Kedilerde katarakt hastalığı ve belirtileri

27 Haziran 2021
3874
Kedilerde katarakt hastalığı ve belirtileri

Katarakt, kedilerin göz merceklerinin saydamlığını yitirmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Normal şartlarda korneadan gelen ışığı retinada toplama görevine sahip olan mercek, şeffaf ve pürüzsüzdür. Ancak merceğin opaklaşması, görüşte bulanıklaşma ve hareketlerde sakarlaşma gibi belirtiler katarakt başlangıcını ya da ilerleme sürecini ifade eder. Kedilerde katarakt, gözlerin ikisini ya da sadece birini etkileyebilir. Lensin opaklaşan bölümü çok küçük olduğunda büyük bir değişim fark edilemeyebilir ancak lensin tamamı opaklaştığında körlük ortaya çıkabilir. Bu nedenle kedilerde katarakt nedir? Kedilerde katarakt belirtileri ve nedenleri nelerdir? gibi soruların yanıtını öğrenmeli ve kedinize erken müdahale ederek onu bu hastalıktan kurtarmalısınız.

Kedilerde Katarakt Nedir? 

Bir göz hastalığı olan katarak, kedilerde, insanlarda ve diğer hayvanlarda bulanık görmeye sebep olan lens üzerinde bir opaklıktır. Katarakt, insanlara ve köpeklere nazaran kedilerde daha az yaygındır. Bir gözü ya da her iki gözü birden etkileyebilen katarakt, yaşlanma, yaralanma, iltihaplanma, hastalık ve diğer spesifik olmayan nedenlerden dolayı tetiklenir. Kedilerin gözü bulanıklaştığı zaman ışığın retinaya ulaşması engellenir ve görme bozukluğu ortaya çıkar. Aynı zamanda katarakt çoğu kedide görme kaybıyla birlikte fiziksel ve duygusal olarak stres, tahriş ve rahatsızlığa da yol açar.

Eğer kedinizin gözlerinin içine baktığınızda bulutlu veya sütlü bir alan görürseniz, kedinizde kataraktın geliştiğini bilmelisiniz. Görmeyi etkileyen göz merceğinin dejeneratif bir bozukluğu olan katarakt, gözleri daha da bozduğu için kedinizin garip davranışlarda bulunmasına neden olabilir. Bazı zamanlarda kedinizde fark edilemeyecek kadar küçük bir katarakt da meydana gelebilir. Şiddetli vakalarda ise, körlüğün ortaya çıktığını ve ilerleyici bir hastalık olduğu için acil veterinere gidilmesi gerektiğini ekleyelim.

Kedilerde Katarakt Belirtileri

Katarakt olan yavru kedi

Kataraktın erken evrelerinde, kedinizde herhangi bir belirti göremeyebilirsiniz. Genel olarak yıllık veteriner ziyaretine gittiğinizde bu durumu ilk fark edip sizi uyaran kişi veterineriniz olacaktır. Erken müdahale ile kedinizdeki kataraktın büyümesini durdurabilir ve kedinizin görüşünü korumaya yardımcı olabilirsiniz. Katarakt büyümeye devam ettikçe, kedinizin gözünün görünümünde bir değişiklik fark edebilirsiniz. Tüm lensi kaplayacak şekilde büyüyen bulutlu ve sütlü bir nokta görebilirsiniz. Aynı zamanda aşağıda yazdığımız fiziksel ve davranışsal belirtilerinden birini de kediniz üzerinde gözlemleyebilirsiniz.

  • Belirsiz temel
  • İris renginin değişmesi
  • Atlayışları ya da mesafeleri yanlış değerlendirmek
  • Kendi ayaklarına takılma
  • Duvarlara ya da mobilyalara çarpma
  • Aile bireylerini tanımamak
  • Kum kabını bulma zorluğu
  • Yemek kabının yerini bulmada zorluk
  • Merdivenlerden inip çıkma zorluğu
  • Olağandışı miyavlama
  • Stres ve kaygı belirtileri sergilemek

Kedilerde Katarakt Nedenleri

Kedilerde kataraktın birçok nedenden dolayı geliştiğini ve bazı durumlarda kedinizdeki kataraktın nedeninin bilinmediğini söylemeliyiz. Bazı kediler katarakt geliştirme olasılığını artıran DNA’yı taşırken, bazı kediler ise, insanlarda da olduğu gibi, yaşlanma süreci nedeniyle sonraki yıllarında katarakt hastalığına yakalanabilirler. Peki kedilerde katarakt nedenleri nelerdir? Hemen sıralayalım;

  • Genetik eğilim
  • Travma
  • Ön üveit iltihabı
  • Genel inflamasyon
  • Şeker hastalığı
  • Hipertansiyon
  • Bazı kimyasalları metabolizma edememe
  • Bazı proteinleri metabolizma edememe
  • Zehirlere maruz kalma
  • Yetersiz beslenme (Daha çok yavru kediler)
  • Yaşlanma
  • Elektrik çarpması
  • Lens luksasyonu

Kedilerde Katarakt Teşhisi

Kedinizi yıllık veteriner randevusuna götürdüğünüzde, veteriner hekiminiz kataraktın görsel belirtileri için kedinizin gözlerini muayene edecektir. Gözün iç yapısını daha iyi görüp anlamak için kedinizin gözlerini büyütmeniz gerekecek. Veteriner hekiminiz kedinizin sağlık geçmişini soracak ve kedinizin görsel uyarıcılara nasıl tepki verdiğine bakacaktır. Ayrıca kedinizin engellerden kaçıp kaçmayacağını ve normal yürüyüp yürümediğini gözlemleyecektir. Bunların dışında aşağıda belirttiğimiz uygulamaları da yapacaktır.

