Konjonktivit birçok kedide görülebilen yaygın bir göz problemidir. Kedinizin bir anda kırmızılaşmış ve şişmiş gözlerini kaşiyarak rahatlamaya çalıştığını gözlüyorsanız sevimli kedi arkadaşınız konjonktivit probleminden muzdarip olabilir. Bunun ne anlama geldiğini, buna neyin sebep olduğunu ve bu rahatsızlık verici göz rahatsızlığının geçmesi için neler yapabileceğinizi yazımızda öğrenebilirsiniz.
İçindekiler
Konjonktivit, göz çevresinde bulunan pembe yapılı konjonktiva adı verilen yapının iltihaplanmasıyla meydana gelen bir göz hastalığıdır. Rahatsızlık ortaya çıktığında tek gözü etkileyebildiği gibi aynı anda iki gözde de görülebilir.
Bu pembe yapı epitel bir hücre tabakasıdır. Zarlı yapı, göz küresini sarmalar ve göz kapaklarını kaplar. Kedilerin gözünün iç kısmında bir göz kapağı daha bulunur ve bu kapak da konjonktiva ile kaplıdır. Normal şartlarda göz kapaklarındaki konjonktiva kolay görülmez ve konjonktivit durumu meydana geldiğinde görülebilir.
Okumanızı tavsiye ediyoruz: Kedilerde göz iltihaplanmasının nedenleri
Konjonktvitin nedenleri konjonktivitin bulaşıcı ya da bulaşıcı olmadığını belirler.
Veteriner hekim gözdeki bir yabancı cisim, tıkanmış gözyaşı kanalı, kornea ülseri ya da gözdeki başka bir yaralanma gibi durumları ekarte ettikten sonra geçici olarak konjonktivit teşhisi yapılır. Çoğu bakteriyel ya da viral enfeksiyon 5 ile 14 gün içinde iyileşme sürecini büyük oranda tamamlar.
Eğer kedide bir değişiklik olmazsa veteriner hekim kesin bir tanıya ulaşmak için farklı testlere başvuracaktır. Bu testler, kedinin tıbbi geçmişi ve göz ve çevre dokularının muayenesinin sonuçlarına dayalı olarak belirlenecektir. Veteriner hekim ihtiyaç duyduğu taktirde her bir gözün gözyaşı üretim oranını ve göz içi basıncını ölçebilir. Göz probleminin korneadaki mikroskopik çiziklerden olup olmadığını anlamak için flurorescein boyama testi yapabilir. Konjonktivitin sistematik bir durumla ilişkili olup olmadığını anlamak amacıyla özel kan testleri de yapılabilir.
Bazı durumlarda konjonktivit vakalarının herhangi bir ilaç kullanmadan kendi kendine geçtiği gözlenmiştir. Ancak kedilerde konjontivit tedavisi, veteriner hekimden alınacak bir tedavi süreci ile hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Genellikle 2-3 gün içinde kedinizde büyük bir iyileşme görülmesi beklenir. Veteriner hekiminiz muhtemelen size aşağıdaki tedavilerden bazılarını önerecektir:
Antiinflamatuar merhemler, ağrıyı ve iltihabı azaltmada mükemmel seçenekler olduğu için veteriner hekimler tarafından kedilerde konjonktivit tedavisi için sıklıkla tercih edilen seçeneklerin başında gelmektedir.
Göz damlaları veteriner hekimerin çok fazla tercih ettiği tedavi yöntemlerinden biridir. Suni gözyaşı uygulamaları iyileşme sürecinde gözün nem dengesinin korunmasında önemli rol oynar. Antibiyotikli göz damlaları bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmada çok önemlidir. Antibiyotikli damlaları kullanırken enfeksiyonun nüksetmemesi için talimatları uygulamanız ve kürü tamamlamanız gerekmektedir.
Göz damlaları en sık başvurulan yöntemlerdir ancak veterinerhekimler bunun yanında ek tedavilere de başvurabilirler. Bağışıklığı güçlendirmek için takviyeler, steroidler, antibiyotikler ve diğer farklı ilaçlar konjonktivitin nedenine bağlı olarak önerilebilir. Bunların yanında konjonktivitin nedenine bağlı olarak medikal tedaviyle çözülemeyecek vakalarda operatif müdahaleler gerekmektedir.
Konjonktivitin bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan iki farklı türü bulunmaktadır. Her iki konjonktivit türü de aynı semptomlara sahip olduğundan hastalığın bulaşıcı olup olmadığının ayırt edilmesi için kedinizi veteriner hekiminize muayene ettirmeniz gerekecektir.
Kedilerde konjonktivitten sorumlu olan virüs ya da bakterilerin insana bulaşma ihtimali ise çok düşüktür. Tabi ki gene de rahatsız olan kedinizi severken iyileşene kadar elinizi yıkamak ve dezenfekte etmek gibi temel hijyen kurallarına dikkat etmek önemlidir.
Konjonktivit olan kedilerin diyet programı için çok özel bir tedbir almaya gerek yoktur. Buna karşın kedinizin hastalıkla mücadelesi sırasında daha güçlü olabilmesi amacıyla bağışıklığı güçlendirici gıda takviyeleri yapmak faydalı olacaktır.
İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz:
Çoğu durumda kedilerde konjonktivit vakalarında ölümcül bir durum ortaya çıkmaz. Buna karşın yavru kedilerde enfeksiyonun akciğerlere yayılıp ölümcül bir pnömaniye dönüşme ihtimali bulunmaktadır.
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de konjonktivit vakaları oldukça rahatsız edici ve ağrılı olabilmektedir.
Her cins kedinin konjonktivit olma ihtimali vardır ancak tüylü kedi cinsleri bu konuda daha riskli bir konumda bulunmaktadır.
Cinsiyeti ne olursa olsun bütün kediler konjonktivite duyarlıdır.
Kedi konjonktiviti, çok hafif vakalardan çok ciddi durumlara kadar farklılık gösteriyor olsa da körlük çok nadir karşılaşılan bir durumdur.
İnsanlara bulaşmaz ancak insan vasıtasıyla başka kedilere aktarılabileceği için konjonktivit olmuş bir kediyi severken hijyen kurallarına dikkat etmek gerekir.
Merhaba kedinizin gözlerini görmeden bir damla ismi öneremem. Ancak gözlerini izotonikle ıslatılmış pamukla ya da kaynamış soğumuş su ile ıslatılmış pamuklarla hijyene dikkat edecek şekilde gözlerini temizleyebilirsiniz. Bunun yeterli olmama olasılığı yüksektir bu yüzden en iyi seçenek onu veteriner hekime götürmeniz ya da belediyeden yardım istemeniz olacaktır.
Bahçemizde beslenmeye gelen sokak kedisi 1 aylık yavrunun kkapanmış çevresi iltihaplı gibi ne damlası alıp tedavi edeyimm