Köpekler kivi yiyebilir mi?

6 Eylül 2022
1034
Köpekler kivi yiyebilir mi?

Köpekler kivi yiyebilir mi? Bir köpek sahibiyseniz, evcil hayvanınızın kivi yemesinin güvenli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Bu lezzetli meyve, köpeğiniz için büyük miktarda besin sağlarken, doğru şekilde hazırlanmazsa tehlikeli de olabilir. Kiviyi köpeğinize nasıl güvenle vereceğiniz makalemizde yer almaktadır.

Köpeğinize kivi yedirip yediremeyeceğinizden emin değilseniz, endişelenmeyin. Kivi, köpeğinizin yemesi için tamamen güvenlidir. Hem insan hem de köpek sağlığı için birçok faydası vardır. Bununla birlikte, diğer yiyecekler gibi, kivi de köpeğinize temel öğün olarak değil, küçük miktarlarda verilmelidir. Ek olarak, köpeğinize daha çekici gelebilecek diğer meyveleri de düşünmelisiniz. Sağlıklı atıştırmalıklar, günü hem mutlu hem de huzurlu kılar.

Köpekler kivi yer mi?

Köpekler kivi yer mi sorusunu “Evet” olarak yanıtladık. Ancak belirttiğimiz gibi bir diğer önemli nokta ne kadar ve ne şekilde yiyebilecekleridir. Bilindiği üzere köpek mamaları, patili dostunuzun günlük besin ihtiyaçlarını tam ve dengeli olarak karşılanmak üzere özenle formüle edilmektedir. Bu nedenle ek gıdaya ihtiyaç duymazlar. Bizler yine de eğitim, atıştırmalık ve pek çok amaçla köpeklerimize sağlıklı sebze ve meyveler sunmak isteriz. Bunlardan birkaçı onlar için zararlı olabilir. Zararlı olanları eleyerek sağlıklı besinlerden yola çıkarak ölçülü ve uygun şekilde hazırlanma ile optimum düzeyde fayda kazanımı sağlayabiliriz.

Köpekler için kivi faydaları

Orta miktarda kivi, köpeğin diyetine sağlıklı bir katkı sağlar ve tek bir kivi, köpeğin diyet ihtiyaçlarını büyük ölçüde değiştirmez. Ticari köpek mamaları, köpeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm temel vitamin ve mineralleri içerir ve kivi, öğün yerine veya bu besinlerin tek kaynağı olarak kullanılmamalıdır. Kivi diyetine başlamadan önce veterinerinize danışmanız önemlidir. Çok fazla kivi köpeğinizin sağlığına zararlı olabilir. Bu nedenle köpeğinizin tükettiği meyve miktarını sınırladığınızdan emin olun.

K vitamini desteği: K vitamini köpekler için de gereklidir. K vitamini, kanın pıhtılaşmasını kolaylaştıran yağda çözünen bir vitamindir. Sağlıklı bir K vitamini profiline sahip köpekler, özellikle zehirlendiklerinde, kesiklerden daha hızlı iyileşirler. K vitamini, köpeklerin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olmasının yanı sıra, yaralardan sonra kabukların oluşması için de gereklidir

Sindirim sistemi desteği: Köpeklerin kilolarını ve sindirim sistemlerini yönetmelerine yardımcı olan diyet lifine ihtiyacı vardır. Kivi meyvesi, yiyecekleri sindirim sistemi boyunca hareket ettirmeye yardımcı olan ve ishali hafifletebilen yüksek kaliteli lif içerir.

Sağlıklı atıştırmalık: Optimal sağlığı sağlamak için bol miktarda meyve ve sebze içermelidir. Kivi, insanlar için sağlıklı bir atıştırmalıktır ve köpeğinize ek vitamin ve mineraller de sağlayabilir. Bununla birlikte, kivi yemek yerine değil, bir tedavi olarak kullanılması tavsiye edilir. Köpeğinize lezzetli bir ziyafet vermek istiyorsanız, tatlı isteğini tatmin etmek için ara sıra verebilirsiniz.

Kolestrolü düşürür: Kivi içerisindeki çözünebilir lif kolestrolün azalmasına destek verir. Sulu meyve olması nedeni ile toksinleri moleküllerle birlikte taşır ve dışkı yolu ile atılır.

Antioksidan etkisi: Kivi çok yüksek miktarda C vitamini içerir. Bu da vücudun savunmasının güçlenmesine destek anlamına gelir. Özellikle serbest olarak gezen köpeklerin dışarıda huzurla dolaşabilmesi ve bakterilere karşı güçlü olması için bu oldukça önemli bir konudur

Hareket kabiliyetini arttırır: Kalsiyum içeriği sayesinde köpeğinizin enerjisinin artmasına ve kas bakımına olumlu yönde etki eder.

Kivi nasıl hazırlanmalıdır?

köpekler kivi yiyebilir mi

  • Tüm meyvelerde olduğu gibi, kiviyi de köpeğinize servis etmeden önce mutlaka yıkamalısınız.
  • Kivi meyvesi olgun olmalı, ancak olgunlaşmamalıdır. Meyve olgunlaşmamışsa, tohumları çıkarmak zordur. Benzer şekilde, aşırı olgun bir kivi, bağırsaklarda tıkanmaya neden olabileceğinden köpeğiniz için sağlıklı değildir.
  • Köpeğinize rahatsızlık vermemek için önce meyveyi dilimlemeyi deneyin. Ayrıca, bir kivi boyutunun cinsine bağlı olduğunu unutmayın. Daha küçük ırklar küçük parçaları kolayca işleyebilirken, büyük ırklar bütün bir kivi gerektirebilir.
  •  Kivi kabuğunun yüksek miktarda çözünmeyen lif içerdiğini hatırlamanız gerekir. Kivideki çözünmeyen lif, bağırsakları uyarır ve mide ağrısına veya bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir. Köpekler, çiğnemek için çok zamanları olmadıkça kivi kabuğunu yememelidir. Bu şekilde köpeğiniz meyveyi boğmayacak ve sadece hafif veya zarar vermeyen bir bağırsak tıkanıklığına sahip olacaktır.
  • Kivi, folat ve potasyum açısından zengindir. Bu nedenle köpeğinizi ortadaki tohumlarla beslemek iyi bir fikir değildir.

Kivinin köpekler için tehlikeleri

Kivi, aslında köpekler için süper bir besindir. Hücre sağlığı için önemli olan ve serbest radikal hasarına karşı koruyan çok miktarda C vitamini içerir. Kivi ayrıca ananas ve yeşil papayada bulunan bromelain olarak bilinen bir enzim içerir. Bromelain, proteinleri parçalamaya ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Ancak kivi çiğnenmesi zor olduğu için her köpek için tavsiye edilmez.

Kivi, köpekler için zehirli olmasa da tohumları zarar verebilir. Kivi tohumları, vücuda siyanür salan amigdalin içerir. Bu nedenle köpeklere kivi vermek gastrointestinal rahatsızlığa veya tıkanmaya neden olabilir. Meyvenin kabuğu da zararlı olabilir, bu yüzden meyvenin tamamını vermekten kaçının. Ama eğer köpeğiniz kiviyi severek yiyorsa, ona her zaman bir ödül olarak uygun şekilde hazırlanmış kivi verebilirsiniz.

Köpeğinizin midesi hassassa, kivi meyvesi ishale ve mide rahatsızlığına neden olabilir. Köpeğiniz çiğnemeden yerse bütün olarak yutabilir. Kivi meyvelerinin çoğu köpeğinize vermek için güvenli olsa da, bu meyvenin büyük miktarları zamanla gastrointestinal rahatsızlığa ve hatta beslenme yetersizliklerine yol açabilir. Bu nedenle, küçük bir miktarla başlamak ve porsiyon boyutunu kademeli olarak artırmak önemlidir.

Bir köpekte kivi alerjisinin bazı belirtileri oldukça belirsiz olabilir. Bunlar genellikle diğer gıda alerjileriyle ilişkilidir. Bu semptomlardan bazıları kivinin kendisine karşı bir tepkidir. Bu da mide rahatsızlığına, ağızda karıncalanmaya ve boğaz tahrişine neden olur. Bu semptomların bir kivi alerjisinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek zordur. Ancak bir sağlık uzmanı teşhisi doğrulamak ve köpeğinizin sahip olabileceği diğer alerjileri ekarte etmek için bir dizi test yapabilir.

Kivi, köpeklerde en yaygın gıda alerjisi tetikleyicisi olmasa da, onu köpeğinize vermekten kaçınmak yine de önemlidir. Köpeğinize ara sıra kivi veriyorsanız, küçük miktarlarda vererek ve herhangi bir alerjik reaksiyon için izleyerek başlayabilirsiniz. Bu reaksiyonun ortaya çıkması 24 saate kadar sürebilir. Bu nedenle, alerji belirtileri varsa köpeğinizi kivi beslemeyi bırakın. Uygun bir alerji testi için bir veterinere gidin.

Sıkça sorulan sorular

Kivi, köpekler için sağlıklı bir meyvedir. Ancak uygun miktarda ve şekilde verilmelidir. Köpeğinizin boyutuna ve kilosuna uygun olan miktarda kivi verdiğinize emin olmak için mama miktarı ile ölçüm yapabilirsiniz. Mamanın %10’u geçmeyecek şekilde köpeğinizi bu lezzetli meyve ile besleyebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.