Kedilerde Cilt Sağlığını İyileştirecek 10 Öneri

13 Ekim 2022
853
Kedilerde Cilt Sağlığını İyileştirecek 10 Öneri

Kedilerde cilt sorunları ne yazık ki sık görülmektedir. Kuru, kepekli, ve mat bir cilt küçük bir sorun gibi görünse de kedinizin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyebilir. Kaşıntı, kaşıntı nedeni ile ciltte tahriş ve yara oluşumu, ilerleyen vakalarda iltihaplanma ve farklı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle kedilerde cilt sağlığını iyileştirecek öneri ile karşınızdayız.

Parlak ve canlı tüylere sahip kediler ilgi çekicidir. Görsel güzelliklerinin yanı sıra sağlıklı bir vücuda sahip olduklarının da sinyalini verirler. Bu nedenle sağlıklı tüylere sahip kedi sahipleri kendileri ile gurur duyarken diğerleri genellikle endişeli ve mutsuzdur. Hiç dert etmeyin, çünkü biz buradayız ve kedinizin cildinin ışıldaması için basit öneriler sunacağız.

Kedinizin Cildini Nasıl İyileştirirsiniz?

Kedinizin cildinin durumu,  genel sağlığının iyi bir göstergesidir. Kedilerdeki cilt sorunları, daha ciddi sağlık sorunlarının da bir göstergesi olabilir. Örneğin, sürekli tüylerini yolan bir kedi parazitlerden muzdarip olabilir. Benzer şekilde, sürekli kendini kaşıyan bir kedinin alerjisi olabilir. Sağlıklı beslenme, etkili pire kontrolü ve iyi tımar, kedinizin sağlıklı cildi için önemlidir.

Tam ve Dengeli Beslenme Sağlayın

Kedilerde Cilt Sağlığını İyileştirecek 7 Öneri

Kedinizin cilt sorunları ile baş etmenin ilk adımı, doğru beslenme biçimini almasını sağlamaktır. İnsanlar gibi kediler de hayatta kalmak ve gelişmek için çeşitli besinlere ihtiyaç duyar. Kötü beslenme birçok soruna yol açabilir ve evcil hayvanınızın yaşam kalitesini düşürebilir.

Kötü beslenme, mat, kuru cilde ve kırılgan tüylere neden olabilir. Aslında, ülkemizdeki evcil kedilerin %57’si aşırı kilolu veya obezdir. Fazla kilolu kediler vücutlarını tamamen temizlemekte zorlanırlar, bu da tüylerin matlaşmasına neden olur. Bu nedenle;

En iyi kedi yaş maması yada en iyi kuru kedi mamasını tercih edebilirsiniz. Uzmanlar genellikle iki çeşidin harmanlanarak kullanılmasından yanadır. Her iki yani yaş mama ve kuru mama faydalarından kazanım sağlamak için en iyi yol budur. Çünkü protein ve esansiyel yağ asitleri açısından zengin bir diyet beslemek, kedinizin derisini ve tüylerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu besinler, kedinizin tüyünün ana yapı taşı olan keratin üretimi için gereklidir. Yüksek kaliteli bir protein diyeti, keratin üretimini artırarak kedinizin cildinin yumuşak ve esnek kalmasına yardımcı olur.

Düzenli Olarak Bakım Yapın

Sağlıklı bir kedi için bakım alışkanlıkları çok önemlidir. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra, iyi bakım, kedinizin derisini ve tüylerini sağlıklı tutmada önemli bir faktördür. Kedinizin tüyleri yağlı veya kirliyse, altta yatan sağlık sorunlarının bir işareti olabilir. Ayrıca parazitleri veya alerjileri de gösterebilir.

Kediler için iyi bakım alışkanlıkları uygulamak, cildini iyileştirebilir ve kaşınmasını ve huysuzlaşmasını önleyebilir. Kedinizi tımarlamak, cildi koruyan ve gevşek tüyleri ve kiri temizleyen sebum üretimini uyaracaktır. Ayrıca kedinin vücut ısısını soğutmaya yardımcı olur. Köpeklerin aksine, kediler terlemez veya nefes nefese kalmaz, bu nedenle düzenli bakım onların serin kalmasına yardımcı olur.

Kedinizi tımarlarken, strese sokmamaya dikkat edin. Sinirlenirse, onu zorlamamaya çalışın. Bu, tüm süreci acı verici bir deneyim gibi gösterebilir. Bunun yerine, iyi davranışlarını ödüllendirmek için kedinize sağlıklı atıştırmalıklar sunun. Rahatladıktan sonra, daha sonra tekrar deneyebilirsiniz. Zamanla kediniz sürece alışacak ve daha işbirlikçi bir katılımcı olacaktır.

Düzenli Yıkayın

Kedinizde belirli cilt rahatsızlıkları varsa, kedinizi düzenli olarak yıkamanız önemlidir. Bunun nedeni, temas ettiği alerjen miktarını azaltacağındandır. Bununla birlikte, düzenli banyo yapmak yalnızca kediniz buna tolerans gösterdiğinde etkilidir. Kediler için yapılmış ilaçlı bir şampuan bunu başarmanıza yardımcı olabilir.

Kedinizi yıkarken ılık su kullandığınızdan emin olun. Sıcak veya soğuk su kullanmak kedinizi şok edebilir. Bunun yerine, su basıncını kontrol etmenizi sağlayan bir dökme yöntemi kullanmayı deneyin. Bu yöntem kediniz için daha az streslidir ve kedinizin kaşınmasını veya tahriş olmasını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, kalıntıları gidermek için kedinizin tüylerini fırçaladığınızdan emin olun.

Kediniz temizlendikten sonra silerek kurulamalısınız. Banyodan sonra kedinize bir ziyafet de sunabilirsiniz. Bir ödül, kedinizi banyo zamanını dört gözle beklemeye teşvik edebilir. Kedinizi temiz ve sakin tutmak için haftada en az bir kez banyo yapmayı deneyin. Elbette düzenli yıkama cilt sorunlarını gidermek içindir. Diğer koşullarda hangi sıklıkta yıkamanız gerektiğini veterinere danışmalısınız. Banyo yapmanın gerekli olup olmadığını belirleyebilmek için kedinizin cildinin tahriş olmuş bölgelerini izlemeyi unutmayın.

İdeal kiloya sahip olduğundan emin olun

Kedilerde Cilt Sağlığını İyileştirecek 7 Öneri

Kilolu bir kediye bakmanın en zorlu yönlerinden biri derisidir. Fazla kilolu kedilerde genellikle döküntüler ve keçeleşmiş tüyler oluşur ve çeşitli sağlık sorunları yaşarlar. Neyse ki, bu sorunları hafifletmeye yardımcı olacak tedaviler ve takviyeler var. Birkaç yöntem mevcuttur ve bir veteriner, evcil hayvanınız için en iyisini bulmanıza yardımcı olabilir.

Kediniz aşırı kiloluysa, veterineriniz bir kilo yönetimi planı önerebilir. Bu diyetler, kedinizin daha fazla, ancak daha az miktarda yemesine izin verecektir. Bu diyetler ayrıca kedinizin kan şekeri seviyelerinin daha düşük kalmasına yardımcı olacak yavaş sindirilen karbonhidratlar içerebilir. Ek olarak, vücudun yağları parçalamasına yardımcı olan vitamin benzeri bir bileşik olan L-karnitin içerirler.

Veteriner Kontrollerini İhmal Etmeyin

Bir kedinin cilt durumuna bakmanın ilk adımı, bir veteriner tarafından kontrol edilmesini sağlamaktır. Donuk bir kürk, kedinizin tahrişe veya kaşınmaya neden olan bir cilt rahatsızlığına sahip olduğunun bir göstergesidir. Kuru veya pul pul tüylü bir kedinin dış paraziti veya mantar gibi iç paraziti olabilir. Bir veteriner altta yatan sorunu doğru bir şekilde teşhis edebilir ve bir tedavi önerebilir.

Doğru kumu kullanın

Bazı kum çeşitleri kedilerde alerjiye neden olabiliyor. Kediler tuvalet ihtiyaçlarını giderirken kum ile temas ediyor. Hatta birçok kedi kum kabı temizken içinde yatmayı tercih edebiliyor. Çünkü kum bazen serinlik bazen de sıcaklık sağlıyor. Zeki kedilerin bunu fark etmesi uzun sürmüyor elbet. Kediniz için satın aldığınız kum çeşidinin doğru olduğundan emin olun. Daha sonra kumu düzenli olarak temizleyin. En iyi kedi kumu listemize göz atarak da seçiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Takviyeler kullanın

Balık yağı, cildin doğal yağlarının yerini alan iyi bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır. İltihabı yatıştırmaya yardımcı olduğu için alerjiler için de harikadır. Diğer gerekli besinler arasında sağlıklı doku büyümesini ve sağlıklı bir tüy oluşumunu destekleyen bir B kompleksi vitamini olan biotin bulunur. E vitamini doğal bir antioksidandır ve cilt hücrelerinin serbest radikallerden korunmasına yardımcı olur.

