Köpeklerin Patilerinde Görülen Yaygın Sorunlar

20 Nisan 2022
2014
Köpeklerin Patilerinde Görülen Yaygın Sorunlar

Köpeğinizin patileri onlar için inanılmaz derecede önemlidir. Köpeğinizin patilerinden birinde bir sorun varsa, bu onların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir.  Köpeklerin hareket etmeleri için önemli bir role sahip olduklarından köpek pati hastalıkları erken teşhis edilmeli ve tedavi edilmesi çok önemlidir. Bu yazımızda köpeklerde yaygın görülen pati sorunlarından bahsedeceğiz.

Köpeklerin patisinde bir problem olduğunu nasıl anlarız?

Bazı köpekler çok sabırlıdır ve saklanması çok zor hale gelene kadar bir şeyin onları rahatsız ettiğine dair herhangi bir  belirti göstermezler. Köpeğinizi iyi tanıyorsanız, patisiyle ilgili sorunları olduğuna dair bazı ince işaretleri görebilmeniz gerekir.Aşağıda köpeğinizin patilerinin  onları rahatsız ediyor olabileceğine dair bazı belirtiler verilmiştir.

  • Patilerini sürekli yalamak
  • Patilerindeki tüylerde  kahverengi renk değişikliği (görmemiş olsanız bile patilerini yaladıklarını göstergesidir.)
  • Patilerinde ve çevresinde tüy dökülmesi
  • Patisini havada tutması
  • Topallama
  • Patide kanama
  • Ayak parmakları üzerinde veya arasında kızarıklık
  • Patinin içinde veya çevresinde ülser, lezyon veya akıntı görmek
  • Patinin şişmesi

Kesikler, yırtılmalar ve sıyrıklar, pati yaralanmalarının yaygın belirtileridir. Köpeğinizin patileri ayrıca kuru veya çatlamış görünebilir. Evcil hayvanınızın tırnaklarına da dikkat edin çünkü çatlamış veya kırılmış tırnaklar, köpekler için çok acı verici olabilir.

Yaralı köpekler genellikle etkilenen patiyi yalar ve ısırırlar. Ayrıca köpeğinizde topallama da fark edebilirsiniz. Bazı köpekler,  yürümeyi reddedebilir ve patilerinden birine ağırlık verebilir. Köpeğiniz, oynamayı reddedebilir, dinlenmeye ve patilerini yalamaya daha fazla zaman ayırabilir ve hatta iştahını da kaybedebilir.

1. Alerjiler

Köpekler, gıda alerjileri ve mevsimsel alerjiler de dahil olmak üzere, tıpkı insanlar gibi bir çok alerjilerden muzdarip olabilir. Köpeğinizin alerjik reaksiyonu varsa, bunun en yaygın semptomlarından biri, özellikle patilerinde kaşıntıdır.

Fark edebileceğiniz diğer belirtiler arasında kulak ve deri problemleri yer alır. Köpeğiniz kaşıntıyı gidermek için patilerini yalayıp ısırır, bu da daha fazla tahrişe neden olabilir ve patisini ikincil bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı savunmasız hale getirebilir.

Nasıl Önlenir?

Köpeklerde alerjiyi önlemek neredeyse imkansızdır, ancak köpeğinizin neye alerjisi olduğunu biliyorsanız alerjik reaksiyonları önlemek mümkündür. Örneğin, köpeğinizin belirli yiyeceklere alerjisi varsa, alerjik reaksiyona neden olabilecek hiçbir şeyi almadığından emin olunmalıdır.

Nasıl Düzeltilir?

İlk etapta alerjik reaksiyonu önlemek en iyisi olsa da, bu her zaman mümkün olmayabilir. Köpeğinizde alerjik bir reaksiyon meydana gelirse, veteriner hekiminize danışmalısınız. Veteriner hekiminiz patilerinin dışında başka bir bölgesinde egzama gibi bir lezyon olup olmadığını kontrol eder. Hekiminiz köpeğinizin patilerinin alerjik bir sebepten kaynaklandığını düşünürse buna yönelik bir tedavi oluşturur.

köpek patisi

2. Bakteriyel Enfeksiyonlar

Bakteriyel enfeksiyonları, köpeklerde pati sorunlarının yaygın bir nedenidir. Köpeklerin patilerinde bakteriler bulunur. Ancak deri bütünlüğünün bozulduğu ya da köpeğinizin bağışıklığının düştüğü durumlarda patileri enfekte olur.

Köpeğiniz patilerini yalıyor ve çiğniyorsa ve tırnaklarında kızarıklık, akıntı veya kahverengi renk değişikliği fark ederseniz, muhtemelen enfeksiyon kapmıştır. Köpeğiniz patilerini kaşımaya ve kemirmeye devam ederse, bu, köpek patisinde yaralanmaya ve parmakları arasında açık yaraya neden olabilir.

Nasıl Önlenir?

Bakteriler normalde köpeğinizin patilerinin içinde, üzerinde ve çevresinde yaşadığından, ara sıra enfeksiyonları önlemek zordur. Ancak köpeğinizin patilerini her zaman temiz tutarak riskleri en aza indirebilirsiniz. Köpeğinizin patilerindeki yaralar hemen tedavi edilmelidir, çünkü tedavi edilmeyen yaralar bakteri ve mantarlar için iyi bir üreme alanıdır.

Nasıl Düzeltilir?

Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle topikal kremler, spreyler, şampuanlar ve antibiyotiklerle tedavi edilir. Veteriner hekiminiz, genellikle 3-6 hafta süren uygun antibiyotik tedavisini yazacaktır, ancak köpeğinizin, semptomlar ortadan kalktıktan sonra ilacı bir hafta daha alması gerekebilir.

3. Mantar Enfeksiyonları

Köpeğinizin derisi doğal olarak bazı mantar organizmaları bulundurur. Bu mantarlar aşırı çoğaldığında, köpeğiniz için bir soruna neden olmaya başlarlar. Köpeklerin patilerindeki mantar enfeksiyonları çok yaygındır.

Mantarlar, alerjiler gibi köpeğinizin patilerinde altta yatan herhangi bir iltihaplanmadan yararlanacak ve hasara yol açacaktır. Köpeğinizde mantar enfeksiyonu varsa, patilerinden gelen kötü, mantar benzeri bir koku, kızarıklık, tüy dökülmesi veya o bölgeyi yalarken tüylerinde kahverengi bir renk değişikliği fark edebilirsiniz. Patilerinin arasındaki deri de biraz nemli olabilir.

3. Parazitler

Akarlar ve keneler gibi parazitler, özellikle köpeğiniz dışarıda çok zaman harcıyorsa, köpeğin patilerinde yaygındır. Özellikle keneler genellikle köpeklerin ayak parmakları arasına yerleşirler ve kene kaynaklı çeşitli hastalıkların bir nedeni olabilirler .

Nasıl Önlenir?

Farklı kene tasmaları, damlalar ve tabletler dahil olmak üzere kene önleme için birçok ilaç vardır. Bu ilaçları köpeğinize düzenli olarak uygulamalısınız. Buna ek olarak, mümkün olduğunca kenelerin bulaştığı alanlardan kaçınmaya çalışın ve yürüyüşten veya diğer açık hava aktivitelerinden sonra köpeğinizi düzenli olarak keneler için kontrol etmelisiniz.

Nasıl Düzeltilir?

Köpeğinizin patisinde kene görürseniz, kesinlikle kendiniz çıkartmaya çalışmamalısınız. Hemen bir veteriner kliniğine gidip keneyi veteriner hekiminizin çıkartmasını sağlamalısınız. Çünkü kenenin köpeğinizin üzerinden canlı bir şekilde çıkartılması gereklidir. Bu da özel bir yöntem ya da kene çıkartma aletleri ile yapılmalıdır.

4. Tırnak Sorunları

  • Uzun Ayak Tırnakları: Uzun ayak tırnakları yaygındır ve köpeğiniz için birçok olumsuz sonuç doğurabilir. Uzun tırnaklar köpeğinizin yürümesini zorlaştırabilir. Bir köpeğin tırnakları sert zemine temas ettiğinde, sert yüzey tırnağı tekrar tırnak yatağına doğru iter ve köpek için ağrı yaratır. Bu durum tüm ayak parmak eklemlerine baskı uygulayabilir. Uzun tırnaklar ayrıca köpeğinizin tırnağının kırılma riskini de arttırır.
  • Batık Tırnaklar:  Düzgün kesilmemiş ya da doğal olarak aşırı uzamış tırnaklar ağrılı tırnak batmasına neden olabilir.
  • Kırık Tırnaklar: Köpeğiniz ayak tırnağını bir şeye taktığında kırık tırnaklar oluşur. Yırtık ve kırılmış tırnaklar çok ağrılı olabilir ve genellikle kanar, bu nedenle en iyi şekilde bir veteriner hekim tarafından tedavi edilmelidir.

Nasıl Önlenir?

Tırnaklarla ilgili köpek pati problemlerinin önlenmesi kolayca sağlanır. Tek yapmanız gereken köpeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmek. Ve onu düzenli yürüyüşlere çıkartmaktır. Asfalt gibi yüzeyler üzerinde yapılan yürüyüşler köpeğinizin tırnaklarının törpülenmesini sağlayacaktır. Tırnaklarının çok uzamasına izin vermemek ve onları gerektiği kadar sık ​​kesmek önemlidir.

Tabii ki, bunu doğru şekilde yapmalısınız veya özellikle hızlı bir şekilde keserseniz ve kanamaya başlarsa, yanlışlıkla köpeğinizi yaralayabilirsiniz. Eğer köpeğiniz çok hareketli ise ya da daha önce yapmadıysanız bu işlem veteriner hekimler ya da pet kuaförleri tarafından yapılması daha doğrudur.

köpek patisi

5. Pati Yaralanmaları

Köpeğin patilerindeki kesikler, çürükler, yırtıklar ve diğer yaralanmalar, köpekler etrafta koşuşturup farklı arazilerde oynadıkları için sık görülen bir durumdur. Köpeğiniz, sopalar, kayalar, kırık camlar ve diğer her türden kalıntılar dahil olmak üzere dışarıda birçok sebepten yaralanabilir.

Bu yaralanmaların çoğu ciddi olmasa da, tedavi edilmezse durumu daha tehlikeli hale getirebilecek enfeksiyonları önlemek için köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Nasıl Düzeltilir?

Pati kesiklerini tedavi etmenin ilk adımı, yarayı su veya bir miktar antiseptik ile temizlemek ve varsa patisindeki kalıntıları temizlemektir. Köpeğinizin kanaması varsa, yarayı durdurmak için baskı uygulayın ve bir an önce veteriner hekiminize gidin.

Küçük pati yaralanmaları ve yaraları evde tedavi edilebilir, ancak köpeğinizin ciddi bir kesiği varsa ve kanamayı kendiniz durduramıyorsanız, veteriner kliniğine gitmeniz gereklidir.

6. Kuru ve Çatlak Köpek Patileri

Köpekler, pürüzsüz yüzeylerde yürürken onlara yardımcı olmak için güçlü ve sert pati pedlerine sahiptir. Bununla birlikte, soğuk hava, sıcak kaldırım, kuru hava, pürüzlü yüzeyler, kimyasallar ve hatta aşırı yalama gibi çeşitli nedenlerle köpeğinizin pedleri kuruyabilir veya çatlayabilir.

Alerjiler, beslenme sorunları, endokrin ve otoimmün hastalıklar gibi diğer bazı koşullar da bu sorunlara yol açabilir. Özellikle kuru ve çatlamış pedlerle ilgili köpek pençesi sorunlarının derhal tedavi edilmesi gerekir çünkü bunlar enfeksiyonlara ve daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

7. Yanıklar

Köpeğiniz yazın hava çok sıcak olduğunda kum ve asfalt gibi sıcak yüzeylerde yürürse pati pedlerinde yanıklar oluşabilir. Bu durum kışın donma nedeniyle de görülebilir. Bazı kimyasallar ve buz çözücü tuzlar  da bu soruna neden olabilir.

Köpeğinizin patilerinin yanması veya donması durumunda köpeğinizin patilerinde kabarcıklar ve kırmızı lekeler görebilirsiniz ve patileri şişebilir.

Nasıl Önlenir?

Köpeğinizi sıcak kaldırımdan uzak tutun, aşırı soğuğa maruz kalmasını sınırlayın ve aşırı havalarda kesinlikle dışarı çıkmanız gerekiyorsa her zaman patilerine koruyucu ayakkabılar giydirin.

Elinizi kaldırıma koyarak köpeğinizin çıplak ayakla yürüyemeyeceği kadar sıcak olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Elinizi 10 saniyeden fazla tutamıyorsanız, çok sıcaktır.

Kışın, buzu uzak tutmak için evinizin çevresinde tuz veya diğer kimyasalları kullanmanız gerekiyorsa, yalnızca evcil hayvan dostu buz eriticileri kullanın.

Nasıl Düzeltilir?

Veteriner hekiminiz yanığın şiddetine göre bir tedavi önerecektir. Eğer yanık hafif ise size bazı merhemler reçete ederek evde tedavi önerecektir.  Ciddi yanıklar tıbbi bir acil durumdur ve acil veteriner bakımı gerektirir. Yanık çok şiddetli ise bir süre hastanede yatması gerekebilir. Yanık bölgeler bandaja alınır ve antibiyotik ve ağrı kesiciler uygulanır. Böyle şiddetli yanıklarda veteriner hekiminiz köpeğinize sıvı tedavisi de uygulamak isteyebilir.

köpek patisi

8.Uyuz Etkenleri (Akarlar)

Akarlar, köpeklerin derisinde yaşayabilir, tüy dökülmesine, kabuklanmaya, iltihaplanmaya ve yalamayı teşvik eden kaşıntıya neden olabilir. İki tür akar mümkündür – kıl folikülünün derinliklerinde yaşayan demodex akarı ve deri yüzeyinde yaşayan sarcoptes akarı. Her ikisi de saç dökülmesine, kızarıklığa ve bakteriyel der, enfeksiyonuna neden olabilir.

Patilerde lokalize olan Demodex akarları, Cushing hastalığı veya bağışıklık sistemini baskılayan kanser gibi altta yatan bir durumun varlığında şiddetlenebilir.

Uyuz etkenlerini tedavi etmek için, topikal ve sistemik ilaçlar kullanılır. Bunlardan biri oral olarak pire ve kene koruması için rutin olarak yaptırdığınız dış parazit tabletleri tedavi amacıyla da etkilidir.  Bunun dışında enjeksiyonlar ve şampuanlar kullanılır.

 Diğer Yaygın Köpek Patisi Problemleri

Kistler, büyümeler ve topaklar, oldukça yaygın bir değer pati problemlerindendir. Bunlar, patileri veya köpeğinizin ayak parmakları arasını etkileyebilirler. Sorunu genellikle gözlerinizle tespit edebilirsiniz, ancak bazen bir röntgen gerekebilir. Köpeğinizin kırık bir ayak parmağı olması da mümkündür. Bu durum genellikle, patilerinin üstüne bir şey düşmesi veya üzerine basılması gibi travmatik olaylardan kaynaklanır.

Köpeklerde Pati Problemlerinin Önlenmesi

Düzenli Tırnak Bakımı

Köpeğinizin tırnakları, köpek yürürken yere değecek kadar büyüdüğünde kesilmelidir. Köpeğinizin tırnaklarını ne sıklıkta kesmeniz gerektiği, köpeğinize çok bağlıdır – bazı ırkların çok fazla kesilmesi gerekmeyebilir. Düzenli kaldırım asfalt gibi zeminlerde yürüyüş yapan köpeklerin tırnakları kendiliğinden törpüleneceğinden tırnak kesimine ihtiyaç duyulmayabilir. Ancak iç taraftaki tırnaklar yere temas etmediğinden onların düzenli kesilmesi gerekir.

Tırnak kesme , siz ve köpeğiniz için sakin ve az stresli bir deneyim olmalıdır. Köpeğinize ayaklarına dokunulmasını kabul etmeyi öğretmek, tırnak kesmeyi kolaylaştırabilir. Stres ve korku belirtileri gösterdiğinde köpeğinizi tutmaktan veya tırnağını kesmekten kaçının çünkü tıpkı insanlar gibi hatırlarlar ve bu gelecekte bunu daha da zorlaştıracak veya imkansız hale getirecektir.

Tırnak kesimi için profesyonel hizmet almak en iyisidir. Veteriner klinikleri ve pet kuaförlerinde köpeklerinizin tırnaklarını güvenle kestirtebilirsiniz. Olası bir kanama durumda evde müdahale zorlayıcı olabilir iken  yerlerde kontrolü çok daha kolay ve kanama riski daha düşüktür.

Hava Koşulları

İlk Yardımı Uygulayın

Küçük yaralanmalar için bir köpek ilk yardım çantasına sahip olmak önemlidir . Köpeğinizin ayaklarında küçük bir kesik veya su toplaması bulursanız, su ile temizleyin. Sürekli kanama varsa, kanamayı durdurmak için patiyi sarıp dikkat ederek patiyi bandajlamayı düşünün. İlk müdahaleyi yaptıktan sonra onu veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Köpek pati sorunlarının her nedeni için özel önleme tekniklerinden bahsettik. Ek olarak, sorunların genel olarak önlenmesi, yavrularınızın patilerini düzenli olarak kontrol etmeyi, hava koşullarını kontrol etmeyi ve köpeğinize düzenli tırnak bakımı yaptırayı unutmayın.

Pododermatit, köpeğinizin pati derisinin iltihaplanmasıdır. Tırnak kıvrımlarını, tırnakları, interdigital boşlukları ve ayak tabanlarını etkileyebilir.

Belirtildiği gibi, patilerini yalamak, köpeğinizin sıkıldığı veya pati sorunları olduğu anlamına gelebilir. Köpeğinizin patilerini aşırı  yalamaya meyilliyse incelemek en iyisidir.

Köpeğinizin patilerini yalamasının  bazı nedenleri arasında pul veya kepek, sıcak, mantar enfeksiyonları , kışın buzların çözülmesinden kaynaklanan buz ve tuz, ağrı, kaygı, böcek ısırıkları ve patisine sıkışmış bir şey sayılabilir.

Köpeğinizin patisinin çeşitli sorunları olabilir. Alerjik reaksiyonlar, fiziksel yaralanmalar, enfeksiyonlar, tırnak sorunları, pati pediyle ilgili sorunlar, yanıklar veya çatlamış pati pedleri bu sorunlara örnektir.

Köpeğinizin patisinin tedavisi probleme bağlıdır. Örneğin, sorun hafif bir yanıksa, antibakteriyel bir merhemle tedavi edebilirsiniz. Pençe pedleri kuru ve çatlamışsa, pati pedleri için bir nemlendirici kullanmayı ve ardından köpeğinizin ayaklarını bir çorapla kaplamayı düşünebilirsiniz. Ancak bu tür müdahalelerden önce mutlaka veteriner hekiminizle konuşmalısınız. Hekiminiz onu muayene etmek isteyecektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.