Köpeklerde İç Kanama Belirtileri ve Tedavisi

28 Haziran 2022
4585
Köpeklerde İç Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde iç kanama, araba kazası,  diğer evcil hayvanlarla kavga, hastalık veya yüksekten düşme gibi birçok sebepten meydana gelebilir. Sebep ne olursa olsun köpeğiniz için çok tehlikeli ve bir an önce müdahale gerektiren bir durumdur.  Bu sebepten iç kanama belirtilerini iyi anlamanız köpeğinizin hayatını kurtarmanızı sağlayabilir.

Köpeklerde İç Kanama Nedenleri

En sık görülen iç kanama sebebi travmadır. Örneğin, bir araba kazasından sonra, gözle görülür kanama olmaması köpeğin iç kanaması olmadığı anlamına gelmez. Kanama travmayı aldığı bölgeye göre değişir örneğin kafasından bir travma aldıysa beyin kanaması, gövdesinden aldığı bir darbe karaciğer veya dalak gibi bir organdan kaynaklanan bir kanamaya sebep olabilir.

Küçük kanamalar genellikle kendi kendini sınırlar çünkü kan koruyucu bir pıhtı oluşturur. Ancak büyük kanamalarda pıhtı her zaman yeterli değildir. Ayrıca hayvanın pıhtılaşma bozukluğu olması durumunda bu koruyucu mekanizma tamamen ortadan kalkar. Örneğin, köpekleri antikoagülan olan sıçan zehirinin yutarsa iç kanama geçirebilir. Travma geçmişi olmasa bile, bu hastalarda genellikle ölümcül şekilde iç kanama görülür.

Tümörler ve içlerindeki kan damarları, sağlıklı damarlara göre kanamaya çok daha yatkındır. Köpeklerde sık görülen bir tümör olan hemanjiyosarkom dalakta veya karaciğerden kanamalara sebep olabilir.

Köpeklerde İç Kanama Belirtileri

Köpeğinizin sıkıntısının nedenini biliyorsanız, köpeklerde iç kanama belirtilerini tanımak daha kolay ve hızlı olabilir. Ancak iç yaralanmaya ne sebep olursa olsun, mümkün olan en kısa sürede veteriner hekim müdahalesi almalısınız.

Köpeğinizde aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz ve iç kanama geçirdiğine inanmak için herhangi bir nedeniniz varsa, hemen veteriner hekiminizi arayın veya köpeğinizi en yakın acil veteriner kliniğine götürün.

 Genel Şok

İç kanama, köpeğinizin dolaşım sistemindeki kan hacmini azalttığından, genellikle ortaya çıkan ilk şey şoktur. Köpeklerde şok belirtileri arasında düşük kan basıncı, soğuk bacaklar, düşük vücut ısısı, zayıf nabız ve artan kalp hızı sayılabilir.

Uyuşukluk Ve Rahatsızlık Hissetme

İç kanaması olan bir köpek anemi nedeniyle uyuşuk hale gelebilir. Anemi gibi kan sorunları köpeğinizin zayıflamasına ve çok düşük enerjiye sahip olmasına neden olabilir. Köpeğiniz de rahatsız hissedebilir.

Soluk Diş Etleri

Köpeğinizin diş etleri, kanın vücudunda ne kadar iyi dolaştığı hakkında size çok şey söyleyebilir. Sağlıklı bir köpeğin diş etleri pembedir. Köpeğiniz iç kanama yaşıyorsa, diş etlerinde ve vücudun geri kalanında daha az kan dolaştığı için diş etleri ve dili soluk görünebilir.

Bununla birlikte, kanamadan sonraki erken aşamalarda ve bir hayvan solgun görünmeden önce , dalak genellikle kasılır ve dolaşıma daha fazla kırmızı kan hücresi bırakır. Bu nedenle, iç kanaması olan tüm hayvanlar solgun görünmez veya hatta düşük sayıda kırmızı kan hücresine sahip değildir; bazen, aslında daha iyi bir renge sahiptirler! Neyse ki, basit bir kan testi bu tür kanamayı ayırt edebilir.

Karın Şişmesi

Köpeğinizin karnında çok miktarda kan biriktiğinde, karnı büyümüş görünebilir. Ayrıca köpeğinizin karnının etrafındaki derinin koyu bir renk tonu veya mor veya kırmızı lekeler geliştirdiğini fark edebilirsiniz.

Taşikardi – Hızlı kalp atışı

Dolaşımdan kan kaybedilirse, vücudun etrafında kalanları iletmeye çalışmak için kalbin ekstra hızlı atması gerekecektir. Bu, zayıf, hızlı bir nabızla sonuçlanabilir.

Şiddetli vakalarda, köpeğinizin gözlerinden, ağzından ve burnundan kan sızmaya başlayabilir. Köpeğiniz kan kusabilir veya dışkısında da kan görebilirsiniz.

Köpeklerde diğer yaygın iç kanama belirtileri şunlardır:

İştahsızlık

Halsizlik

Zayıf, hızlı kalp atışı

Kusma

Bayılma

köpeklerde iç kanama

Köpeklerde İç kanama Nerede Olur?

Beyin

Kafatasının içindeki kanamalar, kafa travmasından sonra veya kanayan bir tümör sonucu olabilir. Beyin, kafatası içinde bir boşluktadır, bu nedenle içindeki kanama, yerel beyin dokusuna baskı yaparak beyin fonksiyonunu etkiler. Beynin farklı alanları farklı işlevleri kontrol eder, bu nedenle bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde görülebilir;

Kendi etrafında dönme

Yürüyememe

Bacaklarını sürükleme

Davranış değişiklikleri

Kafa karışıklığı

Titreme

Mide ve Bağırsaklar

Bağırsak veya mide kaynaklı kanamalar, ya kusma (taze kan ya da kusmukta ‘kahve telvesi’) ya da dışkılama (sindirilmiş kan dışkıyı siyah gösterir) olarak görülür.

 Batın

Batında kanama en zorlayıcı durumlardan biridir, çünkü karında kanayabilecek bir çok organ bulunur. Mutlaka kanamanın nereden geldiği tespit edilmeli ve gerekli ise acil operasyona alınmalıdır.  Çok fazla kanama meydana geldiğinde, karın şişebilir ve ‘dolu’ hissedilebilir.

 Göğüs Kafesi

Eğer kanama akciğerlerin kendisinden içeriye doğru ise köpeklerde solunum güçlüğü yaşar ve öksürdüklerinde kan çıkartırlar.

Eğer akciğerlerin dışında göğüs boşluğuna toplanan bir kanama ise, köpekler yüzeysel solunum yaparlar çünkü, akciğerler her zamanki gibi genişleyemez. Nefes darlığı, diş etlerinde mavi bir renklenme, hareketsizlik, bunların hepsi birer işaret olabilir.

Derinin altında

Deri altındaki kanamalara genellikle morluklar oluşturur ve cildin sıkılığından dolayı kendi kendini sınırlar. Bazen kanama , kulaklarda en sık görülen bir yumru veya hematom oluşturmayı başarır.

Göz

Bu genellikle bir oftalmoskop ile dışarıdan görülebilir; ağrılı olabilir ve görüşü etkiler. Aynı zamanda çok küçük bir alandır, dolayısıyla genel dolaşım üzerinde bu kadar büyük bir etkisi olmayabilir. Ancak körlüğe neden olabilir .

Artık bildiğiniz gibi iç kanama vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Köpeklerde iç kanama için tek bir semptom yoktur. Kanamanın hangi bölgede olduğuna göre semptomlar değişkenlik gösterir.

Köpeklerde İç Kanama İçin İlk Yardım

İç kanama gözle görülmediği ve teşhis edilmesi zor olduğu için çok çabuk kritik hale gelebilir. Köpeğinizin iç kanama geçirdiğinden şüpheleniyorsanız, onu sakin ve aklı başında tutmak için elinizden gelen her şeyi yapmanız önemlidir. Onu sıcak bir havluya veya battaniyeye sarın ve en yakın veteriner kliniğine ulaştırın.

Köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede veteriner kliniğine veya acil hayvan hastanesine götürmeye çalışın. Köpeğinizi arabaya kaldırırken, bir kolunuzu göğsünün altına, ön bacaklarının önüne ve diğer elinizi arka bacaklarının arkasına yerleştirin. Onu kaldırırken karnına baskı yapmaktan kaçının. Bu kanamayı kötüleştirebilir veya iç organlara daha fazla zarar verebilir.

Köpeğinizi arabaya bindirmek için ideal bir platform oluşturmak için eski bir kapı veya tahta bir tahta da kullanabilirsiniz. Kliniğe ulaşım sırasında destek sağlanmasına yardımcı olur. Evcil hayvanınızın durumunun nedenini biliyorsanız, veteriner hekiminiz ile paylaştığınızdan emin olun. Bu, neyin yanlış olduğunu teşhis etmelerine yardımcı olacaktır.

Veteriner hekiminiz kanamanın belirli hastalık türleri veya kötü beslenme nedeniyle K vitamini eksikliğinden kaynaklandığını belirlerse, K vitamini takviyeleri önerilebilir. Köpeğiniz, ileum ve kolonlarında bakteri sentezi ve emilim yoluyla yeterli K vitamini almalıdır, ancak takviyeler seviyeleri daha hızlı artırmaya yardımcı olabilir.

Kliniğe geldiğinizde, evcil hayvanınızın acilen yaşam desteğine ihtiyacı yoksa, veteriner hekiminiz, kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Köpeğiniz şoka giriyorsa, veteriner hekiminiz iç organlara zarar vermemek için derhal harekete geçecektir.

 Köpeklerde İç Kanama Teşhisi

Köpeğinizin durumuna bağlı olarak, teşhis testleri tam kan sayımını (Hemogram) Kan biyokimyası, karın radyografileri, röntgenler, elektrokardiyografi (EKG) yapabilir. İç kanama belirtileri çok çeşitli olduğu için, diğer hastalıkların belirtileri ile kolaylıkla karıştırılabilirler. BU sebepten teşhisin çok dikkatli yapılması gerekir.

Veteriner hekimler, ayrıca daha fazla bilgi edinmek için göğüs radyografisi veya karın ultrasonografisi sırasında görüntülerde serbest sıvı gördüklerinde kontrol etmek için karın boşluğuna veya göğsüne bir iğne yerleştirerek sıvının içeriği hakkında bilgi edinirler.

köpeklerde iç kanama

Köpeklerde İç Kanama Tedavisi

Seçenekler kanın konumuna bağlıdır. Bazen, örneğin yırtılmış bir dalakta , kanamanın nedenini cerrahi olarak bulmak ve onu çıkarmak mantıklıdır.

Kanamanın nedeni de önemlidir . Örneğin, evcil hayvan gerekli pıhtılaşma faktörlerine sahip olmadığı için kanama oluyorsa, kanama genelleşecektir (farklı yerlerde). Uygun pıhtılaşma faktörleriyle birlikte kan nakli genellikle ameliyattan daha faydalı olacaktır.

Bu arada, kalan kırmızı kan hücrelerini dolaşımda tutmak için bazen sıvılar verilir . Oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin transfüzyonları da hayat kurtarmak için verilebilir.

 

Eğer köpeğinizin iç kanama geçirdiğine dair herhangi bir şüpheniz varsa onu hemen en yakınınızdaki acil veteriner kliniğine götürmeniz köpeğiniz için hayat kurtarıcı olabilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Bu, hayvanların koşullarına bağlıdır, ancak dikkate alınması gereken iki şey vardır. Birincisi, kısa vadede herhangi bir tedavi veya ameliyattan kurtulma ihtimalleri; ikincisi uzun vadeli sonuçtur. Örneğin, karında veya göğüste kanayan bir tümör zaten yayılmışsa, sahibi ameliyat olmasını istemeyebilir… Böyle yapmak hayvanın başlangıçta hayatta kalmasına yardımcı olabilir. Bu, sahibi ve veteriner hekim arasında konuşulması gereken bir konudur.

Zayıf, hızlı nabzı olan, karın şişkinliği veya diş etleri solgun olan herhangi bir hayvan acil olarak tedavi edilmeli ve veteriner kliniğine götürülmelidir. Bir araba kazasından sonra, daha şiddetli belirtiler gözlemlenmeden önce, kanamanın erken belirtilerini kontrol etmek için her zaman bir kan testi veya tarama yapılması önemlidir.

Kısa bir süre içinde büyük miktarda kan kaybı evcil hayvanınızda şoka neden olabilir. Köpeğiniz vücut ağırlığının her kilosu için iki çay kaşığı kadar az kan kaybederse, şoku tetiklemek için yeterlidir. Şoktaki bir köpek, düşük kan basıncı ve ölümle sonuçlanabilecek artan bir kalp hızı gösterir.

Birçok evcil hayvan sahibi, köpeklerinin hemanjiyosarkom olarak bilinen bir durum olan iç kanamadan sonra aniden öldüğünü bildirmiştir. İç kanama kontrol altına alınmazsa, köpekler birkaç saat içinde kan kaybından ölebilir. Köpeğinizin iç kanama geçirdiğinden şüpheleniyorsanız, onu en yakın acil veteriner kliniğine götürmelisiniz.

Kanama kontrol altına alınmadan devam ederse, köpekler birkaç saat içinde kan kaybından ölebilir. Tam anlamıyla raylarına düşebilirler. Kanama iç kanamadır ve evcil hayvan sahibi tarafından dışarıdan görülebilecek herhangi bir kanama kanıtı yoktur.

Midede kanama varsa hasta parlak kırmızı kan kusabilir veya bir süredir midede kalmışsa kusmuk kahve telvesi gibi görünebilir. Dışkıdaki kan, yemek borusu ve mideden kolon, rektum ve anüse kadar gastrointestinal sistemin herhangi bir yerindeki kanamaya bağlı olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.