  • Fiziksel muayene: Veterineriniz kataraktın altında yatan nedeni öğrenmek için standart bir fizik muayene yapacaktır.
  • Sağlık geçmişi: Fark ettiğiniz herhangi bir tıbbi ya da davranışsal değişikliği öğrenmek için kedinizin sağlık geçmişi istenecektir.
  • Kan testleri: Kan testi sayesinde, kedinizin durumundan sorumlu olabilecek olağandışı sorunlar ortaya çıkacaktır.
  • İdrar tahlili: Kataraktın altında yatan nedenin ortaya çıkması için idrar tahlili de gerekli bir uygulamadır.
  • Ultrason: Bazı zamanlarda teşhisi doğrulamak ya da veterinerin ameliyatın gerekli olup olmadığına karar vermesi için ultrason gereklidir.
  • Göz genişletme: Kedinizin göz yapısını daha kapsamlı bir şekilde incelemek için gözlerini büyütecektir.

Kedilerde Katarakt Tedavisi

Veteriner kontrolündeki kedi

Veteriner hekiminiz, kedinizin genel sağlığına, kataraktın konumuna ve ciddiyetine bağlı olarak en uygun tedavi yöntemini oluşturacaktır. Katarakt ne kadar erken fark edilirse, hastalığın ilerlemesini durdurmak da o kadar kolay olur.

  • İlaç tedavisi: Katarakt erkenden fark edilirse, ilaç kullanılarak tedavi yeterince önlenebilir. Öte yandan kataraktın büyümesine ve körlüğe de engel olunabilir.
  • Altta yatan nedenleri iyileştirme: Hipertansiyon veya diyabet gibi altta yatan nedenlerden dolayı katarakt meydana gelmişse, kedinizin görme kaybına sebep olan hastalık tedavi edilecektir.
  • Ameliyat: Eğer katarakt ileri bir düzeydeyse, görüşü kurtarmak ve eski haline getirmek için ameliyat gerekebilir.
  • Lens implantasyonu: Bazı zamanlarda, lens implatı ile kedinizin görüşü eski haline getirilebilir. Ancak bu işlemin, ameliyat için uygun olan sağlıklı kedilere yapıldığının altını çizelim.

Kedilerde Katarakt İyileşmesi

Kedilerde kataraktın iyileşmesi, kataraktın nasıl tedavi edildiğine bağlı olarak ilerlemektedir. İlaç ve göz damlası alan kedilerin sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir. Öte yandan veteriner hekiminiz kedinizin gözlerini muayene ederek kataraktın boyutunda herhangi bir küçülme olup olmadığına bakacak ve görüşündeki iyileşmeyi değerlendirip ölçecektir. Eğer kediniz ameliyat olacaksa ya da olmuşsa, ameliyattan sonra düzgün bir şekilde iyileştiğinden emin olmak için düzenli olarak veterinerden randevu ayarlamalısınız.

Veteriner randevuları, kedinizin görüşünü geri getirmede ya da iyileştirmede en az ameliyat kadar önemlidir. Ayrıca kedinizin etkilenen gözüne ya da gözlerine zarar vermemesi adına bir Elizabeth tasmasını takıp takmayacağına yine veterineriniz karar verecektir. İlaçların ayarlanması gerektiği gibi tıbbi ve cerrahi tedavinin etkilerinin izlenmesi de zorunludur.

Sıkça Sorulan Sorular

Katarakt kedilerin canını acıtır mı?

Katarakt, kedilerin canını yakan bir hastalık değildir ancak tedavisi yapılmadığı ya da efektif bir tedavi planı uygulanmadığı sürece kedilerde kalıcı körlüğe neden olur. Bu yüzden göz içi enfeksiyonun azaltılması için, göz damlalarının düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.

Kedilerde katarakt görülme sıklığı fazla mı?

Katarakt hastalığı, nükleer skleroz ile beraber 9 yaşın üzerindeki kedilerde en sık görülen hastalıklardan biridir. Bu hastalık pek çok farklı nedenden dolayı ortaya çıktığı için, veteriner hekiminizin rutin muayenelerini aksatmamalı ve kedinizin hareket ile davranışlarını yakından takip etmelisiniz.

Kedilerde katarakt engellenebilir mi?

Kedilerde kataraktın engellenip engellenmeyeceği duruma göre değişkenlik gösterebilir. Kedilerde katarakt, bazı durumlarda tespit edilemeyebilir ya da genetik yatkınlık ve yaşın ilerlemesi sonucu ortaya çıkabilir. Diğer hastalık türlerinde de olduğu gibi kedilerde kataraktın önlenmesi için gerekli birkaç tedbir vardır. Kedilerin göz sağlığının yakından takip edilebilmesi ve erken müdahale yapılabilmesi için, düzenli olarak göz muayenesinin yapılması gerekmektedir. Ayrıca olası enfeksiyonların önlenmesi için kedilerin aşı takvimine uyması gerekmektedir. Bunların dışında sağlıklı beslenme ve yeterli egzersiz ile kedilerin sağlık durumu iyileştirilmeli ve hastalıkların önlenmesi şarttır.

Kedilerde göz damlası kaç gün kullanılır?

Günde en az 2 ve en az 10 gün kullanmanız gerekebilir.

Kör kedi sokakta yaşayabilir mi?

Kör oldukları için bakımı zor olur diye düşünülen kedilerin, aslında diğer kedilerden çokta farkı yoktur. Sadece kör bir kedinin sokakta hayatta kalabilmesi çok zordur. Ev ortamında, körlüğü fark etmeden karşılıklı olarak yaşayabilmeniz mümkün.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.