Alerjiler ve mevsim değişiklikleri nedeni ile kedilerin gözlerinde pislik ya da akıntılar meydana gelebilir. Özellikle sabahları kedinizin gözlerinin kenarında pislik olduğunu fark edebilir ve nasıl temizleyeceğinizi merak edebilirsiniz. Eğer kedinizin göz enfeksiyonları ya da başka herhangi bir göz rahatsızlığına yakalanmasını istemiyorsanız, bu pislikleri güvenli bir şekilde temizlemeniz oldukça önemlidir. Göz kuruluğundan kurtulmak için ılık su ve pamukları ya da poşet çayları kullanmanız mümkün. Ancak kedinizin göz enfeksiyonu ya da daha ciddi bir tıbbi sorunu olduğundan endişe ediyorsanız, kesinlikle onu veterinere götürmelisiniz. Peki kedilerde göz temizliği nasıl olur? Kedilerin gözleri nasıl temizlenir? İşte detaylar…
Öncelikle gözün çok hassas bir organ olduğunu unutmamalısınız. Kedinizin gözlerini her zaman güçlü ve sağlam bir ışık kaynağının altında inceleyin. Ancak çok güçlü ışık kaynaklarını kontrolsüz bir şekilde göze tutmak kedinizi rahatsız edebilir ve sakıncalı olabilir. En ufak bir kir, toz ya da tüy parçasının vereceği rahatsızlık oldukça büyüktür ve siz yetersiz bir ışıkta onlara bakmaya çalışırsanız göremeyebilirsiniz. Eğer kedinizin gözleri sağlıklı ise genellikle nemli ve berrak olur. Eğer gözlerinde kızarıklık veya şişlik varsa, gözlerini kısıyorsa ya da gözlerini sürekli kırpıyorsa, gözlerinde yangı oluşmuş olma olasılığı çok yüksektir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, kedinizin gözlerini yakından gözlemleyin ve sorun devam ederse en kısa sürede veterinere gidin.
Kedinizin gözlerini en temiz malzemeler ile temizlediğinizden emin olmak için, öncelikli olarak sterilize edilmiş suya erişmeniz gerekmektedir. Suyu ocakta ya da bir su ısıtıcısında kaynatın. Ardından oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Suyu iki küçük kaseye dökün ve rahatlıkla erişebileceğiniz yakın bir yere koyun. Ilık suyu kedinizin gözlerine uygulamak için temiz pamukları kullanın. Pamuk yerine temiz yumuşak bir havlu ya da bez de kullanabilirsiniz. Göz içine müdahelede bulunmaktan kaçının. Kullandığınız nesnenin yumuşak olduğundan ve kedinizin gözlerini çizmeyeceğinden ya da tahriş etmeyeceğinden emin olun.
Daha sonra kedinizin gözlerindeki pisliği temizlemek için kedinizin hareketsiz kalmasına dikkat etmelisiniz. Kedinizi, başı sizden uzağa bakacak şekilde kucağınıza oturtun. Ardından çenesinin altından tutun ve başını hareketsiz hale getirin. Kedinizin çok fazla hareket halinde bulunmaması adına işinizi hızlı bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Eğer bu işlemi tek başınıza yapmaktan çekiniyor ya da başaramayacağınızı düşünüyorsanız, bir arkadaşınızdan ya da eşinizden yardım isteyebilirsiniz. Aynı zamanda birçok kedi sahibi, kedilerin kafasına havlu koyarak gözlerini açıkta kalacak şekilde ayarlamanın, çok daha yardımcı olabileceğini söylüyor.
