Köpekler ne kadar su içmeli?

25 Ekim 2022
707
Köpekler ne kadar su içmeli?

Bitki, hayvan ve insanlar için suyun önemi oldukça büyüktür. Bu nedenle her canlı suya muhtaçtır, diyebiliriz. Ancak suyun miktarı da önemsenmesi gereken bir faktördür. Az ya da çok olmamalıdır. Köpeğinize su vermeden önce kendinize sormanız gereken bazı önemli sorular var. İlk olarak, köpekler ne kadar su içmeli sorusunun yanıtına ulaşılmalıdır. Su, beslenme ve sağlık zincirleme olarak birbirine bağlı olduğu için köpeğimizin içmesi gereken su miktarını öğrenmek isteriz. Çünkü bizler için uzmanlar belirli bir miktar söyleyebilirken köpekler için su miktarı değişkendir.

Köpekler ne kadar su içer?

Köpeklerin su içme miktarı farklılık gösterebilir. Hava koşulları, gün içerisindeki aktivite oranı ve beslenmede değişiklik olması gibi pek çok etken tükettikleri su oranını değiştirir. Mama kabı düzenli olarak temizlendiğinde ve ulaşıma uygun bir yere konduğunda köpekler genellikle ihtiyaçları kadar suyu içmeye çalışır. Elbette su kabı doluysa! Bu nedenle su kabını düzenli olarak dolu tutmayı ihmal etmemeliyiz.

Köpeklerin yaşı ilerledikçe dehidrasyona meyilli olduklarını unutmayalım. Eğer su kabı alçak kalıyorsa yükseltmeye çalışalım. İçtikleri suyun miktarını daima gözetim altında tutmaya bakalım. Çünkü aşırı su tüketimi sağlıklı değildir. Altta yatan sorun çözümlenmelidir.

Köpekler günde ne kadar su içmeli?

Köpekler ne kadar su içmeli

Köpeğinize bol su sağlamak önemlidir. İhtiyaç duyulan miktar, büyüklüğüne, aktivite düzeyine ve yaşına bağlıdır. Genel olarak, sağlıklı bir köpeğin vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 1/8 fincan suya ihtiyacı vardır. Bu, daha sıcak havalarda veya emziriyorsa daha yüksek olabilir.

Köpeğinizin vücudu yaklaşık yüzde 80 sudan oluşur. Su tüketmezse vücut susuz kalır. Su ayrıca sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur ve vücut ısısını düzenler. Bunların yanı sıra, köpeğin organlarının en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur. Köpeğiniz susuz kalmışsa hastalanabilir veya organ yetmezliği yaşayabilir.

Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu su miktarı, aktivite düzeyine, beslenmesine ve hava durumuna bağlı olarak farklı olabilir. Köpeğiniz aktifse veya bütün gün dışarı çıkması gerekiyorsa, daha fazla suya ihtiyacı olacaktır. Sulu kalmasını sağlamak için köpeğinize düzenli olarak bir kase temiz su vermeyi unutmayın.

Köpekler bazı zamanlarda neden daha az su içer?

Köpeğiniz bazen çeşitli nedenlerle daha az su içebilir. Hava değişiyor olabilir veya köpeğiniz susamış olmayabilir. Ya da belki de çok fazla egzersiz yapmıyordur. Sebep ne olursa olsun, köpeğinizin su alımını yüksek tutmak önemlidir. Köpeğinizin normalden daha az su içtiğini fark ederseniz, evcil hayvanınızın susuz kalıp kalmadığını belirlemek için veterinerinize danışmalısınız.

Su kabına daha fazla su koyarak ve içmesi için onu ödüllendirerek köpeğinizi daha fazla su içmeye teşvik edebilirsiniz. Köpeğinizi daha fazla su içmeye teşvik etmenin bir başka iyi yolu da ona buz küpleri vermektir. Köpeğinizin tadı buz gibiyse su içme olasılığı daha yüksektir ve aynı zamanda sıcak bir gün için harika bir ikramdır.

