Görme engelli kedinize nasıl bakarsınız?

7 Eylül 2021
1663
Görme engelli kedinize nasıl bakarsınız?

Görme engeli olan bir kedinin, her ne kadar zor olsa da güzel bir yaşam sürebilir. Evcil hayvanınızın, bilhassa da yaşlı olanların görme yetilerini kaybetmesi hiçte az rastlanan bir durum değildir. Nasıl ki 40’lı yaşlarına gelen insanlar okuma gözlüğüne gereksinim duyar, aynı şekilde 6 yaşını aşan kediler belirli görme sorunları yaşayabilirler. Gözlerindeki nükleer skleroz adındaki değişim, merceğin esnekliğinin daha az olması ile puslu görmeye ve yakın nesnelere daha az odaklanmaya sebebiyet verir. Görme kaybı yaşatan bir rahatsızlıkta katarakttır. Gözün şeffaf merceği bulanıklaşarak opak bir hale gelir ve körlüğe yol açar.

Son olarak glokomu olan kedilerin göz küresi içindeki ağrı ve artan basınç körlükle ile sonuçlanabilir. Katarakt ve glokom için çeşitli tedavi yöntemler bulunuyor. Kedinizin görme engelli olarak hayatlarına devam etmesine izin vermeniz kötü bir şey değildir. Aslına bakarsanız kör bir kedi, sahibi kadar bu durumdan endişe duymaz. Görme yetisini kaybetmiş olsalar da, işitme ve koku duyularının gelişmesine güven duyarlar. Bu kediler hala hayattan zevk almayı ve devam etmeyi bilirler ve tabi ki sahiplerini sevmeleri için illa ki onları görmelerine gerek yoktur.

Görme Engelli Kedi Bakımı

Kör kedi bakımı, güvenliği ve duygusal açıdan sağlığı oldukça mühimdir. Kedinin mutlu ve rahat olması için aşağıda vermiş olduğumuz ipuçlarını takip edin:

  • Mama ve Tuvalet Kaplarının Yerini Değiştirmeyin: Mama, su ve tuvalet kapları ve hatta yataklarını aynı noktada tutmalısınız. Kedinizin hayatı için eşyalarını rahatlıkla bulabilmesi oldukça önemlidir. En iyi bakım için veterinerinizin size verdiği tüm talimatları uygulayın. Eğer ilaç ve herhangi bir özel tedaviye ihtiyaç varsa, talimatları doğru şekilde yaptığınızdan emin olmalısınız.
  • Kedinizle Oynayın: Kediniz göremiyor olsa da, oyun oynamak vb. olan tüm aktivitelerden geri kalmayacaktır. Oyuncak alırken onlar için özel olarak üretilmiş kör kedi oyuncakları alın. Bilhassa fare ya da kuş gibi ses çıkartan oyuncakları almaya çalışın. Böylelikle sesi takip ederek oyun oynamak isteyebilirler.
  • Mobilyaları Düzenlemekten Kaçınmalısınız: Görmeyen bir kedi, evi ve eşyaların yerlerini kafasında haritalandırır ve yerlerini değiştirmek onun kafasında bir karmaşaya neden olacaktır. Her gün zihni tazelendikçe daha da güvenli alana sahip oluyorlar.
  • Tehlikeli Bölgeleri Koruyun : Kediniz tehlikeli yerleri öğrenip buralardan uzak kalana dek, mobilyalarınınızın keskin olan kenarlarını balonlu naylon ile örtün. Herhangi bir düşme riskine karşı bebek kapısı koyabilirsiniz.
  • Kedinize Rehberlik Etmek İçin Sesinizi Kullanın: Engelli kediler genellikle sahiplerine daha bağımlı hale gelirler. Sizin yakınınızda durarak takip ederler. Sizi bulabilmeleri için bulunduğunuz moktadan kedinizle konuşursanız, işini kolaylaştırırsınız.
  • Evdeki Diğer Hayvanlara Zil Takın: Eğer evde başka evcil hayvan besliyorsanız, bu hayvanların tasmasına birer zil takarsanız kör kedinize kolaylık sağlar.
  • Her Odayı Güvenli Hale Getirin: Evinizde kedinizin girebildiği odalarında üzerine bastığında rahatsız edebilecek eşyaları kaldırın. Her ne kadar kediniz soğukkanlı olsalar da temas etmekten kaçınacaklardır.
  • Kedinizi Ürkütmeyin: Görme engelli olan kediler rahatlıkla irkilirler. Dolayısıyla onu sevmek için yaklaşırken önce konuşun.

S.S.S.

Kör bir kediyi hayatta tutmak zalimce midir?

Kedinizin hayatını kör bir kedi olarak devam etmesine izin vermeniz zalice bir davranış değildir. Onlar bu konuda sahipleri kadar endişe duymazlar. Göremiyorlarsa da işitme ve koku yetilerine güveneceklerdir.

Kör Kedilerin bakımı zor mu?

Malesef ki, kediler görme yetilerini kaybettiklerinde bakımının zor olduğuna dair yanlış bir düşünce hakim olduğu için pek çoğu barınaklara bırakılıyor. Fakat evcil hayvanlar gayet uyumlu canlılar olduğu için görme kaybı yaşadıklarında kolayca adapte olabilirler.

Kör bir kediyi nasıl mutlu edersiniz?

  • Bahçeniz varsa, çitler ile çevrili bir alan yaparak alan sağlayabilirsiniz.
  • Eğlenmeleri için oyuncaklar eşliğinde oynayın.
  • Yüksek ses tonu ile net konuşun ve yaklaşırken sessiz olmayın.
  • Kucağınıza aldıktan sonra da onunla konuşmaya devam edin.

Kör kediler daha çok miyavlar mı?

Bir anda gerçekleşen görme kayıplarında alışa gelmeyen davranışlar sergilemeleri normaldir. Yürürken bir yerlere çarpar ve şaşırırlarsa miyavlarlar.

Kör kediler ne görür?

Kör kediler renksiz, iltihaplı ve bulutlu olarak görünürler.

Bir kedinin bir gecede kör olmasına ne sebep olur?

Yaşlı kedilerde yaşayanan ani körlüklerin sebeplerinden biri yüksek tansiyondan kaynaklanıyor. Basıncın artmasıyla beraber ışığa duyarlı olan retinayı gözün arka kısmından uzaklaştırır.

Kediler yaşlandıkça kör olur mu?

Kediniz birçok etkene bağlı olarak görme yetilerini kaybedebilirler. Kedilerde yaşanan bu durumun kalıtsal sebepleri köpeklere kıyasla daha az yaygındır. Fakat safkan kedilerde ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Yetişkin ya da yaşlı kedilerin kör olmasının tıbbi sebepleri, genetik yapıdan kaynaklanmaktadır.

Kör bir kedi tekrar görebilir mi?

Duruma bağlı olarak körlük düzeltilebilir. Fakat sorun düzeltilse dahi bazen kalıcı hasar meydana gelebilir. Bu nedenle kedinin görmesinde bir iyileşme yaşanmayabilir.

Bir kedinin görme yeteneğini kaybetmesine ne sebep olur?

Travma, enflamasyon, tümör, enfeksiyonlar körlüğe sabep olabilir.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir; 

Kedilerde körlüğe neden olabilecek göz hastalıkları hangileridir?

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.