Köpeğim neden çok su içiyor? Köpeklerde Poliüri ve Polidipsi

3 Temmuz 2022
2540
Köpeğim neden çok su içiyor? Köpeklerde Poliüri ve Polidipsi

Köpeğiniz aşırı miktarda su içiyorsa, altta yatan nedeni bulabilecek ve tedavi önerebilecek bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmesini sağlamanız önemlidir. Genel olarak, cins köpekler yediklerinin yaklaşık iki buçuk katı kadar su içmelidir. Eğer bundan daha fazla içiyorsa mutlaka kontrol edilmelidir. Çok su içmeye sebep olacak hastalıklar aynı zamanda fazla idrar yapmaya da sebep olur.

Köpeklerde Polidipsi ve Poliüri Nedir?

Polidipsi, köpeklerde artan susuzluk seviyesini ifade ederken, poliüri anormal derecede yüksek idrar üretimini ifade eder. Bu belirtiler köpeğinizde altta yatan ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir.

Köpeklerde polidipsi, su için artan susuzluktur ve neredeyse her zaman altta yatan bir hastalığın veya tıbbi durumun bir belirtisidir. Köpekler normalden daha fazla su içiyorsa, su kaplarını hızlı bir şekilde boşaltıyorsa veya tuvalet gibi normalde içmedikleri yerlerde su arıyorsa, muhtemelen polidipsiden muzdariptir. Eğer köpeğiniz sık sık idrara çıkıyorsa ya da evde idrar kaçırmaya başladıysa bu poliürisinin olabileceğini düşündürür.

Köpeklerde Polidipsi ve Poliüri Belirtileri

Bu tıbbi durumların en yaygın belirtileri idrara çıkmada artış ve normalden çok daha fazla su içmektir. Genelde başka davranış değişikliği olmaz.

Köpeklerde polidipsi, başlı başına diğer tıbbi durumların bir belirtisidir. Aşırı idrara çıkma gibi diğer semptomlarla birlikte ortaya çıkabilir veya bir köpeğin yaşadığı tek fark edilebilir tek semptom olabilir.

Bir köpeğin hastalık nedeniyle aşırı miktarda su içip içmediğini veya kuru veya tuzlu yiyecekler yedikten sonra veya sıcak havalardan sonra normal bir nedenle daha fazla su içip içmediğini anlamak zor olabilir.

köpeklerde su idrar poliüri polidipsi

Köpeklerde Çok Su İçme ve İdrar Yapma Nedenleri

Polidipsi ve poliürinin birincil nedenleri arasında konjenital anormallikler ve böbrek yetmezliği ile ilişkili olanlar bulunur. Doğuştan gelen hastalıklar arasında şeker hastalığı , böbrek üstü bezlerinin steroid üretiminde azalma ve bazı nadir psikolojik rahatsızlıklar sayılabilir. Bu arada böbrek hastalıkları doğuştan olabilir veya tümörler, artan steroid üretimi, artan tiroid hormon seviyeleri ve elektrolit veya hormonal bozukluklarla bağlantılı olabilir.

Polidipsi ve poliürinin arkasındaki diğer potansiyel faktörler, düşük proteinli diyetler, vücuttan fazla sıvıyı atmak için reçete edilen ilaçlar (diüretikler) ve yaştır. Bir köpek ne kadar genç ve aktifse, susuzluk ve idrara çıkmada aralıklı artışlar olması daha olasıdır.

Köpeklerde polidipsinin birçok olası nedeni vardır . Böbrek hastalığı, karaciğer yetmezliği, diyabet, hiperkalsemi, tümörler, tiroid sorunları, hormon bozuklukları veya elektrolit eksiklikleri dahil olmak üzere çeşitli tıbbi durumlar su içme isteğinde artışa neden olabilir.

Dehidrasyon, elbette, polidipsinin bir başka olası nedenidir, ancak dehidrasyon altta yatan başka bir hastalığın da belirtisi olabilir.

Psikojenik polidipsi, köpeklerin daha fazla su içmesine neden olabilen nadir görülen bir davranış durumudur. Bazı köpekler, özellikle yavru köpekler, sadece sıkıldıkları için içerler. Suyu seven bazı köpek ırkları, belirli bir sebep olmaksızın ara sıra aşırı derecede su içerler.

Şeker Hastalığı

Diabetes mellitus, insülin eksikliği veya insülin direnci nedeniyle yüksek kan şekerine neden olur. Kandaki fazla şeker böbrekler tarafından idrara atılır ve beraberinde suyu da sürükler. Bu durumda aşırı idrara çıkma köpeklerde aşırı susuzluğa neden olabilir. Diabetes mellitus, köpeğin yemeklerini değiştirerek ve insülin vererek tedavi edilir.

Böbrek Hastalıkları

Böbrek sorunları olan köpekler idrarlarını konsantre edemeyebilirler. Daha fazla idrar yaparlar ve su kaybını önlemek için daha fazla içmeleri gerekir. Köpeklerde bu duruma en çok kronik böbrek yetmezliği sebep olur.

Cushing Sendromu

Cushing sendromu, hipofiz bezindeki bir tümör veya bir adrenal tümör nedeniyle adrenal bez aşırı miktarda kortizol salgıladığında ortaya çıkar. Aşırı kortizol susuzluğu artırır, bu da idrara çıkmayı artırır. Tümörün konumuna bağlı olarak, Cushing sendromu ilaçla veya ameliyatla tedavi edilir.

İshal veya Kusma

İshal veya kusması olan herhangi bir köpek vücut sıvılarını kaybeder. Susuz kalmayı önlemek için, yakın zamanda ishal veya kusma şikayeti olan köpekler normalden daha fazla su içebilir.

Pyometra (Rahim İltihabı)

Pyometra, enfekte bir uterus için kullanılan tıbbi terimdir. Bu durum sadece kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde görülür. Pyometra yaşamı tehdit eden bir durumdur ve acil cerrahi tedavi, antibiyotik ve intravenöz sıvı tedavisi ile rehidrasyon gerektirir.

Diğer Nedenler

  • Dehidrasyon
  • Karaciğer hastalığı
  • Kanser
  • Enfeksiyon
  • Ateş
  • Steroidler ve diüretik ilaçlar
  • Sıcak çarpması veya hipertermi
  • Şeker hastalığı
  • Hipertiroidizm
  • Parazitler
  • Hiperkalsemi

Köpeklerde Polidipsi ve Poliüri Teşhisi

Veteriner hekiminiz, su alımını ve idrar çıkışını ölçerek gerçek susuzluk ve idrara çıkma seviyelerini belirlemek için köpeğinizi muayene edecektir. Karşılaştırma için normal sıvı seviyeleri (hidrasyon) ve normal idrara çıkma temel çizgisi oluşturulacak ve artan susuzluk ve idrara çıkmanın daha ciddi bir tıbbi durumun belirtileri olmadığından emin olmak için bir değerlendirme yapılacaktır.

Standart olarak, böbrek hastalıkları, hormonal hastalıkları ve üreme sistemleri ile ilgili sorunları ekarte etmek veya doğrulamak için tam kan sayımı (CBC), idrar tahlili, röntgen ve ultrason gibi yöntemler kullanılır.

Artan susuzluk veya idrara çıkma seviyelerine eşlik eden diğer semptomlar, alakasız görünse bile, kesin tanı sırasında dikkate alınacaktır.

 

Köpeklerde Polidipsi ve Poliüri Tedavisi

 Köpeklerde çok su içme ve idrar yapmanın tedavisi altta yatan sebebe bağlıdır. Altta yatan sebep tedavi edildiğinde bu durum ortadan kalkacaktır. Ancak köpeklerin su tüketimini azaltmak için suya erişimleri asla kısıtlanmamalıdır. Bu, köpeklerin susuz kalmasına veya sıvı dengesizliğinden muzdarip olmasına neden olarak daha kötü semptomlara neden olabilir.

Aslında, bol suya ücretsiz erişim, genellikle susuzluğa neden olan altta yatan koşulların tedavisinin bir parçasıdır. Veteriner hekiminiz eğer köpeğinizde dehidrasyon şekillendi ise sıvı tedavisi ile elektrolit takviyesinde bulunabilir.

 Polidipsi ve Poliürinin Altta Yatan Nedenleri

Bu amaçla veteriner hekiminiz, köpeğinizin böbreklerini, karaciğerini adrenal bezlerini değerlendirmek için bazı testler yapacak ve görüntüleme yöntemlerine başvuracaktır. Bu testler şunları içerebilir; karaciğer, böbrekler ve adrenal bezleri incelemek için ultrason gibi tanısal görüntüleme, kan tahlilleri, idrar analizi, idrar kültürü ve hormonal fonksiyon testleri.

Diğer olasılıklar ortadan kaldırıldığında böbreklerin idrarı konsantre etme ve ADH’ye yanıt verme yeteneği su yoksunluğu testi ile incelenebilir. Bu testte, idrar önemli bir kısıtlamadan sonra konsantre olamazsa, sentetik ADH verilir ve idrar konsantrasyonu ölçülür. Su kısıtlaması sırasında idrar konsantre olursa, konsantrasyon mekanizmalarının çalıştığı kabul edilir ve sorunun birincil polidipsi olduğu kabul edilir.

köpeklerde su idrar poliüri polidipsi

Köpeğimin idrar sıklığı ve su içme isteği arttıysa başka ne görebilirim?

Köpeğiniz polidipsi yaşıyorsa, diğer semptomları da izlemek önemlidir. Köpekler aşırı susadığında, bunun nedeni genellikle altta yatan bir durumdur. Bu yüzden diğer semptomlara dikkat etmek önemlidir.

Bu belirtilerden herhangi birini veya su tüketiminin arttığını fark ederseniz, derhal veteriner hekiminizden randevu alın. Köpeğinizin neden bu kadar çok su içtiğini ne kadar erken anlarsanız, veteriner hekiminiz tedaviye o kadar erken başlayabilir.

Su Tüketimine Dikkat Etmek

Bir su kabı rutini geliştirirseniz, köpeğinizin susuzluk veya içme davranışındaki değişiklikleri fark etmek daha kolaydır. Bunun için;

  1. Köpeğinizin kasesini her gün aşağı yukarı aynı saatte doldurun.
  2. Kaseyi her seferinde yaklaşık aynı seviyeye kadar doldurun.
  3. Her gün ne kadar koyduğunuza ve ne kadar kaldığına dikkat edin.
  4. Su, köpeğinizin sağlığı ve iyiliği için kritik öneme sahiptir. Köpeğinizi asla sudan mahrum etmeyin. Köpeğinizin çok fazla (veya yetersiz) içtiğinden endişeleniyorsanız, beklemeyin, veteriner hekiminizi arayın.

 

Köpeğinizin aniden çok su içtiğini fark ettiniz mi? Polidipsi olarak da bilinen köpeklerde aşırı susuzluk, köpek ebeveynleri arasında yaygın bir durumdur ve görmezden gelmemeniz gereken bir durumdur. Köpeklerde aşırı susuzluğun birçok olası nedeni vardır ve bunların bazıları zamanında ele alınmazsa hayati tehlike oluşturabilir.

 

 

Sıkça Sorulan Sorular

Su dengesi, su alımının ve idrarla su kaybının düzenlenmesi yoluyla vücut tarafından sıkı biqr şekilde kontrol edilir.

Artan içme, ya böbreğin konsantrasyon mekanizmaları başarısız olduğu için, böbrekler ADH’ye yanıt (su düzenlemesinden sorumlu hormon) vermediği için, ADH üretilmediği veya salınmadığı için ya da aşırı içme uyarısı olduğu için (birincil polidipsi) oluşabilir.

Böbrekte konsantrasyon mekanizmalarının kaybı veya ADH’ye yanıtta başarısızlık, böbrek hasarı, yüksek kan kalsiyumu, karaciğer yetmezliği, böbrek enfeksiyonu, diyabetes mellitus (şeker diyabeti), pyometra (rahim enfeksiyonu), aşırı aktif adrenal bezler, aşırı aktif tiroid bezleri ve bazı zehirlenmeler buna sebep olabilir.

Köpekler için normal su alımını günde 20-70 ml/kg ‘dır.  Yiyeceklerle alınan su miktarı arasında belirgin farklılıklar görülebilir ve aktivite veya nefes nefese kalma vb. nedenlerle kaybedilen su büyük bir etki olacaktır.

 

Bu sorunun bir çok nedeni olabilir. Köpeğiniz çok fazla idrar ürettiğinden tutamıyor olabilir. Eğer bu durumun beraberinde çok su da içiyorsa; karaciğer hastalığı, böbrek hastalıkları, şeker hastalığı gibi bir çok sebebi olabilir. Mutlaka veteriner hekiminizin köpeğinizi değerlendirmesi gerekir.

Altta yatan sebep tespit edilip tedavi edildiğinde ya da kontrol altına alındığında köpeğiniz normal su içme alışkanlıklarına geri dönebilir.

Köpeklerde sık idrara çıkma bazen bir sağlık sorununa işaret eder. İdrar sıklığındaki artışlar mesane problemini, mesane enfeksiyonunu, böbrek hastalığını, mesane hastalığını, karaciğer hastalığını veya diyabeti gösterebilir

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.