Kedinizi hareketsiz bir pozisyona getirdikten sonra, pamuğu su dolu kaba batırın ve kedinizin gözlerini dikkatlice silin. Ancak kedinizin gözlerini temizlerken, pisliği gözüne sokmamaya özen gösterin. Kedinizin bir gözünü temizledikten sonra, farklı bir pamuk kullanın ve pamuğu diğer su kabına batırın. Bu taze ve ıslak pamuk ile kedinizin diğer gözünü temizleyin. Unutmadan, her göz için farklı bir pamuk kullanın! Ayrıca aynı pamuğu asla iki kez kullanmayın! Çünkü bu bakterileri yayabildiği gibi enfeksiyona da yol açabilir. Özellikle kedilerde konjonktivit vakaları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır.
Siyah ve yeşil çaylar antibakteriyel özelliklere sahip oldukları için, tahriş olmuş ya da kaşınan bir gözü yatıştırmada yardımcı olabilirler. Kedinizin herhangi bir kimyasal ya da katkı maddesine maruz kalmamasını sağlamak adına organik çay kullanmanız daha mantıklı olacaktır. Bunu belirttikten sonra iki çay poşetini üç ila dört dakika boyunca sıcak suda demlemeniz gerektiğini söyleyelim. Ardından çay poşetlerini çıkarın ve temiz bir kağıt havluya koyun. Bu esnada soğumasını bekleyin. Çay poşetlerinin birkaç dakika gözlerine tam oturması gerektiği için, kedinizin çok hareketsiz olması gerekmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, kedinizi kucağınıza alarak sadece gözleri açıkta kalacak şekilde başını bir havlu ile kapatabilirsiniz. Ve yine bu işlemi kendiniz yapamayacaksanız, birinden yardım isteyebilirsiniz.
Kedinizi gözleri açıkta sabit bir konuma getirdikten sonra, çay poşetlerini de gözlerinin üzerine yerleştirin. Kedinizin gözlerini yakmamak ve tahriş etmemek için, çay poşetlerinin sıcak olmadığından emin olun. Daha sonra çay poşetlerini bir ila iki dakika boyunca kedinizin gözlerinde bekletin. Eğer kedinizin göz çevresinde kabuklanma varsa, çay poşetleri bu kabuklanmayı hafifleteceği için silmeyi kolaylaştıracaktır. Kedinizin gözlerindeki pislikleri temizledikten sonra çay poşetlerini çıkarın ve kalan pislikleri temizlemek için ılık suya batırılmış temiz ve yumuşak bir bez kullanın. Çay poşetlerinin sıcaklığından dolayı yapışkanlık kolayca çıkacaktır.
Kedinizdeki pisliklerin gitmediğini ve gözlerinin aşırı derecede kırmızı olduğunu gözlemlerseniz, konjonktivit ya da pembe göz (cherry eye) belirtisi olabileceğinden, her ihtimale karşı kedinizi veterinere götürmeniz gerekmektedir. Öte yandan kedinizin gözlerindeki pislik yeşil veya sarı ise ya da yapışkan veya kokuyorsa, bakteriyel veya viral bir enfeksiyonun işareti olabileceği için yine veterinere gitmeniz gerekmektedir. Bunların dışında kedinizin sürekli gözünü kaşıması ya da tırmalaması da veterinere götürmeniz için bir diğer sebeptir. Aynı zamanda kediniz aşırı miktarda gözyaşı dökebilir ve gözleri ışığa duyarlı olabilir. Bu belirtiler ise bir kornea ya da iç göz sorununun işaretidir.
Veterinere gittiğinizde, kedinizin gözlerinin incelenmesine izin verin. Veteriner hekiminiz enfeksiyon yapıcı etkenleri test etmek adına bir numune alabilir ve böylece kedinizin gözlerinin çok kırmızı, iltihaplı, tahriş olmuş ya da ışığa duyarlı olup olmadığını ortaya çıkarabilir. Ardından veteriner hekiminiz kedinizin sahip olduğu enfeksiyon ya da soruna göre bir tedavi önerecektir. Pek çok göz sorunu, antibiyotik göz merhemi ya da damlalar ile tedavi edilebilir ve çoğunlukla doğru bir tedavi yöntemi ile kedilerin göz sorunları tamamen iyileşebilir. Eğer kedinizin konjonktivit ya da kornea bozuklukları varsa, veteriner hekiminiz antibiyotik merhem reçete edebilir ve kedinizin gözlerini düzenli olarak temiz tutmanızı isteyebilir. Eğer kedinizin tıkalı bir gözyaşı kanalı varsa, kanalı temizlemek adına sade su ya da tuzlu su kullanmanızı da önerebilir.
Özellikle bazı uzun tüylü ırklarda göz çevresindeki kıllar gözün içine girip gözlerde sürekli irritasyon yaratabilir ve korneada hasara, enfeksiyonlara sebep olabilir. Eğer kedinizin tüyleri gözlerine girecek kadar uzadıysa, bu tüyleri dikkatli bir şekilde kestirmeniz gerekmektedir. Bu tüyler ince ve kısa olsalar bile, korneada ufak tefek çiziklerin oluşmasına neden olabilirler ve bu durum da kedinizde ciddi ağrılar oluşturarak sağlık sorunların oluşmasına yol açabilirler. Hatta çok ileri giderek kedinizin görüş kaybı yaşamasına da neden olabilirler. Bu nedenle kedinizin gözüne giren tüyleri kestirmelisiniz. Ancak bunu yaparken sadece yuvarlak başlı makas kullanmaya özen gösterin! Böylelikle kedinizin ani hareket etmesi sonucunda gözü herhangi bir şekilde yaralama riskiniz olmaz.
Bazı kedi ırkları göz problemlerine maalesef ki daha yatkındır. Bu ırklar genellikle brakiosefalik ırklardır. Anatomik yapılarından dolayı doğuştan itibaren bu ırklarda sürekli olarak göz yaşı akıntısı görülmektedir. Bu akıntılar göz çevresinde ve burun çevresinde kuruyup birikir. Bu ortamda mayalar üreyebilir ve ara ara enfeksiyonların oluşmasına sebep olabilir. Bu ırklardan birine sahipseniz, kedinizin göz çevresini veteriner hekiminizin önerdiği uygun solüsyonlarla temizlemeniz gerekmektedir.
Kedinizi şampuanlamayı, yıkamayı ya da tıraş etmeyi düşünüyorsanız koruyucu ve steril bir göz bandı kullanabileceğinizi belirtelim. Kediniz büyük ihtimalle gözündeki bu banttan hoşlanmayacaktır ancak birkaç dakikalık mızmızlanma haftalarca sürecek ağrıdan daha iyidir. 🙂
Kedilerde gözler nadir olarak çapaklanır ve akar. Genel olarak bu durumun bir ya da iki gün içerisinde geçmesi beklenir. Eğer kedinizin gözlerinde akıntı ya da çapaklanma fark ederseniz, kaynamış ve ardından soğutulmuş ılık suyu pamuğa dökerek gözlerini silebilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu işlemi poşet çaylar ile de yapabilirsiniz.
İlk olarak veteriner hekiminiz önerdiği takdirde göz damlası kullanabileceğinizi belirtelim. Kullanılan damlaya göre damla sayısı değişmesine rağmen günde iki kez ve en az on gün kullanmanız gerekebilir.
Kedilerde göz enfeksiyonları, en yaygın hastalıklardan biridir. Bazı enfeksiyonlar kendi kendine kolayca geçerken, bazıları ise gözün kaybedilmesine sebep olabilecek kadar ciddi bir hastalıklar olabilir.
Enfekte gözün bir kısmını kaplayan iltihaplı bir üçüncü göz kapağı, hapşırma, burun akıntısı ve diğer solunum sıkıntısı belirtileri, kırmızı gözler, aşırı göz kırpma, gözleri ovuşturmak, gözlerden gelen berrak, yeşil ve sarı akıntı gibi belirtileri kedinizde gözlemliyorsanız en kısa süre içerisinde veterinere gitmeniz gerekmektedir.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar