Yavru köpek sahiplenirken yapılması gerekenler

9 Eylül 2022
1284
Yavru köpek sahiplenirken yapılması gerekenler

Yavru köpek sahiplenirken yapılması gerekenler uzun ve ayrıntılı olsa da araştırma yapmaya çalışarak sahiplenme konusunda ilk adımı atmışsınız demektir. Çünkü bir patili dost sahibi olmadan önce bilinçli olmak çok önemlidir. Ne kadar çok bilgi o kadar çok mutluluk getirir. Tecrübe zamanla kazanılsa da her konu hakkında bilgi sahibi olmak pek çok deneyimli köpek sahibinden daha büyük avantajlara sahip olmanızı sağlayacaktır. Çünkü hataları genellikle uzman olduğumuzu düşündüğümüz konularda yaparız.

Yavru köpek sahiplenmek için barınakları seçmenizi tavsiye ederiz. Satın alma yerine sahiplenme çok daha güzel bir şeyi başarmanız demektir. Barınakta masumca bekleyen patili dostları her zaman düşünmeliyiz.

Köpek sahiplenirken yapılması gerekenler

Bir köpeği sahiplenme süreci biraz bunaltıcı olabilir. Ancak süreci kolaylaştırmak için önceden yapabileceğiniz birkaç şey var. İlk olarak, köpeği tanımak için zaman ayırmalısınız. Her canlının farklı karaktere sahip olduğunu olduğunu unutmayın. Bu yüzden onlara alışmak ve güçlü bir bağ oluşturmak için zamana ihtiyacınız olacak. Endişelenmeyin ve hemen pes etmeyin. İkinci olarak, köpeğin tuvaletini yapması ve diğer herkesle tanışması için evde belirli bir alan ayırmalısınız. Üçüncüsü, evde bir köpek kulübesi için yeterli alana sahip olduğunuzdan emin olun.

Ardından, eğer varsa diğer tüm evcil hayvanlarınızın aşılarını yaptırmalı ve aşılarını güncel tutmalısınız. Bir kediniz varsa, kedinizin yeni köpeğe uyum sağlayabileceği, köpeklerden arındırılmış bir bölgenizin olması gerekir. Tüm bu hazırlıklar, yeni köpeğinizin geçişini daha kolay ve daha güvenli hale getirecektir.

Yavru köpek için ev hazırlanmalı

Yavru köpek sahiplenirken yapılması gerekenler

Patili dostunuzu eve getirmeden önce yapmanız gereken bir takım önemli hazırlıklar vardır. Bunlara bir köpek yatağı ve bir evcil hayvan kapısı almak ve gerekli tüm bakım ve eğitim malzemelerini hazırlamak dahildir. Yavru köpeğinizin bir kaza geçirmesi ihtimaline karşı eğitim pedleri ve enzimatik temizleyici de yanınızda olmalıdır. Evinizi yavru köpeklere karşı koruma altına almak ve yeni evcil hayvanınıza zarar verebilecek eşyaları çıkarmak da iyi bir fikirdir.

Köpekler için zararlı olan yiyecekler ortadan kaldırılmalı ve kazaya uğrayabileceği her nesne düşünülmelidir. Prizlere güvenlik ürünleri takılmalıdır. Kablolar ortada bırakılmamalıdır.

Başka evcil hayvanlarınız varsa, onların iyi geçineceklerinden emin olmalısınız. Boyutlarına ve cinslerine bağlı olarak, bazı köpekler birbirlerine tahammül edebilir, ancak diğerleri olmayabilir. Ayrıca, farklı köpeklerin farklı kişilikleri ve ihtiyaçları olduğunu unutmayın. Bu, farklı yiyecekler ve oyuncaklarla denemeniz gerekebileceği anlamına gelir.

Bir köpek yavrusu sahiplenirken, evinizin bunun için hazır olduğundan emin olun. Yeni köpek yavrusu annesinin tanıdık ortamına alışacaktır, bu yüzden onu uygun şekilde hazırlayın. Yavru köpeğiniz için ev kuralları belirlemeniz de önemlidir. Böylece evin kurallarını öğrenecek ve sınırlarınıza saygı duyacaktır.

Köpek için alışveriş yapılmalı

Kulübe, yumuşacık minder, oyuncaklar, ödül atıştırmalıkları ve bakım ürünleri gibi ilk olarak alınması gereken ihtiyaç listesi uzun olabilir. Ancak zamanla sadece mama gibi bakım masrafları düşecektir. Köpekler eve ilk geldiklerinde sahip olduğu eşyaları benimseyeceği için alışverişi önceden Petibom.com üzerinden yapmak daha mantıklı olacaktır.

Aile ile tanıştırılmalı

Aileye yeni bir köpeği tanıtma süreci heyecan verici ama stresli bir zaman olabilir. Geçişin olumlu olmasını sağlamak için aileyi ve yeni eki önceden hazırlamak önemlidir. Sorunsuz bir giriş için bazı ipuçları. Ailedeki herkesin köpekle tanışmaya hazır olduğundan ve her bir üyenin, her bir üye için kurallar ve sorumluluklar konusunda net bir anlayışa sahip olduğundan emin olun.

Çocuklarınız ve diğer aile üyeleriniz varsa, hane halkının her bir üyesini teker teker tanıtmak önemlidir. Yeni aile üyesini yavaşça tanıtın ve etkileşimleri başlatmasına izin verin. Yeni aile üyesine onları tanımak için köpekler için sağlıklı olan atıştırmalıkları sunmak yararlıdır.

Köpek maması seçilmeli

yavru köpek sahiplenildiğinde yapılması gerekenler

Yavru köpeğinize, özellikle yaşamın erken evrelerinde sağlıklı bir diyet sağlamak önemlidir. Yavrular küçük enerji demetleridir ve düzgün bir şekilde büyümek ve gelişmek için doğru besinlere ihtiyaçları vardır. Yavru köpeğinizin yemek yemediğinden endişe duyabilirsiniz, ancak ona sunduğunuz yemek ona çekici gelmeyebilir. Böyle bir durumda, köpek yavrusu beslenmesi ve yavru köpeğinize verebileceğiniz doğru yiyecekler hakkında daha fazla bilgi edinmek önemlidir. Kilo kontrolü ile köpeğinizin her zaman kilosunu kontrol etmelisiniz. Eğer zayıfsa köpeğim neden kilo almıyor sorusunun yanıtı için veterinere danışmalısınız.

Yavru köpeğinize verebileceğiniz en iyi mama hakkında tavsiye almak için veterinerinize danışmak isteyebilirsiniz. Yavru köpeğinizin içinde bulunduğu yaşam evresi için formüle edilmiş yavru mamasını beslemek isteyeceksiniz. Veterineriniz, yavru köpeğinizin yaşına, cinsine ve boyutuna göre markalar ve türler önerebilir.

Yavru köpeğinizi günde bir defadan fazla beslemeyi planlıyorsanız, yavru köpekler için özel olarak tasarlanmış bir mama seçmek en iyisidir. Köpek maması, köpeğinizin büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu gerekli besinleri içerir. Yetişkin köpeklerin aksine, yavru köpekler günde iki kat daha fazla kalori yakar.

İsme karar verilmeli

Hayatınıza yeni bir güzellik kattığınızda, yavru köpeğinize isim vermek zor olabilir. Bir isim seçmek, hayatının geri kalanında patili dostunuzu temsil edeceğinden önemli bir karardır. Ancak, yeni yavrunuz için istediğiniz isimlerin listesini daraltmak için izleyebileceğiniz bazı ipuçları var.

Bir barınaktan kurtarılan bir köpek yavrusuna, muhtemelen orijinal ailesi tarafından bir isim verilmiş olabilir. Bu iyi bir seçim olsa da, orijinal ismin bazı belirsiz çağrışımları olması mümkündür. Örneğin, bazı hayvanların isimleriyle olumsuz çağrışımları vardır. Bu da köpeğin gerçekten uygun olup olmadığını belirlemeyi zorlaştırır.

Hatırlanması gereken ilk şey, barınağın köpeğe verdiği isme bağlı kalmak zorunda olmadığınızdır. Gerekli tüm evrakları imzalamaya istekli olmanız koşuluyla, sahiplenme işlemi sırasında adı değiştirmeyi seçebilirsiniz. Barınağın köpeğe verdiği isim, köpek için hoş olmayan anıları tetiklemiş olabilir.

İlk eğitimler verilmeli

Yeni yavru köpeğinizi evde eğitirken yapmanız gereken ilk şeylerden biri onu düzenli olarak dışarı çıkarmaktır. Köpekler her saat başı oyun molası için dışarı çıkarılmalıdır. Ayrıca kazaları önlemek için yemekten sonra günde bir kez dışarı çıkarabilirsiniz. 12 haftalıktan küçük bir köpek yavrusu, elemeleri uzun süre tutacak kas yapısına sahip değildir, bu nedenle onu bu önemli aktivite için dışarıda tutmak önemlidir. Yavru köpeğinizi her gün aynı saatte beslediğinizden emin olun. Bu, evdeki karışıklığı ve kazaları önlemeye yardımcı olacaktır.

Köpek tuvalet eğitimi çok fazla denetim gerektirir. Bir köpek yavrusu her yemekten sonra bağırsak hareketlerine sahiptir, bu yüzden tuvaletini yaptığında evde olmamak önemlidir. Yavru köpeğinizi evde eğitmenin en iyi yolu, tutarlı bir denetim sağlamak ve işini dışarıda yaptığı her zaman onu ödüllendirmektir. Yavru köpeğinizi bir kaza için asla cezalandırmamalısınız. Eğitimlerde ceza yer almamalıdır. Sabırlı olmak ve ara vermek en iyisidir. İletişim ve sevgi ile eğitimler daha da güçlenecektir.

Sağlık kontrolü için veteriner ziyaret edilmeli

yavru köpek hazırlığı

Uzun süreç sonrası patili dostunuza kavuştuysanız, ev hazırlığı yapmalı, isim düşünmeli ve mama seçmelisiniz. Ama hepsinden önemlisi veteriner ziyareti yapmalısınız. Veteriner ziyareti ile;

  • köpeğin tıbbi geçmişini öğrenmeli,
  • aşıları hakkında bilgi sahibi olmalı,
  • ortama nasıl alışacağını danışmalı,
  • mama seçimi ve beslenme gibi konularda öneriler almalısınız.

Her şeyi uzmanına sormak ve uzmanından öğrenmek elbette çok daha değerli ve önemlidir. Uzun, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için veteriner kontrolleri ihmal edilmemelidir.

Rutin oluşturulmalı

Bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız, dikkate almanız gereken ilk şeylerden biri onun beslenme şeklidir. Yavru köpeğinizin, özellikle yaşamının ilk yılında tam ve dengeli beslenmeye ihtiyacı vardır. Bu, uygun büyüme için en kritik zamandır, bu nedenle doğru protein ve yağ dengesine sahip bir yiyecek bulmalısınız. Ayrıca doğru porsiyon boyutuna ve önerilen beslenme sürelerine sahip bir gıda paketi aramalısınız.

Yavru köpeğinizi beslemeye gelince, bir rutine sahip olmanız çok önemlidir. Onu her gün aynı saatte beslemeye çalışın ve sık sık yürüyüşe çıkarın. Tutarlılık anahtardır, çünkü köpeklerin güçlü bir iç saati vardır. Bir rutin ayrıca evdeki kazaları minimumda tutmaya yardımcı olur.

Yavru köpeğinizin hasta göründüğünü fark ederseniz, düzenli olarak veterineri ziyaret etmeniz önemlidir. Bir hastalığın belirtileri genellikle belirsizdir, bu nedenle bunlara dikkat etmek önemlidir. Hasta bir köpek yavrusu aşırı kaşınma, kızarıklık ve hatta cilt enfeksiyonları gibi belirtiler gösterebilir. Yavru köpeğiniz aşırı derecede kaşınıyorsa pire istilasına uğramış olabilir. Pirelerin yayılmasını önlemek için pire kontrol ürünleri kullanın. Bu ürünler yavru köpekler ve tüm evcil hayvanlar için güvenlidir. Bazı köpekler ayrıca potansiyel olarak ölümcül olan bağırsak parazitlerinden muzdariptir.

Temel eğitimler ve sosyalleşmeye önem verilmeli

Bir köpek yavrusu sahiplenmeden önce, bazı temel köpek eğitimi ve sosyalleşme ipuçlarını bilmelisiniz. Bu deneyimler köpeğinizin beyninde uzun süreli bir izlenim bırakacaktır, bu yüzden bunların olumlu olduğundan emin olun. Tutarlı olmaya çalışın ve beden dilinizi kullanın.

Sosyalleşme, köpeğinizin farklı durumlarda nasıl davranacağını anlamasına yardımcı olur. Yavru köpeğiniz biraz utangaçsa, onu yüksek değerli ikramlarla ödüllendirin. Neyse ki, çoğu yavru bu aşamayı aşar. Veteriner hekimi ziyaret etmek, utangaç sorunlarla başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.

Yavru köpeğinizi sosyalleştirmenin bir yolu, onu tuvalet molası için dışarı çıkarmaktır. Her iki saatte bir onu dışarı çıkarmalısınız, ancak lazımlık molaları arasındaki süreyi kademeli olarak artırabilirsiniz. Sonunda, çoğu köpek banyoyu içeride kullanmayı öğrenecek ve beş ya da altı ay boyunca tamamen evde eğitilecek.

Yavru köpeğinizi eve getirir getirmez köpek yavrusu sosyalleşmesine başlamak en iyisidir. Bu süre zarfında yavru köpeğiniz meraklı ve savunmasız olacaktır, bu nedenle tanıdık insanlarla ve durumlarla başlamalısınız. Mümkünse çocukları sürece dahil edin.

Aşılar ihmal edilmemeli

yavru köpek hakkında bilgi

Köpek aşıları, yeni köpeğinizin sağlığı için önemlidir. Veterineriniz bir dizi aşı önerecek ve hazır olduklarında yavru köpeğinize verecektir. Aşılar, köpeğinizin bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasına ve onu kötü şeylerden korumasına yardımcı olabilir. Yavru köpeğinizi kurtardıktan sonra mümkün olan en kısa sürede bu aşılara başlamalısınız. Yavrular hayatlarının ilk birkaç haftasında anne sütünden antikor alsalar da, hastalıkları önlemek ve alerjik reaksiyonların gelişmesini önlemek için onlara yavru aşıları vermek yine de önemlidir.

Yavru köpeğinize şu hastalıklara karşı aşı yaptırmayı düşünmelisiniz: hepatit, leptospiroz, parainfluenza, parvovirüs ve koronavirüs. Birkaç aşı, yavru köpeğinizi bu hastalıklardan korur, ancak çevresine ve yaşam tarzına göre köpeğiniz için doğru olanı seçmek önemlidir. Örneğin, ormanlık bir alanda yaşıyorsanız, leptospirosis aşısı yaptırmayı düşünmelisiniz. Bu aşı, köpeğinizi yaban hayatı tarafından yayılan bakteriyel bir enfeksiyon olan leptospirozdan korur. Genellikle ölümcül değildir, ancak böbreklere ve karaciğere zarar verebilir.

Yavru köpek ile iletişim kurulmalı

Yeni yavru köpeğinizle bağ kurmanın ilk adımı onun vücut dilini anlamaktır. Köpeğinizin size sarılırken çok rahat göründüğünü fark ederseniz, bu, köpeğinizin sizinle bağ kurmaya çalıştığının bir işaretidir. Bunun nedeni, sarılmanın insanlar üzerinde yatıştırıcı bir etkisi olan oksitosin hormonunu serbest bırakmasıdır. Bu hormon, insanlar ve köpekler arasındaki üç dakikalık fiziksel temasla artar. Yeni köpeğinizin mutlu olup olmadığını anlamanın başka bir yolu da kuyruğunun sallanmasıdır. Bu sevginin iyi bir işaretidir ve günün herhangi bir saatinde olabilir.

Yeni yavru köpeğinizi eve ilk getirdiğinizde, sizinle bağ kurmaya başlaması muhtemelen birkaç hafta veya ay alacaktır. Üç ay sonra yavru köpeğiniz yeni evine adapte olacaktır. Muhtemelen bir rutini olacak ve seninle yaşamaktan zevk alacak. Muhtemelen evdeki diğer köpeklerle de rahat olacaktır.

Bir köpeği evlat edinmek zor bir deneyim olabilir, ama aynı zamanda ödüllendirici de olabilir. Ne de olsa, yeni bir evcil hayvanla ilk kez bağ kuruyorsun. Birkaç basit ipucunu izleyerek tipik tuzaklardan kaçınabilir ve olumlu bir deneyim sağlayabilirsiniz.

Evinizi yeni evcil hayvanınız için hazırlamak çok önemlidir. Yeni köpeğinize yeni yaşam tarzınıza uyum sağlaması için bolca zaman ayırdığınızdan emin olun. Bu, rutinlerinize aşina olana kadar evinizdeki alanını sınırlamak anlamına gelir. Ayrıca diğer evcil hayvanlarınızı ve çocuklarınızı bir süre ondan uzak tutun.

Bir köpeği sahiplenmeden önce, sorumluluğa hazır olduğunuzdan emin olmalısınız. Bir köpeği sahiplenmek, ömür boyu bir arkadaş edinmenin harika bir yolu olsa da, uzun yıllar sürecek bir bağlılık da gerektirir. Birçok köpek 15 yıla kadar yaşayabilir ve kediler 20 yıla kadar yaşayabilir. Bir evcil hayvanı sahiplenmek, ömür boyu sürecek bir taahhütte bulunmak ve hayatınızdaki değişiklikler boyunca onunla kalmak demektir. Bu nedenle, sahiplenmek istediğiniz köpek türünü ve evinizin büyüklüğünü göz önünde bulundurmalısınız.

Sıkça sorulan sorular

Köpek sahiplenmek isteyenler hazırlık yapmalıdır. Evi hazırlamalı ve köpek için alışveriş yapmalıdır. Kulübe, tasma ve tuvalet eğitimi konusunda destek almalıdır. veteriner seçimi yapmalı ve mama için araştırma yapmalıdır. Mama alışverişi yapacaklar için oranı küçük tutmalarını tavsiye ederiz. Doğru mama olduğunu anladığınızda toptan alışveriş yapabilirsiniz.

Yavru köpek eve ilk geldiğinde ev tanıtılmalıdır. Ardından küçük bir geziye çıkartılmalıdır. Gün boyu oyuna yer vermeli ve beslenme unutulmamalıdır. Ne kadar sık dışarı çıkılırsa tuvalet kazaları o kadar azalır. Ayrıca tuvalet eğitimi kolaylaşır. Köpeğinizin tuvalet saatlerini öğrenene kadar dışarı çıkarma süreçlerini sık yapmanızı tavsiye ederiz.

Yavru köpek alırken 10 haftalık olduğundan emin olmalısınız. Bazı ülkelerde 8 hafta öncesi yavru köpek sahiplenilmesine izin verilmiyor. Hatta bunun için cezalar var. Ülkemizde bu tarz bir yasa yok. Ancak köpeğin anne sütünü yeterince alması ve annesinden yeterli ilgiyi görmesi sağlıklı bir yapıya sahip olması için oldukça önemli. Köpeklerin anne ve babalarından da bir şeyler öğrendiklerini unutmayın.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.