Kedileri perdelerden uzak tutmak için 9 yöntem

17 Nisan 2022
3302
Kedileri perdelerden uzak tutmak için 9 yöntem

Kedilerin tırmanma yetenekleri oldukça iyidir. Binaların duvarlarına tırmanarak üst katlara kolayca ulaşabilirler. Elbette bunun içi tırnaklarının olması ve tırnaklarının rahatça takılabileceği alanların yer alması gerekir. Perdeler, kedilerin tırnakları kısa olsa da tırmanmalarına izin verir. Delikli kısımları ve kumaşın dokusu sayesinde birkaç saniye içerisinde perdelerin zirvelerine ulaşırlar. Adeta bir tırmanma duvarı olurlar onlar için. Bu durumdan kediler hoşnut olsa da diğer aile bireyleri için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Kedim perdeye tırmanıyor, diye dert yanar ve kedileri perdelerden uzak tutmak için neler yapılabileceği konusunda çözüm ararlar.

Perdeleri keşfeden kediler, tırmanma işlemini günlük oyunlarına dahil edebilirler. Çünkü bu işlemi gerçekleştirmek için birçok olumlu neden sahiptirler. Dışarıyı seyredebilmek, enerji tüketmek ve en çok da tırmanmaktan hoşlanmaktır. Kısa süre sonra perdelerde oluşan delikler, tüy birikintileri ve kedilerin perdeler ile yetinmeyip başka yaramazlıklara doğru yeltenmesi gibi olumsuzluklar geliverir. Ayrıca tırnak takılması nedeni ile kendilerini de yaralayabilir. Bu da en korkulan şeydir. Neyse ki kedileri perdelerden uzak tutmak mümkündür. Üstelik oldukça basit olan birkaç ayrıntıya dikkat ederek dert edindiğimiz bu sorundan kısa süre içerisinde kurtulabiliriz.

Alarm sesi

Kedilerin kulakları çok iyi duyar. Bu nedenle gürültülü ortamları hiç sevmezler. Ayrıca sahip oldukları içgüdüler nedeni ile daima tetiktedirler. Onlar avcı oldukları gibi kendileri de pek çok düşmana sahiptir. Kulaklarının iyi duyuyor olmasını perdelerden uzak durmaları için kullanabilirsiniz. Kediniz perdeye tırmanmaya başladığında telefonunuzdan alarm sesini açabilirsiniz. Bunun dışında hareket dedektörü de kullanabilirsiniz. Patili dostunuz perdeye tırmanmaya başladığında hareket dedektörünün alarmı ötecektir. Hırsız alarmları da aynı şekilde perdelere kısa süreliğine takılabilir.

Kediler oldukça zeki canlılardır. perdeye tırmanmaya çalıştıklarına aynı ses sürekli olarak çıkarsa, bir daha aynı işlemi yapmaktan vazgeçerler. Ki ilk alarm sesi dahi onları perdelerden uzak tutmaya yetecektir. Alarm sesini diğer tırmanma ve sevilmeyen hareketler için de kullanılabilir.

Kedilerin sevmediği kokular

Alt katta oturan ev sakinleri kedilerin evlerine misafir olarak girmelerinden bıkabilirler. Ne kadar kedi sever olsalar da dışarıdan eve giren kedilerin patileri pis olur. Ayrıca evi dağıtır ve eşyalara zarar verebilirler. Çünkü sokak kedileri evcil kediler gibi ev ortamı kurallarına pek alışık değildir. Evcil kediler bile uzun yıllar evde yaşasa da zarar verici hareketlerde bulunabilir. Kısacası istenmediği alanlarda bulunmamaları için kedilerin sevmediği kokular çok işe yarar.

Kedilerin kulakları iyi duyduğu gibi burunları da çok iyi koku alır. Bu hassasiyetlerden faydalanarak onları perdelerden uzak tutmak çok basit. Her kedi aynı kokulardan hoşlanmaz. Bu kokular arasında beyaz sirke en etkilisidir. Perdeyi yıkarken içerisine az miktar beyaz sirke ekleyebilirsiniz. Yumuşatıcı gibi güzel kokular kullanmadan asın ve bekleyin. Beyaz sirke kedilere zararlı değildir. Bu nedenle içiniz rahat olsun. Onlar sadece kokusunu sevmedikleri için yaklaşmak istemezler.

Stor perde kullanımı

Kedili evler için en kullanışlı perde seçimi stordur. Temizliği çok basit olduğu gibi görünüm olarak da eve şıklık katar. Ayrıca kedilerin tırmanmasına olanak tanıyan gözeneklere sahip değildir ve kedilerin perdelere tırmanmaması için ilk zamanlar storlar yukarıda tutulabilir. Daha sonra da aşağıya doğru çekebilirsiniz.

Komut eğitimi vermek

kedim perdeleye tırmanıyor

Kedilere eğitim verme konusunda doğru bilinen çok fazla yanlış var. Bunlardan biri de eğitim alamadıkları ya da eğitilemedikleridir. Oysaki kediler zamanla eve alışırlar. İnsanlara alışırlar ve ev ortamına bir insan gibi ayak uydururlar. Elbette fiziksel ve diğer farklılıkları nedeni ile kedi olmaya devam ederler. Ki biz de onları asla kendimizle kıyaslamayız.

Kedilere komut eğitimi vererek perdelerden uzak tutabiliriz. “Hayır” kelimesi eğitim için oldukça önemlidir. Bir şey istemediğinizde normal ses tonunuzdan biraz daha yüksek olarak hayır deyin ve bekleyin. Kediniz istenmediği hareketi yapmaya devam ederse tekrar hayır deyin. Anlayıp bıraktığında da onu sevin ve aferin deyin. Hem vaktinizi etkili bir şekilde geçirin hem de kedinizin sizinle vakit geçirmesine olanak tanıyın.

Alüminyum folyo kullanmak

Kedileri perdelerden uzak tutmak için daha önce belirttiğimiz gibi sevmediği sesleri kullanabiliriz. Bunlar arasında alüminyum folyo sesi de yer alır. Ayrıca folyonun dış kısmı ilgi çekicidir ve üzerinde elinizi gezdirdiğinizde farklı bir hisse kapılırsınız. Kediler hem hissi hem de alüminyum folyo sesini sevmezler.

Perdelerin alt kısmına alüminyum folyo serin ve bekleyin. Kedi folyoya yaklaşıp üzerine basmakta tereddüt edecektir. Bu nedenle perdeye sıçramak isteyebilir. Tam bu sırada dilerseniz alarm sesi de kullanabilirsiniz. Ancak folyo da tek başına yeterli olacaktır. Kedinizin folyoya basmadan sıçrayamaması için folyoyu paralel şekilde tüle asabilirsiniz. Perde hareket ettikçe kedi folyoya değmese bile çıkan sesten rahatsız olacak ve perdeden uzaklaşacaktır.

Şaşırtmak

Kedileri şaşırtarak perdelerden uzaklaşmalarını sağlayabiliriz. Kediniz perdelere yöneldiğinde ortaya sevdiği bir oyuncağı atabilirsiniz. Elinize ilgisini çekecek bir nesne alarak sallayabilirsiniz. Size yönelmesi için adını söyleyebilirsiniz. Atıştırmalık verebilir ya da onunla oyunlar oynayabilirsiniz.

Özel alan oluşturmak

Kediler yukarıya tırmanmayı genellikle dışarıya bakmak için severler. Dış dünyada neler olup bittiğine bakmak için perdeleri kullanabilirler. Bu nedenle kedinize güvenli bir ortam oluşturarak perdelerden uzak durmalarını sağlayabilirsiniz. Pencere kenarına bir tünek yapabilirsiniz. elbette pencereye demir ya da file gibi önlemler alınmalıdır. Kediler pencereden dışarı bakmayı sever ve hata bayılır.

Bozuk para sesi

perdeye tırmanan kedi

Alüminyum folyo, camın çatlaması, kahve öğütücü ve bozuk para sesi gibi sesler kediler için dayanılmazdır. Ancak her birini farklı şekilde kullanarak perdelerden uzak durmalarını sağlayabiliriz. Örneğin; kediniz perdeye yöneldiğinde bekleyin ve tam perdeye tırmanmak için patisini kaldırınca olabildiğince bozuk para kumbarasını sallayın. Bu ses onlar için çok şiddetli olacağı için  perdeden uzaklaşacaktır.

Ceza vermeyin

Kediler ile yaşamak bazen zor olabilir. Kedileri konuşulanları çoğunlukla anlamaz. Onlar bizleri sever ve ortama ayak uydurmaya çalışırlar. Hisleri kuvvetli olduğu için evcil olmakta zorluk çekmezler. Ayrıca her kedinin farklı karakter yapısı vardır. Bazıları oldukça uysal ve tembeldir. İşe gidip eve geldiğinizde mama ve su kabını boş ve tuvalet kabını dolu bulursunuz. Sizi kapıda karşılar ve günlerine devam ederler. Bazı kediler ise çok hareketlidir ve merak duygusu çok yüksektir. Bu nedenle başını belaya sokma ihtimalini sahipleri düşünüp durur. Enerjilerini kolayca atamazlar. Ki bu davranışlar genellikler yavruluk döneminde olur ve büyükçe kediler sakinleşir.

Kediniz hangi yanlış hareketi yapmış olsa da ona ceza vermemeniz gerekir. Çünkü ceza verseniz de sizi anlamazlar. Sinirlenir ve sizden soğurlar. Onlar ilişkisel hafızaları sayesinde pek çok şeyi hatırlar. Bunlar arasında sahiplerinden aldıkları cezalar yer almamalı.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedili ev için en uygun perde stor perdedir. Kedilerin perdelere tırmanmasını sağlayan delikli yapıya sahip değildir. Bu nedenle storlarsan uzak dururlar. Tırmanmaya çalışsalar bile başarılı olamazlar.

Kediler kadife kumaşlardan hoşlanmazlar. Bu nedenle stor perde yanına fon kanat perde yapmak isteyenler kadife tarzı kumaş seçimi yapabilirler.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.