B1 Vitamini karbonhidrat metabolizmasına yardımcı olan, kedinizin büyümesine yardımcı olan ve sinir uyarı iletimini destekleyen, suda çözünen temel bir vitamindir. Riboflavin, vücudun oksijen kullanmasına yardımcı olan karbonhidratların ve proteinlerin parçalanmasına yardımcı olduğu için genel sağlık için gerekli bir vitamindir. Bol B1 Vitamini ve Riboflavin içeren dengeli bir beslenme, kedinizin derisini ve tüylerini iyileştirebilir. B2 Vitamini açısından düşük bir diyet, kedinizin deri ve tüy durumunu kötüleştirebilir.

Yeterli su içtiğinden emin olun

Kedilerde Cilt Sağlığını İyileştirecek 7 Öneri

Oda Sıcaklığına Dikkat Edin

Evcil kediler günlerini ev içerisinde geçirdikleri için sokak kedileri gibi serin ortam ya da daha sıcak bir alan bulma konusunda dezavantajlı olabilir. Bu durum sizi şaşırtabilir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda evcil kedilerin genellikle oda sıcaklığı üzerindeki ortamlarda yaşamlarını sürdürmek zorunda olduğu ortaya çıkmıştır. Yaz aylarında güvenlik nedeni ile kapatılan kapı ve pencereler sıcaklığın artmasına neden olurken kış aylarında yüksek ayarda kullanılan ısıtma sistemleri kedilerin cilt sorunlarına sahip olmalarına neden oluyor.

Yaz aylarında klima gibi serinletici seçeneklere sahip olmanızı kış aylarında ise oda sıcaklığı üzerine çıkmamanızı tavsiye ederiz. Kedilerde cilt sağlığını iyileştirecek öneri listemizde oda sıcaklığının önemi de yer almaktadır.

Güneşten Koruyun

Kedilerde Cilt Sağlığını İyileştirecek önerilerf

Güneş kedinizin cildine zarar verebilir. Bu nedenle yüksek sıcaklarda kedinizi güneşten korumalısınız. Dışarıda dolaşabilen kediler genel olarak güneşten korunma konusunda iyi olsa da evcil kediler çok sıcak saatlerde balkona ya da bahçeye çıkmak isteyebilir. Güneş çarpması gibi durumlardan kaçınmak için park gezilerini ve veteriner ziyaretlerini yaparken sabah ya da akşam üzeri saatlerini tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Cilt Problem Belirtilerini Öğrenin

Kedinizin cilt problemleri olup olmadığını anlamak için belirtileri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Kuru, mat ve kepekli görünüm ciltte sorunlar olduğunun sinyallerini verir. Kızarıklık ve iltihaplanma gibi durumlar ise daha ciddi sorunların var olduğunu bildirir. Kedinizin cildinin iyileşmesini istiyorsanız sorunu bulmalı ve çözüm için harekete geçmelisiniz. Tedavi sonrasında belirtilen önerileri dikkate alarak hem tüy hem de cilt sağlığının olumlu yönde etkilendiğini kısa sürede görebilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

Kedinizin cildinin sağlıklı olması için, doğru mamayı seçmeli, su içtiğinden emin olmalı, doğru kumu kullanmalı ve derilerine iyi gelen zeytinyağı gibi doğal mucize dediğimiz ürünleri bilinçli bir şekilde kullanmalıyız. Parlak tüyler ve sağlıklı bir cilt kedinizin görsel güzelliğini arttırmanın yanı sıra genel sağlığının iyi olduğunun da sinyallerini verir. Cildi iyileştirecek ipuçları ile kedinizi mutlu ve huzurlu günlere kavuşturabilirsiniz.

Bir kedinin sağlıklı olup olmadığı cildine ve tüylerine bakarak anlaşılabilir. Elbette diğer belirtiler de gözlemlenmelidir. Ancak parlak ve temiz bir deri, canlı ve vücuda yatık tüyler sağlığın göstergesidir. Pullu görünüm, deride kızarıklık gibi sorunlar hastalık semptomlarından biri olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.