Kedinizde öksürme, nefes darlığı, egzersiz intoleransı ya da bayılma gibi belirtiler mevcutsa, kalp hastalığı/yetmezliği yönünden kontrollerinin yapılması gereklidir. Kedilerde kalp hastalıklarının teşhisi için birçok test yapılabilmektedir.
İçindekiler
Herhangi bir hastalığı veya durumu doğru bir şekilde teşhis etmenin ilk şartı, kapsamlı bir fiziksel muayenedir. Veteriner hekiminiz anamnez alma amaçlı, kedinizin geçmişi hakkında sorular soracaktır. Kedinizin öksürüp öksürmediği, kolayca yorulup yorulmadığı, normalden fazla uyuyup uyumadığı, solunum güçlüğü çekip çekmediği ve tüm bu belirtilerin ne kadar süredir ne şiddette olduğuyla alakalı sorular sorulabilir. Bu soruların cevaplarıyla birlikte kedinizin mukozalarının kontrolü, hidrasyon durumunun kontrolü, dakikadaki nabız sayısı, şiddeti ve dolgunluğunun kontrolü, akciğer ve kalbin oskültasyonu, aritmilerin olup olmadığının kontrolü ve ateşin kontrolü fiziksel muayenelerin bazı parçalarını oluşturmaktadır.
Bir kedide kalp hastalığı teşhisi koymak için çeşitli tetkik yöntemleri mevcuttur. Bunlardan biri de göğüs röntgenidir. Göğüs röntgeni, akciğerlerin yapısını, kalbin boyutunu ve yapısını inceler. Kalbin şeklindeki anormallikleri ön plana çıkarır. Kalp yetmezliği şüphesinin oluşmasında ilk aşamalardan biri olsa da teşhis için yeterli değildir. Ayrıca akciğer veya dışında gelişen sıvı birikimleri röntgende belli olur. Bu durum, belirli kalp hastalıklarında gelişen yaygın bir bulgudur.
Kedi kalp hastalıklarında kullanılan bir diğer teşhis yöntemi de ekokardiyografidir. Kalp ultrasonu olarak da bilinen eko; ses dalgaları yoluyla kalp boşluklarını, kalp kası fonksiyonlarını, kalp kapaklarını ve büyük damarları inceler. Ağrısız ve anestezisiz bir muayene yöntemidir. Kalbin kasılma gücü, vücuda pompaladığı kan miktarı, mitral ve triküspit kapak yetmezliği, kalp kasında hipertrofi, sistemik ve pulmoner hipertansiyonun kalbe olan etkileri, kalp içerisinde gelişen pıhtılar, tümörler ve kalp kurdu bu tetkik yöntemi ile değerlendirilebilmektedir.
Elektrokardiyografi, kalbin elektriksel aktivitesini vücuda takılan birkaç elektrot yardımıyla inceler. USG gibi ağrısız ve anestezisiz bir yöntemdir. EKG ile anormal kalp atışları veya aritmi tespit edilir. Kalbin elektriksel aktivitesinin oluşturduğu grafiksel görüntü sayesinde birçok hastalık hakkında fikir edinilebilmektedir.
NT-proBNP testi kedilerin kalp muayenesinde, özellikle, görülen belirtilerin solunum sistemi kökenli mi yoksa kalp kökenli mi olup olmadığını ayırt etmede önemli fikirler verir. Tek başına kalp hastalığı teşhisini koymak için yetersiz bir test olmasına rağmen, diger teşhis metodları ile birlikte verdiği sonuçların güvenilirliği artmaktadır.
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de tansiyon ölçümünün yapılması özellikle kalp muayenesinin bir parçası olarak oldukça önemlidir ve atlanmaması gereken bir muayene yöntemidir. En az 3 ölçüm sonrasında oluşan sonuçların ortalamasının alınması ile birlikte kedinizin tansiyonu belirlenmektedir. Çevresel faktörlerden kolaylıkla etkilenebilen kedilerde mümkün olduğu kadar fazla ölçüm yapılması en doğru değerin bulunması için oldukça önemlidir.
Kalp hastalığının altında yatan başka bir hastalık şüphesi var ise veteriner hekiminiz başka testler isteyebilir.
Kedilerde kalp hastalıkları veya kalp yetmezliği teşhisi için yukarıda saydığımız yöntemler, fiziksel muayene bulguları ve laboratuvar testleri ile desteklenmelidir.
İlgili içerik: Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati (HCM) nedir?
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar