Kedinizle dış mekanda sıklıkla vakit geçiriyorsanız kedi tasması kediniz için olmazsa olmaz aksesuarlardan biri olacaktır. Özellikle de kedilerle seyahat etme konusunda tasmalar çok büyük bir yardımcı olabilmektedir. Bunun için illa ki kedi malzemeleri satan mağazalara gitmenize gerek yok. Eğer satılan standart tasmalardan kullanmak istemiyorsanız ve kedinizin karakterine uygun, ona özel bir tasması olsun istiyorsanız evde kedi tasması yapımı rehberimiz tam size göre!
İçindekiler
El yapımı kedi tasmaları son dönemlerde kedi sahipleri arasında hayli popüler objelerin başında geliyor. Kedileri ve kendin yap projelerini sevenler için, ev yapımı kedi tasması yapmak son derece eğlenceli bir aktivite olabilir. Aktif dış mekan kedileri için ayarlanabilir bir tasma yapın. Bunun için evdeki kumaşları ya da elastik malzemeleri kullanın. Veya bir çocuğun düğmeli gömleğini sevimli ve modaya uygun bir kedi gezdirme tasması haline dönüştürün. Biraz zaman ve sabırla, kedi dostunuz için kolaylıkla yeni aksesuarlar tasarlayabilirsiniz.
Aşağıdaki adımlarla bir dikiş makineniz olmasa bile ya da en iyi terzi olmasanız dahi, siz de çok kolay bir şekilde kediniz için bir tasma tasarlayabileceksiniz:
Tasmanızı bir oturuşta yapabilmek için aşağıdaki malzemeleri hazır bulundurmanızı tavsiye ediyoruz:
Bahsettiğimiz bu malzemelerin hemen hepsi kolay bir şekilde, yerel sanat malzemeleri ya da dikiş malzemeleri satan mağazalardan temin edilebilecek şeylerdir. Yaka aksesuarlarını ise çevrimiçi sipariş etmeniz gerekebilir.
Kedinizin kürk desenine göre ona güzel gidecek bir kumaş seçerek işe koyulun. Parlak kumaşlar seçmeniz faydanız olacaktır çünkü parlak renkler kaybolduğunda kedinizin tasmasının daha kolay bir şekilde bulunmasını kolaylaştıracaktır. Alternatif olarak tatiller ve diğer özel günlerde giydirebileceğiniz farklı tarzlarda yakalar yapmayı düşünebilirsiniz ve bunun için de eğlenceli kumaşlar tercih edebilirsiniz.
Kumaş seçiminin ardından kumaşınızı 40 cm x 4 cm ölçülerinde kesmeye başlayabilirsiniz. Bu ölçüler birçok kediye uyacak şekilde ayarlanabilen tasmalar için gerekli olan ölçülerdir.
Kumaşınızı baskı olmayan tarafı size bakacak şekilde masanın üzerine baş aşağı yerleştirin. Ardından uzunlamasına olacak şekilde kumaşınızı ikiye katlayın. Kumaştaki kıvrımları kırmak ve kırışıklıkları gidermek için ütüleyin.
40 cm uzunluğunda kesmiş olduğunuz stitch witchery’i de katladığınız zaman kıvrımların açık taraflarıyla temas edecek şekilde yakanın iç kısmına yerleştirin. Buradaki amaç, bütün yakayı dikmek zorunda kalmadan bu yapıştırıcı sayesinde kıvrımların kapalı kalması sağlanacaktır. Bu işlem biraz manevra gerektirebileceği için, kumaşın yerinde tutulması için bazı yerlerinden kumaş pimleri takılması gerekebilir.
Evde kedi tasması yapımı için ütüleme kısmı çok önemlidir. Stitch witchery yerine yerleştirildikten sonra, mühürlemek için bütün yakayı ütülemeniz gerekebilir. Bu işlemi küçük bölümler halinde yapmak daha dikkatli ve özenli olmanızı sağlayacaktır. Bir bölümün kapatıldığından emin olduktan sonra diğer bölüme geçerek işlemi tekrarlayın.
Yakanın bir ucundan başlayarak, nemli bir bezi yakanın üzerine koyarak belirlediğiniz bölüm üzerinde ütüyü yaklaşık 10 saniye buharlı bir şekilde bastırın. Kumaşın sızdırmayacak şekilde kapandığından emin olmak için ütülediğiniz kısımların kontrolünü ihmal etmeyin. Bu bölümü başarılı bir şekilde tamamlamak için ütünüzün ayarının gerekli yükseklikte olduğundan emin olun, ancak kumaşı yakmamak için de çok yüksek ayarda olmamasına özen gösterin.
Tasmanın ayarlanması için yakayı tokanın bir ucundan geçirerek işe başlayın. Yakanın geri kaçmasını engellemek ve yakayı sabitlemek için tokanın arkasına iki çizgiyi elle dikin ve sonrasında fazla kalan kumaşı makas yardımıyla kesin.
Sonrasında yakanın karşı ucunu ayar parçasından, ardından tokanın diğer ucundan geçirdikten sonra tekrar ayar parçasına geçirmeniz gerekecek. Daha sonra, ayar parçasının altından geçirdiğiniz son yaka parçasını birlikte dikerek dikiş işlemini tekrarlayacaksınız. Bu parçayı, kedinizin boynuna en yakın olan tasmanın iç halkasına diktiğinizden emin olun çünkü dış ilmeğe dikmeniz durumunda yakanın boyutunu ayarlayamazsınız.
Dilerseniz sadece toka parçalarından birinin üzerinden yakanın üzerine iterek bir yaka halkası ekleyebilirsiniz. Donanımı eklerken donanımın doğru hizada olmasına dikkat edin. Çoğu parça, kedinizin rahatlığı için içe doğru kıvrılacak şekilde tasarlandığından, bunları doğru şekilde takmanız çok önemlidir.
Donanım parçalarının herhangi birini yerine dikmeden önce her şeyi hizalayarak sabitleyin. Bu, herhangi bir dikiş işlemine geçmeden önce her şeyin doğru yapıldığını görsel olarak doğrulamanızı sağlayacaktır.
Kedinizi daha güzel ve ayrıcalıkla göstermek isterseniz, hazırlamış olduğunuz yakaya süs ve aksesuarlar ekleyebilirsiniz. Yakanın görselliği açısından ekstra bir dokunuş arıyorsanız bir fiyonk, daha parıltılı olmasını isterseniz de arkası yapışkanlı taşlar ekleyebilirsiniz.
Bazı kedi sahipleri tasmalara çan veya zil gibi çeşitli objeler takabilmektedir. Bu kedi sahipleri ve özellikle de kediler için rahatsız edici sürekli sesler çıkarabileceği için bundan kaçınmanızı öneriyoruz. Tabi çanlı bir tasma kedinizin diğer canlılara saldırmasını önlemeye yardımcı olmak gibi olumlu bir etkisi de olabilmektedir.
Artık “kedi tasması nasıl yapılır?” sorusu hakkında daha detaylı bilgiye sahipsiniz. Kendi kedi tasmalarınızı yapmak hem ekonomik hem de çok eğlenceli bir etkinlik olabilir. Yaptığınız kedi tasmaları orijinal tasarımlar olması nedeniyle kaybolduğunda çok kolay bir şekilde bulunabilir. Aynı zamanda yanınızda yedek tasma taşımanızı sağlayabilir.
Tasma yapımında tecrübe kazandıkça farklı fikirler üretecek ve bu fikirlere göre farklı malzemelere ihtiyaç duyacaksınız. Aynı zamanda kesme ve dikme ile ilgili ölçekler de tasarımınıza göre şekillenecektir. Bu yazıyla amacımız sizlerin zihninde bir ışık yakmak ve sizi hareke geçirmektir 🙂
Tasmalarınızı tasarlarken kedinize uygun bir şekilde oturduğundan emin olun. Bunun için yakası ile boynu arasında iki parmağınızın geçtiğinden emin olmalısınız. Böylece tasmanın kedinizi rahatsız etmesi ile ilgili oluşabilecek şüpheleri ortadan kaldırabilirsiniz. Emniyet kilidi olan tokaları kullanarak kedinizin bir şeye kapılma ihtimalini de ortadan kaldırabilirsiniz.
Videoları izleyerek ve yazımızı inceleyerek basit malzemelerle çok kolay bir şekilde kendi özgün kedi tasmalarınızı tasarlayabilirsiniz.
Kedilerin bir tehlike anında tasmalarından dolayı boğulabileceği ya da hapsolabileceği gibi yaygın düşünceler bulunuyor, ancak bu durumlar çok nadir ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle kedinize bir tasma takmak zalimce bir davranış değildir ve takmaktan korkmamalısınız.
Evcil kediniz ister evde ister dışarda olsun her zaman tasmalarını takmalıdır. Yani günün herhangi bir saatinde, gece veya gündüz tasmalarını çıkarmamalısınız.
Kediniz tasmayı ilk taktığınızda yabancı olmasından dolayı yadırgayabilir ancak zamanla buna alışacak ve herhangi bir rahatsızlık duymayacaktır.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar