Köpekler İyi İnsanı Hissederler Mi?

20 Kasım 2022
823
Köpekler İyi İnsanı Hissederler Mi?

Köpeklerin de kendilerine özgü karakter özellikleri vardır. Örneğin; hiçbir sebep olmaksızın bir patili dost sizden hoşlanmayabilir. Siz ne kadar iyi niyetli olsanız da dost canlısı bir karşılık alamayabilirsiniz. Daha da şaşırtıcı olan ise köpeklerin insanların niyetlerini yargılama yetenekleridir. Kendilerine karşı kaba davranan bir kişiye kin besleyebilirler. Bu, hem içgüdüsel yani doğuştan sahip oldukları hem de aldıkları eğitim, karşılaştıkları kişilerin kendilerine verdiği tepkiler gibi pek çok etken ile alakalı olan bir durumdur. Peki köpekler iyi insanı hissederler mi? Onların ne kadar zeki ve sevimli olduğunu biliyoruz. Ancak haklarında bilmediğimiz daha pek çok şey var.

Köpekler İyi İnsanları Hisseder mi?

Köpekler için bir insanın iyi mi yoksa kötü mü olduğunu anlamanın kolay yolu vardır. Beden tasarımı ve yüz kullanımı aracılığıyla ruh halinizi algılayabilir ve ne tür bir insan olduğunuzu tasarlayabilir. Bir kişi stresli veya kızgınsa, buna tepki gösterebilirler. Köpekler virüsleri tespit etmede ustadır. Son derece sezgiseldir ve etraflarındaki insanlar hakkında ince ipuçlarını yakalarlar. Bir kişinin enerjisini ve ruh halini inceler ve fark ederler. Pek doğru gelmeyen bir şey fark ederlerse, havlayarak veya hırlayarak sahiplerini ya da diğer köpekleri uyarmaya çalışırlar.

Bilindiği üzere köpekler polis, jandarma ve itfaiye gibi önemli meslekler içerisinde büyük görevlerde yer alıyorlar. Burada koku alama yetenekleri çok etkili oluyor. Bunun haricinde içgüdüleri ve karakter algılama yetenekleri de onların ne kadar değerli olduklarını bir kez daha vurguluyor. Elbette sahibi ile arasındaki ilişki, aldığı eğitim ve hatta beslenme koşulları onların yeteneklerinin artmasına ve ortaya çıkmasına neden oluyor.

Köpekler İnsanların Duygularını Hissederler Mi?

Köpekler İyi İnsanı Hissederler Mi

Köpekler oldukça sezgiseldir ve insan duygularını algılayabilirler. Mutlu, üzgün, kızgın veya korkmuş olduklarında farklı davranırlar. Bu yetenek, ses tonu ve beden diline dayalı olarak bir kişinin tutumunu ve ruh halini algılamalarını sağlar. Bu beceriler onları mükemmel birer arkadaş yapar ve zor zamanlarda bize yardımcı olabilir.

Köpekler ayrıca hastalıkları hissedebilirler. Bazı köpeklerin hassas bir koku alma duyusu vardır ve insanlarda kanser ve diğer hastalıkları tespit ettikleri gösterilmiştir. Eşit olmayan durumları da hissedebildikleri düşünülmektedir. Örneğin, Milano Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, köpeklerin bir kişiyi diğerine nasıl davrandığına göre yargılayabildiğini buldu. Bu davranışı yargılayabilen bir köpek, doğal olarak o kişiye doğru yönelecektir.

Köpekler agresif bir kişinin varlığının kokusunu alabilir. Ayrıca kişinin yüz ifadelerini izleyerek kişinin ruh halini tespit edebilirler. Ayrıca, yaydığı kimyasal emisyonlar yoluyla bir kişinin öfkesinin varlığını hissedebilir.

İyi İnsanı Algılama Belirtileri

Köpekler iyi insanı hisseder ve bunu koku alma duyusu, içgüdüleri, aldığı eğitim, eğer sahipli ise aradaki iletişimin gücü ve ilişkisel hafıza gibi pek çok etken ile kolayca yapabilirler. Yani sokakta doğan ve evde bakılan köpekte iyi insanı algılayabilir. Ancak bazıları bu konuda uzmanlığa doğru da ilerleyebilir ve bazıları başlarına gelen kötü olaylar nedeni ile hislerinin yerini korkuları alabilir. Bu nedenle sizi hissetse de yaklaşmaz. Çünkü korkar. İstisnalar olsa da genel anlamda köpeklerin iyi insanı algılama belirtileri küçük farklılıklar ve ekler ile aynıdır.

İyi bir insan olduğunun farkında olan köpekler, rahat yüzler, sallanan kuyruklar ve sakin bir duruş sergileyecektir. Ayrıca iyi insanlara ısınacaklar ve onlara yakın duracaklar veya onları takip edecekler. Köpeğinizin bir kişinin iyi bir insan olup olmadığını hissedip hissetmediğini bilmek istiyorsanız, iyi hissettiğine dair işaretleri fark ederek pratik yapabilirsiniz.

Köpeklerin bir kişinin karakterini yargılamasının birçok farklı yolu vardır. Yaygın bir yol, vücut dillerini ve davranışlarını analiz etmektir. Köpekler, diğer insanlarda kabalık ve diğer olumsuz özellikleri tespit edebilir. Kaba davranan birini görürlerse duygularını yansıtacak şekilde tepki verebilirler. Bu tepkiler arasında;

İyi insan algılama tepkileri; sallanan kuyruk, gözler üzerinizdedir ve oturuyor ya da size doğru yaklaşıyordur.

Stresli ve mutsuz insan algılama tepkileri; eğer stresli ve mutsuz olan kişi sahibi ise, yüzlerini yalar, yanlarına yatarlar. Tanımadıkları kişilerden genellikle uzak durur ya da kaçarlar.

Öfkeli insan algılama tepkileri; hırlama, havlama, diş gösterme.

Köpeklerin İnsanları Algılama Yeteneklerinin Kökeni

Köpeklerin ataları olan kurtlar zamanla insanlar ile aralarında bağ kurdu. Zamanla sözsüz iletişimlerini kendi yetenekleri ve zekaları ile birleştirerek geliştirdiler. İnsanlara karşı olağanüstü bir duyarlılık geliştirmek için zaman içinde evrimleşmişlerdir. Bu gelişmiş sosyal IQ, iyi insanların niteliklerini yakalamalarına ve kötü olanları ayıklamalarına yardımcı olur.

Köpeklerin İnsanları Algılaması ile İlgili Bilimsel Gerçekler

Köpekler İyi İnsanı Hissederler Mi

Yapılan araştırmalar, köpeklerin iyi bir insanı tespit edebildiğini gösteriyor. Bu empati hissetme yeteneği, onların artan duyarlılığının bir sonucu olabilir. Bu nedenle köpekler, bir kişinin ruh halini vücut dili ve ses tonuyla algılayabilir. Köpekler mükemmel arkadaşlardır ve ihtiyaç anında destek ve rahatlık sağlayabilirler. Ayrıca, bir kişinin duygularını ve niyetlerini ortaya çıkaran insan feromonlarındaki kimyasal değişiklikleri de tespit edebilirler.

Araştırmacılar, insan karakterlerinin yargılanmasında görünürdeki ipuçlarının rolünü araştırmak için çeşitli deneyler yaptılar. Bu çalışmalardan birkaçı şöyleydi;

  • Köpeklere yiyecek içeren bir dizi kap sundular diğer kap ise boştu. Köpekler birinci oyuncudan ödül aldığında, ödülü veren oyuncuyu tercih ettiler. Sonuç olarak, bu çalışma, köpeklerin kendilerine sunulan görsel ve işitsel ipuçlarını analiz ederek insan karakterini değerlendirebildiklerini göstermektedir.
  • Başka bir araştırma, köpeklerin yüksek düzeyde nezaket gösteren insanlarla düşük düzeyde nezaket gösterenler arasında ayrım yapabildiğini ortaya çıkardı.
  • Beş köpeği meme kanseri ve akciğer kanserini koklaması için eğittiler. Bu köpekler, kanserin dört aşamasını da yüzde 80’den fazla doğrulukla tespit edebildiler. Bu araştırmanın arkasındaki bilim şimdi tıbbi uygulamada kullanılmaktadır.
  • Japonya’daki Kyoto Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, köpeklerin bu duygu ve davranışları tespit etme yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir. Aslında, köpeklerin insanlardan daha fazla duyusu vardır.

Köpekler özellikle vücut kokusuna karşı hassastır. Bu, birinin epilepsi veya diyabet hastası olup olmadığını yalnızca vücut kokusundan anlayabilecekleri anlamına gelir. Bu yetenek, onları hastalık ve hastalık belirtilerini tespit etmede inanılmaz derecede değerli kılar. Araştırmacılar, köpekleri farklı insan vücudu kokularına maruz bıraktıkları bir araştırma yaptı. Köpekler kokulara maruz kaldıklarında farklı davranışlar sergilediler, ancak tüm köpekler insanlarda kokuları tespit edebildi.

İnsanları Anlama Konusunda Köpekleri Eğitme

Ödül kullanın: Köpeğinize iyi insanları hissetmeyi öğretmek için ödüllerle başlayın. Köpekler en iyi, hem iyi hem de kötü davranışlar için ödüllendirilerek öğrenirler. Ancak, birçok insan bunu başaramamaktadır. Örneğin, zıpladığında veya yere pati attığında köpeğini görmezden gelebilirler. Bunun yerine, istenmeyen davranışları önleyecek şekilde ayakta durdukları veya oturdukları için de ödüllendirilmelidirler. “Aferin” demeli başını okşamalı ve ödül atıştırmalığı kullanmalısınız. Her canlı atıştırmalığı sever. Eğitim daha eğlenceli bir hâl alır ve iyi davranışlar da pekişmiş olur. Bunlar haricinde bahçenize kötü bir yabancının girmesini önler!

Taklit ettirin: Köpeğinize stres ve kaygı belirtilerini algılamayı öğretebilirsiniz. Endişeliyseniz, köpeğinizi davranışınızı taklit etmesi için de eğitebilirsiniz. Bu, duygusal desteğe ihtiyaç duyduklarını size bildirecek semptomları tespit etmenize yardımcı olacaktır.

Yüz ifadeleri kullanın: Yüzünüzü üzgün, mutlu ya da korkmuş gibi şekillendirerek köpeğinize karşı tavırlar sergileyin. Elbette her birini art arda uygulamayın. Çünkü kafaları karışabilir. Ne doğru ve ne yanlış anlamayabilirler.

Çocuklar ile vakit geçirmesini sağlayın : Köpeklerinizi iyi bir insanı tespit etmesi için eğitmenin bir başka yolu da onu farklı bir şekilde tanıştırmaktır. Çocuklar en etili öğretmenlerdir. Köpeklerinizin birkaç gülümsemesini gördüğünde, bu dostluk kurmasına yardımcı olacaktır. İlk adım, köpeğinize mutlu insanların yüzlerini tanımayı öğretmektir.

Sıkça sorulan sorular

Köpekler iyi insanı tanıma konusunda yeteneğe sahiptir. Ancak her biri aynı belirtileri göstermeyebilir. Sahipli ve polis köpeği gibi eğitimli köpekler bu konuda daha etkilidir. Koku, ses tonu ve yüz ifadesi gibi önemli ipuçlarına bakarak bir insanın niyetini algılayabilirler.

Köpeğinize eğitim vererek iyi insanları tanıma konusunda onu daha fazla uzmanlaştırabilirsiniz.

Köpeklerin koku alma duyuları çok kuvvetlidir. Ayrıca insanların duygularını ve niyetlerini anlamak için beden dilini, ses tonunu ve yüz ifadelerini dikkatle izlerler. Ayrıca köpeklerin sezgileri yüksektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.