Köpekler neden soğan yiyemez? Zararları nelerdir?

15 Ekim 2022
833
Köpekler neden soğan yiyemez? Zararları nelerdir?

Köpekler için mama dışında beslenmeye gerek duyulmaz. Mama formülleri onlar için özenle hazırlanır. Bu nedenle günlük besin ihtiyaçlarını karşılar. Elbette burada bilinçli mama seçiminin etkisi oldukça büyüktür. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı sebze ve meyve çeşitlerini onlarla paylaşmak isteriz. Genellikle ödül maması olarak seçenekler ararız. Fakat bazı besinler köpekler için zararlıdır. Bunlardan biri de soğandır. Bu neden ile köpekler soğan yiyemez.

Soğanın tüm kısımları köpekler için zehirlidir. Bunun nedeni, soğanların N-propil disülfür adı verilen bir kimyasal içermesidir. Bu bileşik insanlar için nispeten zararsız olmasına rağmen, köpeklerde vücut anemisi olarak da bilinen hemolitik anemiye neden olabilir. Sonuç olarak, köpeğinizin soğan tüketmesine asla izin vermemelisiniz.

Soğan Köpekler için Zehirli Midir?

Soğan, köpeğinizdeki kırmızı kan hücrelerini etkileyen toksinler içerir. Bu toksinler, vücudun oksijeni kaslara etkili bir şekilde taşımasını engelleyen anemiye yol açabilir. Soğanlar, pişirilerek yok edilemeyen toksinler içerir; bu, pişmiş soğanların köpeğiniz için de zararlı olduğu anlamına gelir. Bu, önceden pişirilmiş olanlar da dahil olmak üzere soğan içeren herhangi bir yemekten kaçınılması gerektiği anlamına gelir. Genellikle soğan içerdiklerinden, önceden hazırlanmış köpek maması ve et suyundan kaçınmak da iyi bir fikirdir.

Soğanın Hangi Kısımları Köpekler İçin Zehirlidir?

Soğanın her parçası ve her hali köpekler için zehirlidir. Hemoglobin, kan yolundan bir proteindir. Sonuç olarak, kırmızı kan üreten hale gelir ve bu da hemolitik anemiye yol açar. Soğan hemolize ek olarak, ishale ve ağrıya neden olabilir. Sonuç olarak, alışverişte veya soğan bulunan bir ortamda iken köpeklere dikkat etmek önemlidir.

Köpekler Soğan Yerse Ne Yapılmalı?

Köpeğinizin soğan yediğinden şüpheleniyorsanız, köpeğinizi hemen bir veterinere götürmelisiniz. 45 kiloluk bir köpek için tek bir küçük soğan tehlikeli olabilir. Anemiye neden olmasının yanı sıra, kırmızı kan hücrelerini yok eden hemolize neden olabilir. Ağır vakalarda kan transfüzyonu gerekli olabilir. Köpeğinizin veterineri, köpeğinizin durumunu doğru bir şekilde teşhis edip tedavi edebilecektir. Köpeğinizin soğan zehirlenmesinden muzdarip olabileceğinden şüpheleniyorsanız, belirtileri fark ettiğiniz anda onu bir veterinere götürün.

Köpeklerde Soğan Toksisitesi Belirtileri

Köpekler neden soğan yiyemez

Semptomlar;

  • Kusma
  • Karın ağrısı
  • Uyuşukluk
  • Soluk diş etleri,
  • Artan kalp hızı,
  • İştah azalması ve kırmızımsı idrarı içerir.

Köpeklerde soğan toksisitesi çeşitli semptomlara yol açabilir. Köpeğiniz bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa, onları mümkün olan en kısa sürede veterinere götürün. Semptomlar genellikle karın ağrısı veya kusma olarak başlar. Köpeğiniz ayrıca iştahını kaybedebilir veya uyuşuk olabilir. Köpeğinizin kırmızı kan hücreleri yok edilebilir ve bu da hemolitik anemiye neden olabilir.

Köpeklerde soğan zehirlenmesi birçok ciddi hastalığa yol açabilir. Küçük miktarlar bile ciddi zararlara neden olabilir Bu nedenle, alışveriş yaparken ve yemek hazırlarken köpeğinizi denetlemeniz önemlidir.

Soğan kokusu köpeğinizin midesini etkileyerek kusmaya neden olabilir. Köpeğiniz soğan yerse hemen veteriner tedavisi aranmalıdır. Çiğ soğandan daha zehirli oldukları için köpeğinize sarımsak veya soğan tozu vermekten kaçınmalısınız. Köpeğinizi asla soğanla başıboş bırakmamalısınız!

Soğan zehirlenmesi belirtileri herkes tarafından fark edilebilir. Ancak bu belirtiler hemen ortaya çıkmaz. Köpeğinizin semptom geliştirmesi birkaç gün sürer. Bu nedenle, evcil hayvanınızı izlemeniz ve işaretleri fark ettiğiniz anda onu veterinere götürmeniz önemlidir. Soğan zehirlenmesinin belirtileri, yediği soğanın boyutuna ve miktarına göre değişir. Daha küçük köpeklerin daha büyük olanlardan daha fazla semptomu olacaktır.

Köpeklerde Soğan Toksisitesinin Tedavisi

Köpeklerde soğan toksisitesinin belirtileri değişir. Bununla birlikte, köpeğiniz çok miktarda soğan yerse, kısa süre sonra belirtiler gösterecektir. Köpeğiniz daha az miktarda yerse, belirtiler birkaç gün boyunca ortaya çıkmayabilir. Köpeğinizin sergilediği semptomlardan bağımsız olarak, doğru teşhis için veterineri ziyaret etmek çok önemlidir. Doğru teşhise ek olarak, veterineriniz köpeğinizin çok miktarda soğana maruz kalıp kalmadığını belirlemek için kan testleri yapacaktır.

Köpekler için Sağlıklı Sebzeler

Köpekler için birçok sayıda sağlıklı sebzeler bulunur. Sağlıklı sebzeler arasında soğan, havuç, pancar, domates ve diğer meyveler bulunur. Köpekler için sebze hazırlamanın bir yolu onları haşlamaktır. Bu teknik kiri çıkarmaya yardımcı olur, ancak lezzeti ve vitaminleri olduğu gibi bırakır. Aynı zamanda yemeklik yağ ihtiyacını da ortadan kaldırdığı için fazla pişirmeye sağlıklı bir alternatiftir. Bu yöntem aynı zamanda mamayı köpekler için daha sindirilebilir ve güvenli hale getirir. Partiler halinde hazırlanabilir ve daha sonra kullanılmak üzere saklanabilir.

Başka bir seçenek de köpeğinize çiğ sebzeler sunmaktır. Havuç, brokoli ve salatalık köpeğinizin beslenmesi için harikadır, ancak kabuklarından kaçının. Bu sebzelerin kabukları zehirli olabilir ve köpeğinize verilmemelidir. Soğanlar köpekler için zehirlidir ve erişilemeyecekleri yerde muhafaza edilmelidir.

Sıkça sorulan sorular

Köpekler soğan yerse miktarına bağlı olarak kusma ve karın ağrısından anemi ve hatta ölüme neden olabilen sorunlar ile karşı karşıya kalabilir. Küçük bir miktar olsa dahi soğan köpekler için zararlıdır. çiğ ya da pişmiş olması da hiç fark etmez. Bu nedenle soğan içeren hiçbir besin köpekler ile paylaşılmamalıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.