin.
  • Dolapları, çekmeceleri ve yutması kolay eşyalar içerebilecek kapları emniyete alın.
  • Yavru köpeğinizi kedi oyuncaklarından ve bebek oyuncaklarından uzak tutun.
  • Yavru köpeğiniz çok hızlı yerse ve mamayı bütün olarak yutarsa, çiğnemeyi teşvik etmek için yavaş besleyici kaseler kullanın.
  • Boğulma genellikle parkta toplarla top getirme gibi durumlarda meydana gelir. Yavru köpeklerin boğazlarına sığacak toplarla oynamalarına izin vermeyin.

 

Sık Sorulan Sorular

Köpeğinizi arka patilerinden tutun ve onu bir “el arabası duruşu” ile eğin. Kollarınızı karnının etrafına sarın ve iki elinizi kullanarak kaburgalarının altına beş kez sertçe bastırın. Parmağınızla hızlıca ağzını süpürün. Onu ayakta pozisyona getirin ve kürek kemiklerinin arasına beş kez sertçe vurun

 

Öksürüğe neden olan sağlık sorunları şunlardır: Kennel Öksürük, solunum yolu enfeksiyonları, kalp hastalığı, mantar enfeksiyonları, akciğer kurdu, kalp kurdu ve distemper . Köpeğinizin öksürüğü kalıcı ise, veterinerinize başvurun. Köpeğiniz beyaz köpük öksürürse, bunu acil durum olarak değerlendirin.

Köpeğinizi dikkatlice kucağınızda tutun ve sırt üstü çevirin, ardından avucunuzun içinde göğüs kafesinin hemen altına baskı uygulayın ve itme hareketiyle 5 kez içeri ve yukarı doğru kuvvetlice itin. Köpeğinizi yan tarafına döndürün ve soruna neden olan yiyecek veya nesne için ağzını kontrol edin.

Köpeğiniz boğulduktan sonra tamamen iyileşmiş gibi görünse bile, yavrunuzu hemen bir veteriner hekime götürmeniz çok önemlidir. Boğulma, boğazda ve ağızda travma, akciğerlerde sıvı birikmesi ve dilde yırtılmalar dahil olmak üzere tedavi gerektiren diğer tıbbi sorunlara neden olabilir. Yavru köpeğinizin boğulma olayından sonra ağrılı bir ağzı ve boğazı olabilir ve iyileşme sırasında yumuşak yiyecekler gerektirebilir.

 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.