Köpekler için sarımsak zararlı mı? Yerse ne olur?

12 Ekim 2022
1201
Köpekler için sarımsak zararlı mı? Yerse ne olur?

Köpeğinize sarımsak verip veremeyeceğinizi hiç merak ettiniz mi? Genel olarak evcil hayvan sahipleri soğan ve sarımsak ikilisinin köpeklerin tüketmemesi gereken yiyecek listesinde ve ilk sıralarda yer aldığınız bilir. Sarımsak, insanlar için en popüler sebzelerden biridir ve yemek pişirmede kullanılabilir. Ancak köpekler için sarımsak tehlikeli olabilir. Bu yazıda, sarımsak toksisitesinin belirtilerine, nasıl tedavi edileceğine ve köpeğinizin sarımsaktan etkilenmesini nasıl önleyeceğinize bakacağız.

Köpekler neden sarımsak yiyemez?

Kokusu ile kimileri mest olur kimileri ise rahatsız. Genellikle yiyenler mest ve karşısındakiler de rahatsız olur. Neyse ki pek çok yöntem ile ağız kokusundan kolayca kurtuluruz. Ki sarımsak gibi bir mucizeyi her şekilde yemeye çalışırız. Ancak “Köpek sarımsak yer mi “sorusunun yanıtı ne yazık ki olumsuzdur. Bin bir derde deva diye her şekilde faydasını görmeye çalıştığımız sarımsak patili dostlar için zararlıdır. Bu nedenle köpekler sarımsak yiyemez.

Lezzetli aromasına rağmen sarımsak köpekler için zararlıdır. Toksinler içerir ve sindirim sorunlarına neden olabilir. İnsanlarda sarımsak, kolesterolü düşürmek, kalp hastalıklarını önlemek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için faydalıdır. Ayrıca soğuk algınlığı ile savaşabilir. Sarımsak, soğan, frenk soğanı ve pırasa ile birlikte allium bitki ailesinin bir üyesidir.

Köpekler sarımsak yediğinde hemolitik anemi ile sonuçlanabilir. Bunun nedeni, vücutta yeterince oksijen taşınmamasıdır. Sarımsak zehirlenmesinin belirtileri hızla gelişebilir ve köpekler derhal tıbbi yardım almalıdır. Sarımsak zehirlenmesi, daha yüksek kırmızı kan hücresi sayısı ve daha düşük potasyum seviyelerine sahip olan Akita gibi Japon köpeklerinde en yaygın olanıdır. Ayrıca solunum problemlerine de neden olabilir. Ancak köpeğinizi sarımsak zehirlenmesinden korumanın en iyi yolu onu ondan tamamen uzak tutmaktır.

Sarımsak Köpekler İçin Neden Zehirlidir?

Köpekler için sarımsak zararlı mı

Birçok insan sarımsağın köpekler için olası yan etkilerinden endişe duymaktadır. Bununla birlikte, sarımsak bitkisi, köpekler için zararlı olabilecek bir takım bileşikler içerir. Bu bileşikler, bağırsak rahatsızlığına ve salya akmasına neden olabilen tiyosülfatları içerir. Sarımsaktaki bileşikler, köpeğin kırmızı kan hücrelerine de zarar verebilir ve bu da anemiye neden olabilir.

Sarımsak zehirlenmesinden muzdarip bir köpek için en önemli tedavi kusturmaktır. Veteriner, zehire bağlanan ve detoksifikasyona yardımcı olan aktif kömür reçete edebilir. Semptomlar devam ederse, veteriner hastaneye yatmayı önerebilir. Ciddi vakalar kan nakli gerektirebilir. Köpeğiniz kusma, karın ağrısı veya ishal yaşarsa veteriner randevusu önerilir. Sarımsak toksisitesinin altında yatan neden bilinmemektedir.

Sarımsak Toksisitesinin Belirtileri

Köpekler için sarımsak toksisitesinin belirtileri;

  • Uyuşukluk
  • Anemi
  • karın ağrısı
  • Diş etleri ve iç göz kapakları da soluk olabilir.
  • Köpeğiniz muhtemelen uyuşuk ve zayıf olacaktır.
  • Köpeğinizin kalp atış hızı ve nefes alması da artacaktır.
  • Sarımsak, kalp kaslarını gevşeten ve kan damarlarını genişleten bileşikler içerir. Bu işlem kan basıncını düşürür ve kalp atış hızını artırır. Ayrıca kalp pompasını zorlaştırır.

Köpeğiniz çok fazla sarımsak yemişse, hemen bir veterinere götürün. Toksisite köpeğiniz için ölümcül olabilir, ancak vakaların büyük çoğunluğu destekleyici bakım ve ilaçlarla tedavi edilebilir. Köpeğiniz kusabilir veya başka belirtiler gösterebilir. Veteriner muayenesi, sarımsak toksisitesinin ek belirtilerini ortaya çıkarabilir ve köpeğinizi hızlı bir şekilde tedavi etmenize yardımcı olabilir. Köpeğinizin durumunun ciddiyetine bağlı olarak, veterineriniz bir tedavi süreci önerebilir.

Köpeklerde Sarımsak Toksisitesinin Tedavisi

Köpekler için sarımsak

Köpeklerde sarımsak toksisitesi için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Veterinerler bu durumdan kurtulmanız için en iyisini yapacaktır. İlk adım olarak kusmayı sağlayabilir. Ardından, zehire bağlanan ve detoksifikasyona yardımcı olan aktif kömür uygulanabilir. Durum kötüleşirse, veteriner daha fazla tedavi için köpeği hastaneye kabul etmeyi düşünebilir. Köpeğin durumu anemi noktasına kadar kötüleştiyse, kan nakli önerebilir.

Köpeklerde sarımsak toksisitesinin tedavisi, zehirlenmenin şiddetine ve süresine bağlıdır. Zehirlenme şiddetliyse, bir veteriner muhtemelen kusmaya neden olan ilaçları uygulayacaktır. Bu, sarımsağın kan dolaşımına girmesini ve daha fazla hasarı önleyecektir. Alternatif olarak, veteriner, sarımsağı gastrointestinal kanalda nötralize edecek olan aktif kömürü uygulayabilir. Durumun ciddiyetine bağlı olarak, köpeklerde sarımsak toksisitesi tedavisi birkaç farklı adımı içerebilir.

Güvenli Sebze ve Meyve Alternatifleri

Köpeklerin güvenle yiyebileceği birkaç sebze ve meyve vardır. Bu sebzelerden bazıları kereviz, brokoli, yeşil fasulye, ahududu, yaban mersini ve elmadır. Bu sebzeleri köpeğinize vermeden önce küçük parçalara ayırın ve elbette veterinerinize danışın. Tüm hayvanların farklı gıdalara farklı tepkileri vardır. Köpeğiniz sarımsak yerse, alerjik reaksiyon belirtileri arasında kusma, kalp atış hızında artış ve uyuşukluk olabilir.

Soğan ve sarımsak köpekler için oldukça zehirlidir ve bundan kaçınılmalıdır. Lezzetli olmalarına rağmen, bu sebzeler köpeklerde nöbetlere ve titremelere neden olabilen zararlı madde solanin ile doludur. Olgun domatesler genellikle köpekler için güvenli olsa da yeşil domatesler oldukça zehirlidir. Köpekler için toksik olan diğer sebzeler arasında patlıcan bulunur. Çiğ patlıcan yemek bazı köpeklerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bunu önlemek için, köpeğinizi beslemeden önce onları pişirmelisiniz.

Sıkça sorulan sorular

Köpeğe sarımsaklı yoğurt verilmez. Sarımsak içeren hiçbir besini köpeğinize vermemelisiniz. Bu nedenle köpeğinizle mama dışında bir besin paylaşıyorsanız öncelikle köpekler için uygun olup olmadığına bakmalısınız. Ardından köpeğinize nasıl ve ne miktarda vereceğinizi de öğrenmeniz gerekir. Aksi takdirde fayda değil zarara uğrarsınız.

Sarımsak köpekler için faydalı değil ne yazık ki zararlı bir besindir. Bu nedenle sarımsakları köpeklerden uzak tutmak gerekir. Aksi takdirde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. İleri vakalarda ölüm gibi sonuçlar görülebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.