Kedilerde Konjonktivit Belirtileri ve Tedavisi

25 Eylül 2021
2373
Kedilerde Konjonktivit Belirtileri ve Tedavisi

Konjonktivit birçok kedide görülebilen yaygın bir göz problemidir. Kedinizin bir anda kırmızılaşmış ve şişmiş gözlerini kaşiyarak rahatlamaya çalıştığını gözlüyorsanız sevimli kedi arkadaşınız konjonktivit probleminden muzdarip olabilir. Bunun ne anlama geldiğini, buna neyin sebep olduğunu ve bu rahatsızlık verici göz rahatsızlığının geçmesi için neler yapabileceğinizi yazımızda öğrenebilirsiniz.

Kedilerde konjonktivit nedir?

kedilerde konjonktivit nedir

Konjonktivit, göz çevresinde bulunan pembe yapılı konjonktiva adı verilen yapının iltihaplanmasıyla meydana gelen bir göz hastalığıdır. Rahatsızlık ortaya çıktığında tek gözü etkileyebildiği gibi aynı anda iki gözde de görülebilir.

Bu pembe yapı epitel bir hücre tabakasıdır. Zarlı yapı, göz küresini sarmalar ve göz kapaklarını kaplar. Kedilerin gözünün iç kısmında bir göz kapağı daha bulunur ve bu kapak da konjonktiva ile kaplıdır. Normal şartlarda göz kapaklarındaki konjonktiva kolay görülmez ve konjonktivit durumu meydana geldiğinde görülebilir.

Okumanızı tavsiye ediyoruz: Kedilerde göz iltihaplanmasının nedenleri

Kedilerde konjonktivit nedenleri nelerdir?

Konjonktvitin nedenleri konjonktivitin bulaşıcı ya da bulaşıcı olmadığını belirler.

Bulaşıcı konjonktivitin nedenleri

  • Virüsler: Konjonktivit bir virüs nedeniyle ortaya çıkmışsa, bulaşıcı tip olarak kabul edilir. Özellikle kedi gribine (feline herpes virüs) neden olan virüs konjonktivite neden olan en yaygın virüs türüdür. Birçok durumda, kedi herpes virüsü olarak da bilinen FVR (feline viral rinotracheitis) virüsü sıklıkla görülen virüs türüdür.
  • Bakteriler: Enfeksiyöz konjonktivitin bir başka nedeni ise bakterilerdir. Özellikle staphylococci, streptococci ve chlamydophila ismi verilen bakteri türleri kedilerin gözlerinin enfekte olmasına neden olabilir.

Bulaşıcı olmayan konjonktivitin nedenleri

  • Çevresel faktörler: Toz, küf, duman, solunan havanın kalitesiz olması, oda spreyleri gibi evdeki göz tahrişine neden olabilecek çevresel faktörler kedilerde konjonktivit görülmesine neden olabilir. Evcil hayvanlar için kullanılan şampuanların kedilerin gözüne girmesi bile kedilerde bulaşıcı olmayan konjonktivitin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
  • Genetik faktörler: Bazı ırklarda entropion ismi verilen göz kapaklarının içe dönmesiyle konjonktivit durumu daha sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Göz kapaklarının içeri doğru dönmesiyle kirpiklerin bir kısmı veya tamamı sürekli olarak korneaya temas etmektedir. Bu da kedinizin gözünün kaşınmasına, canının acımasına ve bu sebeple gözünü kısmasına neden olabilmektedir. Bunun yanında brakisefalik ırklarda doğuştan anatomik yapının bozuk olmasından dolayı konjonktivite daha yatkın olmaktadırlar.
  • Alerjiler: Alerjilerin konjonktivitin yaygın nedenlerinden biri olduğuna inanılır ancak hangi alerjik durumların konjonktivite neden olduğu konusunda net bir ayrım yoktur ve bu nedenle alerjik durumlarda konjonktivitin önlenmesi daha zor olmaktadır.
  • Yabancı cisimler: Kedinizin gözüne bir şeyler kaçması da bulaşıcı olmayan konjonktivitin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yabancı cisim bir çim parçası, çim tohumu, diken olabileceği gibi kedi pençesi de olabilir.
  • Yapısal bozukluklar: Yanlış yerden çıkan ya da yanlış yönde büyüyen kirpikler gibi kirpik bozuklukları konjonktivite neden olabilir. Dönen ya da çok sarkık göz kapakları gibi göz kapağındaki yapısal bozukluklar da yine bulaşıcı olmayan konjonktivitin nedenleri arasında sayılabilir.

