Bebek ve Köpek : İlk tanışma nasıl olmalı?

15 Ocak 2023
823
Bebek ve Köpek : İlk tanışma nasıl olmalı?

Bebek ve köpek kısacası iki melek bir araya gelecek ve ilk kez tanışacaklarsa ebeveynler temkinli olmalıdır. Önceden bebeğin gelişi için nasıl hazırlık yapılıyorsa köpeği de bebek için eğitmek gerekir. Köpeklerde sık görülen ayrılık kaygısı gibi sorunların ortaya çıkışını önlemek adına aile bireyleri konuşmalı ve planlar yapmalıdır. Anne bebeğe bakarken yorulacağı için park yürüyüşlere diğer bireye kalabilir. Büyük bir dostluğun oluşumu için sabır, saygı, sevgi, eğitim ve planlı olmak oldukça önemli.

Doğum Öncesi Hazırlık

Köpeğiniz siz hamileyken dahi değişiklikleri hissedecektir. Onların içgüdüleri oldukça yüksektir. Pek çok kişi bilir ki köpekler iyi insanı hissederler. Özellikle bebek gibi minik bir meleğin varlığını daha çabuk fark ederler. Ancak siz yine de hazırlanmalısınız. Köpeğiniz yeni yaşam rutinine ne kadar erken alışırsa bir o kadar iyi olacaktır.

Köpeğiniz mutlu mesut hayatına devam ederken bebeğin gelişi ile birden değişebilir. Pat diye hayatının değişmesi tüm aile ortamını gerebilir. Bir gecede bebeğin varlığına alışmasını da beklemeyin. Sonuç itibari ile iki kanatsız melek tanışmadan önce küçük hazırlıklar yapın.

Eğitim tazeleyin

Bebek eve gelmeden önce köpeğinizi eğitmek, onu değişime hazırlamaya yardımcı olacağından iyi bir fikirdir. Bazı köpekler, ailedeki değişikliklere doğal olarak duyarlıdır ve ailenin yeni bir üyesi eve geldiğinde gergin olabilirler. Köpeğinizin uyum sağlamasına yardımcı olmak için, onu bebekle tanıştırmak için zaman ayırmalısınız.

Köpeğiniz zaten eğitimli olabilir. Ancak bebeğin varlığı ile ne yapacağı konusunda sizi zorlamaması için alıştırmalar yapabilirsiniz. Hamilelik döneminde hem size hem de patili dostunuza iyi gelecek olan egzersizler öncesi küçük eğitim seansları yapabilirsiniz. Eğitim sürecinde;

  • İşaret edin ve gitmesini isteyin ( gösterdiğiniz alana doğru gitmesini öğretin)
  • Uzağa ya da uzaklaş! Bebeğinize çok fazla yaklaşmasını istemediğiniz zamanlarda köpeğinize bu komutu söyleyerek ne yapması gerektiğini anlatabilirsiniz.
  • Bırak! Köpeğiniz minik bebek ile oynamak isteyebilir. Bu nedenle onu yalamak ya da ona bir oyuncak vermek isteyebilir. Bu gibi durumlarda bırak kelimesini kullanın. Bebeğinizin eşyalarını almak istediğinde eşyaya ya da bebeğe dokunmaması gerektiğini bilmeli.
  • Kal! Bu komut pek çok işe yarayacaktır. Köpeklerde bebek ile bağ kurulduğunda kucağınıza zıplamaya çalışabilir ya da bebeğin yanına yatmak isteyebilir. Bunları yapmasını istemediğinizde kal komutu ile yerinde kalmasını ve kıpırdamaması gerektiğini anlayacaktır.
  • Yukarı ve aşağı (merdivenli evler için)

Komut eğitimi ardından oyuncak bir bebek kullanarak köpeğinizin bebeğe nasıl saygı duyacağını öğretebilirsiniz. Arkadaşlarınızın bebekleri varsa onlara olan yaklaşımlarını görmek adına bebekli bir evi ziyaret edebilir ya da kendi evinize davet edebilirsiniz.

Ortamda Değişiklik Yapın

köpek ve bebek

Eşyaların yenilenmesi ya da yerlerinin değişmesi bazı köpekleri etkileyebiliyor. Bu nedenle hamile iken küçük çaplı değişikliklere karşı köpeğinizin vereceği tepkileri gözlemleyebilirsiniz.

Yeni Oyuncaklar Satın Alın

Köpeğiniz için siz bebekle meşgul olurken oynayabileceği oyuncaklar alabilirsiniz. Siz dinlenirken ya da meşgulken köpeğiniz de meşgul olmalı. Aksi takdirde oyun ya da yürüyüş için sizi rahatsız edebilir.

Bebek Geliyor!

Doğum yaptınız ve mucizenize kavuştunuz. Ancak evdeki minik meleği de elbette unutmadınız. Genellikle doğum yapıldığında eş ya da bir birey eve gidip dinlenir ya da doğum yapan kişi için bir şeyler almaya çıkar. İşte tam zamanı! Köpeğinize bebeğinizin kokusunun sindiği bir eşyayı gönderin. Köpekler müthiş bir koku duyusuna sahiptir. Bebeğinizin kokusuna alışması oldukça önemli. Bunların yanı sıra;

  • Bebeğinizin oyuncaklarını köpeğinize tanıtın. Özellikle ses çıkaranlar oldukça önemli.
  • Bebek ağlaması köpekler için ürkütücü olabilir. Bu nedenle ağlama sesini kayıt ederek köpeğinize dinletmeye çalışın ve bunu yaparken ödül atıştırmalıkları ikram edin.

Hayal kurmayın

Köpeğinizin bebeğiniz ile bir araya geldiğinde müthiş bir hayatınız olacağı hayallerini kurup büyük beklentiler içerisine girmemelisiniz. Çünkü eve gelen bebek uykusuzluk, yorgunluk ve stres gibi geçici de olsa sorunlara neden olabiliyor. Hormonal olarak annelerin psikolojik olarak zorlu bir dönemde geçtiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Elbette köpeğiniz müthiş akıllı, eğitimli ve eğlenceli. Ancak siz sürekli bebeğiniz ile meşgulken onun sizi rahat ve yalnız bırakacağını düşünmemelisiniz. O da sizin gibi aileye yeni katılan miniğe zamanla alışacaktır.

Misafirleri Unutmayın

Yeni doğmuş bir bebeği eve getirirken, aile ziyaretçi akınına karşı hazırlıklı olmalıdır. Bu misafirlerden bazıları muhtemelen evcil hayvan olacaktır. İyi haber şu ki, geçişi olabildiğince sorunsuz hale getirmenin pek çok yolu var. Köpeğinizi bir odada yalnız kalma konusunda alıştırabilirsiniz. Ona bir alan belirleyip orada kalmasını öğretebilirsiniz.

Bebek odasını tanıtın

Bir bebek bekliyorsanız, köpeğinizi bir bebek kapısının arkasında zaman geçirmeye alıştırmayı düşünebilirsiniz. Bu, yavru köpeğinizin sürünün bir üyesi gibi davranmayı öğrenmesine yardımcı olacaktır.

Köpeğinizin kişiliğine bağlı olarak, onu sizden ayrılma fikrine alıştırmak için muhtemelen biraz daha fazla çalışmanız gerekecek. Başlamak için ona bir oyuncak verip onunla bırakmak isteyebilirsiniz. Veya onu bir oyun parkına koyabilirsiniz. Köpeğinizi bir bebek bariyerinin arkasında kalmaya alıştırmak kolay olmayabilir, ancak bu çabaya değer. Bebek ve köpeğinizle daha çok eğlenecek ve bu süreçte daha az stres yaşayacaksınız.

Köpeğiniz bebeğe uygun davranmayı öğrendiğinde, onu çocuk odasına götürmeye başlayabilirsiniz. Ancak bebeği köpeğinize çok yaklaştırmadığınızdan emin olun.

İlk Tanışma

Bebekle ilk tanışmada köpeğinizi tasmalı tutmanız önemlidir. Ajite veya agresif hale gelmediğinden emin olmak için köpeğinize göz kulak olun. Köpeğinizi bebekle ilk tanıştırdığınızda, yeni bebeğin kokularını ve seslerini tanımasına izin vermek en iyisidir. Bu, köpeğinizin bebek için bir yakınlık geliştirmesine yardımcı olacaktır. Köpeğinize “kal” ve “uzak dur” gibi temel komutları öğrettiğinizden emin olun. Ayrıca köpeğinizin sizi koklamasına izin vererek size itaat ettiği için onu ödüllendirebilirsiniz.

Köpekler rutini sever. Ailenin yeni bir üyesi geldiğinde rutininizi bozabilir. Yürüyüş ve egzersiz alışkanlıklarınızdaki değişiklikler, köpeğinizin yeni bebeğe alışmasına yardımcı olabilir. Mümkünse, bebek gelmeden önce köpeğiniz için düzenli yürüyüşler planlayın.

Köpeğinizi Gözlemleyin

Yeni bir bebeğiniz olduğunda, evcil hayvanınızın davranışlarının farkında olmanız gerekir. Köpeğinizin ne zaman uygunsuz davrandığını belirleyebilmeniz ve sorunlu davranışları ele almanız gerekir. İyi bir ilk adım, köpeğinizin yeterli eğitim aldığından emin olmaktır. Hiç sahip değilseniz, bir profesyonel almayı düşünün. Davranışı kontrol ettikten sonra, onu izlemeye başlayabilir ve gerektiğinde davranış değişikliklerini uygulayabilirsiniz.

Köpeğiniz ve yeni bebek arasındaki ilişkinin, bebeğiniz büyüdükçe gelişeceğini unutmayın. Köpeğinizin yeni ortama alışması için biraz zamana ihtiyacı olabilir. Bu dönemde evcil hayvanınıza dikkat etmeniz ve onu sakin olduğu için ödüllendirmeniz önemlidir. Köpeğinizin sakinliğini ödüllendirerek, olumlu deneyimleri yeni bebekle ilişkilendirmeyi öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bebek Eğitimi

Köpeğiniz ile bebeğiniz arasında güçlü bir bağ oluşumu için elbette bebeğinizi zamanla köpeğinize karşı saygı duymayı öğretmelisiniz. Sevgi bağı oluşumu için saygı şarttır. Bebeğiniz özellikle daha küçükse, köpeğinizin yanında her zaman gözetim altında duruşu. Evcil hayvanlarınızın yavrularına karşı agresifleşirse, hassas rehberlik taramaları gerekir.

  • Çocuğunuzun köpeğinizle olumlu bir ilişki kurmasına yardımcı olmanın en iyi yolu, ona uygun evcil hayvan bakımını ve onun vücuduna, güvenli bölgelerine ve eşyalarına saygı duymayı öğretmektir. Bu aynı zamanda evcil hayvanınızın üzerindeki stresi en aza indirmeye yardımcı olabilir.
  • Çocuğunuza köpeğinizin vücuduna, güvenli bölgelerine ve eşyalarına saygı duymayı öğretmek çeşitli şekillerde yapılabilir. Çocuklar, bir köpeğin ısırmadan önce gösterebileceği uyarı işaretlerini okumayı öğrenebilir ve ayrıca güvenli, nazik bir şekilde nasıl oynayacaklarını öğrenebilirler.
  • Çocuklar, hırıltı ve diş çıkarma gibi köpeklerin verdiği farklı uyarı işaretlerini tanımayı öğrenmelidir. Bunların hepsi köpek iletişim sisteminin bir parçasıdır ve köpeğin tehdit edici olabileceğine dair uyarılardır. Çocukların, yeni bir köpekle ilk tanıştıklarında biraz gergin olmanın sorun olmadığını, ancak heyecanlanmanın uygun olmadığını anlamaları önemlidir.
  • Evcil hayvanlar harika arkadaşlar olabilir, ancak molalara ve yalnız kalmaya ihtiyaçları vardır. Çocuklar genellikle doğal olarak evcil hayvanlara götürülür, ancak onlara nazik davranırlar ve onlara oyuncak gibi davranmamaları öğretilmelidir.
  • Tanışma için, evcil hayvanlarınızla birlikte çalışma ortamlarında oturmak için iyi bir fikirdir. Yavrularınıza yaklaşmaya başladıklarında çocuğunuza sırasını beklemesini konuşacaksınız.
  • Daha büyük çocuklar için, onlar ısırılmadan dokunulduğunda köpeğe haber verecek bir “dokunma” işareti iyi bir fikirdir. Ayrıca, bir yabancının evcil hayvanına dokunmadan önce izin vermek istemeleri de öğretilmelidir.
  • Bir köpekle etkileşime girerken asla köpeğin yüzüne veya ağzına dokunmamalı veya ani bir hareket yapmamalısınız. Çocuğunuz yüksek seslerin olduğu bir alandaysa, köpeği ondan uzak tuttuğunuzdan emin olun.

Sonsuz Arkadaşlık

köpekli evde bebek olur mu

Bebeğinize alışması için köpeğinize bolca ilgi ve zaman verdiğinizden emin olun. Bu hem sizin hem de evcil hayvanınız için çok korkutucu ve korkutucu bir deneyim olabilir. Bununla birlikte, tutarlı bir program sürdürürseniz ve evcil hayvanınıza yeterince ilgi göstermeye devam ederseniz, köpeğiniz yeni duruma uyum sağlayabilmelidir.

Bir köpeğe sahip olmak, aileniz için harika bir katkı olabilir, ancak evcil hayvanınızın davranışlarının farkında olmanız ve onu tehdit altında hissetmesine neden olmamak için dikkatli olmanız gerekir. Yanlış bir hareketinde köpeğinizi kovmak cazip gelebilir, ancak bu aslında onu daha küskün yapabilir. Herhangi bir davranış problemini düzeltmek için zaman ayırmak, evcil hayvanınızın cana yakın ve yardımsever kalmasına ve ailenize harika bir katkı sağlamasına olanak tanır.

Köpekler ve çocuklar keşfetme konusunda ortak bir ilgiye sahiptir. Köpeklerin küçük çocuklara karşı bu kadar hoşgörülü olmasının nedenlerinden biri de budur. Hatta bazı köpek sahipleri, köpeklerinin bebeklere karşı yetişkin evcil hayvanlara göre daha hoşgörülü olduğunu bildirmektedir. Ancak bebeklere karşı köpeklerin yaklaşımlarına dikkat edilmelidir. İlk kez bebek ile tanıştırılan köpeğin alışma sürecinde bebekten uzak tutulması gerekir.

Sıkça sorulan sorular

Bebek ile köpek aynı ortamda yaşayabilir. Hatta bunun bebeğiniz ve köpeğiniz için pek çok faydası olabilir. Büyük bir dostluk için sabır ve eğitime ihtiyacınız olacak.

Köpeğinizin bebeğinizin yeni kokularına ve seslerine alışmasına izin vermelisiniz. Bazı köpekler diğerlerinden daha hassastır, bu yüzden alışmalarına yardımcı olmak için zaman ayırın.

Köpekler bebeklere genellikle zarar vermezler. Ancak onlar da bebekler gibi melektir ve eğitime ihtiyaçları var. İlk aşamada köpeğinizi uzak tutmalı ve davranışlarını gözlemlemelisiniz. Kıskançlık ya da ayrılık kaygısı gibi sorunların oluşmaması için sabırlı olmalı ve köpeğinizin sorumluluklarını unutmamalısınız.

Kıskançlık köpek sahiplerinin en korktuğu şeylerden biridir. Değişen ev hayatı, sürekli bebekle ilgilenilmesi ve bebeğe karşı köpeği hazırlamama bu konuyu etkiler. Köpeğinizi bu konuda eğitmeniz önemlidir. Alışma sürecinde köpeğinizi bebeğinizden uzak tutmanızda fayda var.

Bebekli evde köpek olabilir. Bebeğinizin savunma mekanizması alerjilere karşı güçlenirken köpeğinizle arasında dostluk da başlayabilir. Ancak bunun için köpeğinizi ve bebeğinizi birbirine karşı eğitmelisiniz. İki taraf da birbirine saygılı olursa mükemmel bir dostluk oluşabilir. Ki çocuklarımızı köpek sahibi olmasak da onlara karşı nasıl davranmaları gerektiğini öğretmeliyiz.

Bebekler yeni doğduklarında seslere karşı tepki vermeyebilirler. Ancak bir yaş ve sonrasında köpek havlamasından korkabilir. Bebek ve köpek ilişkisi doğum itibari ile geliştiyse bebek köpeğin havlamasının korkutucu olmadığını bilir.

Köpekler, sahiplerinin hamile olduğunu dahi fark edebilir. Onlar koku duyuları müthiş iyi olan canlılardır. Sezgileri de güçlüdür. Ancak bebek dünyaya geldiğinde onun bebek olduğunu bilse de ona karşı nasıl davranacağını bilemez. Bu nedenle köpeğe eğitim verilmelidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.