Köpekler Yeterince Su İçmezse  Ne Olur?

Köpeğiniz yeterince su içmiyorsa, hemen veterinere götürmek isteyeceksiniz. Çünkü dehidrasyona maruz kalabilir. Hafif dehidrasyon bile tehlikeli olabilir. Daha iyi hissetmesi için evcil hayvanınıza bol su ve elektrolit içecekleri vermeniz gerekecektir. Köpeğiniz ciddi şekilde susuz kalmışsa, bir veterineri aramak ve ona bir IV damlası almak isteyeceksiniz. Veterineriniz, köpeğinizin tam olarak ne kadar suya ihtiyacı olduğunu size söyleyebilecektir.

Seyahat ediyorsanız, köpeğinizin su kabını veya şişesini yanınızda getirin. Suyun tadı köpeklere tanıdık gelir ve onları içmeye teşvik edebilir. Alımlarını artırmak için bir aromayı suyla karıştırmayı deneyin.

Köpeklerde Dehidrasyon Kontrolü Nasıl Yapılır?

Köpeklerde dehidrasyonun ilk belirtilerinden biri deride elastikiyet eksikliğidir. Köpeğinizin sırtındaki küçük bir deri parçasını çekerek bu durumu kontrol edebilirsiniz. Sağlıklıysa, cilt neredeyse anında yerine geri dönmelidir. Bununla birlikte, köpeğinizin nem seviyesi yeterli değilse, derisi normale dönmez ve birkaç saniye boyunca yukarıda kalır. Bu, dehidrasyonun ilk belirtilerinden biridir ve köpeğinizin durumundan emin değilseniz derhal tıbbi yardım alın.

Köpeklerde dehidrasyonun bir başka belirtisi de salya akmasıdır. Köpeğinizin tükürüğü genellikle sulu ve liflidir, ancak susuz kaldığında tükürük kalınlaşır ve daha viskoz hale gelir. Köpeğiniz diş etlerinde de değişiklikler gösterebilir.

Köpeğiniz aşırı miktarda İçiyorsa dikkatli olun!

Köpeklerde aşırı miktarda su içmek normal bir davranış değildir. Köpeklerde aşırı susuzluğun birçok nedeni vardır ve bunlardan bazıları hayati tehlike oluşturabilir. Tıbbi nedenlere ek olarak, bazı köpekler sadece sevdikleri için çok fazla su içerler. Psikojenik polidipsi böyle bir nedendir.

İlk adımınız, köpeğinizin aşırı susuzluğu için doğru teşhis ve tedaviyi almak için veterinerinizle bir randevu ayarlamak olmalıdır. Köpeklerde aşırı susuzluğun tedavi edilmediği takdirde hızla su zehirlenmesine dönüşebileceğini unutmayın. Ek olarak, su alımını veya diyetlerini sınırlamaya çalışırsanız, köpeklerde aşırı susuzluk belirtileri daha da kötüleşebilir.

Neyse ki, köpeklerde aşırı su içmenin birçok tedavisi vardır. Su zehirlenmesinin semptomlarının hoş olmadığını ve bazen hayati tehlike oluşturduğunu hatırlamak çok önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde, ciddi sağlık sonuçlarına ve hatta ölüme neden olabilir. Su zehirlenmesi durumunda, veterineriniz köpeğinizin alımını azaltmak ve böbreklerine herhangi bir zarar gelmesini önlemek için bir ilaç reçete edebilir.

Köpek Su Kabının Su Tüketiminde Önemi ve Su Kabı Temizliği

köpeğe ne kadar su verilmeli

Köpeğinizin su kabını günlük olarak temizlemeniz çok önemlidir. Bunun nedeni, zamanla kapta bir biyofilm oluşabilmesidir. Bakteriler için zengin bir habitattır ve evcil hayvanınız için çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Biyofilmler mesane, idrar yolu ve orta kulak enfeksiyonları ile ilişkilendirilmiştir.

  • Köpeğinizin kasesini temiz tutmak için haftada bir dezenfekte etmek en iyisidir. Bu amaç için yapılmış ticari bir dezenfektan seçin. Ayrıca köpek mamasının malzemesiyle uyumlu olanını da tercih etmelisiniz. Etkisiz oldukları için ev yapımı çözümler kullanmayın. Alternatif olarak, çok amaçlı harika bir temizleyici olan beyaz sirke kullanabilirsiniz.
  • Köpeğinizin su kabını sık sık yıkayacak vaktiniz yoksa, köpeğinizin bir düğmeye basmasını ve otomatik olarak akan suyu almasını sağlayan otomatik taslar satın alabilirsiniz. Bu tür su kapları da durgun sudan daha güvenli olabilir. Paslanmaz çelik kaseler köpekler için en iyi seçenektir, çünkü diğer malzemeler bakteriler için üreme alanı oluşturabilir.
  • Mama içine sızan maddeler içerdiğinden alüminyum köpek su kaplarından da kaçınmalısınız. Köpek mamaları satın aldığınızda, üretim sürecinin güvenli olduğundan ve kaselerin zararlı bakterilerden arınmış olduğundan emin olmak için üreticiler hakkında araştırma yapmalısınız. Bu şekilde köpeğinizin sağlıklı yiyecekler yediğinden emin olabilirsiniz.
  • Ayrıca köpeğin su kabını yumuşak bir deterjanla dezenfekte edebilirsiniz. İyi bir bulaşık sabunu, biyofilmi çıkarmaya yetecek kadar aşındırıcı olan kabartma tozu içerir. Bununla birlikte, sabunun evcil hayvanınız için güvenli olduğundan emin olmak için içerik listesini kontrol ettiğinizden emin olun. Bu amaç için toksik olmayan bir sabun en iyisidir. Köpeğinizin su kabını temizlemenin basit bir yöntemi, kabı sıcak su ve köpek dostu bulaşık deterjanı ile yıkamaktır. Alternatif olarak, sirke ve kabartma tozu karışımı kullanabilirsiniz.

 

Sıkça sorulan sorular

Yavru köpekler üçüncü hafta itibari ile su ile tanışabilir. Anne sütü yanı sıra su tüketimi keşfedecektir. Ancak bu durumu veterineriniz ile görüşmeniz daha sağlıklı olacaktır. Yetişkin köpekler genellikle beslenme sonrası su içer. Bu nedenle hem mama hem de su kabı dolu olmalıdır. Mama kabı beslenme saatlerinde ve su kabı her zaman dolu olmalıdır. Temizliği ihmal etmemelisiniz.

Köpeklerde aşırı su tüketimi nedeni hastalık olabilir. Eğer her zamankinden fazla su içiyorsa köpek gözetim altına alınmalıdır. Su tüketim nedeni egzersiz, beslenme ve bu gibi suya ihtiyaç duyuran doğal etkenler değilse veterinere danışılmalıdır.

Köpekler için 72 saat susuz kalmak kritik derecede önemlidir. Susuz geçirdikleri süreç sağlıklarını olumsuz olarak etkiler. Bu nedenle köpek sahipleri su tüketimine önem vermelidir. Az ya da çok olmamalıdır.

Köpekler bazen diğer zamanlardan daha az su içebilir. Bu gibi zamanlarda su tüketimine teşvik edilmelidir. Su tüketimi her zaman az ise veterinere danışılmalıdır. Aksi takdirde dehidrasyona maruz kalabilirler.

Mide sorunları gibi bazı nedenler köpekleri su tüketiminden uzaklaştırabilir. Altta yatan sorun ele alınmalıdır. Stres gibi nedenler de su tüketiminde etkili olabilir. Köpek gözetim altın alınmalı ve psikolojik sorunlar nedeni ile ise köpeğe daha fazla ilgi gösterilmelidir. Fiziksel sorunlar için veteriner ilaç reçete edebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.