Köpekler üzüm yer mi? Zararlı mı?

1 Temmuz 2022
2007
Köpekler üzüm yer mi? Zararlı mı?

Köpekler için toksik olan bazı besinler bulunur. Bunlardan biri de üzümdür. Bu nedenle köpekler üzüm yer mi sorusunun yanıtını üzülerek olumsuz olduğunu belirtmek isteriz. Miktarı ne olursa olsun verilmemelidir. Eğer köpeğiniz üzüm yediyse ve bundan eminseniz acilen veterinere gitmeniz gerekmektedir.

Köpekler İçin Üzüm Toksisitesi Belirtileri

Üzüm, kuru üzüm veya bu meyveyi içeren herhangi bir şey yedikten sonra köpekler hastalanabilir. Pek çok köpek üzüm ve kuru üzümü tükettikten sonra zarar görmemesi ve doğru teşhis için hemen bir veterinere başvurmak hayati önem taşır. Çoğu durumda, üzüm toksisitesi erken tedavi edilmezse tedavi edilemeyen böbrek yetmezliğine yol açabilir. Üzüm toksisitesi belirtileri arasında;

Köpeklerde üzüm toksisitesinin ilk ve en yaygın belirtisi kusmadır. Üzüm zehirlenmesini tedavi etmenin ilk adımı da aynı zamanda kusturmaktır, ancak evcil hayvanınızın hangi gıda ürününü yediğinden emin değilseniz bu durumu veterinere bırakmak en iyisidir. Veterineriniz, köpeğiniz için uyarıcı bir ilaç yazabilir. Bazı veterinerler kusturmak için hidrojen peroksit kullanır, ancak bu ciddi mide veya yemek borusu tahrişine neden olabilir. Ek olarak, veterineriniz toksinlerin sisteme emilmesini önlemek için bazı ilaçlar reçete edebilir.

Bir köpek üzüm yerse ne olur?

Köpekler üzüm yediğinde zehirlenebilir. Bu nedenle potansiyel olarak ölümcül bir toksisitenin semptomlarını tespit etmek için uyarı işaretlerini bilmelisiniz. Kuru üzüm, kuş üzümü ve üzüm suyu dahil tüm üzüm türleri köpekler için toksiktir. Köpeğinizin yanlışlıkla üzüm yediğini düşünüyorsanız, derhal veterinerinizle iletişime geçmelisiniz. Semptomlar vakadan vakaya değişebilir, ancak genellikle kusma ilk sinyal veren olacaktır.

Köpeği bir odada tutarak ve alandan uzaklaştırarak kusmasını izleyebilirsiniz. Üzümler zehirli tohumlar içerir, bu nedenle köpeğinize üzüm vermenin güvenliğinden emin değilseniz, hep birlikte bundan kaçınmaya çalışın. Köpeğiniz bilinçsiz veya mücadele ediyorsa, kusmaya neden olmak tehlikeli olabilir. Ek olarak, brakisefali köpeklerin, ölümcül olabilen kusmukta aspire etme veya nefes alma olasılığı daha yüksektir. Köpeğinizin üzüm yediğinden şüpheleniyorsanız, hızlı bir şekilde tedavi edilebileceği için veterinerinize başvurmanız en iyisidir.

Ne kadar miktar üzüm bir köpeğe zarar verebilir?

Köpeğiniz yanlışlıkla üzüm yemişse, hemen veterinere götürmelisiniz. Veteriner hekim, köpeğinizin yediği üzüm miktarı hakkında size sorular soracak ve semptomların şiddetini izleyecektir. Köpeğiniz üzüm yemişse, ishal, ağız kokusu, karın ağrısı ve kusma yaşayabilir. Köpeğiniz normal görünüp herhangi bir belirti göstermese de, üzüm toksisitesinden muzdarip olabilir.

Bir köpek az miktarda üzüm ve kuru üzümü tolere edebilir, ancak çok miktarda tüketirse akut toksik hale gelebilir. Köpeklerde üzüm toksisitesi böbrek yetmezliğine neden olabilir ve ölümcül olup olmadığını belirlemek için köpekler bir veteriner tarafından değerlendirilmelidir. Üzüm toksisitesi, düşük dozlarda bile köpekler için tehlikelidir ve eğer bir üzüm yerse, ölümle sonuçlanabilir.

Üzüm genel olarak tüm köpekler için zararlıdır. Bunun yanı sıra bazı meyveler köpekler için faydalı olsa da alerjisi olanlar için özel köpek mamaları seçilmelidir. Köpeğinizin alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız veterinerinize danışarak mama değişimi yapmanızı ve ek olarak verdiğiniz besinlere dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Defne
Ağu 25, 2022 / 15:59

Benim köpeğimde bir kaçtan üzüm yemiş ağızı kokuyor ve yedikten sonra kustu ve hamileydi noğlur şimdi hastalığı olabilrmi?


Veteriner Hekim
Ağu 28, 2022 / 10:49

Geçmiş olsun umarım köpeğiniz iyidir. Eğer semptomlar devam ediyorsa mutlaka veteriner hekiminize gidiniz.