Kedilerde Lyme Hastalığı (Lyme Borreliosis)

11 Mayıs 2021
1387
Kedilerde Lyme Hastalığı (Lyme Borreliosis)

Borrrelia burgdorferi bakterisinin yol açtığı Lyme hastalığı, daha çok köpeklerde görülmesine rağmen kediler de nadiren görülen bir hastalıktır. Kedilerde meydana gelen semptomlar, köpeklerin ve insanların geliştirdiği semptomlardan daha farklıdır, bundan dolayı teşhis daha yanıltıcı olabilir. 

Lyme hastalığı nedir? Neden oluşur? 

Lyme hastalığı, pek çok türü etkisi altına alabilen ve genellikle insanlar ile köpeklerde görülen kene kaynaklı bir hastalıktır. Hastalık bulaşmasında Borrelia Burgdorferi etkenini taşıyan Ixodes ricinus, Ixodes hexagonus ve Ixodes persulcatus keneler sebep olmaktadır. Kediler, B. Burgdorferi ile enfekte olabilmektedir fakat pek çok kedinin hastalığa dair semptom geliştirmediği düşünülmektedir. Çalı ve çimen gibi açık alanlarda sık vakit geçiren, kenelerin bulunduğu bölgelerde bulunan kedilerin Lyme hastalığına yakalanması daha kolaydır.

Kedilerde Lyme hastalığının belirtileri 

  • Topallama 
  • Eklem ağrısı  
  • Ateş 
  • İştah azalması
  • Letarji
  • Artan susuzluğa, idrar sıklığına ve kusmaya neden olan ikincil böbrek hastalıkları

Anaplazmoz adı verilen kene kaynaklı başka bir hastalığın belirtileri arasında da ateş, uyuşukluk ve iştahsızlık yer almaktadır.

Lyme hastalığı hayvandan insana bulaşır mı? 

Evet, Lyme zoonoz hastalıklar listesinde yer almaktadır yani hastalık hayvanlardan insanlara bulaşabilmektedir. Fakat bu durum kedisi olan biri için endişe kaynağı olmamalıdır. Lyme hastalığına sebep olan bakteriler kedileri enfekte etse dahi hastalık kedilerde nadiren görüldüğünden dolayı ve insana bulaşmanın söz konusu olması için kenelerin kedinizden aldıkları etkenleri size taşıması gerekmektedir. Yani doğrudan bir bulaş söz konusu değildir. Lyme hastalığının, enfekte evcil hayvanlarla insanlar arasında veya hayvanların kendi aralarında doğrudan temasla yayıldığına dair hiçbir kanıt yoktur. Fakat yine de hastalığın bulaş yolları ve enfeksiyon belirtileri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak yararınıza olacaktır. 

Kedilerde Lyme hastalığının teşhisi 

Lyme hastalığının teşhisi hasta geçmişine, hastalık belirtilerine ve laboratuvar tetkiklerine dayalıdır. Vücudun hangi kısmı etkilenmişse buna bağlı olarak ek testler gerekebilir.

muayene olan kedi

Kedilerde Lyme hastalığının tedavisi 

Lyme hastalığı, bakteriyel bir enfeksiyon olmasından dolayı düzenli antibiyotik kullanımı ile ayakta tedavi edilebilir. Fakat bazı hayvanlarda semptomların çözülmesi uzun sürebilir. Uzun süreli eklem ağrıları, bakterilerin yok olmasından sonra dahi devam edebilir. Özellikle hastalık böbrekleri, kalbi veya sinir sistemini etkilediği zaman, etkilenen organ sistemlerini ve belirtilerini kontrol altına alma amacıyla ek tedavi uygulanabilir. Veteriner hekiminiz, kedinizin durumuna ve ihtiyaçlarına göre uygun bir tedavi süreci uygulayacaktır.

Lyme hastalığı nasıl önlenir? 

Düzenli kene kontrolleriLyme hastalığının önlenmesinde büyük rol oynar. Ayrıca hem evcil hayvanlar hem de insanlar için gereklidir. Bir kenenin, beslenmek için kürke değil hayvanın derisine yapışacağı göz önüne alınmalıdır. Kenelerin Lyme etkenini bulaştırmadan önce en az 12 saat beslenmesi gerektiğini baz alırsak, keneyi en kısa sürede çıkarmak bulaşın önlenmesine yardımcı olabilir. İnsanlara bulaşabilecek keneler söz konusu olduğunda ise daha dikkatli davranılmalıdır. Bahçeli bir yaşam alanınız varsa, bahçenizde kenelerin saklanabileceği çalı, yaprak gibi malzemeleri temizleyebilirsiniz. Yüksek riskli bir bölgedeyseniz ise bahçenizi tamamen dezenfekte edebilirsiniz.

kediden kene çıkarma operasyonu

İlginizi çekebilir: Kedi parazitleri: Solucanlar, akarlar, keneler ve diğer böcekler

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.