Ankara kedisi ile Van kedisi arasındaki farklar

10 Eylül 2021
2443
Ankara kedisi ile Van kedisi arasındaki farklar

Ankara kedisi ile Van kedisini karıştırmak oldukça kolaydır. Her iki ırk birbirine her ne kadar benzese de Türk kökenli olduğu anlamına gelmiyor! Bu birbirinden tatlı kedileri vereceğimiz bilgiler doğrultusunda rahatlıkla ayırt edebilirsiniz.

Tarihleri

Ankara ve Van kedileri Türkiye’de ortaya çıkmış olup her iki cinsin nesli tekenmiştir. Van kedileri için Nuh’un gemisinden geldiği inanış söz konusudur. Varolmalarını Avrupa ve Amerikalı kedi severlere borçlu olan bu kedi cinsi, 1950 yılların sonlarına doğru iki İngiliz kadının Türkiye ziyaretlerinde Van kedisini ülkesine getirdiler. Ankara kedisi ise 10. yüzyılda Vikingler tarafından Avrupa’ya getirilmiştir. 20. yüzyılın başlarında Ankara’da Türk Hayvanat Bahçesi, Ankara kedisi yetiştirme programı başlatmışlardır.

Özellikleri

  • Van kedisinin gövdesi beyaz, baş ve kuyrukları ise renkliyken Ankara kedisi ise uzun beyaz tüylere sahip olsalarda farklı renklerde de görmek mümkündür. Klasik bir Ankara kedisinin gözlerinden biri mavi diğeri sarı olabilir fakat genetik olarak bu kediler sağır olurlar. Yani eğer mavi olan gözüyle aynı tarafta olan kulağı sağır olabilmektedir.
  • Van kedileri, Ankara kedilerine kıyasla dahha iri ve kemikli olduğu için büyüme evleri daha uzun sürmektedir. 4 veya 5 yaşına kadar tam büyümüş sayılmazlar.
  • Van kedileri yüzmeyi seven, güçlü ve atlatik yapıya sahipken insanlarla bağ kurmaya yatkındırlar. Ankara kedileri de sosyal, akıllı, insan ve hayvanlarla uyumludurlar.
  • Van kedisinin kafası daha büyük ve yuvarlak hatlıdır. Ankara kedisinin ise küçük ve üçgen görünüme sahiptir.
  • Ankara kedisinin kulakları uzun ve sivri görünürken, Van kedisinin kulakları ise daha yuvarlaktır. Ek olarak az tüylü ve rengi daha pembedir.
  • Van kedisinin ağırlığı 6 – 7  kg iken Ankara kedileri ise 4 – 5 kg kadardır.
  • Van kedileri daha konuşkan ve oyunu severken Ankara kedileri sakin ve sessizdirler.
  • İki kedinin fiziği birbiri ile aynı gibi olsa da, oldukça belirgin bir boyut farkı var. Van kediler güçlü ve kemikliyken, Ankara kedisi ise kibar ve daha küçüktür.
  • Van Kedisi hakkında daha fazla bilgi için https://blog.petibom.com/kedi-cinsleri/van-kedisi/ yazımızdan detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

S.S.S.

Safkan Ankara Kedisi nasıl anlaşılır?

Sokakta pek çok renkte Ankara kedisine rastlasanızda, saf Ankara kedisi beyaz renkte olur. Bakımları hayli kolay olup göz rengi ve yapısı da diğer kedilere kıyasla daha farklıdır.

Ankara kedisinin gözleri ne renk olur?

Ankara kedilerinin göz renkleri  mavi/kehribar, mavı/sarı, yeşil/sarı renklerde olabilir. Gözü badem şeklindedir.

Van kedisi nasil ayırt edilir?

Van kedisinin tüyleri, Ankara kedilerine kıyasla daha kısa olup postları ise kalındır. Gözdesi beyaz, baş ve kuyrukarı renklidir. En ilgi çeken en önemli özelliği dik duran ve havada dalgalanan uzun tüylü renkli ve tüylü kuyruğudur.

Van kedileri tamamen beyaz olabilir mi?

Van kedilerinin beyaz renkli olması en belirgin özelliğidir. Çoğu yerde beyaz renkte olup baş ve kuyruk renkleri koyudur.

Van kedisi ile Ankara kedisi arasındaki fark nedir?

Ankara kedisi birçok açıdan genetik olarak farklıdır. En önemlisi ise tüy rengidir. Düz beyaz renkteyken Van kedilerinin farklı noktalarında koyu renkler mevcuttur.

Bu Makale İlginizi Çekiyor Olabilir;

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.