Yavru köpek sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenler sadece köpek sahiplerini diğer diğer aile üyelerini de ilgilendirir. Çünkü yeni patili ev üyesi ve hem de diğer aile üyelerinin sağlığı, huzuru ve mutluluğu bilinçli olmak ile bağlantılıdır. Varsa özellikle çocuklar köpeğe nasıl davranacakları hakkında eğitim almalıdır. Ayrıca yavru köpeğin aşıları da dikkat edilmelidir. Bunları bir kenara bırakırsak bunun için yeterli zaman ve alana sahip olunduğundan da emin olunmalıdır.
Evcil hayvan sahiplenmede deneyim sahibi değilseniz ve ilk yavru köpeğinizi sahiplenecekseniz bunu yapmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey var. Bir köpeğe sahip olmanın sorumluluğunu almaya hazır olup olmadığınız kendinize sormanız gereken önemli bir sorudur. Bir evcil hayvana bakmak için zamana ve alana sahip olduğunuzdan emin olmak isteyeceksiniz ve bunu karşılayıp karşılayamayacağınızı anlamanız gerekecek. Bütçe de göz önünde bulundurulmalıdır.
İçindekiler
Bir yavru köpek sahiplenmeden ya da satın almadan önce bilinmesi gerekenler oldukça fazladır. Örneğin, yeni yavru köpeğinizin evinin konumunun onun ihtiyaçlarına uygun olduğundan emin olmak isteyeceksiniz. Ayrıca bir köpek yavrusu sağlığına nasıl bakılacağını düşünmek isteyeceksiniz. Köpek bakımı hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmeli ve bir köpek yavrusu yetiştirme sorumluluğunu almaya hazır olduğunuzdan emin olmalısınız.
Her şeyden önce, ilk birkaç gün için doğal olan bir yavru köpeğin ağlamasına hazır olduğunuzdan emin olmalısınız. Yeni yavru köpeğiniz için sessiz bir oda veya köpek kulübesi hazırlamalısınız. Mümkünse, bunun için kalıcı bir yer seçin. Ayrıca, yeni yavru köpeğinizin etrafta dolaşması için evinizin yeterince güvenli olduğundan emin olun.
İkinci olarak, yetiştiricinizin hem alıcının hem de satıcının sorumluluklarını özetleyen bir sözleşme sağladığından emin olun. Bu, imzalamanız ve kayıtlar için saklamanız gereken resmi bir belgedir. Sorulması gereken başka bir şey de, yavru köpeğinizin kısırlaştırılması veya sosyalleştirilmesi gerekip gerekmediğidir. Bu bilgilerden emin değilseniz, yetiştiriciniz veya veterinerinizle konuşun.
Bir köpeğe sahip olmak harika bir deneyimdir. Bakımından ve dikkatinden siz sorumlu olacaksınız. Ancak aynı zamanda yaşam tarzınızı da değiştirmeniz gerekecek. İşte bu yavru köpek sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenler arasında en önemli şeylerden biridir. Bütçenizin tamamının revize edilmesi gerekecek ve onun ihtiyaçlarını kendinizinkinin önüne koymanız gerekecek. Fakat, bir köpeğe sahip olmak buna değer. Kendi tüylü arkadaşına sahip olmanın verdiği mutluluk ve sevgi gibisi yoktur.
Eve bir köpek yavrusu getirmeden önce araştırma yaptığınızdan emin olun. Farklı ırklar farklı yaşam tarzlarına ve ihtiyaçlara uyacaktır. Ne tür bir köpeğin yaşam tarzınıza en uygun olacağını araştırın ve ne tür köpek maması ve köpek malzemelerine ihtiyacınız olacağını düşünün. Ayrıca yakındaki veterinerler ve kreşler hakkında bilgi edinmek isteyeceksiniz.
Bir köpek yavrusu sahiplenmeye karar vermeden önce, ona ne kadar zaman ve para ayırmanız gerektiğini düşünmeniz önemlidir. Bir köpek yavrusu satın alma büyük bir taahhüttür. Onu eğitmek için zaman harcamanızı gerektirecek ve ayrıca aile düzeninizi de göz önünde bulundurmanız gerekecek. Çok uzakta olacaksanız, yeni evcil hayvanınız için yatılı ve yalnız zaman geçirmeyi planlamanız gerekir.
Köpek almayı düşünüyorsanız, maliyetini göz önünde bulundurmalısınız. Bir köpek sahibi olmak, özellikle ilk yılında, hayal edebileceğinizden daha pahalıya mal olabilir. Buna aşılar, hastalıklar için geçici tedavi ve kısırlaştırma dahildir. Ayrıca köpeğiniz için yüksek kaliteli mama satın almak oldukça maliyetli olabilir. en iyi köpek mamalarına göz atabilir, Yiyecekleri toplu olarak satın alarak tasarruf edebilirsiniz. Köpeğiniz için beklenmedik masrafları karşılamanıza yardımcı olabilecek sigorta satın almak da akıllıca olacaktır.
Bir köpek pahalı olabilir ve maliyeti, geliriniz, evinizin büyüklüğü ve evinizdeki diğer evcil hayvanların sayısı gibi birçok faktöre bağlı olarak değişir. Ayrıca itaat eğitimi ve tımar gibi ek masraflar da vardır. Bir köpek de çok fazla bakım gerektirebilir ve bu masraflar hızla artabilir.
Yeni evcil hayvanınızın boyutu ve cinsi hakkında bir karar vermeden önce bütçenizi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Bakım için ayda belirli bir miktar harcamanız gerekecek. Tipik bir köpek 10 ila 13 yıl yaşar. Her bir cinsi araştırmak için zaman ayırmalı ve tek başına görünüşe bakmaktan kaçınmalısınız.
Meşgul bir kişi iseniz, bir köpeğe zaman bulmakta zorlanabilirsiniz. İşteyken bir köpek gezdirici kiralamanız veya köpeğinizi köpek bakımına vermeniz gerekebilir. Ev sahibi iseniz, gün boyunca köpeğinizi evde yalnız bırakabilirsiniz. Ancak uygun bakım ve sosyalleşme sorumluluğu omuzlarınıza düşer.
Aile için harika bir evcil hayvan olmanın yanı sıra, bir köpeğe sahip olmak stres seviyenizi azaltabilir. Köpekler ilgi ve oyun oynamaktan hoşlanır, bu nedenle köpeğinizle oynamak için zaman ayırın ve onunla yeterince zaman geçirdiğinizden emin olun. İster işte ister evde olun, evcil hayvanınızla oynamak için zaman bulmak hem sizin hem de köpeğiniz için faydalıdır.
Programınız sıkıysa, köpek almamayı düşünebilirsiniz. Tımar, veteriner ziyaretleri ve düzenli yürüyüşler için zaman planlamanız gerekecek. Gerekli zamanı ayırabileceğinizden emin olun. Programınız sıkıysa ve ailenizin ihtiyaçları taviz vermiyorsa, köpek en iyi seçim değildir.
İster bir apartman dairesinde ister arka bahçeli bir evde yaşıyor olun, evinize bir köpek eklerken alan en önemli hususlardan biridir. Büyüklüğüne, cinsine, yaşına ve enerji düzeyine bağlı olarak köpeğinizin ihtiyaçları için yeterli alana sahip olmanız gerekir.
Evcil hayvanınız için köpeğe özel bir oda oluşturun. Sıcak, ferah ve uygun yataklara sahip olmalıdır. Yatak odanızda veya aile odasında özel bir mekân alanı kurabilirsiniz. Ayrıca evinizde birkaç ayrı köpek dostu alan oluşturabilirsiniz. Örneğin, bütün bir dolabı köpeğin malzemelerine ayırabilirsiniz. Bu şekilde, farklı sarf malzemeleri için fazladan yer bulmak zorunda kalmayacaksınız.
Köpek cinslerini seçmeden önce evinizin büyüklüğünü düşünün. Ayrıca köpeğinizin uzanması için yeterli alana sahip olduğundan emin olmanız gerekir.
Yaşam tarzınız ve eviniz için doğru köpek cinsi seçmek, bir köpek alıp almamaya karar vermek kadar önemlidir. Her ırkın kendi mizacı, aktivite seviyesi ve ihtiyaçları vardır. Birkaç soruyu cevaplayarak, sizin için doğru cinsi bulabilirsiniz.
Cins testi ilk başta bunaltıcı görünebilir, ancak kullanabileceğiniz birçok seçenek vardır. Bazı ırklar, belirli iklimlerde yaşayan veya belirli fiziksel koşullara sahip kişiler için daha uygundur. Diğer ırklar, çocuk dostu köpek cinsleri haneler için daha uygun olabilir. Ve sınırlı bir bütçeniz varsa, rahat ve düşük enerjili bir köpek düşünebilirsiniz.
Kaç yaşındaki köpek bana uygun sorusunun cevabı büyük ölçüde yaşam tarzınıza bağlıdır. Küçük köpekler yavaş yaşlanma eğilimi gösterirken, büyük ırklar çok daha hızlı olgunlaşır. 18 aylık bir köpek, 7 yaşındaki bir insanla yaklaşık olarak aynı yaştadır.
Bununla birlikte, bir köpeğin tam yaşı, cinsine, boyutuna ve yaşına bağlıdır. İlk iki yıl, bir köpeğin gelişmesi için çok önemli bir zamandır. Sonuç olarak, bir köpek yılı, insan yılı olarak 10,5 yıla eşittir. Yaşamın ikinci iki yılı benzerdir, ancak oran o kadar iyi değildir.
Bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız, aklınıza gelebilecek ilk sorulardan biri şudur: Köpeğim nerede saklanabilir? Bu soru, köpek sahibinde birçok farklı duygu uyandırır. Çoğu köpek mümkün olduğu kadar çok insanla tanışmak isteyecek olsa da, çok utangaç da olabilirler. Utangaç bir köpek arka bahçede saklanmayı veya elementlerden korunmayı tercih edebilir. Bunun için yer düşünülmeli ve köpeğe özel bir alan sağlanmalıdır. Bazen herkes biraz sessizlik ve yalnızlık ister.
Bir köpeği sahiplenmeden önce, aile üyelerinizin bu fikir hakkında ne düşündüğünü bilmelisiniz. Buna karşılarsa, nedenlerinizi açıklamanız gerekir. Örneğin, ebeveynleriniz çok çalıştıkları için bir köpeğe bakamayabilirler. Bu yüzden onlara bir köpeğin ardından temizlik yapmak için çok zaman harcamaya istekli olduğunuzu göstermek size kalmış.
Köpek sahiplenme ya da satın alma için pek çok seçeneğe sahipsiniz. Barınaklar, sokaklar, köpek sahipleri ve veterinerler gibi gezmeniz gereken yerler var. Ayrıca online seçenekler de bir o kadar fazla.
Bir köpek seçmek büyük bir karardır ve bir köpek almadan önce köpek sahipliğinin tüm yönlerini göz önünde bulundurmalısınız. İlk olarak, yeni yavru köpeğiniz için sevgi dolu ve güvenli bir yuva sağlayabildiğinizden emin olun. Hayvana kimin bakacağını belirleyin, kendiniz ve aileniz için kurallar ve sınırlar koyun. Bu, hem sizin hem de yeni yavru köpeğiniz için kafa karışıklığını önlemeye yardımcı olacaktır. Örneğin, köpeğinizin yatağınızda veya kanepenizde olabileceği saatlerle ilgili kurallar koymalısınız.
İkinci olarak, yavru köpeğiniz için bir veteriner bulun. Yavru köpeğinizi eve getirdikten hemen sonra veterinere götürmeniz gerekecek. Yerel veterineriniz genel bir muayene yapabilmeli ve yavru köpeğiniz için doğru aşıları bulmanıza yardımcı olmalıdır. Bu, daha sonra veterinere gitmekten kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
Üçüncüsü, yeni yavru köpeğinizin sosyal olduğundan emin olun. İyi bir yetiştirici, yavruları için genel sosyalleşmeye başlamış olacaktır. Bu, yeni yavru köpeğinizin çok yönlü olmasını ve iyi bir mizaca sahip olmasını sağlamaya yardımcı olur. Görünüşün her şey olmadığını hatırlamak önemlidir ve yeni evcil hayvanınızın sizinle ve yavru arkadaşlarıyla nasıl etkileşime gireceğine daha fazla odaklanmalısınız. Dişi bir köpek yavrusunun belirli mevsimlerde kanayacağını ve kısırlaştırılmamış erkeklerin ona çekileceğini unutmayın. Eğer hazırlıklı değilseniz, bu kazara altlığa yol açabilir, bu nedenle yavru köpeğinizi güvende tutun.
Yeni bir köpek yavrusu için hazırlanmanın en iyi yollarından biri, öncelikle minik can dostumuza en iyi köpek maması markalarına göz atarak en iyi yavru köpek mamaları istesinden mama siparişi vermek olmalı, yeni arkadaşınızı eve getirmeden önce köpek malzemeleri stoklamaktır. Yavru köpekler, köpek oyuncakları, mama kapları , köpek ödül mamaları ve su şişeleri ve heryeri ısırmamasını istiyorsanız ona bir diş kaşıma ipi dahil olmak üzere çeşitli malzemelere ihtiyaç duyar. Her ihtiyaç farklı bir özellik gerektirir. Mama tam ve dengeli olmalı ve oyuncaklar da kimyasal içermemelidir. Ayrıca oyuncakların gıcırdatmadığından ve aktif bir köpek yavrusu için çok yumuşak olmadığından emin olmalısınız. Oyuncaklara ek olarak, yeni evcil hayvanınızla bağ kurmanıza yardımcı olacak ikramlar almalısınız. İkramlar, yavru köpeğinizin eğlenmesine yardımcı olacak ve büyümesi için gerekli besinleri sağlayacaktır.
Yeni yavru köpeğinizin uyumak için güvenli ve rahat bir yere ihtiyacı var. İdeal olarak, bir köpek yavrusu sandığı veya oyun parkı bunu sağlayacaktır. Köpekler in hayvanlardır ve günlük hayatın gürültüsünden saklanmak için sessiz, sakinleştirici bir yere sahip olmaktan keyif alacaklardır. Oyun parkını iyi şeylerle ilişkilendirmek de iyi bir fikirdir, böylece yeni yavru köpeğiniz onu güvenli ve rahat bir yerle ilişkilendirecektir.
İlk yavru köpeğinizi sahiplenmeden önce evcil hayvanınız için doğru veterineri bulmanız önemlidir. Bu, diğer evcil hayvan sahiplerinden tavsiye almak veya bir arama yapmak anlamına gelebilir. Veteriner hekimin hayvanlara yönelik tıbbi tedavi konusundaki deneyimini, geçmişini ve görüşlerini bilmek de önemlidir. Sonuçta, evcil hayvanınızı getirirken rahat hissettiğiniz bir veteriner seçmelisiniz. Çünkü evcil hayvanınızın hayatı üzerinde büyük bir etkisi olacaktır.
İlk yavru köpeğinizi almadan önce onu nasıl düzgün bir şekilde yetiştireceğinizi öğrenin. Bilmeniz gereken birkaç şey var. Yavru köpekler doğal olarak meraklıdır ve sosyalleştirilmeleri gerekir. Ayrıca çocuklarınıza köpek yavrusu etrafında nasıl davranacaklarını da öğretmelisiniz.
Yavru köpeğinizden asla çok fazla şey talep etmemelisiniz ve bunun yerine sosyalleşmeye ve bir ilişki kurmaya odaklanmalısınız. Yavru köpeğinizin dışarıda oynarken bile gözetim altında olduğundan emin olun. Yavruların, sahipleri etraftaysa itaat etme olasılıkları daha yüksektir. Yavru köpeğinizle “bana bak” oyununu oynamayı deneyebilirsiniz.
Köpek eğitimi zor olabilir, ancak yavru köpeğinizin sağlığı için önemlidir. Yavru köpeğinizin hayatı hızlı bir şekilde stresli ve bunaltıcı hale gelebilir ve onu mutlu ve güvende tutmak için her şeyin hazır olması gerekir. Bir köpek yavrusuyla geçirdiğiniz ilk haftanın siz ve yeni tüylü arkadaşınız için çok önemli olduğunu unutmayın.
Belirtmek isteriz ki sokaklardaki köpek sayısı oldukça fazla. Üstelik bu sayı giderek artıyor. Çünkü bazı köpekler evden kaçıyor ya da terk ediliyor. Ayrıca sokaktaki köpekler çiftleşmeye devam ediyor. Ki pek çok köpek sahibi de köpeklerinin bir aileye sahip olmasını isteyebiliyor. Bu duruma bir son vermeli ve bakıma muhtaç köpekleri sahiplenmeliyiz. Böylece sokaktaki köpek sayısı azalır ve sağlıklı bir şekilde bakılabilirler.
Unutmayın ki köpeğiniz çok zaman ve dikkat gerektirecek ve evi onlar için hazırlamanız gerekecek. Alanlarını bir veya iki oda ile sınırladığınızdan emin olun ve onlar için bir program oluşturun. Buna yemek saatleri, oyun zamanı ve yatma zamanı dahildir. Yavru köpeğiniz için düzenli bir programa sahip olmak, hızlı bir şekilde uyum sağlamasına yardımcı olacaktır.
Yeni yavru köpeğinizi aşıları için veterinere götürmeniz de önemlidir. Yavru köpeğinizi ciddi hastalıklardan korumak için köpek aşıları gereklidir. Veterineriniz ayrıca, pire ve kene kovucular ve kalp kurdu koruması dahil olmak üzere hastalıklar için önleyici tedbirler konusunda size tavsiyelerde bulunabilir. Veterineriniz ayrıca hastalıkların belirtilerini nasıl tanıyacağınızı öğrenmenize ve yavru köpeğinizin sağlıklı olmasını sağlamanıza yardımcı olabilir.
Bir köpek yavrusu seçerken, farklı ırkları araştırın. Her cins farklıdır ve kendine has özellikleri vardır. Bir golden retriever, bir labrador köpeği ile benzer fiziksel özelliklere sahip olabilir. Ancak davranışları ve bakım ihtiyaçları çok farklıdır.
Köpek sahiplenmek için aşı, veteriner, kısırlaştırma gibi konularda bilinçli olunmalıdır. Ayrıca beslenmenin eksiksiz olması için en uygun mama seçilmesi gerektiği bilinmelidir. Evin köpeğe uygun olması, ailenin düzenine en uygun köpek cinsi olması ve köpek sahibinin yeterli zamana sahip olması gibi köpek sahiplenmek için dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunur. Son olarak bütçe unutulmamalı ve köpek sahiplenmeden önce bütçe konusunda iyice düşünülmelidir.
Yavru köpek sahiplenmek için barınaklar, köpek sahipleri ve üreticiler ile görüşülmelidir. Eğer yavru köpek konusunda emin iseniz, barınaklarda hamile köpeklerin doğum yapmasını bekleyebilirsiniz. Elbette anne sütü almalarına izin vermeli ve biraz sabretmelisiniz.
Yavru köpekler uyumak için kapalı ve karanlık bir alanı tercih ederler. Güvenli ve sessiz bir ortam sağlamak için en sessiz odayı tercih edebilirsiniz. Köpeğinizin yatağına bir sepet ekleyip içerisine minder koyabilirsiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar