Köpeklerde Mantar Zehirlenmesi

9 Ağustos 2022
552
Köpeklerde Mantar Zehirlenmesi

Mantar Zehirlenmesi Nedir?

Köpekler doğaları gereği meraklı canlılardır. Dışarıda özellikle ormanlık bir bölgede gezerken köpeğinizin zehirli bir mantar türünü yerse buna bağlı bazı sorunlar yaşayabilir. Köpeğinizin mantarları yediğini görmedikçe veya kustuğunu görmedikçe, evcil hayvanınızın yabani mantarları yutup yutmadığını doğrulamak zor olabilir. En erken yutulma şüphesinde derhal veteriner kliniğine veya acil servise gidilmelidir. Mümkünse mantarın bir örneğini kağıt (plastik değil) bir torbaya getirin, çünkü mantar tanımlaması teşhise yardımcı olur.

Mantarların yutulması son derece toksik olabilir ve evcil hayvanınız için potansiyel olarak yaşamı tehdit edici bir olay olabilir. Köpeğinizin sisteminde toksin birikmesi, böbrek ve karaciğer yetmezliğine, komaya ve ölüme yol açabilir. Köpeğinizin yabani mantar yediğinden şüpheleniyorsanız, belirtilerin ortaya çıkmasını beklemeyin.

Köpeklerde Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri

Köpeklerde mantar zehirlenmesinin belirtileri, yutulan mantarın türüne göre değişir. Daha önce de belirtildiği gibi, köpeğinizin yabani bir mantar yediğinden şüpheleniyorsanız, belirtilerin ortaya çıkmasını beklemeyin. Olağan semptomlar aşağıdaki gibidir:

  • Halsizlik
  • İshal
  • Nöbetler
  • Kusma ve karın ağrısı
  • Zayıflık ve motor kontrol kaybı
  • Sarılık
  • Koma ve ölüm

Pek çok mantar türü olduğu gibi, mantarlara karşı da birçok toksik reaksiyon türü vardır. Belirtiler, mantar türü ve evcil hayvan tarafından yutulan mantar miktarına göre değişir. Mantar zehirlenmesinin karmaşıklığını basitleştirmek için toksinler dört kategoriye ayrılabilir.

Gastrointestinal Toksinler (Sindirim Sistemi)

Mide rahatsızlığına neden olan birçok mantar çeşidi vardır. Evcil hayvanlar bu mantarları yedikten sonra 15 dakika içinde hastalanabilir veya semptomlar 6 saate kadar gecikebilir. Muskarinik mantar, kusma ve ishale neden olan bilinen bir çeşittir. Evcil hayvanlar zayıflayabilir ve susuz kalabilir. Ayakta tedavi yeterli olabilir, ancak kusma ve ishali durdurmak ve sıvı dengesini yeniden sağlamak için genellikle hastaneye yatış gerekir. Bu mantarlar ayrıca yavaş kalp hızına (bradikardi) ve solunum problemlerine neden olabilir.

Hepatotoksik (Karaciğeri Etkileyen Türler)

Bu mantarlar karaciğeri etkiler. Amanita mantarları ölümcül olabilen karaciğer yetmezliğine neden olur. Köpekler bu tür mantarları kemirdikten sonra bir süre iyi görünebilirler, ancak 6-24 saat sonra sindirim sistemi (kusma ve ishal) semptomları ortaya çıkmaya başlar. Bazı evcil hayvanlar, sahiplerine yanlış bir güvenlik hissi vererek bir süreliğine daha iyi görünüyor; bununla birlikte, altta yatan karaciğer yetmezliği ilerlemeye devam eder. Evcil hayvan sarılıklı, zayıf, uyuşuk ve bazen komada olur. Hafif sindirim sistemi rahatsızlığı olarak başlayan şey, hızla birkaç gün içinde ölümle sonuçlanabilecek tam gelişmiş karaciğer yetmezliğine ilerler. Hızlı ve agresif bir şekilde tedavi edilmezse karaciğer yetmezliği geri döndürülemez.

Nefrotoksik (Böbrekleri Etkileyen Türler)

Bu kategorideki mantarlar böbrekleri etkiler. Semptomlar bulantı, kusma, dehidrasyonu (sıvı kaybı) ve artan susuzluk ve artan idrara çıkmayı içerir. Hastalık ortaya çıktığında, belirtiler 12 saatten bir haftaya kadar veya daha uzun bir süre ertelenebilir, bu nedenle köpeğiniz mantar yedikten sonra normal gözükse de bir süre veteriner kontrollerine devam edilmesi önemlidir.

Nörotoksik (Sinir Sistemini Etkileyen Türler)

Hidrazinler, izoksazol ve psilosibin (halüsinojenik veya “sihirli”) mantarlar dahil olmak üzere nörolojik belirtilere neden olan üç ana mantar grubu vardır. Hastalığın başlangıcı, 30 dakikadan 6 saate kadar olan belirtilerle hızlıdır. İşaretler arasında zayıflık, koordinasyon eksikliği, titreme, halüsinasyonlar, bağırma, oryantasyon bozukluğu, ajitasyon ve nöbetler bulunur. Bu toksinler ayrıca böbrekleri ve karaciğeri de etkileyerek sayısız soruna neden olabilir.

köpeklerde mantar zehirlenmesi

Köpeklerde Mantar Zehirlenmesi Teşhisi

Mantarlara maruz kalmanın kanıtı, doğru bir teşhis için ilk faktördür. Evcil hayvanınızın mantar yediğinden şüpheleniyorsanız ve bunun ne zaman olmuş olabileceğinden şüpheleniyorsanız veteriner hekiminize söylemelisiniz. Semptomları ve başlangıç ​​zamanlarını tanımlarken spesifik olun. Bu bilgi, doğru teşhis ve hızlı tedavi için hayati önem taşır.

Veteriner hekiminiz kapsamlı bir anamnez aldıktan sonra, tam bir fizik muayene yapacaktır. Daha sonra organ fonksiyonunu belirlemek için kan ve idrar örnekleri alınacaktır. Yutulan mantarın belirlenmesine yardımcı olmak için mide içeriğinin bir örneği de alınabilir. Bazı mantar toksinlerinin organlar üzerinde gecikmeli etkisi olduğundan, işlevi izlemek için her 24-48 saatte bir karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri tekrarlanabilir.

Tanımlamaya yardımcı olması için, veteriner kliniğine yanınızda bir mantar örneği getirin. Mantarı plastik bir torba yerine nemli bir kağıt havluya sarın. Bu, numunenin bütünlüğünü koruyacak ve tanımlamayı kolaylaştıracaktır. Ayrıca mantarın fotoğrafını da çekebilirsiniz, ancak solungaçlar, başlık ve gövde dahil tüm yönleri yakaladığınızdan emin olun.

 

Köpeklerde Mantar Zehirlenmesinin Tedavisi

Tedavi, yutulan mantarın türüne bağlı olacaktır. Köpeklerde en yaygın ve en şiddetli mantar zehirlenmesi türü, akut zehirlenmeye yol açan amanita phalloides tüketiminden kaynaklanır.

Kan dolaşımına giren toksin miktarının azaltılması birkaç yöntemle gerçekleştirilebilir. Evcil hayvanınız yuttuktan hemen sonra veterinerinizi görürse, evcil hayvanınızın veterineri mantarları mideden çıkarmak için kusturabilir. Toksine bağlanacak ve emilimini önleyecek aktif kömür gibi bir GI ilacı. Bazen doktor, midede kalan mantarları yok etmek için gastrik (mide) bir lavaj yapabilir.

Evcil hayvanınıza ayrıca dehidrasyonla mücadele etmek ve toksinleri vücuttan atmak için intravenöz (IV) sıvılar verilecektir. Sıvılar ayrıca böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını desteklerken, zaten emilmiş olan toksinler işlenir.

Antibiyotiklerle birlikte glikoz ve gastrointestinal koruyucular da uygulanır. Ağır vakalarda kan nakli, oksijen ve nöbet önleyici ilaçlar gerekli olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Mantar kaynaklı hastalığın şiddeti, yutulan mantarların türüne ve sayısına bağlıdır. Bazen bir evcil hayvan, evde çözülen hafif gastrointestinal (GI) rahatsızlığına sahip olabilir. Diğer zamanlarda, evcil hayvanlar aşırı derecede hastalanır ve hastaneye kaldırılmayı gerektirir. Ne yazık ki, bazı evcil hayvanlar tedaviye rağmen ölüyor.

Bazı mantarlar, çocuk kitaplarında tasvir edilen, altlarında saklanan ormanlık yaratıkların bulunduğu şemsiye türüne benziyor. Diğerleri tamamen farklı görünüyor. Tek tek türlerin tanımlanmasını oldukça karmaşık hale getiren çeşitli özelliklere sahip birçok farklı mantar türü vardır. Bir “mantar uzmanı” değilseniz, bulduğunuz herhangi bir mantarın zehirli olabileceğini varsaymak en iyisidir.

Mantarlar en iyi ılık ve yağışlı havalarda büyür. Ormanlık alanlarda, kayalık arazilerde, çimenli parklarda ve hatta kendi arka bahçenizde bile yetişirler. Daha sıcak iklimlerde, yıl boyunca büyüyebilirler, ancak çoğu bölgede ilkbahar ve erken sonbahar, ana büyüme mevsimleridir.

 

İlk olarak, vahşi doğada yetişen tüm mantarların aksi kanıtlanana kadar zararlı olduğunu varsayalım. Evcil hayvanınız gözetimsiz olarak dışarıda dolaşıyorsa, bahçenizdeki tüm mantarları çıkarın. Bahçede düzenli olarak gezip yeni bir mantar olup olmadığını kontrol edin. Bahçenizdeki tüm mantarları yok etmekte zorlanıyorsanız bir uzmana danışın.

Bulantı ve kusma gibi gastrointestinal komplikasyonlar, dehidratasyona yol açan ishal, kabızlık ve karın ağrısı . Sarılık veya cildin sararması gibi karaciğerle ilgili semptomlar. Letarji. Ptyalizm veya aşırı salya akması gibi semptomlar görülür. Ciddi karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi durumlara sebep olabileceğinden bu durum köpeğiniz için ölümcül olabilir.

Köpeğiniz mantar yemişse, hemen veteriner hekiminizle iletişime geçmeniz önemlidir. Semptomların başlangıcı hızlı bir şekilde ortaya çıktığı için veteriner hekiminiz tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlamak isteyecektir. Bu, muhtemelen mantarın mümkün olduğunca çoğunu çıkarmak için köpeğinizin kusmasını sağlamakla başlayacaktır. Köpeğinizin ayrıca intravenöz sıvılar ve diğer destekleyici tedaviler için hastaneye yatırılması gerekebilir. Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını izlemek için kan çalışması yapılabilir.

Mantarın tanımlanması yardımcı olacağından mümkünse, fotoğraf çekin veya mantarı veteriner hekiminize getirin. Mantar veya resim toplamanın köpeğinizin tedavisini asla geciktirmemesi gerektiğini unutmamak önemlidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.