Kedilerde yüksekten düşme, özellikle yaz aylarında gerçekleşen çok üzücü bir durum. Kedilerde pencere ve balkondan düşme olayı gerçekleşmeden önce, bunu önlemek için yapılabilecek birçok şey var. Ancak tecrübe sahibi olmayan kedi sever okuyucularımız tüylü dostlarının ne kadar meraklı ve yaramaz olduğunu bilmediği için bu ve bunun gibi problemlerle karşı karşıya gelebiliyorlar.
Pencereden sarkan ve balkondan aşağıya bakmak isteyen sevgili dostlarımızı her kötülükten korumamız gerekiyor. Bu kötülüklerden biri de kedilerde sık yaşanan yüksekten düşme vakasıdır. Eğer bu olayla karşılaştıysanız, ilk olarak yapmanız gerekenler yazımızda yer almaktadır. Ayrıca en etkili ve basit yöntemlerle kedilerde pencere ve balkondan düşme sorununun önüne geçmek için yazımızın derinliklerine doğru ilerlemelisiniz.
İçindekiler
Yaz aylarında evde klima da olsa pencere ve balkon kapısını açık bırakmadan uyuyamıyoruz. Klimanın verdiği esinti pencere ve balkon kadar etkili olmayabiliyor ya da bazı insanları hasta edebiliyor. Bizler sıcak hava problemi ile ilgilenirken evdeki sevimli patilerin bazı olaylar ilgisini çekebiliyor. Bunlar arasında dışarıdan yansıyan bir ışık ya da sokak kedilerin miyavlaması yer alınca pencereden sarkma ya da balkon mermerinde yürüme gibi hatalar yapabiliyorlar. Ayakları takılınca da, ne yazık ki aşağıya düşüyorlar. Bu gibi durumların yanı sıra pencere kenarında duran kuşları yakalama hamlesiyle de ne yazık ki bir anda kendilerini boşlukta bulabiliyorlar.
Toplum arasından kediler hakkında doğru bilinen çok büyük bir yanlış var. Bu da dört ayakları üzerine düşen kedilerin, düştükleri yer ne kadar yüksek olursa olsun yaralanmayacaklarıdır. Aslında, birçoğu bu gibi olaylar nedeniyle yaralanıyorlar. Bu da hemen anlaşılmıyor. Örneğin; bir gün önce yüksekten atladığını gördüğünüz kedi, birkaç gün sonra topallayabiliyor. Bu nedenle kediler yüksekten düştüklerinde burkulmalar, kırık kemikler, kafa travması ve göğüs veya karın yaralanmaları meydana gelebilir.
Kedinizin düştüğünü görürseniz, onu hemen veteriner kliniğine götürmelisiniz. Bazı yaralanmalar hemen belli olurken, bazıları düşmeden saatler sonraya kadar belli olmaz. Bu nedenle bir şey olmadığı konusunda emin dahi olsanız, sevimli dostunuzu birkaç saat boyunca yalnız bırakmamanız gerekiyor. Ancak kedinizin düştüğünü görmeseniz bile bazı belirtiler ile yaralandığını fark edebilirsiniz. Bu belirtiler;
Eğer kedinizin düştüğünü gördüyseniz, ilk yardım konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir. İlk yardım hakkında bilgiler aşağıda yer almaktadır.
Çok üzücü bir durum olsa da kedinizin düştüğünü gördüyseniz, ilk müdahalenin ne kadar önemli olduğunu bilmeniz gerekir. Bu nedenle acilen tedavi edilmesi gerekir. Bu acil tedavi elbette veteriner hekimi tarafından yapılmalıdır. Ancak veterinere giderken kediye nasıl davranılması gerektiğini çok iyi öğrenmeli ve uygulamalısınız. İşte kedinizi veteriner kliniğine götürmeye hazırlanırken evde uygulayabileceğiniz ilk yardım adımları;
Kedinizin nasıl nefes aldığını izleyerek yara alıp almadığını anlayabilirsiniz. Eğer nefes almakta güçlük çekiyorsa, en yakın kliniğe gitmeniz gerekiyor. Solunumun nasıl olduğunu anlayamıyorsanız, burnuna kulağınızı yaklaştırın. Kediler burundan nefes alıp verirler. Bu nedenle burnundan tuhaf bir şekilde nefes aldığını fark ederseniz veya ağzı açık bir şekilde nefes alıp veriyorsa bir problem var demektir. Özellikle kaburgaları kırılmışsa, solunum problemi olan kedilerin taşınması çok dikkatli yapılmalıdır.
Kediyi ön bacaklarının arkasından ve arka bacaklarının önünden destekleyin ve taşıma yuvasına koymaya çalışın. Eğer bu gibi bir eşyaya sahip değilseniz, sedye olarak fırın tepsisi gibi sert bir nesne kullanmanızı tavsiye ederiz. Kaburgaları kırılmış olan kedilerin, akciğer delinmesini önlemek için hareketsiz kalmaları gerekir. Bu yüzden onunla mücadele etmeyin. Taşıma kabı içerisinde yatmak veya oturmak isterse, yapmasına izin verin. En iyi ve ağrısız pozisyonunu kendisi bulacaktır.
Minik dostunuzun nefes alması durursa, oksijen seviyesini yüksek tutmak için onu havalandırın. Solunuma yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Bunlar;
Ellerinizi kullanın ve kedinin ağzını sararak bir huni şekli yapın. Ağzını diğer elinizle kapatın. Ardından burnuna hava üfleyin. Doğru şekilde yapılan hava akımı göğsünün şişmesini yani yukarıya doğru kalkmasını sağlayacaktır. Kediniz kendiliğinden nefes alana ve kliniğe ulaşana kadar bunu yapmaya devam edin. Arada kalp atımının olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Kalp atmayı bırakırsa o zaman kalp masajı yapmanız gerekebilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri ritim ve uygulanan güçtür. aşırı güç uygulamadan kaçının.
Kanamayı kontrol edin. Kedinin yarası kanıyorsa, havluyu yaralı bölgenin etrafına sıkıca sarın ve hafif ama sıkı bir şekilde uygulayın. Havlu kan yoğunluğu nedeniyle ıslanırsa, havluyu çıkartmayın. Ancak kanın pıhtılaşması için üstüne başka bir havlu ekleyebilirsiniz. Kanamalar genellikle kısa bir süre içerisinde durur. Ancak pıhtılaşma bozukluğu olan kedilerde bu üzücü durum daha uzun sürebilir. Dalak veya karaciğer yaralanmışsa aşırı kanama meydana gelebilir, bu nedenle acil bakım hayati önem taşır.
Hiçbir belirti olmasa da ve kediniz gayet sağlıklı görünse de onu bir veteriner kliniğine muayeneye götürün. Çünkü bazen kediler düştükten sonra etrafta dolaşırken ve oynarken normal gibi görünürler. Ancak birkaç saat içerisinde uyuşuk ve zayıf hale gelirler veya nefes almada güçlük çekerler, bu nedenle düştükten hemen sonra muayenesinin yapılması çok önemlidir. Çünkü unutulmamalıdır ki; bir problem olduğu ne kadar erken teşhis edilirse o kadar kolay ve çabuk tedavi edilir..
Bu saydığımız bütün sağlık problemlerinin oldukça ciddi problemler olduğunu söylememiz gerekir. Düşmeye bağlı gelişebilecek olan bu durumların önüne geçmek, ne mutlu ki siz sevgili okurlarımızın elinde. Nasıl yapacağınızla ilgili bilgiye, yazımızı okumaya devam ederek ulaşabilirsiniz.
Sevimli dostlarımız olan kediler her yere tırmanırlar. Bu yüzden kanepe üstüne ve tezgahlara atlamalarını önlemek kolay değildir. Ayrıca pencere ve balkona çıkmamalarını engellemek de mümkün değildir. Bu nedenle bu gibi hareketleri engellemek yerine güvenlik önemleri almamız gerekir.
Ev içinde bakılan kedilerin daha güvende olduğunu düşünürüz. Ne de olsa araba çarpması, köpek tarafından saldırıya uğraması ve parazitlerden uzak durması onlar için sağlıklı bir hayat demektir. Ancak ev içerisinde güvenlik önlemleri almazsak, minik dostlarımız ihmâl nedeniyle yaralanabilirler. Bunun sonucunda kendimizi suçlar ve kötü hissederiz. Bu nedenle bu gibi olaylarla karşılaşmamak için önlem almak gerekir. Kedilerde düşme problemini engellemek için alabileceğiniz önlemleri sizler için sıraladık. İşte Kedilerde düşme problemini önlemek için yapılması gerekenler;
Kedilerin düşünce yaralanabileceğini asla unutmayın. Bu nedenle daima tetikte olun. Evde olmadığınız zamanlarda balkon ve pencereleri kapatın. Sadece balkon ve pencereden düşme nedeniyle yaralanmalar olduğunu düşünenler var. Oysaki kedinizin güvenliği için dikkat etmeniz gereken birçok şey var. Bunlar;
Eğer minik parçalı eşyaları etrafta bırakırsanız, kediniz onu ağzına alabilir ve onunla oynarken yanlışlıkla yutabilir ya da bu eşya kedinin boğazına kaçıp, takılabilir. Bunun yanı sıra ilaçlar da aynı şekilde etrafta bırakılmamalı. Renkli olmaları ve kuru mamaya benzemeleri nedeniyle kediniz ilaçları yutabilir.
Bazı bitkiler evcil hayvanlar için zehirlidir. Bu nedenle evde baktığınız bitkilerin türünü araştırmalı ve kediler için zehirli olup olmadığına bakmalısınız. Çünkü kediler meraklıdırlar ve bitkilerle oynamayı, onları kemirmeyi severler.
Kediler her yerde olabilir. Evinizi onunla paylaştığınızı unutmamanız gerekir. Evde adeta yürümeyi yeni öğrenmiş bir bebek var olduğunu düşünmelisiniz. Bu nedenle kırılacak her şey dolap içlerinde olmalı. Çünkü yere düşüp kırılacak olan her eşya kedinin yaralanmasına neden olabilir. Siz evde yokken kediniz yaralanırsa, kan kaybı nedeniyle durum ciddi boyutlara ulaşabilir.
Değerli eşyalarınızın kırılmasını önlemenin tek yolu, onları ortadan kaldırmaktır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu, sağlam bir şekilde durmayan eşyalar veya düşebilecek büyük, ağır nesnelerdir. Kedinizin herhangi bir şeyin altında veya içinde sıkışıp kalmayacağı biçimde eşyaları düzenleyin ve her zaman storlarınızın iplerini bağlayın ki kediniz onlara dolanmasın. Kediler için en güvenli yer evin içidir. Ancak ev içinde huzurlu yaşaması için güvenlik önlemlerine dikkat etmek gerekir.
Kedinize sağlıklı, güvenli ve mutlu bir yaşam sunmak için güvenlik önlemlerine dikkat etmeniz gerekir. Üstelik bunun için yüksek bir bütçe gerekmez. Birkaç detaya dikkat edildiğinde ve tecrübeli kedi sahiplerinden tavsiyeler alarak tüylü dostunuzla huzurlu günlere sahip olmak mümkün.
Kediler pencereden düşerse, yaralanabilir. Bunun için yaralanma belirtisi olup olmadığına bakılmalıdır. Birkaç saat kediyi gözlemlemek gerekir. Aksi takdirde durumu ağırlaşabilir.
Doğaları gereği kediler tırmanmayı çok severler. Ayrıca avlarını izlemek için yükseklerde gezinirler. Bu nedenle balkona ya da pencereye çıkıp dışarı bakmak isteyebilirler.
Kedileri balkondan uzak tutmak için ona özel bir alan yapabilirsiniz. yeni oyuncak ve aksesuarlar ile onları meşgul etmek mümkündür. Bu oyuncakları kendiniz de yapabilirsiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar