Köpekler yaban mersini yiyebilir mi?

30 Temmuz 2022
813
Köpekler yaban mersini yiyebilir mi?

Köpekler yaban mersini yiyebilir. Ancak en uygun hazırlanış şekline uyarak ve en önemlisi veterinerinize danışarak yaban mersini tüketimi için karar almanızı tavsiye ederiz. Yaban mersini adeta besleyici güç merkezleridir ve köpeklere birçok sağlık fayda sunar. Güçlü antioksidanlar olan antosiyaninler açısından zengindirler. Antioksidanların yaşlanan köpeklerde bilişsel işlevi iyileştirdiği gösterilirken, fitokimyasalların ve antosiyaninlerin belirli kanserleri önlediğine inanılıyor.

Yaban mersini, gelişmiş sindirim, artan enerji seviyeleri ve gelişmiş hareketlilik dahil olmak üzere köpeğinizin genel sağlığına katkıda bulunabilir. Ancak, köpeğinize günlük diyetinin yüzde 10’undan fazlasını vermemelisiniz.

Yaban mersini küçüktür ve büyük köpekler bile farkına varmadan onları fazla yiyebilir. Ayrıca birçok köpek onları çiğnemeden yer. Bu, mide ağrısına ve boğulma tehlikesine neden olabilir. Ek olarak, küçük köpekler onları çok hızlı yerlerse veya donmuş yaban mersini verilirse boğulma riski vardır. Köpeğinizin yaban mersini alerjisi olabileceğinden endişeleniyorsanız, veterinerinize danışmalısınız.

Yaban Mersininin Köpekler İçin Faydaları

Yaban mersini hem insanlar hem de köpekler için birçok faydası olan sağlıklı bir besindir. İçindeki yüksek fenol seviyesi, insanlarda beyne yardımcı olarak hücreleri dejenerasyondan korur. Aynı fenoller mango, kaju fıstığı ve kırmızı elma gibi diğer meyve ve sebzelerde de bulunur. Ancak köpeğinize mama dışında herhangi bir besin vermeden önce onlar için toksik olup olmadığına ve hangi şekilde verilmesi gerektiğine bakmalısınız. Beslenme konusunda bilinçli olmak önemlidir ve bilgi hayat kurtarır.

  • Yaban mersininin köpekler için en belirgin faydası, köpeğin sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olmasıdır.
  • Yavru köpek yaban mersini ile zenginleştirilmiş bir diyete sahip olabilir.
  • Yaban mersini içindeki esansiyel yağ asitleri, gelişme, üreme ve bağışıklık sistemi işlevine yardımcı olur.
  • Yetişkin köpekler sağlıklı bir bağırsak sistemi ve kilo yönetimi konularında yaban mersininden destek alabilir.
  • Köpekler üzerinde yapılan araştırmalar, yaban mersini içindeki omega yağlarının parlak tüylere ve güçlü beyin fonksiyonuna katkıda bulunduğunu göstermiştir.
  • Yaşlı köpeklerde yaşlanma sürecini bile yavaşlatabilirler. Günlük kaç yaban mersini beslenmesi gerektiği, köpeğin büyüklüğüne ve meyveye toleranslarına bağlıdır. Büyük bir köpek, küçük bir köpek ırkından daha fazlasını yiyebilir.
  • Yaban mersini içinde bulunan fitokimyasal polifenolün kanserle savaştığı gösterilmiştir. Yaban mersini içindeki antioksidanlar ayrıca iltihabı azaltır ve kansere neden olan serbest radikallerle savaşır. Bu faydaların kombinasyonu, köpeğinizin daha sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olabilir. Yaban mersini, köpeğinizin sağlığı için faydalı olmasının yanı sıra, köpeğinizin beynindeki yaşlanma sürecini de yavaşlatabilir.

Bunlara ek olarak, Sadece bir fincan yaban mersini, 258 miligram omega-3 ve 174 miligram omega-6 içerir. Bu faydalarına ek olarak yaban mersini de yüksek miktarda lif içerir ve yağ ve kalorisi düşüktür. Bu, köpeğinizin yaban mersininin faydalarından aşırı şekilde tüketmeden de yararlanabileceği anlamına gelir. Ki aşırı tüketim fayda değil zarar getirir. Her şeyin faydası zararlıdır.

Köpekler için yaban mersini zararlı mı?

köpeğe yaban mersini zararlı mı

Köpekler için yaban mersini besinsel faydalarının yanı sıra bazı potansiyel sağlık sorunlarına da sahiptir. Beslenirken bazı koşullara uymamız gerekir. Kabukları soyar, sebze ve meyveleri güzelce yıkar ve uygun şekilde tüketime hazırlarız. Köpeğimiz için de aynı şekilde hazırlık aşamalarına özen gösteririz. Böylece tüketmeleri için uygun olan besinlerden optimum düzeyde fayda kazanmalarına destek oluruz. Besinler ne kadar faydalı olursa olsun;

  1. Uygun şekilde hazırlanmadıklarında
  2. Aşırı tüketildiklerinde (Mama miktarının %10’undan fazla olmamalı)
  3. İçeriğine dikkat edilmediğinde köpeklerimiz zarara uğrayabilir. Besine karşı alerjisi olan patili dostlar alerji ile uğraşırken besinlerin uygun şekilde hazırlanmaması nedeni ile tüylerin matlaşmasından zehirlenmeye kadar sorunlar yaşanabilir. Aşırı tüketim elbette pek çok sorunu beraberinde getirir. Karın ağrısı, ishal ve kusma bu sorunların başında gelir. Kısacası köpeğimizi beslerken ona ne verirsek verelim miktarına dikkat etmemiz gerekir. Hangi kısımları vermemiz gerektiğine de aynı şekilde önem vermeliyiz.

Köpekler için yaban mersini ile ilgili potansiyel bir endişe, neden olabilecekleri gastrointestinal rahatsızlıktır. Köpeklere bu meyvelerden makul miktarda verilmeli ve rahatsızlık belirtileri izlenmelidir. Yaban mersini lif açısından zengindir ve çok fazla verirseniz gastrointestinal rahatsızlığa neden olabilir.

Köpekler için yaban mersini nasıl hazırlanmalıdır?

Köpekler ne yer gibi sorulara yanıt ararken bir de hazırlanışları konusunu göz önünde bulundururuz. Mama dışındaki her besinin farklı bir hazırlanış şekli olabilir.

Yaban mersini köpekler için lezzetli bir atıştırmalıktır. Ancak yaban mersininin bir tedavi olarak kabul edildiğini, atıştırmalık olarak verildiğini ve köpeğinizin günlük diyetinin sadece %10’unu oluşturması gerektiğini unutmamak önemlidir.

Servis yapmadan önce köpeğinize yaban mersini bütün olarak besleyebilir veya ikiye bölebilirsiniz. Yaban mersini için endişeleri olanlara önerimiz meyveyi ezerek vermeleridir. Dilerseler yoğurt içerisine de ekleyebilirler. Yoğurt köpekler için faydalıdır. Ferahlatıcı bir atıştırmalık için yaban mersinli yoğurt oldukça lezzetlidir.

Güvenlik nedeniyle, yaban mersini yalnızca küçük köpeklere vermeli ve onlara yerken evcil hayvanınızı her zaman denetlemelisiniz. Herhangi bir yiyecekte olduğu gibi, yaban mersini köpeğinize beslemeden önce temizlemek önemlidir. Akan su altında iyice durulayın ve herhangi bir küf olup olmadığını kontrol edin.  Ayrıca önce yaban mersini dondurabilirsiniz, ancak bu onları aşırı derecede sertleştirebilir ve köpeğinizin boğulma riskini artırabilir. Bu nedenle, meyveleri sadece buzdolabından çıkardıktan sonra dondurun.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.