Kedilerde konjonktivit belirtileri nelerdir?

  • Göz çevresinde artan kızarıklık veya şişlik
  • İltihabın verdiği acı nedeniyle kedinizin konjonktivit olan gözü kapalı tutması, şaşı bakması ya da aşırı göz kırpması
  • Göz ve çevresinde sulanma, akıntı ya da kirli bir görüntü oluşması
  • Konjonktivit olan gözün kapalı tutulması
  • Gözünü mobilyalara, halıya ya da patisine sürtme veya gözünü sık sık kaşıma
  • Sarı ya da yeşile çalan anormal sayılabilecek akıntı
  • Özellikle ışıklı ortamlarda ışığın rahatsızlık vermesi nedeniyle gözlerin kısılması
  • Gözün pembe ya da kırmızı olması
  • Şişmiş göz kapağı
  • Yeme düzeninde bozulmalar ve özellikle iştahta azalma

Kedilerde konjonktivit nasıl önlenir?

kedilerde konjonktivit nasıl önlenir?

  • Virüs kökenli konjonktivitlerden korunmak için alınacak en önemli tedbir kedinizin aşılarını düzenli bir şekilde yaptırmaktır.
    Aşı takvimi için: 2021 aşı takvimi
    Yavru kedilere yapılması gereken aşılar için: Yavru kedilere hangi aşılar yapılmalıdır?
  • Oyun süresi boyunca kedinize göz kulak olun. Kediniz oyun oynarken ya da egzersiz yaparken aşırı hareketli bir yapıya sahipse çevredeki keskin nesneler onun için daha büyük tehlike oluşturacaktır. Bu nedenle bu esnada çevresindeki zarar verebilecek nesneleri kaldırdığınızdan emin olun. Tabi çoğunlukla suçlu etraftaki kesici malzemeler değil, kedilerin pençeleri olmaktadır.
  • Stres genel olarak birçok noktada zararlı olduğu gibi kedilerdeki konjonktivit ataklarının görülmesine de katkıda bulunur. Bir kedi strese girdiği zaman ilk olarak kedinin bağışıklık sistemi zarar görmektedir. Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip kedide ise herpes virüsü gibi virüslerle savaşmak çok daha zor olacaktır. Bu nedenle kedinizin stresten uzak olduğundan emin olmalısınız ve onu strese sokabilecek olağandışı davranışlardan uzak durmaya özen göstermelisiniz.
  • Özellikle genç kediler daha tecrübesiz olabileceği için onların konjonktivite yakalanma ihtimallerini azaltmak amacıyla, toz parçacıklarını uzaklaştırmak için kirpiklerini belirli aralıklarla ılık bir bezle silmek iyi bir fikir olacaktır.
    Okuyabilirsiniz: Kedilerde göz temizliği
  • Evcil hayvanınızın yanında sigara içmekten kaçının.
  • Tahriş edici temizlik ürünleri veya spreyleri kullanmaktan kaçının.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler, kedinizin hastalıklara karşı direncini arttırabilir.

Kedilerde konjonktivit nasıl teşhis edilir?

Veteriner hekim gözdeki bir yabancı cisim, tıkanmış gözyaşı kanalı, kornea ülseri ya da gözdeki başka bir yaralanma gibi durumları ekarte ettikten sonra geçici olarak konjonktivit teşhisi yapılır. Çoğu bakteriyel ya da viral enfeksiyon 5 ile 14 gün içinde iyileşme sürecini büyük oranda tamamlar.

Eğer kedide bir değişiklik olmazsa veteriner hekim kesin bir tanıya ulaşmak için farklı testlere başvuracaktır. Bu testler, kedinin tıbbi geçmişi ve göz ve çevre dokularının muayenesinin sonuçlarına dayalı olarak belirlenecektir. Veteriner hekim ihtiyaç duyduğu taktirde her bir gözün gözyaşı üretim oranını ve göz içi basıncını ölçebilir. Göz probleminin korneadaki mikroskopik çiziklerden olup olmadığını anlamak için flurorescein boyama testi yapabilir. Konjonktivitin sistematik bir durumla ilişkili olup olmadığını anlamak amacıyla özel kan testleri de yapılabilir.

Kedilerde konjonktivit nasıl tedavi edilir?

kedilerde konjonktivit tedavisi

Bazı durumlarda konjonktivit vakalarının herhangi bir ilaç kullanmadan kendi kendine geçtiği gözlenmiştir. Ancak kedilerde konjontivit tedavisi, veteriner hekimden alınacak bir tedavi süreci ile hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Genellikle 2-3 gün içinde kedinizde büyük bir iyileşme görülmesi beklenir. Veteriner hekiminiz muhtemelen size aşağıdaki tedavilerden bazılarını önerecektir:

Antiinflamatuar, ağrı kesici ilaçlar

Antiinflamatuar merhemler, ağrıyı ve iltihabı azaltmada mükemmel seçenekler olduğu için veteriner hekimler tarafından kedilerde konjonktivit tedavisi için sıklıkla tercih edilen seçeneklerin başında gelmektedir.

Göz damlaları

Göz damlaları veteriner hekimerin çok fazla tercih ettiği tedavi yöntemlerinden biridir. Suni gözyaşı uygulamaları iyileşme sürecinde gözün nem dengesinin korunmasında önemli rol oynar. Antibiyotikli göz damlaları bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmada çok önemlidir. Antibiyotikli damlaları kullanırken enfeksiyonun nüksetmemesi için talimatları uygulamanız ve kürü tamamlamanız gerekmektedir.

Diğer tedavi seçenekleri

Göz damlaları en sık başvurulan yöntemlerdir ancak veterinerhekimler bunun yanında ek tedavilere de başvurabilirler. Bağışıklığı güçlendirmek için takviyeler, steroidler, antibiyotikler ve diğer farklı ilaçlar konjonktivitin nedenine bağlı olarak önerilebilir. Bunların yanında konjonktivitin nedenine bağlı olarak medikal tedaviyle çözülemeyecek vakalarda operatif müdahaleler gerekmektedir.

Kedilerde konjonktivit bulaşıcı mıdır?

Konjonktivitin bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan iki farklı türü bulunmaktadır. Her iki konjonktivit türü de aynı semptomlara sahip olduğundan hastalığın bulaşıcı olup olmadığının ayırt edilmesi için kedinizi veteriner hekiminize muayene ettirmeniz gerekecektir.

Kedilerde konjonktivitten sorumlu olan virüs ya da bakterilerin insana bulaşma ihtimali ise çok düşüktür. Tabi ki gene de rahatsız olan kedinizi severken iyileşene kadar elinizi yıkamak ve dezenfekte etmek gibi temel hijyen kurallarına dikkat etmek önemlidir.

Konjonktivit olan kedilerin beslenmesi nasıl olmalıdır?

Konjonktivit olan kedilerin diyet programı için çok özel bir tedbir almaya gerek yoktur. Buna karşın kedinizin hastalıkla mücadelesi sırasında daha güçlü olabilmesi amacıyla bağışıklığı güçlendirici gıda takviyeleri yapmak faydalı olacaktır.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

Sıkça Sorulan Sorular

Çoğu durumda kedilerde konjonktivit vakalarında ölümcül bir durum ortaya çıkmaz. Buna karşın yavru kedilerde enfeksiyonun akciğerlere yayılıp ölümcül bir pnömaniye dönüşme ihtimali bulunmaktadır.

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de konjonktivit vakaları oldukça rahatsız edici ve ağrılı olabilmektedir.

Her cins kedinin konjonktivit olma ihtimali vardır ancak tüylü kedi cinsleri bu konuda daha riskli bir konumda bulunmaktadır.

Cinsiyeti ne olursa olsun bütün kediler konjonktivite duyarlıdır.

Kedi konjonktiviti, çok hafif vakalardan çok ciddi durumlara kadar farklılık gösteriyor olsa da körlük çok nadir karşılaşılan bir durumdur.

İnsanlara bulaşmaz ancak insan vasıtasıyla başka kedilere aktarılabileceği için konjonktivit olmuş bir kediyi severken hijyen kurallarına dikkat etmek gerekir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Hasan Kaplan
Eki 20, 2022 / 19:42

Bahçemizde beslenmeye gelen sokak kedisi 1 aylık yavrunun kkapanmış çevresi iltihaplı gibi ne damlası alıp tedavi edeyimm


Veteriner Hekim
Eki 23, 2022 / 18:57

Merhaba kedinizin gözlerini görmeden bir damla ismi öneremem. Ancak gözlerini izotonikle ıslatılmış pamukla ya da kaynamış soğumuş su ile ıslatılmış pamuklarla hijyene dikkat edecek şekilde gözlerini temizleyebilirsiniz. Bunun yeterli olmama olasılığı yüksektir bu yüzden en iyi seçenek onu veteriner hekime götürmeniz ya da belediyeden yardım istemeniz olacaktır.