Yavru kedilerin bitmek bilmeyen enerjileri aile üyelerini zorlayabilir. Çünkü ne kadar çok güvenlik önlemi alsalar da minik yaramazlar, sahiplerini her gün farklı bir şekilde şaşırtabilir. Şirinlikleri ile kalbimizi eritseler de bir an önce sakinleşmelerini isteriz. Evdeki kuralların uygulamaya geçilmesi, eğitimler ile kötü davranışlardan uzaklaştırılması ve enerjilerinin azalması için zaman gerektiğini biliriz. Hırçın davranışlar, ısırmalar gibi olumsuzluklar kedilerin büyümesi ile azalır ve çoğu yok olur. Ancak beklenen an yakın mı uzak mı olduğunu öğrenmek için kediler ne zaman sakinleşir sorusunun yanıtına ulaşmak gerekir.
İçindekiler
Yavru kediler büyüdükçe sakinleşir. Kedilerin ilk yılları çok yoğun geçer. Her ay farklı bir özelliğe sahip olurken karakter yapıları da zamanla daha belirginleşir. Çünkü her kedi farklı karaktere sahiptir. Kimi enerjik yapısını uyumak ile geçirmeyi tercih ederken kimileri için keşfedilecek çok şey vardır. Bolca oynamalı, av peşinde koşmalı ve yaramazlıklar yapmalıdır. Koltukların üzerinde zıplar, perdelere tırmanır, açık kapı gördüklerinde durmadan içeri girer ve etrafı dağıtırlar. Saydıklarımızın her biri onlar için oyundur. İçlerinde var olan enerji bombası onları hareket etmeye teşvik eder. Sık sık beslenir, çok uzun saatler uyur ve bu nedenle uyandıklarında durmak bilmezler.
Yavru kediler günde 20 saat uyur, yetişkin kediler ise 14 saat. Kediler ile birlikte yaşamanın en zor yanlarından biri gece hareketli olmalarıdır. Gündüz uykuyla geçiren patili dostlar için gece oldukça hareketlidir. Uyurken tıkırtı gibi seslere uyanmak ilk günler keyif verir. Ancak tıkırtılar zamanla artabilir. Bunun yanı sıra siz uyurken odanıza girip sizi rahatsız edebilir. Ne de olsa en güzel oyuncak sizsiniz! Size olan sevgisi nedeni ile yanınızdan ayrılmak istemeyebilir. Neyse ki zamanla her şey düzelir ve yaşam tarzımıza ayak uydurmaya başlarlar. Bir diğer yandan kediler büyüdükçe sakinleşir ancak bu büyüme ne zaman gerçekleşir diyorsanız her bir kedi de aynı olmasa da iki yaşında, diye cevap verebiliriz.
Kediler iki yaşında uslanır. Bazıları daha geç ve bazıları daha erken sakinleşebilir. Kedilerin sakinleşmesinde etken olan faktörler bulunmaktadır. Bunlar arasında karakter yapıları ve beslenmeleri yer alır. Ayrıca alacakları eğitimler ve ailenin ilgisi ile sakinleşme süresi erkene alınabilir. Kedilerin belirli dönemlerine göre davranışları şöyledir;
Kedilerin ilk yılı en enerji dolu zamanlarıdır. İki aylık olana kadar annelerini emerler. Annelerinden ayrı olanlar ise süt tozu gibi veterinerlerin önerdiği besinlerle beslenmelidir. Üç ile altı ay arasında sütten kesilir ve kendi kendilerini beslemeyi öğrenirler. Öz bakım ihtiyaçlarını kendileri giderebilirler. Tüylerini yalayarak temizlemeyi, tuvaletlerini nereye yapacaklarını ve nasıl besleneceklerini gibi pek çok sorunun yanıtını öğrenirler. Bunları öğrenmelerine anneleri ya da sahipleri neden olur.
Bir ve iki yaş arasındaki kedilerin hareketliliği devam eder. Daha önce belirttiğimiz gibi kediler 2 yaşında sakinleşir. 2 yaşına ulaşan kediler uslanır da diyebiliriz. Ancak her kedi bir değildir. Nadir de olsa bazılarının enerjisi hiç bitmez. Kötü davranışları için çözüm bulunabilir elbet yaşlandıkça daha çok evcilleşirler. Zaten kedi sahipleri için önemli olan saldırgan davranışlardan kurtulmalarıdır.
Üç yaşından sonra kedilerin karakterleri tamamen oturur. Ev halkı ile aralarındaki bağ güçlendikçe daha uyumlu hâle gelirler. Fakat kedilerin özgürlüğü sevdiği ve pek çoğunun sosyallikten hoşlanmadığı unutulmamalıdır. Bu yüzden kaç yaşında olursalar olsunlar her evde bir kedi saklanma yeri bulunmalıdır. Huzurla şekerleme yapabilecekleri bir alan onlar için yeterlidir. Gürültü ve kalabalıktan ne kadar uzak kalırlarsa bir o kadar stressiz yaşam sürerler. Eğer sosyal bir kediye sahip olan şanslı kişilerdenseniz, kalabalık sizler için sorun olmaktan çıkar elbet.
10 yaşına veda eden kediler yaşlı sayılır. 15 yaşından büyükler daha da yaşlıdır. Bakım ihtiyaçları ve beslenme düzenlerinde değişiklik gerekebilir. Hastalanma ihtimalleri arttığı için veteriner ziyaretini sıklaştırmak gerekebilir. Kedilerin en sessiz ve uyumlu geçirdiği yıllar yaşlılık dönemleridir. Birçoğu enerji yönünden gençlik zamanlarındaki gibi değildir. Daha az hareket eder ve koltukta uyumaya bayılırlar. Yaşlı kedilerin uyku saatleri diğerlerine göre daha fazladır. Uyumadıkları saatlerde de ev halkı ile olmaktan mutlu olurlar. Kedinizin yaşlandığını düşünüyorsanız, kedilerde yaşlılık belirtileri konumuza göz atabilirsiniz.
Bazı nedenlerden dolayı yavru kediler sakinleşmez. Çılgın hâlleri ve enerji patlamalarını üzerlerinden atamazlar. Daha önce belirttiğimiz gibi bazı yetişkin kediler bir yavru kedi kadar enerjiktir. Kedilerde hiperaktivite nedenleri;
Kediler altı aya kadar süt ile beslenmelidir. Bu süreç en az üç ay olmalıdır. Üç ay öncesinde anne sütü alamayan kedilerde enerji yüksekliği sık görülmektedir. Anne sütündeki dengeyi süt tozu ile başarmak imkansızdır. Bunların yanı sıra anne kedi yavrularını birçok konuda eğitir ve onlarla iletişim kurar. Yavrular da büyüdükçe birbirleri ile oynarlar. Böylece birbirlerinin enerjilerini tüketir ve huzurla uyurlar.
Annelerinden çeşitli nedenler ile erkenden ayrılan zavallı kediler için hayat oldukça zordur. Birileri tarafından sahiplenseler de yeterli anne sütü ve sevgisi almadıkları gibi eğitimden de maruz kalırlar. Sahipleri tarafından dengeli beslenme, mükemmel şekilde bakım ve en önemlisi bolca sevgi görseler de üzerlerindeki enerjiyi atamayabilirler.
Hiperaktif olmaları sadece beslenme konuları ile bağlantılı değildir. Psikolojik olarak bir yavru iken hayat şartları zorlu geçen kedilerin enerjileri hep aynıdır. Çünkü pek çok konuda eğitilmedikleri gibi yeterli ilgi ve sevgiyi de görmemiş olmamaları, onları etkiler.
Bazı kediler anne ve babalarındaki sorunlar nedeni ile enerjilerini tüketemezler. Çünkü genetik olarak var olan enerji durumu için yapılacak şeyler etkili olmaz. Onlar daima aktiftir.
Geçici olarak yaşanan aktifliklerin altında yatan en büyük neden huzurlu bir ortama sahip olamamalarıdır. Uyuyamayan kediler, daha da aktiftir. Hırçın ve saldırgan olmaları da olasıdır. Üzerlerinde var olan yorgunluğu uyuyarak atamadıkları için beslenmeleri de düzensizleşir. Kilo kaybı ya da obez olma ihtimalleri vardır.
Sahipleri tarafından ihmal edilen ve fazla ilgi görmeyen kediler, yeterli eğitimi alamadıkları için vahşi davranabilirler. Evcilleşmeleri zorlaşır. Sakinleşmeleri için ilgi görmeleri gerekir. En çok da sevgiye ihtiyaç duyarlar.
Hiperaktif ya da yavru kediler için sakinleşme zor görünebilir. Ancak patili dostunuzu zihinsel, fiziksel ve duygusal açıdan zenginleşmesi ile refaha kavuşması oldukça kolaydır. Enerji dolu olmaları onlar için de oldukça zordur. İstenmeyen davranışları engellemek için enerjilerini tüketmeye destek olabiliriz.
Kedi tırmalama tahtası yapmak ilk ihtiyaçlarını karşılayacak olan üründür. Çünkü adı tırmalama tahtası olsa da kedilerin enerjilerini bolca harcayabilecekleri bir yapıdır, aslında. üzerine çıkar, üzerine asılı oyuncakları tutmaya çalışır ve daha pek çok şekilde oyalanmalarını sağlar. Mobilyalar çiziklerden uzaklaştırılır, tırnaklar törpülenir, stres azalır ve daha pek çok şey bir ürün ile oluşur.
Tırmalama tahtası dışında kedi oyuncakları da aynı şekilde kedilerin meşgul olmalarını sağlar. Bizler başka işler ile meşgul onların enerjilerini tüketecek olan araç ve gereçlerdir. Kedinize kendi ellerinizle oyuncaklar da yapabilirsiniz. Ki kediler kutu gibi nesneleri de severler. Bu nedenle bütçe ayırmanıza bile gerek kalmaz.
Kediler zaman geçtikçe sakinleşir ve ne kadar yakın olduğunu tahmin etmek zor değildir. Çünkü yavru kediler büyüdükçe farklı özellikleri ortaya çıkar ve durulmaya başlarlar. Birden ortaya çıkan farklılıklar için veterinere danışmak gerekebilir. Herhangi bir sorunu belirlemek ve tedaviye erken başlamak önemlidir.
Sakin bir hayat sürmek ve kedi sahibi olmak istiyorsanız, en sakin kedi cinslerine göz atarak patili dostunuzun kaçıncı sırada yer aldığını öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra yeni bir kedi sahiplenmek de isteyebilirsiniz elbet. Kediler birbirlerini etkilerler. Enerjik olanlar daha uysal olanları etkilerken bir yandan uysal olanlardan daha aktif olanlar bir pay alır. Körle yatan şaşı kalkar da diyebiliriz.
Kediler ne zaman sakinleşir konusunu ele aldık ve sonuç olarak belirtmek isteriz ki kedinizin sakinleşmesinde sizin payınızda oldukça yüksek. Ona ne kadar iyi bakarsanız ve ne kadar ilgi gösterirseniz bir o kadar uyumlu ve eğitimli bir kedi olacaktır.
Yavru kediler bir yaşından itibaren durulur. Bazı kediler için bu süreç iki yaşına kadar sürse de büyüdükçe karakterleri oturur ve kademeli olarak sakinleşirler. Bu nedenle her anın tadını çıkartmak ve sabretmek sizler için en iyisi olacaktır.
Kediler büyüdükçe sakinleşir. Ancak herhangi bir nedenden dolayı kızgın olan kedilerin sakinleşmesi uzun sürebilir. Kedilere şaka yapma, onları korkutma ve hoşlanmadıkları hareketlerde bulunma sinirlenmelerine neden olur. Sakinleşmeleri için dikkatlerini dağıtmak gerekir. Size doğru kızgın bir kedi yaklaşıyorsa, onunla ilgilenmeyerek ve asla gözlerine bakmayarak meşgul gibi davranabilirsiniz. Bu tepki karşısında bir anda sakinleşirler. Ardından gönüllerini almak için küçük bir atıştırmalık verebilirsiniz.
Çok hareketli olan kediler aktiviteler ile sakinleşirler. Bu aktiviteler için sahiplerinin çok fazla efor sarf etmesine gerek de yoktur. Kedi oyuncakları almak ve enerjilerini atmalarına destek olmak oldukça kolay. Çocuklu ailelerdeki hareketli kediler, çocuklardan çoğu zaman kaçarlar. çünkü çocuklar da onlar kadar hareketlidir ve sürekli aktif olmaları onları yorar. Yorulan kediler sakinleşir, güzelce uyur ve beslenir. Sonucunda mutlu, sevecen ve ev halkı ile uyumlu bir hâle gelir.
Kediler yaklaşık 1 yaşına geldiklerinde yetişkinlik dönemine girerler ve bu dönem onların sakinleşmelerinin beklendiği dönemdir.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar