Köpekler kemik yer mi? Hayır! Çizgi filmlerde dahi yer alan köpeklerin ağızlarında ya da önlerinde genellikle kemik bulunur. Ancak kemik oldukça sert bir yapıya sahiptir ve kırıldığında kesici olabilir. Bu nedenle yer mi sorusundan önce köpeklere kemik verilebilir mi sorusunun yanıtına ulaşmak isteriz. Çok iyi biliriz ki kediler için balık ne ise köpekler için kemik o’dur. Onların kıymetlileridir. Hem oyuncakları hem de en sevdiği atıştırmalıklarıdır. Saatlerce kemirseler de doymazlar. Ancak kemik tüketimi köpekler için tehlikeli olabilir.
İçindekiler
Köpeğinizin kemik tüketmesine izin vermek doğru mu yanlış mı sorusunun yanıtına net bir şekilde ulaşmak endişelerden kurtulmak anlamına gelir. Eğer köpeğiniz kemik tüketecekse bunu bilinçli bir şekilde yapmanız sizi huzura ve köpeğinize de mutluluğa ulaştırır.
Bir köpek sahibi olarak, muhtemelen yavrularınıza çiğ kemik mi vermeniz gerektiğini yoksa onları pişirmeniz mi gerektiğini merak ediyorsunuzdur. Kemik sağlıklıdır ve köpeğinizin iştahını tatmin eder, ancak köpeğiniz için bazı riskler taşır ve bu riskleri en aza indirmek elbette sizin elinizde. Kilo kaybı yaşayan ya da tam tersi obez köpekler için veterinerler bazen kemik önerir. Eğer köpeğinizin kemik tüketmesine izin verecekseniz;
Köpeklere pişmiş kemik vermek yanlış bir davranıştır. Çünkü büyük riskler içerir. Pişen kemik parçaları incelir ve kırılması kolaylaşır. İşte köpekler için pişmiş kemik riskleri…
Evcil hayvanınız bariz yaralanma belirtileri göstermese de, hayvanın ağzında yaralanma olup olmadığını kontrol etmek önemli olabilir. Tavuk dahil olmak üzere kemikler, köpeğin yemek borusuna veya sindirim sistemine yerleşebilir. Ağızda boğulma durumunu gösterebilecek tahriş veya ağrı belirtileri olup olmadığına bakın. Ancak, köpeğinizin hiçbir belirti göstermediğini ve hala kemikte boğulduğunu fark ederseniz, durumu değerlendirmenize yardımcı olması için bir veteriner çağırın.
Kemiğin kaynağını belirledikten sonra, daha fazla talimat için veterinerinizle iletişime geçmelisiniz. Pişmiş kemikler, özellikle parçalanırlarsa ölümcül olabilir. Bir köpek yutarsa ağzına, boğazına ve bağırsaklarına ciddi zarar verebilir. Neyse ki, çoğu köpek pişmiş bir kemiği yediklerinde herhangi bir semptom yaşamazlar. Bununla birlikte, evcil hayvanınız kemiği kendi başına geçirebilir, ancak köpeğinizin davranışını izlemek ve bunu yapıp yapamayacağını belirlemek önemlidir.
Veterineriniz, köpeğinizin boyutuna, cinsine ve diğer faktörlerine göre size özel talimatlar verebilir. Rutin bir kontrol sırasında, bir veteriner size durumu ele almanın en iyi yolu konusunda tavsiyede bulunabilir. Sonuç itibari ile pişmiş kemik boğazına ya da bir yerine takılırsa ameliyat dahi gerekebilir.
Hayır, köpeklere çiğ kemik vermek pişmiş kemik vermekten daha güvenli olsa da hiçbir kemik köpekler için tam anlamıyla güvenli değildir. Pişmiş kemik verilmesinin doğuracağı risklerin hepsi çiğ kemik ile beslemede de söz konusudur. Ayrıca kemikler de dahil olmak üzere çiğ mama ile beslemek de ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
Elbette her zaman kemik tüketiminde riskler var. Bu nedenle belirttiğimiz gibi köpeğiniz kemik tüketirken dikkat etmeniz gerekenleri asla unutmamalı ve ihmal etmemelisiniz.
Kemik konusunda büyük endişeleriniz varsa burada en güvenli yolun oyuncak kemikler olduğunu belirtmek isteriz. Köpeğinize oyuncak kemik sunar ve kemiği kaynatıp suyunu besinlerine katabilirsiniz. Ancak köpek mamalarında köpeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinler yer almaktadır. Elbette bunun için de doğru seçimler yapmalısınız.
Kemik büyüklüğü oldukça önemlidir. Pişmiş küçük kemik parçalarının riski oldukça fazladır. Ayrıca çabuk kırılan kemikler de asla verilmemelidir. Büyük parça kemikler daha güvenli gibi gelse de diş kırılmasına neden olabilir. Küçük kemikler ise köpeğinizin boğazına kaçabilir. Bu nedenle tehlikelerin var olduğunu hiçbir zaman unutmamanız gerekir.
Bir köpek kaburga kemiği yememelidir. Keskin dişleri nedeniyle boğulma tehlikesi oluştururlar. Kaburga kemikleri kolayca parçalanır. Köpeğiniz bir parça kaburga kemiği yerse, parçalanması ve iç hasara neden olması muhtemeldir. Boğulmanın yanı sıra, sindirim rahatsızlığına ve ishale neden olabilir. Bu nedenle, köpeğinize kaburga vermekten kaçınmanız önemlidir. Kaburga kemikleri bağırsaklarda tıkanıklığa neden olabilir. Köpeğiniz yanlışlıkla kaburga kemiklerini yerse, hemen bir veterinere gitmelisiniz. Veterineriniz evcil hayvanınızın durumunu doğru bir şekilde teşhis edebilir ve bir tedavi önerebilir. Kaburga kemiklerini yutmanın tehlikelerinden kaçınmanın yanı sıra, köpeğinizin çiğnemesi için güvenli alternatifler sağlamalısınız. Bu alternatifler arasında çiğnenebilir kemikler, dondurulmuş lezzetli ikramlar veya sentetik kemikler yer alabilir. Bu maddeleri tüketen köpeklerin tıkanıklıkları önlemek için dişlerini bir veteriner hekime temizletmeleri gerekir.
Köpeklerin her gün mutlaka bir atıştırmalığa ihtiyacı yoktur, bu nedenle eğlence amaçlı kemikler en uygun tedavidir. Eğlence kemikleri, köpeğinize haftada 1-2 kez verilebilecek eğlenceli bir tedavidir. Eğlence amaçlı kemiklerin en büyük dezavantajı, çiğnemenin tehlikeli olabilmesidir, bu nedenle ölçülü olarak beslenmeleri gerekir.
Köpeklere gerçek kemik hiçbir koşulda verilememelidir. Bunun yerine çiğneme fonksiyonlarını geliştirmek, diş taşlarını önlemek ve eğlenmesini sağlamak için kemik şeklinde ödül mamalarını aşırıya kaçmayacak şekilde kullanabilirsiniz. Bunun dışında köpeğinizin kemikten alacağı bütün faydayı kemiği kaynatıp suyunu içirerek de sağlayabilirsiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar