Yaşlı kedinizi hangi durumlarda veterinere götürmelisiniz?

5 Mayıs 2021
977
Yaşlı kedinizi hangi durumlarda veterinere götürmelisiniz?

Veteriner hekimlik ve beslenme konusundaki gelişmeler sayesinde, kedi dostlarımız günümüzde çok daha uzun yaşayabiliyor. Kedilerin mümkün olan en uzun süre yaşamaları için, genel sağlık sorunlarıyla ilgili belirtilerini bilmek, yaşlı kedilerde veteriner hekime götürme zamanı hakkında sahipleri için çok önemlidir.

Veteriner hekim kontrolü neden gerekli?

yaşlı kedilerde veteriner kontrolü

Kediler genellikle 7 ile 10 yaşları arasında fiziksel ve ruhsal açıdan hayatlarının zirve noktasına ulaşır. Bu yaştan sonra ise artık yavaş yavaş zayıflıklar ortaya çıkmaya başlar. Sağlıklarının korunması ve olası hastalıkların teşhisi amacıyla senede iki defa veteriner hekim kontrolünden geçmeleri gerekir. Yaşlı kedilerde düzenli veteriner hekim kontrolü aşağıdaki sebepler başta olmak üzere pek çok nedenden ötürü kedinizin sağlığını korumak adına çok önemlidir:

  • Kediler, acıya ve hastalığa dayanıklı canlılar olduğundan bunu gizleme konusunda oldukça ustadır
  • Ani davranış değişiklikleri büyük sağlık sorunlarının habercisi olabilir
  • Önleyici bakım, hastalıkların teşhisine ve tedavisine göre daha ekonomik ve acısız olur
  • Kedilerin yaşlanma hızı insanlara göre çok daha hızlıdır

Yaşlı kedinizi hangi belirtilerde veteriner hekime götürmelisiniz?

Kedinizin yaşlandığını gösteren belirtiler, artık daha sık veteriner hekime gideceğinizi size haber verir. Kediniz yaşlandıkça ortaya çıkabilecek ve veteriner hekiminize başvurmanız gereken bazı işaretler hakkında bilgileri sizin için listeledik:

Davranış değişiklikleri

Davranış değişiklikleri kedilerde en önemli hastalık belirtisidir. Eğer kediniz olduğundan farklı davranmaya başladıysa bir hastalıktan şüphelenmeye başlayabilirsiniz. Kediniz içine kapanabilir ve sizden saklanmaya başlayabilir. Her zaman sizi karşılayan kediniz artık sizi karşılamaz olur ve sizinle oyun oynamayı, birlikte yatmayı bırakır. İlginizi çekme konusunda isteksiz olur. İşte bu gibi durumlar kedinizde yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu işaret etmektedir.

Kedinizde tıbbi açıdan bir sorun olduğunu gösteren bir diğer davranış ise kedinizin sosyal yaşantısında geçimsiz bir kediye dönüşmesidir. Evde başka kediler varsa kediler arası saldırganlık da muhtemeldir. Mecbur kalmadıkça evdeki diğer hayvanlarla ve insanlarla iletişim kurmaktan uzak dururlar. Kedinizden hiç beklenmeyen saldırgan hallere bürünebilir. Fiziksel temas kurmaktan hoşlanmayabilir. Kendisine müdahale edildiğinde ısırmaktan ve tırmalamaktan çekinmez. Bu tarz davranış değişiklikleri olduğunda akla osteoartrit ve hipertiroidizm hastalıkları gelebilir.

Genellikle yavru kedilerde görülse de yaşlı kedilerde çöp yeme davranışı da görülebilen bir durumdur ve ciddiye alınarak sebepleri ve çözüm yolları araştırılmalıdır. Bu davranış dürtüsel olabileceği gibi önemli bir sebepten dolayı da ortaya çıkabilir. Çeşitli besinsel eksiklikler veya kanda yükselmiş ve beyin fonksiyonlarını etkileyen bir maddeden de kaynaklanabilir. Müdahale edilmediği taktirde ise ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir.

Hareketlerde azalma ve halsizlik

kedilerde hareketsizlik

Kedinizin oyuncaklarla oynamak veya birçok videoda gördüğümüz o kırmızı noktayı takip etmek için daha az enerjiye sahip olduğunu ve çabuk yorulduğunu fark edebilirsiniz. Kediniz atlayıp zıplamak, merdiven çıkmak gibi hareketler yerine yan yatıp etrafını seyretmeyi tercih edebilir. Ayağa kalkmakta güçlük çekebilir ve uyku düzeninde değişiklikler olabilir. Kediniz kendini tımarlamaktan imtina edebilir. Kum kabının yakınlarına idrarını yapabilir ki bunun sebebi kum kabına yetişememesi olabilir. Kediniz normale göre daha az ya da daha fazla uyuyabilir. Bu belirtiler kronik bir ağrı ya da tıbbi bir problemin habercisi olabilir.

Duyu organlarında zayıflama

Tıpkı insanlarda olduğu gibi yaşlı kedilerde de yaş ilerledikçe duyu organlarının yetilerinde zayıflama görülür. Görme yetileri zayıflar, kulakları ağır işitmeye başlar. Görmesi zayıflayan kedi için özellikle geceleri gece lambası yakmak faydalı olacaktır. Kulakları ağır işiten bir kediye ise sizi görebilecek bir açıdan yaklaşmak onun ürkmesini engelleyecektir. Duyu organlarındaki yetersizliklerle ilgili farklı tedbirler için ise veteriner hekime başvurmak gerekir.

Kum kabı değişikliği

Yaşlı kediniz ara sıra kum kabına yetişemeyebilir ya da kum kabını kullanmayı tamamen bırakabilir. Zaten kediler kum kabını kullanırken ortaya çıkan ağrı ve çömelmenin zorluğu nedeniyle bu konuda isteksiz olmaktadır. Kum kabına girmek ve çömelmek, kalçaları veya dizleri ağrıyan bir kedi için çok zor olabilir.

Diyabet, iltihaplı bağırsak hastalıkları ya da böbrek hastalıkları gibi tıbbi sorunlar nedeniyle kediler daha sık tuvalete gitme ihtiyaçları duyacaklarından bu durum aciliyet teşkil eder ve kutuya yetişemeyebilirler. Bunun yanı sıra sahip olduğu ağrılar da kutuya gitmelerine engel olabilir. Bu nedenle kedinizin kolay ulaşabilmesini sağlamak adına evinizin farklı köşelerine kum kabı koyabilirsiniz.

İştah ve su içmedeki değişiklikler

Kedinizin su kasesinin ve mama kabının daha sık boşaldığını, yemek konusunda daha titiz davranmaya başladığını ya da sizin yemeklerinizden yemek istediğini gözleyebilirsiniz. Kedinizin yeme ve içme alışkanlıklarında buna benzer değişiklikler fark ederseniz mutlaka en kısa sürede veteriner hekiminize başvurun. Bu durum, lokal ağrı, karaciğer hastalıkları, kalp hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, diyabet, hipertiroidizm gibi çeşitli tıbbi sorunların habercisi olabilir.

Alışılmışın dışında şaşkın görünme

kedilerde şaşkın bakış

Kediniz bir ortam değiştirmemesine karşın kafası karışmış bir şekilde görülebilir. Bulunduğu ortamda bir yabancı gibi davranabilir, eşyaların arkasına saklanmaya çalışabilir, gecenin bir yarısında garip sesler çıkarabilir. Bir boşluğu bakıp dalabilir. Mama ve su kabını, kum kabını bulmakta zorluk yaşayabilir. Karnı tok olmasına karşın yeniden yiyecek ve su isteyebilir.

Bunlar yaşlılıkla birlikte bilişsel yeteneklerdeki düşüşün bir sonucu olarak ortaya çıkan bilişsel işlev bozukluğunun bir belirtisi olabilir. Bu durum insanlarda görülen demans rahatsızlığına benzemektedir.

Bahsettiğimiz bütün bu durumlar kedinizdeki bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Kedi sahipleri tarafından “kedim daha yeni yaşlanıyor” diyerek çoğunlukla tedavi olması gerekliliği reddedilir. Kedinizin günlük yaşamındaki değişiklikler her zaman yaşlılık belirtisi değildir ancak kediniz yaşlandıkça ağrı ve çeşitli hastalıklardan şikayetçi olma ihtimali artar.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.