Kedileri neden ensesinden tutmamalıyız?

15 Mayıs 2021
4856
Kedileri neden ensesinden tutmamalıyız?

Genelde kedileri ensesinden tutmanın bir sakıncası olmadığına dair herkesçe bilinen bir kanı vardır. Kedilerin canının yanmayacağını bilmiyor olabilirsiniz. Sonuçta yavruyken anneleri de, onları öyle taşıyor diye düşünebilirsiniz. Ancak kedileri ensesinden tutmak, çok ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Aslına bakılırsa onları herhangi bir yerinden tutsanız dahi özgürlüğüne düşkün ve yerinde duramayan hayvanlar olduğu için bu durum onları strese sokacaktır. Bu sebepten dolayı, kedileri enseden tuttuğunuzda, onların hareketsiz ve adeta kitlenmiş bir durumda kalmasına neden olabilir hatta kalıcı sağlık sorunlarına bile sebebiyet verebilirsiniz.

Kediler arasında inatçı olanları da vardır. İnsanlar onları kontrol edebilmek için, enseden tutmanın en doğru ve uygun yöntem olduğunu kabul etmektedir. Ancak bu düşünce tarzı yanlıştır. Kediler için böyle bir taşıma yöntemi bulunmamaktadır. Sadece zapturapt yöntemi dediğimiz, veteriner hekimi muayenesi sırasında uygulanan yöntem, doğru bir uygulamadır.

Kedileri Ensesinden Tutmak İçin Zapturapt Altına Alma Nedir?

Anne kedilerin yavrularını, ensesinden tutup ağzına alarak farklı yerlere taşıdığı bilinmektedir. Ama bu durum anne kedilerde doğal olarak bulunduğundan ve içgüdüsel olarak yapıldığından dolayı gayet normal bir davranıştır. Çünkü onlar yavrularına zarar verecek bir harekette bulunmazlar. Anne kediler yavrularını taşırken, yavrular kendi ağırlığını sabitleyebilmektedirler. Böylelikle ortada bir sorun yaşanmamaktadır. Ancak yaklaşık 2-3 kilo ağırlığına gelmiş, yetişkin kedileri ensesinden tutarak bir yerlere taşımak, kendi ağırlığını sabitleyemeyeceği için, onlara oldukça zarar verebilmektedir. Bu yüzden yetişkin veya yavru kedilerin, insanlar tarafından bu şekilde taşınması yanlıştır.

Veteriner hekimlerinin, hasta olan kedileri tedavi etmek amacıyla uyguladığı aşı uygulamasında, kedilerin enjeksiyondan zarar görmemesi için, zapturapt altına alarak kedinin ensesinden tutulabilir. Çünkü bu uygulama, kedilerin çok fazla hareketli olduğu için yapılan bir süreçtir. Onların tedavisi bitene kadar ensesinden tutarak, hareketsiz halde kalması için uygulanmaktadır. Kısacası, kedileri ensesinden tutma işlemini onları bir yere taşımak için değil, veteriner terimi olan zapturapt altına alarak tedavi etmek için uygulanmaktadır.

Kedileri Ensesinden Tutmanın Sakıncaları

Kedileri Ensesinden Tutmanın Sakıncaları Nelerdir?

Kedileri ensesinden tutmak onlarda oldukça ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Çünkü kedilerde ense kısmı sinirlerin toplandığı bir yer olduğundan dolayı geçici olarak felç geçirme riskleri oluşabilmektedir. Bu durumun ciddiyetini fark etmeyebilirsiniz ama minik dostunuzun kas gelişimine zarar verebilir hatta gelişmiş olan vücut kaslarını bile önemli ölçüde zedeleyebilirsiniz. Bu konuda dikkatli davranarak, kedilerinizi ensesinden tutmak yerine başka bir yolu tercih etmelisiniz.

Dişi kediler yavruladığı zaman, yavrularını başka bir yere taşımak istediğinde, enselerinden tutarak bu taşıma işlemini gerçekleştirirler. Ancak burada anlamanız gereken bir konu vardır. Dişi kediler yavrularını taşırken insanların parmaklarına göre daha hassas olan ve taşıma işlemi için uygun ağızlarını ve dişlerini kullanırlar. Bu işlemi gerçekleştirirken de yavrularına kullandıkları basıncı ayarlayarak bunu yapmaktadırlar. Ancak insanlar, bu basıncı ayarlayamadıkları için, kedilerin geçici felç geçirmelerine ve vücut kaslarının zarar görmesine neden olabilmektedirler. Belli bir ağırlığa ulaşmamış olan yavru kedileri bile, bu şekilde taşımak sakıncalı iken, oldukça ağır olabilen yetişkin kedileri asla bir yere taşımak için bu şekilde tutmamanız gerekir. Kedilerin doğaları gereği, çiftleşme sırasında ense kısmından ısırmaları, diğer kedilere zarar verebilmektedir. Hal böyle olunca bir insanın parmağı ile kediyi, bu şekilde taşıma işlemini gerçekleştirmesi, kedide kas ve omurilik yapısının ciddi şekilde zarar görmesine neden olmaktadır. Bu konuları düşünerek hareket etmeniz daha doğru olacaktır.

Her memeli hayvan türünde sinirlerin toplandığı belli noktalar bulunur. Bu noktalar, hem hayvanları tedavi edebilmek için hem de etkisiz hale getirmek için kullanılmaktadır. Hatta insanlarda bile böyle noktalar bulunur ve bu noktalara sert bir şekilde vurulduğunda canı oldukça acıtabilir, geçici felç bırakabilir ya da insanı belli bir süre bayıltabilir. Kedilerde de bu durumu anlayabilmemiz için duruma bu açıdan bakmalıyız. Ancak bu şekilde konuyu dikkate aldığımızda, kedilerin ensesinden tutmanın sakıncalarının ne denli riskli bir hareket olduğunu net bir şekilde anlayabilmemiz mümkün olacaktır.

Kediler Neden ve Ne Zaman Enselerinden Tutulur?

  • Yavru kediler, dünyaya geldikten birkaç hafta boyunca, anneleri tarafından enselerinden tutularak, taşınabilir. Bu yalnızca, yavru kedilerin birkaç haftası için geçerli olan bir durumdur. Anne kediler taşıma işlemini, onlara zarar vermeyecek şekilde yaparlar. Bunu dişlerindeki basınç sensörleri ile gerçekleştirirler. Anne kediler yavrularının derilerine tam olarak uyguladıkları basıncı bilir ve ona göre hareket ederler. Bu duruma örnek verecek olursak, ağızlarına aldıkları fareleri, çizmeden ya da yaralamadan saatlerce oradan oraya taşıyabilmesini söyleyebiliriz.
  • Bir yırtıcı hayvanın saldırması sonucu, kediler enselerinden yakalanabilirler. Bu bazen yırtıcı bir kuş da olabilmektedir.
  • Kediler belli dönemlerde kızgınlığa girebilirler. Kızgınlık döneminde çiftleşirken erkek kediler, dişi kedileri enselerinden dişleri ile yakalayarak, hareketsiz bırakmaktadırlar. Bu hareketi erkek kediler, çiftleşme sırasında dişilerin kendilerine gösterdikleri saldırgan tavırdan dolayı yapmaktadırlar.

Bu belirttiğimiz durumlardan dolayı ve veteriner hekimlerinin, kedilerin tedavisi için uyguladıkları yöntem dışında, kediler enselerinden tutulmamalıdır. Yani görüldüğü üzere kediler, sınırlı koşullarda enselerinden tutularak yakalanırlar. Bu hareket bazen kediyi yukarı kaldırıp bir başka yere taşımak için yapılırken bazen de kedinin hareketlerini kısıtlamak için yapılmaktadır. Enseden tutma hareketi, kedinizde stres yaratan bir durum olduğundan, ev ortamında da kedinizi bu şekilde taşımamaya özen göstermelisiniz.

Kedileri Ensesinden Tutma Nedenleri

Kedileri Enseden Tutmak Nelere Sebep Olmaktadır?

Kedinizi ensesinden tuttuğunuzda, size ve çevresindekilere karşı bazı davranışlar sergilemektedir. Enseden tuttuğunuz birçok kedi bu durumdan rahatsız olarak saldırganlaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü etrafında ensesinden tutmak isteyen sahiplerine karşı tırmalama ve ısırma davranışı sergileyebilirler. Bu hareketi yapmaya karar verdiyseniz, öncelikle kedinizin nasıl davranacağını bilmeniz gerekmektedir.

Kedinizi enseden tutarak aslında ona iyi bir şey yapmazsınız. Bu durum kedileriniz için ağrı ve acı veren bir şeydir. Kedinizi ensesinden tutmadan önce, onun canını ne kadar yakabileceğinizi bilmeniz gerekmektedir. Bu hareketle kedinin ağrı duyması ve acı çekmesi olayı ortaya çıkar. Kediler ayrıca enselerinden tutulduğunda kendilerini oldukça kasmaktadırlar. Bu durum ise, onların strese sokarak rahatsız olmalarına neden olur. Ayrıca strese maruz kalan kedinizde zamanla davranış bozuklukları oluşabilir. Bunlara sebebiyet vermemek için çok dikkatli olmalısınız.

Kedinizi ensesinden tutmanızın başka bir sonucu ise özellikle erişkin kedilerin yapabileceği ani hareketlerin olumsuz sonuçlarının olabilmesidir. Sadece ensesinden tutulduğunda erişkin kedilerin vücudunun büyük bir kısmı kontrolsüz bir şekilde boşta kalmaktadır. Böyle bir durumda kedinin yapacağı ani hareketler hem size hem de kedinize zarar verebilmektedir. Sinirsel problemler ortaya çıkabilmekte ya da yaralanmalar meydana gelebilmektedir.

Kedinizin enseden tutulmasının gerekli olduğu durumlarda izin vermeniz gerekir. Bazı durumlarda bunu yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumun istisnası ise, kedinize veteriner hekimi tarafından uygulanan tedavi işlemleridir. Tedaviler sırasında veteriner teknikerleri, kediniz hareket edeceğinden ve onun zarar görmemesi için, enseden tutmak zorunda kalabilirler. Böyle bir durumla karşılaştığınızda onlara çıkışmayarak bunu yapmak zorunda olduklarını bilmelisiniz.

Daha önce kedinizi ensesinden tuttunuz mu? Eğer tuttuysanız kedinizin tepkisi tam olarak ne oldu? Yaşadığınız tecrübeleri aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.