Kedilerde diş dökülmesi ve detaylı diş bakımı

8 Mart 2022
3945
Kedilerde diş dökülmesi ve detaylı diş bakımı

Kedilerde diş dökülmesi oldukça normal bir durumdur. Yavru kedilerin süt dişi dediğimiz bebeklik dişleri kısa süre sonra dökülmeye başlar ve yerlerini kalıcı dişleri alır. Minik ve sivri uçlu dişler kırılgan ve zayıf gibi görünse de oyun ısırıkları dahi canınızı yakabilir. Neyse ki belirttiğimiz gibi bu dişler çok kısa sürede dökülürler. Ancak her kedi farklı bir zaman diliminde yeni dişlerine sahip olabilir. Diş çıkarma belirtileri de her kedide farklılık gösterir.

Yetişkin kedilerde diş dökülmesi ciddi bir sorundur. Sık görülmeyen bir sorun olsa da her kedi sahibi patili dostunun diş bakımına önem vermelidir.

Kedilerde diş dökülmesi nedenleri

Kedilerde diş dökülmesine neden olan pek çok faktör bulunmaktadır. Yavru kedilerin diş kaybı yaşaması oldukça doğaldır. Ancak zamanında gerçekleşmesi önemlidir. Altıncı ay itibari ile süt dişleri dökülmeye başlar. Yetişkin kedilerde ise diş kaybı görülmesi ciddi bir sorundur. Beslenme sıkıntısı yaşayabilecekleri gibi genel sağlık durumları da olumsuz olarak etkilenir.

Yaşlı kedilerde diş kaybı normal olarak karşılanır. Ancak diş kaybını önlemek için her diş sahibi kediye bakım yapılması gerekir. İşte kedilerde diş dökülmesi nedenleri…

  • Süt dişlerinin yerine kalıcı dişlerin çıkacak olması (yavru kediler için)
  • Diş bakımlarının ihmal edilmesi
  • Geçirilen kazalar
  • Hastalıklar
  • Vitamin eksiklikleri

Yavru kedilerde diş dökülmesi

Yavru kedilerde görülen diş dökülmesi doğal karşılanır. Çünkü patili dostlarımız, bizler gibi süt dişlerini döker ve bu dişlerin yerine kalıcı dişler gelir. Büyüyen süt dişleri ilk üç haftalık kedilerde ortaya çıkar. Bazı kediler bu dişlere daha geç sahip olabilirler. Dişlerin çıkması ile birlikte sütten kesilmeye başlarlar. Anne kediler, yavru kedilerin dişlerinden rahatsız oldukları için emzirmeyi erkenden bırakabilir. Sevimliliklerini arttıran saydam görünümlü minik dişler can yakabilir. 4-7 aylık süreçte süt dişleri sırasıyla dökülüp yerini kalıcı dişlere bırakır.
Diş çıkartma süreçleri genelde ufak tefek rahatsızlıklar ile geçer. Ağrılı diş etleri olabilir ve diş etlerinde şişme görülebilir. Bu nedenle yavru kedilerde iştahsızlık problemine yol açar. Bu durum, kalıcı dişlerin süt dişlerinin köklerine baskı uygulamasından kaynaklanır.
Süt dişlerinin kökleri zamanla zayıflar. Ardından gevşer ve düşerler. Patili dostlarımız bu nedenle çiğnemek için bir şeyler ararlar. Ayrıca ağızlarında kötü koku oluşmasına neden olur. Bu değişim sürecinde süt dişlerinin döküldüğü çoğu zaman anlaşılmaz. Genellikle oyun oynarken veya yemek yerken bu dişler dökülürler. Dişlerin tamamı çıktıktan sonra rahatsızlıklar yok olur. Kısaca yavru patili dost sahipleri için kedilerde diş dökülmesi belirtilerini listeleyelim;

Diş dökülmesini engelleyen nedenler

Yavru kedilerin bazılarında diş dökülmesi sorunlu bir hâl alabilir. Bu sorunlar genellikle dört şekilde gerçekleşir. Bunlar;

  • Zamanı gelmesine rağmen diş etinden ayrılamayan süt dişleri

Diş etinin etrafını sarması nedeni ile zamanı gelmesine rağmen diş etinden ayrılamayan süt dişleri en sık görülen problemdir. Çene röntgeni ile sorun ortaya çıkabilir. Dokuz aylık olmadan kedilerin veteriner hekimi tarafından görülmesi gerekmektedir.

  • Kalıcı diş ile birlikte süt dişi

Hem kalıcı hem de süt dişlerinin aynı alanda yer alması oldukça ağrılı bir sorun olabilir. Bunların yanı sıra yeme içme problemleri de ortaya çıkabilir. Ki bu büyük bir ihtimaldir.

  • Süt dişlerinin kırılması

Süt dişleri kırılgan olduğu için kökleri kalabilir. Bunun sonucunda enfeksiyon ortaya çıkabilir. Köklerin çıkarılmaları için operasyon gerekebilir. Kırık süt dişleri için tedavi diş çekimidir. Fakat enfeksiyonun geçmesi için öncelikle ilaç tedavisi gereklidir.

  •  Eksik olan kalıcı dişleridir.

Kalıcı dişler bazen süt dişlerine yeterli şekilde baskı uygulayamaz. Bu nedenle süt dişleri dökülmezler. Üstelik kalıcı dişler çıkmaya başlar ve sağlıklı bir diş gelişimi oluşmaz.

Kalmış süt dişleri olarak bilinen bu problem, süt dişlerinin zamanında ve uygun bir şekilde dökülmemesinden kaynaklanır. Bu problem kalıcı dişleri de etkiler. Üstelik kedinizin ağzında hem kalıcı hem süt dişleri yer alabilir. En sık görülen sorunlar arasında yer alanlar ise;

  • Yiyeceklerin dişlerin arasında sıkışıp kalması.
  • Sıkışan yiyeceklerin zamanla enfeksiyona neden olması.
  • Zamanla çürümelerin başlaması.
  • Ağız kokusu oluşması.
  • Her yerde çiğnenmiş eşyaların yer alması.

Yavru kedilerin dişlerinin zamanında dökülmesini engelleyen bu problemler için operatif müdahale gerekebilir. Bunun için anestezi verilerek küçük bir işlem yapılır. Ardından diş sağlığı gözlenerek kontrol altında tutulmaya çalışılır. Zamanla problemlerin neredeyse hepsi çözülür. Ancak veteriner hekimine gidilmesi gerekir.

Yetişkin kedilerde diş dökülmesi

yetişkin kedilerde diş dökülmesi

Ne yazık ki yetişkin kedilerde diş problemleri görülebilir. Eğer bu problemler çözümlenmezse, diş kayıpları ortaya çıkabilir. Bu nedenle diş etlerinde farklılık görüldüğünde veteriner hekimine gitmek gerekmektedir. Ayrıca düzenli veteriner hekimi kontrolleri ile bu sorunların önüne geçmek çok daha kolay olur. Yetişkin kedilerde diş dökülmesinin engellenmesi için listedeki belirtilere dikkat etmek önemlidir.

  • Diş etlerinde renk değişimi, kanama ya da şişme. Bu belirtiler iltihaplanma olduğunu gösterebilir.
  • Ağız kokusu
  • Tek taraflı çiğneme
  • İştah olmasına rağmen yemek yiyememe

Belirtiler oldukça ciddi olduğu için patili dostlarımızı veteriner hekimine götürmek gerekir. Bu problemlerin ihmali ile diş kayıpları ortaya çıkabilir. Ağız ve diş bakımları ile birçok problemin önüne geçilebilir. Ayrıca diş dökülmesinin önüne geçebilmek için yapılacak pek çok şey bulunmaktadır.

Kedilerde diş bakımı

Dişleri çıkan kedilerin, diş bakımına ihtiyaçları vardır. Hem beslenerek hem de temizlik ile diş sağlıkları kontrol altında tutulabilir. Böylece kedilerde diş dökülmesi problemleri de ortadan kalkar. Erişkin kedilerde diş dökülmesi, ciddi sorunların var olduğu sinyallerini verebilir. Diş eti sorunları, kalsiyum eksikliği ve diş hastalıkları var olabilir. Bu gibi sorunları önlemek için daha önce belirttiğimiz gibi diş bakımı gerekir.

Kedilerde diş bakımı nasıl yapılır?

  • Kedilerde diş bakımı haftada birkaç kez uygulanmalıdır. En ideali her gün uygulanmasıdır. Bunun için bir diş fırçası ve diş macunu gereklidir. Elbette kediler için üretilmiş olmaları gereklidir.
  • Parmak diş fırçaları ile diş bakımı oldukça kolaylaşır. Bu diş fırçalarını parmağınıza geçirerek kedinizin dişini fırçalayabilirsiniz.
  • Ayrıca ağız bakım jeli ya da spreyleri kullanarak bakterilerin üremesini kontol altına alabilirsiniz.
  • Hafifçe masaj yapar gibi diş fırçası ile dişler fırçalanmalı.

Diş dökülmesini önlemek için yapılması gerekenler

kedilerde diş dökülmesi

Diş dökülmesini engellemek için kedilerin de bizler gibi diş bakımına ihtiyaçları vardır. Ancak bakımları kendi başlarına yapmaları mümkün değil. Bu nedenle onlar için özel olan diş bakım setlerini alarak fırçaya küçük miktar diş macunu ekleyerek patili dostunuzun diş bakımını düzenli olarak yapmalısınız. Patili dost sahibi olduğumuzda sorumluluğumuza pek çok şey eklenir. Bunlardan biri de diş bakımıdır. Diş hastalıklarını önlemek ve kayıpların oluşmasına engel olmak için yapılması gerekenler listesine göz atabilirsiniz.

  • Kedi diş temizleme oyuncağı alarak kedinizin dişlerinin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Kendi yaptığınız bakımların haricinde küçük malzemeler yardımıyla diş sağlığını kontrol altında tutabilirsiniz.
  • Kediniz mamasını yerken nasıl tükettiğini gözlemlemelisiniz. Çiğneme konusunda sıkıntı varsa diş problemi olabilir.
  • Veteriner hekimi kontrollerini ihmal etmemeli ve her kontrolde dişleri için bakım önerilerini dinlemelisiniz.
  • Mama seçimine dikkat edilmeli. Yüksek karbonhidrat içerenler tercih edilmemeli.
  • Atıştırmalıklar ve ödül mamaları çok sık verilmemeli. Kuru ya da yaş mama haricinde ek gıda verilecekse miktara dikkat edilmeli.
  • Haftada birkaç kez (mümkünse her gün) diş bakımı yapılmalı. Diş bakımı yaptıktan sonra diş etlerinde kanama olup olmadığı kontrol edilmeli.
  • Dişlere zarar verebilecek olan nesnelerden uzak durmaları sağlanmalı.

Yavru kedilerde diş dökülmesi ardından yeni dişler çıkacağı için hassasiyetlerine yardımcı olmalıyız. Kalıcı dişlerin çıkma sürecinde meydana gelen kaşıntı sorunu için kedi diş kaşıma oyuncağı gibi ürünler alınabilir.

Yaşlı kedilerde diş dökülmesi

Kedilerde yaşlılık belirtileri arasında diş hastalıkları ya da dökülmesi gibi sorunlar yer alır. Diş sorunları küçük gibi görülse de patili dostlarımızın genel sağlık durumlarını etkiler. İltihap, tartar, şişlikler ve ağrılar yaşayabilirler. Kediler yaşlandıklarında diş dökülmeleri yaşayabilirler. Bu durum normal karşılanır. Ancak beslenme şekilleri diş eksikliği nedeni ile değişebilir. Veteriner hekim tarafından düzenli olarak görülmeleri gerekir.

Kedilerde dişlerle ilgili olan problemlere sıklıkla rastlanmaktadır. Çoğu kedinin yaşamı uzun süre ciddi şekilde etkilenmediğinden dolayı diş problemlerinin fark edilmesi gecikebilir. Bu sebeple kedinizin rutin olarak dişlerini fırçalamak hem oluşan sorunları erkenden fark etmenizi sağlayacak hem de oluşabilecek sorunları önlemenizi sağlayacaktır. Kedinizin dişlerini fırçalamaya ne kadar erken dönemde başlarsanız, bu işlemi kabul etmesi o kadar kolay olacaktır. Erişkin hale gelmiş bir kedinin dişlerini fırçalamaya başlamak çok zor olabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Altı aylık yavru kediler, süt dişlerine veda ederler. Ardından 30 adet kalıcı dişe kavuşurlar. Yetişkin ya da yaşlı kedilerde diş dökülmesi için belirli bir zaman yoktur. Diş dökülmelerini önlemek için diş bakımlarının yapılması ve dişlerinin kontrol edilmesi gerekir.

Kedilerin geçici dediğimiz süt dişleri dökülür. Her biri tek tek dökülerek yenilerinin yerlerini alması beklenir. Kalıcı dişler, yaşlılık döneminde dökülebilir. Hangisinin döküleceğini bilemeyiz. Çünkü herhangi bir kaza, hastalık ya da vitamin eksikliği gibi nedenler diş dökülmelerine neden olabilir. Diş dökülmelerini engellemek için diş bakımını ihmal etmemeliyiz.

Kediler altıncı ayda diş dökerler. Bu ay öncesi diş dökülmesi, uzmanlar tarafından normal karşılanmaz. Bu nedenle veteriner hekim kontrolü gerekir. Altıncı aya ulaşmış olan kediler, dokuzuncu aya kadar diş kaybına maruz kalır. Bu süreçte beslenmelerine destek vermek için uzmanlara danışmak gerekir.

Bir kedinin dişleri, yeni dişlerin baskı yapması nedeni ile dökülür. Kalıcı dişler süt dişlerine basınç uygularlar. Bu oldukça doğal bir durumdur. Basınç gerçekleşmezse, süt dişleri kendiliğinden dökülemezler. Bu da sorunlar oluşmasına neden olabilir.

Kedilerde diş çekimi, diş dökülmelerinin doğal bir şekilde gerçekleşmemesi nedeni ile yapılır. Süt dişlerinin kırılması, kalıcı dişlerin yeteri kadar süt dişlerine bası uygulayamaması ya da farklı yerde kalıcı dişin çıkması gibi nedenler diş dökülmesine engel olur. Bu gibi durumlarda uzmanlar tarafından diş çekimi yapılır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.