Kedim durup dururken ısırıyor? Yavru kedilerin ağzını açması ve ısırması çok normal bir davranıştır. Kedilerin, onlar için yeni olan dünyayı keşfetmek için çevresindeki nesneleri pençelerinin ve ağızlarının arasına almaları kadar doğal bir şey olamaz. Kedim çok ısırıyor ne yapamlıyım diyorsanız söylemeliyizki sevimli dostlarımız, zamanla ısırmaktan ve pençelerini sert kullanmaktan vazgeçebilir. zaman gerektirir.
Birçok kedi, bir sevgi göstergesi olarak bir kişiyi nazikçe ısırır. Bu tür sevecen ısırma tipik olarak çok nazik olacaktır ve kedinizin rahatladığı bir zamanda olur çoğunlukla. Bununla birlikte, eğer yüz ısırıkları acı veriyorsa, kedinizin sizi bir şeyler yapmaktan vazgeçirmeye çalıştığının bir işareti olabilir.
İçindekiler
Kendinizi kedinize karşı güvende tutabilmek için, kedinizin hangi durumlarda tedirgin olabileceğine dair ince ipuçlarını yakalamanız gerekebilir. Çoğu kedi sahibi, kedilerinin ısırma eylemini gerçekleştirmeden önce birkaç uyarı verdiğinin farkında değildir. Kedilerin ısırmasını önlemek için öncelikle onların neden ısırdıklarını iyi anlamak gerekiyor:
Kediler ve yavru kediler çok çeşitli sebeplerle ısırma eğiliminde olabilirler ve ısırmayı azaltmak için bu ayrımı yapmak çok önemlidir. Yavru kediler çoğunlukla sosyal sebeplerle ısırırken, yetişkin kediler daha farklı nedenlerle ısırabilir.
Yavru kediler, kardeşleri ve anneleriyle girdiği etkileşim neticesinde iyi bir davranış geliştirirler. Yavru kediler çoğunlukla ailesinden bu dersleri almadan sahiplendirildiğinden bu görev sahiplerine düşer. Yavru kedilere onun anlayacağı şekilde izah etmediğiniz sürece pençelerinin ve dişlerinin acıttığını bilmezler.
Yavru veya yetişkin kedinizi sahiplendikten hemen sonra eğitimine başlamalısınız. Eğer kedi olmanın kurallarını öğrenmiş yetişkin bir kedi varsa, yavru kedinin kuralları öğrenmesi daha hızlı ve kolay olacaktır.
Kediler yavruyken görevlerinden biri de avlanma becerilerini geliştirmektir. Bu becerilerde kedi “atla ve ısır” şeklinde ısırmayı da içeren bir dizi hareketi gerçekleştirir ve bunu yaparken ısırdığı sizin eliniz ya da vücudunuzun bir başka yeri olmamalıdır. Bir kedi insanı ısırmanın uygunsuz olduğunu öğrenmezse ısırma davranışına devam etmesi çok normal olacaktır.
Yetişkin kedilerde ısırma alışkanlığı çeşitli nedenlerden dolayı olabilir:
Kediniz sizi ısırırsa bunu mutlaka ciddiye alın. Kedilerin ağızlarında köpeklere nazaran çok daha fazla bakteri bulunur ve bu tedavisi çok zor olabilecek enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle kedi ısırıklarını ciddiye alın ve yaralanma durumunda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Kedi ısırıklarının %75’inde insan vücuduna Staphylococcus, Streptococcus ve Pasteurella isimli vücuda zararlı bakteriler bulaşmaktadır. Aynı zamanda Bartonella henselae (bartonellozis : kedi tırmığı hastalığı) isimli tırmalama ile gelen bakteri, ısırma yoluyla da bulaşabilmektedir.
Enfeksiyon belirtileri birkaç saat içinde kendini gösterecektir ve özellikle eller, tendonlar ve eklemlerdeki ağrılarla kendini göstermektedir. Eğer bir kedi sizi ısırdıysa vakit kaybetmeden harekete geçmelisiniz:
Kedinizin ısırma davranışı ile ilgili veteriner hekiminiz herhangi bir tıbbi problem olmadığını belirtmişse, kedinizin ısırma davranışı ile ilgili eğitime ihtiyacı var demektir.
Kediler doğaları gereği yırtıcı canlılardır. Bu sebeple yavru kedilerin saldırmak, çiğnemek ve kemirmek gibi doğal içgüdülerini dışarı vurmaları gayet doğal karşılanmalıdır. 4 haftalık olduktan sora av gibi görünen her şeyi görsel olarak takip etmeye ve zıplamaya başlarlar. Bir yavru kedinin ısırması oldukça kabul edilebilir bir eylem olarak görülürken bu elinizi, ayağınızı veya herhangi bir yerinizi ısırabileceği demek değildir. Bu davranışlarını uygulayabilecekleri daha uygun hedeflere yönlendirmek en doğrusu olacaktır.
Bunun için yavru kediler adeta biçilmiş kaftandır. Ufak bir eğitim ile öğrenmeleri kolaydır. Bir yavru kedi hareket eden nesneye saldırmak üzere yapılandırıldığından onları parmak veya ayaklar ile değil oyuncaklar ile oynamayı öğretmek gerekiyor. Beslenme saatinden önce gün içerisinde birkaç kez oyun oynamak onların motor becerilerini geliştirmelerine, alışkanlıklar edinmelerine ve enerjilerini dışarı atmalarına yarar sağlar.
Şunu unutmamalısınız ki kediniz de bir birey ve bazı davranışlarını içgüdüsel olarak gösterme ihtiyacı duyuyor. Oyun oynamak, özellikle yavruluk döneminde, çok önemli olduğundan dolayı bu dönemde eğer kardeşleri ve annesi yok ise kedinizle ilgilenmeniz yetişkinlik dönemi için çok önemli bir faktör. Aynı zamanda bazı kedilerde ısırma davranışının bir davranış bozukluğu olarak hayatı boyunca devam edebilecek olduğunu da unutmamalısınız.
Kediniz yaş aldıkça ısırmaları da azalır. 12 aylık olan bir kedide bu davranış artık görülmez. Özellikle diş çıkarırken ısıran yavru kediler 2 aylıkken ve 4 ayllıkan ısırırlar.
Oyuncaklar ile dikkatini dağıtabilirsiniz.
Bazı kediler ısırma çubuklarını ısırırken bazıları ise ısırmazlar.. Oluşabilecek herhangi bir tehlikeye karşı oyun oynarken kedinizi gözlemlemeniz öneriliyor.
Eğer kedi bu durumdan şikayetçi gözükmüyorsa, ilk neden beraber oyun oynamalarıdır.
Isırılan bölge soğuk su ve sabun ile yıkanmalı ve kesik için kullanılan bir krem kullanılmalıdır.
Yavru kedilerin ısırma ve tırmalama nedenleri arasında sinir, korku, stres, korku ve oyun oynama amacı yatar.
Eğer kediniz elinizi ısıyorsa, bu çoğu zaman o anda sizin gösterdiğiniz temas ilgisinden hoşlanmadığı anlamına gelir. Kedinizi severken ölçüyü ayarlamak önemlidir. Kedinizin keyfini bozabilecek kadar fazla ise ısırma eylemi çokta şaşılacak bir durum değildir.
Bölgelerini işaretlerler. Kediniz kokusu ile sizi işaretlemek için çenenizi ısırıyor olabilir. Onun gibi kokmanızı istiyordur. Diğer kedilere karşı sizin onun olduğunu bilsinler diye bu davranışı gerçekleştirirler. Bu durum fazla ilgi gösterdiğiniz ve bir müddet ara vermeniz gerektiğine işaret eder.
Kediler için ısırma oyuncağı mevcuttur. Bilhassa ışıklı ve sesli silikon toplar onlar için daha dikkat çekicidir.
Kedi ısırığı hem diğer hayvanlar hem de insanlar için tehlikeli olabilir. Tüm kediler ağızlarında, ısırık sonucu oluşturdukları yaralarda doku enfeksiyonlarına neden olabilen çok sayıda bakteri taşır.
Kuduz; köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur.
Çoğu yara 10 gün içinde iyileşir . Ancak uygun tedavi ile bile bir enfeksiyon oluşabilir. Bu nedenle, enfeksiyon belirtileri için yarayı günlük olarak kontrol ettiğinizden emin olun Antibiyotikler reçete ihtiyaç duyulabilir.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar