Köpekler mantar yer mi?

18 Eylül 2022
1049
Köpekler mantar yer mi?

Köpekler etobur canlılardır. Ancak yediklerimizi koklar ve yemeklerde bize eşlik etmeye bayılırlar. Bunun yanı sıra atıştırmalık ihtiyacı duyduklarında onları sebze ve meyve yerken izlemek bizler için de keyiflidir. Ancak mantar gibi besinler konusunda kafalarımızı karıştıran pek çok soru bulunur. Köpekler mantar yer mi, sorusu da ilk sırada yer alır. Patili dostlarımızı beslerken en uygun olana yönelmek bizlere huzur vereceğinden her ayrıntıyı araştırmayı severiz.

Köpekler mantar yiyebilir mi?

Köpeğinizin diyetiyle tanıştırıldığında mantarlar besleyici bir muamele olabilir. Etli, lifli meyve çeşitli vitaminler, mineraller ve antioksidanlar içerir. Mantarların kalorisi ve yağı da düşüktür ve çok az tuzları vardır. Uygun miktarda ve doğru olanları seçersek köpekler mantar yer, diyebiliriz. Ancak hangi mantarları ve ne kadar vereceğimiz konusunda bilgi sahibi olmalıyız.

Köpekler için mantar konusunda dikkat edilmesi gerekenler,

  • Marketlerde satılan kültür mantarları köpekler için en güvenlisidir. Tüketim tarihi dikkate alındığında köpekler güvenler mantar yiyebilir. Bununla birlikte, köpeğinize bu yiyecekleri zaten yedikleri mamasına ek olarak verirken çok dikkatli olmalısınız.
  • Köpeğiniz mantar ile doyurmayacağınızı bilmelisiniz. Mama dışında verilecek her besin mama miktarının en fazla %10’u kadar olmalıdır.
  • Mantar kabuğu soyulmalı ve iyice yıkanmalıdır. Limonlu suda kısa bir durulama yeterli olacaktır. Zaten kabuğunu soyduğunuz için limonun asidi varsa kalan mikropları öldürecektir. Kurulanan mantarlar köpeklere vermeye hazırdır.
  • Marketten mantar alırken tüketim tarihi daima dikkate alınmalıdır.
  • İlk defa mantar verecekler miktarı küçük tutmalı ve alerji belirtileri var mı, diye kontrol etmelidir.
  • Mantara ek olarak baharat ya da tuz gibi katkılar eklemeyin.
  • Mantar eşliğinde soğan ve sarımsak gibi köpekler için zararlı olan yiyecekler asla yer almamalıdır.
  • Pişirilmiş mantar verecekseniz sadece zeytinyağında pişmiş olarak servis yapın.
  • Aşırı mantar tüketimi gastrointestinal rahatsızlığa neden olabilir.

Köpekler yabani mantar yiyebilir mi?

köpekler için mantar

Patili dostlar günlük geziye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle her gün dışarı çıkarlar. Bizler kahvemizi yudumlarken onlar parkta birkaç tur atarlar. Ancak bu süreç içerisinde doğayı ıslak burunları ile keşfetmek isterler. Özellikle ilkbahar ve sonbahar zamanları ağaç kenarlarında keşif sırasında pek çok bitki ve böceğe rastlarlar. Bunlardan biri de mantardır. Marketlerden aldığımız mantarlar güvenli olsa da yabani mantarlar köpekler için zararlıdır.

Mantarlar genellikle köpekler tarafından açık havada bulunur. Büyük bir bahçeniz varsa, köpeğinizin bahçede mantar bulma ve onları yeme olasılığı vardır. Ancak bazı mantar türleri köpekler için zehirli olduğundan patili dostları mantarlı bölgelerde yalnız bırakmamak çok önemlidir.

Köpeğinizin yabani mantar yediğini düşünüyorsanız hemen veterinere götürmelisiniz. Sadece birkaç mantar türü köpekler için zehirli olsa da, köpeğinizi veterinerinize getirerek bunların güvenli olduğundan emin olabilirsiniz. Veteriner, mantar türünü belirleyecek ve köpeğiniz için en iyi tedavi yöntemini belirleyecektir. Mantarların çoğu köpekler için toksik olmasa da bazıları ciddi toksisiteye neden olabilir. Mantarı çıplak elle tutmamaya çalışın ve plastik bir torbada taşıyın. Kimse ulaşmadan da yok edin. Aksi takdirde başka bir canlı zarar görebilir.

Mantar zehirlenmesi belirtileri

  • İshal
  • Kusma
  • Aşırı tükürük salgılaması
  • Uyuşukluk
  • Ağır vakalarda,
  • Karaciğer yetmezliği
  • nöbetlere neden olabilir ve ölüme yol açabilirler. Bu nedenle, köpeğinizin mantar yediğini fark ederseniz hemen veterinerinize başvurmanız en iyisidir. Her durumda, belirtileri görür görmez veterinerinize danışmalısınız.

Mantar toksisitesi belirtileri teşhis edilene kadar köpeğinizi mantarlardan uzak tutmak en iyisidir.

Sıkça sorulan sorular

Köpekler zehirli mantar yiyebilir. Günlük gezilerde ya da bahçede bakılan köpekler için günün herhangi bir saatinde mantar ile karşılaşma gerçekleşebilir. Köpekler zeki canlılar olsalar da taze bir atıştırmalık olarak görüp mantarları yiyebilirler. Burada önemli olan köpeğin mantar yiyeceğini fark edip önlemektir. Yabani mantar türleri ancak uzmanlar tarafından bilinir. Hangisi zehirli hangisi değil , diye ayırt edemeyenler onlardan uzak durmalıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.