Kedilerin Tüylerindeki Kıtık Nasıl Açılır?

30 Kasım 2022
1344
Kedilerin Tüylerindeki Kıtık Nasıl Açılır?

Uzun tüylü kedi sahibi olmak daha fazla bakım sorumluluğu anlamına gelir. Çünkü tüyler ne kadar bakımlı ve sağlıklı olursa kedinin genel sağlığı ve mutluluğu da aynı orantı da etkilenir. Kedileri kendilerini ne kadar sık temizleseler de bakım yapmadığınızda kıtık dediğimiz keçeleşme ve diğer anlamı ile tüylerde topaklanma meydana gelebilir. Özellikle kedilerin yaşları ilerledikçe kıtık problemi daha sık görülebilir. Bu nedenle kedilerde kıtık nasıl açılır gibi soruların yanıtları hakkında bilinçli olmak önemlidir. Önlem almak, sorunları can yakmadan ve en basit yöntemlerle çözmek ipuçları ile oldukça kolay.

Kıtık Nedir?

Kıtık, bir araya toplanıp derinin hava almasını engelleyen sertleşmiş tüy topluluğudur. Eğer bilinçli şekilde müdahale edilmezse evcil hayvanın canı yanabilir. Bu nedenle;

  • Kıtığı çıkarmadan yani keçeleşmiş alan açılmadan önce bir kediyi asla yıkamamalısınız.
  • Kedinizin tüyü ne kadar uzunsa, kıtık olasılığının da o kadar yüksek olduğunu unutmamak da önemlidir.
  • Topakların oluşmasını önlemek için öncelikle kedinizi düzenli olarak fırçalamalısınız.
  • Kedinizin kıtığını açarken, hassas bir cilde sahip olduğunu ve kesim yapılacaksa çok derinden kesmenin ağrıya, aşırı kanamaya ve hatta dikiş gerektiren bir yaraya neden olabileceğini daima unutmayın.  Ayrıca, kedinizi enfeksiyon riskine sokar.
  • İşlem sırasında size yardımcı olacak bir yardımcınızın yanınızda olması tavsiye edilir. Bir yardımcı, siz kıtığı kaldırırken kedinizi tutabilir ve siz işlemi yaparken kedinize rahatlık sağlayabilir. Kedinizin bu prosedüre dirençli olduğunu fark ederseniz, onu aramak için yumuşak bir ses kullanabilir ve nazikçe sevebilirsiniz. Ayrıca, kıtığı başarıyla açtıktan sonra kedinizi övmek de yararlıdır.
  •  Kedinizi kıtıktan arındırırken herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, en kısa sürede profesyonel yardım alın.
  •  Kedinizi uyurken, oynarken veya kendi kendine tımarlarken rahatsız etmekten kaçının. Ayrıca, tüylerini fırçalarken sabırlı olun.
  • Bir kedinin tüy topağını temizlemeyle ilgili en yaygın sorunlardan biri rahatsızlıktır. Bu nedenle kedinizin keçelerini açma sırasında sakin tutmanız hayati önem taşımaktadır. Kedinizi uyurken, oynarken veya kendi kendine tımarlarken rahatsız etmekten kaçının. Ayrıca, topakları fırçalarken sabırlı olun. Kıtığın tepesinden başlayın ve aşağıya doğru inin. Kedinizi kıtıklardan arındırırken herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, en kısa sürede profesyonel yardım alın.

Kedilerde Kıtık Nasıl Açılır?

kedilerde kıtık nasıl açılır

Kedilerde kıtık nasıl açılır sorusunun en güvenli yanıtını almak için atabileceğiniz basit adımlar var. Kıtığı temizlemekte zorlanıyorsanız, kediler için tasarlanmış özel bir fırça veya tarak kullanabilirsiniz. Bu taraklar, kedinin cildini çekmeden topakları kesmeye yardımcı olan girintili bıçaklara sahiptir. Tüm kıtığı taradıktan sonra, işleme yardımcı olması için dolaşık açıcı sprey veya losyon kullandığınızdan emin olun.

İlk adım, kedinizin tüylerini ve kürkünü kıtıklar için kontrol etmektir. Onları bulduktan sonra çıkarmak için bir tarak kullanın. Kalan topakları çözmek için saç kremi de kullanabilirsiniz.

İkinci adım, kedinin topaklı alanını hazırlamaktır. Keçeli alana bebek pudrası serpin ve nazikçe tarayın. İşlemi kolaylaştırmak için ince dişli bir tarak da kullanabilirsiniz. Topak gevşediğinde, kediyi fırçalamaya başlayın. Kediniz dirençliyse, daha ileri tedavi için kedinizi profesyonel bir kuaföre veya veterinere götürmek isteyebilirsiniz. Süreci evcil hayvanınız için mümkün olduğunca konforlu hale getirmek önemlidir

Hazırlık

Kedinizi sakin bir anda iken elinize ödül maması alarak kıtığı açma işlemine başlayabilirsiniz. Hızlı olmadan birinden yardım alarak işlemi kolayca tamamlayabilirsiniz. Kıtık olan alanın deri kısmına bebek pudrası serperek cildin sarar görmesini engelleyebilirsiniz. Tarak, dolaşık açıcı sprey gibi ürünleri elinizin altında bulundurmalısınız.

Kesme

Bir kedinin kıtığını kesmek için önce tüyleri deriden uzaklaştırın. Kesmeden önce alanı net bir şekilde görmek en iyisidir. Tüyleri deriden kaldırmak için bir tarak da kullanabilirsiniz. Ardından kıtığı dış kenarlarından kesin. Keçelenen tüyleri kestikten sonra bir kedi fırçasıyla açın. Bölgede enfeksiyon veya tahriş olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun ve gerekirse bir veterinerle iletişime geçin.

Kıtık yani topaklanma çıkarıldıktan sonra, kedinizi hareket etmesini önlemek için üçüncü bir kişi tarafından tuttuğunuzdan emin olun. Ayrıca kedinizin cildini korumak için pire tarağı kullanmalısınız. Bu, tarağın kedinizin cildini kesmesini veya hassas cildine zarar vermesini önleyecektir.

Tarak kullanma

Küçük küçük ve tepeden başlayıp kıtıkları yavaş yavaş açmalısınız. Gün içerisinde işlemi birkaç defa yapmanız gerekebilir. Ancak acısız ve stressiz en iyi yöntem budur. Aksi takdirde bir uzmandan destek almak en iyisidir. Öncelikle kedinize sprey sıkın ve bir dakika bekletin. Ardından tarağın dört mandalı ile başlayıp tüylerin dip kısmından parmaklarınızla tutarak işe başlayabilirsiniz. Alttan verilen destek ile tüylerin çekilmesi engellenecektir.

Kedilerin Tüylerindeki Topaklanma (Kıtık) Nedenleri

  • Özel sebepler nedeni ile kedinin kedinin temizleyememesi (yaşlılık, hastalık vb…)
  • Düzenli olarak tüy bakımı yapılmaması.
  • Kedinin uzun tüylü olması.
  • Kedinin ev dışına çıkması.
  • Çevresel faktörlerin veya kedinin vücudunu etkileyen bir hastalığın sonucu olabilir. Bununla birlikte, en yaygın neden genetik bir yatkınlıktır. Neyse ki, kedinizin diyetini değiştirerek bu durumu kontrol edebilirsiniz.
  • Bakteriyel enfeksiyonlar, parazitler veya beslenme yetersizliklerinden kaynaklanabilir. Stres bile kedinizin keçeleşmesine neden olabilir. Neyse ki, kıtık ve tüy dökülmesi riskini en aza indirmek için bu sorunları erken yaşta tedavi edebilirsiniz.
  • Keçeleşmiş kürk, kedinizin cildindeki yağlarla birbirine yapışan ölü kedi tüylerinden de kaynaklanır. Zamanla, bu kümeler daha büyük kıtıklara yayılacaktır. Bu, kediniz için son derece acı verici olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir. Topakları yardım almadan çıkarmak zor olabilir.

Düğüm Olan Kedi Tüyü Nasıl Açılır?

Kedinizin tüylerinde kıtık fazlaysa, topaklı kısım düğüm şeklinde ise pet kuaför hizmeti almanızı tavsiye ederiz. Tıraş gibi işlemler ile kediniz kısa süre içerisinde refaha erebilir. Uzman kişilerden tavsiye ve yardım almak çok daha etkili olacaktır.

Kıtık Açıldıktan Sonra Ne Yapılmalı?

kedilerde kıtık nasıl açılır

  • Kıtık Açıldıktan sonra tahriş var mı, diye bakılmalıdır. Alanda kızarıklık görülebilir. Kanama, pire, enfeksiyon gibi sorunlar söz konusu olduğundan veteriner yardımı alınmalıdır.
  • Eğer tahriş yoksa ve tıkalı alan açıldıysa kedinize kısa bir banyo yaptırabilirsiniz.
  • Çok sık yaşanan kıtık problemleri için pet kuaför hizmeti almanızı tavsiye ederiz. Tecrübeli kişiler tarafından yapılan tıraş ve bakım işlemleri sizi büyük sorunlardan kurtarabilir.

Topaklı Kedi Tüyü Neden Kötüdür?

Keçeleşmiş kedi kürkü sadece kötü görünmekle kalmaz, aynı zamanda kediniz için sağlıksızdır. Sağlıklı kedi kürkü cilde sürekli hava akışı sağlarken, keçeleşmiş kürk nemin ve oksijenin cilde ulaşmasını engeller. Bu kuru, kaşıntılı cilt ile sonuçlanır ve hatta enfeksiyonlara neden olabilir.

Kedinizin kürkünün keçeleştiğini fark ederseniz, altta yatan herhangi bir sağlık sorununu ortadan kaldırmak için kedinizi veterinere götürmelisiniz. Veterineriniz, kediniz için en iyi tedaviyi belirlemenize yardımcı olabilir. Veterineriniz size doğru bir teşhis koyana kadar, kedinizin kürkünü olabildiğince temiz tutmak için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız.

 

Sıkça sorulan sorular

Kedinizin tüylerinin birbirlerine dolaşmasıyla sertleşme ortaya çıkar. Bu sertleşmeler bazen ciddi sorunlara yol açabilir. Keçeleşmiş alan erkenden müdahale edilmezse düğüm haline gelebilir. Bunun pek çok nedeni olabilir. Hastalıklar, aşırı kilo, yaşlılık, yağlı cilt, uzun tüyler, tüy bakımının yapılmaması…

Topaklanmış kedi tüyü üst kısımdan başlanarak açılmalıdır. Küçük küçük parçalar hâlinde açılmalıdır. Öncesinde cilde bebek pudrası dökülmelidir. Ardından Topaklı kısma dolaşık açıcı sprey sıkılmalıdır. İki parmağınızla topaklı alanın alttaki kısımlarını tutarsanız, tüyler kedinin derisini çekmez ve canı acımaz. İşlem uzun sürecekse hepsi bir anda yapılmayabilir. Sabırlı olmalı ve kedinizi huzurlu bir anda iken yanınıza alıp ödül mamaları ile işleme teşvik etmelisiniz.

Kedinizin tüyleri topaklandıysa, altta yatan sorunu önlemek adına veterinere danışmalısınız. Topak konusunda bilgi sahibi olarak sorunu kökünden önleyebilirsiniz. çünkü bazı topak sorunları beslenme kaynaklı olabiliyor. Cilt ve tüy sağlığını destekleyen mamaları tercih ederek bu sorunları ortadan kaldırabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.