Köpeğinize vermemeniz gereken 10 zehirli yiyecek

12 Temmuz 2022
1495
Köpeğinize vermemeniz gereken 10 zehirli yiyecek

Köpeğimiz için en iyi besin kaynağının mama ve su olduğunu biliriz. Onlar için gerekli olan her şey iki kap içerisinde yer alır. Saatlerinde kaplarını doldurmak beslenme sorumluluğumuzun büyük bir kısmını tamamlamaktadır. Ancak eğitim sıralarında ya da başka zamanlarda atıştırmalık vermek istediğimizde ne yapacağımızı şaşırırız. Atıştırmalık sunmak, köpeğimizin önündeki mama kabını doldurmak kadar kolay değildir. Kendi besinlerimizden vermek, en sağlıklı olanları seçmek, uygun oranı ve hazırlanış şeklini bilmek gibi bilinçli olmamız gereken pek çok konu aklımızı yorabilir. Çünkü köpekler için sağlıklı olduğu kadar zararlı yiyecekler de oldukça fazladır. İşte Köpeğinize vermemeniz gereken 10 zehirli yiyecek ve çok daha fazlası…

Köpekler için zararlı yiyecekler

köpekler için toksik

Köpekler için zararlı olan yiyecekler arasında soğan ve sarımsak ilk sıralarda yer alır. Bu nedenle pişmişte olsa yemeklerimizin içerisinde bu besinler varsa patili dostlarla paylaşmamamız gerekir. Sofralarımızdan patilerini uzak tutmak için eğitimi henüz yavru iken vermemiz gerekir. Aksi takdirde aile içinde yaşam zorlaşabilir. Avokado bizler için çok kıymetlidir. Faydaları saymakla bitmez. Köpekler için ise tüketmemeleri gereken yiyecekler listesinde yer alır.

Köpekler için kemik çok değerlidir. Ancak çiğ de verilse pişmiş de verilse risk taşır. Özellikle pişmiş kemikler yumuşadıkları için çabuk kırılıp keskin bir hâl alırlar. Bu keskinlik köpeklerde boğulma ya da iç organlarda yırtılmaya neden olabilir. Bunların yanı sıra ksilitol, çikolata, çay ve listede yer alması gereken birkaç zararlı yiyecek daha var. Bu nedenle daha ayrıntılı olması amacı ile listeleyelim.

  • Şekerli besinler
  • Mayalı hamur
  • Çay ya da kahve
  • Çiğ yumurta
  • Besinlerin çekirdek ya da kabuk kısımları
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Ksilitol
  • Çikolata
  • Alkol
  • Tuz
  • Pişmiş Kemik
  • Üzüm
  • Koçanında mısır

Şekerli besinler içerisinde dondurma ve pasta gibi tüketmeyi çok sevdiğimiz besinler de yer alır. Havanın sıcak olduğu zamanlarda bizler dondurma yerken patili dostlarımızın da mutlu olması adına onlar için ev yapımı dondurmalar yapabiliriz. Aksi takdirde dondurma çok fazla şeker içerir ve satın alınan dondurma onlara zarar verebilir. Çünkü dondurma içeriğinde sadece şeker yer almaz. Ayrıca süt ürünleri, çikolata gibi besinler de içerir.

Evde hamur yapıyorsak güvenli bir yerde olmasını sağlamalıyız. Kokusu oldukça hoş olan mayalı hamur köpeğimizi kendisine çekebilir. Çay ve kahve gibi sık tükettiğimiz içecek türleri de köpekler için zararlıdır.

Soğan ve sarımsak

Köpeğinize vermemeniz gereken 10 zehirli yiyecek

Patili dostlarımız zararlı olan yiyecekleri yediklerinde hastalık belirtileri hemen oluşmayabilir. Bu zarar görmedikleri anlamına gelmez. Belirgin hale gelmeleri birkaç gün sürebilir. Evcil hayvanların onlara zarar vermeden çok az miktarda soğan ve sarımsak yemeleri mümkün olsa da, büyük miktarlar zehirli olabilir. Köpeğinizin soğan veya sarımsağa maruz kalıp kalmadığından emin değilseniz, veterinerinizi arayın veya acil yardım istemelisiniz.

Soğanın köpeğinize vereceği zarar yediği miktar ve kendi kilosu ile de alakalıdır. 45 kiloluk bir köpek için yüz gram soğan zehirli olmaya yeter. Soğan ve sarımsak allium ailesindendir, bu nedenle köpeğinizi seviyorsanız, bunlardan tamamen kaçınmalısınız. Pırasa ve taze soğan da bir köpeğe zarar verebilecek derecede toksin içerir.

Kızarmış ve yağlı yiyecekler

Gün içerisinde herhangi bir öğünde kızarmış ya da yağlı yiyecek tüketsek de sağlığımız için zararlı olduğunu biliriz. Ayrıca köpekler için de kızarmış ve yağlı yiyecekler zararlıdır. Obezite ve pankreas sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle köpeğinizi yağlı yiyeceklerden uzak tutmalısınız.

Ksilitol

Sağlık yararlarına rağmen, ksilitol köpekler için toksiktir. Bu, ksilitolün meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunduğu düşünüldüğünde endişe vericidir. Köpeğiniz ksilitol tükettiyse, acil tıbbi bakıma ihtiyacı olabilir. Ksilitol zehirlenmesinin tedavisinin değişiklik gösterdiğini ve iyileşme şansının, durumun ciddiyeti dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olduğunu belirtmek önemlidir. Neyse ki, çoğu durumda köpeğiniz teşhis konulur ve mümkün olan en kısa sürede tedavi edilirse iyileşir. Ancak evcil hayvanınız için ne kadar erken yardım alırsanız o kadar iyi. Çoğu ksilitol zehirlenmesi vakası, hayvanın kan şekeri ve organ fonksiyonundaki değişiklikler için izlenmesi gereken hastaneye kaldırılmayı gerektirir. Nöbetlerin kontrolüne yardımcı olacak ilaçların yanı sıra kan testleri de istenebilir.

Köpeklerde hipoglisemik semptomlara, karaciğer yetmezliğine, nöbetlere ve hatta ölüme neden olabilir. Ksilitolün en yaygın kaynağı diş macunudur. Ayrıca bazı bahçe ürünlerinde bulunur. Ksilitol ürünleri tatlandırmak için kullanılır ve köpekler için ölümcül olabilir.

Çikolata

Köpekler özellikle çikolatanın etkilerine karşı hassastır. Çikolatada bulunan bir bileşik olan teobromin, evcil hayvanlar için son derece zehirlidir. Küçük bir miktar şiddetli karın rahatsızlığı, pankreatit, ishal ve kusmaya neden olabilir. Bu zararlı madde ölüme bile yol açabilir. Küçük bir miktar çikolata bile bir köpeğe ciddi zarar verebilir. Köpeğinizin güvenli bir şekilde ne kadar çikolata tüketebileceğini belirlemenize yardımcı olacak çikolata toksisitesi hesaplayıcıları mevcuttur.

Pişmiş kemik

Pişmiş kemikler köpekler için büyük risk oluşturur. Isıtılırlar, bu da onları zayıflatır ve kırılmaya veya parçalanmaya meyilli hale getirir. Bu nedenle, köpeğinizin pişmiş bir kemik yediğinden şüpheleniyorsanız, köpeğinizin güvenliğini sağlamak için hemen veterinerinizi ziyaret etmelisiniz. Köpeğinizin kemik yediğinden şüpheleniyorsanız, herhangi bir hastalık veya yaralanma belirtisi gösterip göstermediğini görmek için köpeğinizi yakından izlemeniz önemlidir. Pişmiş kemikler köpekler için güvenli değildir çünkü kırılgan hale gelir ve keskin parçalara ayrılarak gastrointestinal hasara neden olabilir.

Avokado

Köpeğinize vermemeniz gereken 10 zehirli yiyecek

Avokado yüksek miktarda potasyum içerir ve köpekler için önerilmez. İnsanlar için iyi olsalar da köpekler için toksiktirler. Çünkü öldürücü olan persin adı verilen bir toksin içerir. Avokadoyu köpekler için zararlı yapan toksin, meyvenin kabuğunda ve çekirdeğinde bulunur. Avokado meyvesinin kendisi köpekler için toksik olmasa da, avokado kabuğu daha yüksek konsantrasyonlarda persin içerir. Bu toksin ishale ve kusmaya neden olur ve büyük miktarlarda kalp kası hasarına neden olabilir. Köpeğiniz avokado kabuğu yerse, onu dikkatlice izleyin ve derhal tıbbi yardım isteyin. Akut avokado zehirlenmesi köpeğiniz için ölümcül olabilir.

Süt, krema ve peynir

Köpekler yavruluk döneminden sonra süt ürünlerini sindiremezler. Bu nedenle süt ürünleri tükettiklerinde kusma, ishal, şişkinlik ve daha ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalırlar. Laktoz intoleransı belirtileri her köpekte farklı olabilir.

Üzüm

Eğer bir köpeğiniz varsa, yaş ve kuru üzümün onların sağlığına zararlı olabileceğini bilmelisiniz. Bu meyveler, hayvanlar tarafından parçalanamayan yüksek konsantrasyonda tanen içerir. Bu yiyeceklerin küçük bir miktarı bazı köpeklerde ciddi hasara neden olabilir, ancak bazı cinsler onlara karşı bağışıktır. Ancak köpeğinize asla üzüm ve kuru üzüm vermemelisiniz çünkü içerdikleri toksin miktarı her zaman zararlı olacak kadar az değildir.

Üzüm ve kuru üzüm zehirlenmesinin belirtileri insan zehirlenmesine benzer. Bir köpekte, üzüm ve kuru üzüm midede birkaç saat kalır ve kusma ve ishal oluşabilir. Zehirlenme şiddetliyse, veteriner kusturabilir. Ağır vakalarda, köpeğin bir veya iki gün hastanede kalması gerekebilir

Kuruyemişler (çerezler)

Köpekler için zararlı yiyecekler

Fındık, fıstık ve badem gibi sağlığımıza büyük faydaları olduğunu bildiğimiz kuruyemişler köpekler için zararlıdır. Boğulma ve obezite hastalığı riski ile karşı karşıya kalmamaları için kuruyemişlerden uzak durmalılar. Yapılan araştırmalar sonucunda kuruyemişlerin köpek sağlığında faydası olmadığı da ortaya çıkmıştır. Bu nedenle hem riskli hem de faydası olmayan besinleri yüksek raflarda saklamak en iyisidir.

Tuz

Köpekler için tuz zararlıdır. Küçük miktar tükettiklerinde zararlı gözle görünür olarak ortaya çıkmayabilir. Ancak Köpeğinizin çok fazla tuz tükettiğinden şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede veterinere gitmeniz gerekir. Köpeğinize ilaçlar verilebilir ve hastaneye yatırılması gerekebilir. Bununla birlikte, çoğu durumda, bir evcil hayvanın semptomları kendi kendine kaybolacaktır.

Evcil hayvanınızın yaşı veya cinsi ne olursa olsun, derhal tıbbi yardım almanız önemlidir. Bir köpeğin kandaki sodyum seviyesi, kan gazı analizi, kimya testi ve idrar analizi dahil olmak üzere çeşitli yöntemlerle ölçülür. Patili dostunuz aşırı sodyuma maruz kalmış olabilir, bu nedenle köpeğiniz kusuyorsa hemen veterinerinizi arayın. Tuzlu yiyecekler bizim için lezzetli olsa da köpekler onları sindiremez. Ayrıca teobromini metabolize etmekte zorlanabilirler. 

Köpekler için en etkili beslenme şeklini mamalar ile elde edebiliriz. Köpek mamaları beslenme uzmanları tarafından özenle formüle edilir ve köpeğimiz için özel olarak üretilirler. Bu nedenle formül sırasında köpek ırkları, yaşı ve boyutu gibi pek çok etken göz önünde bulundurulur. Sonucunda günlük besin ihtiyaçlarının tam ve dengeli oranda karşılanmaları hedef alınır. Yapılan araştırmalar sonucunda ise en iyileri seçilir, gerekli onaylar alınır ve üretime geçilir. Elbette bunun yanı sıra mamayı nereden aldığımızda önemlidir. Orijinal ürünleri taze bir şekilde almak için Petibom gibi kaliteli yerler seçilmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Meyvelerin birçoğu köpekler için faydalıdır. Ancak şunu öncelikle belirtmeliyiz ki köpekler etobur canlılardır ve onlar için özel olarak üretilen mama içeriklerinde ihtiyaç duydukları her şey yer alır. Bu nedenle ek bir şey gereksizdir. Fakat atıştırmalık sunmak istediğimiz zamanlarda en sağlıklı yollarını seçmek elbette en iyisidir. Köpeğinize bir meyve vermeden önce onlar için uygun olup olmadığını öğrenmenin yanı sıra hangi miktarda ve ne şekilde vermeniz gerektiğini de öğrenmeniz gerekir.

Süt ürünlerinin köpekler için zararlı olduğunu söyleyemez. Ancak vücutları süt içerisindeki laktozu sindiremezler. Bu nedenle ishal olabilir ya da gaz sıkıntısı çekebilirler. Büyük zararları olmasa da sütü köpeklerden uzak tutmak en iyisidir.

Köpeğe çikolata, sarımsak, soğan, tuz, şeker, kahve ve çay gibi bazı besinler verilmez. Köpeklerin tüketmemeleri gereken besinler hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Ayrıca verilebilecek besinlerin uygun şekilde hazırlanması ve doğru miktarda olması da önemlidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.