Köpeklerde Kanlı İdrar (Hematüri) Nedenleri

28 Nisan 2022
1737
Köpeklerde Kanlı İdrar (Hematüri) Nedenleri

Köpeklerde kanlı idrar birçok sebepten kaynaklanabilen bir semptomdur. Köpek idrarındaki kan korkutucu bir manzara olsa da, genellikle tedavi edilebilir. Önemli olan altta yatan sebebin tespit edilip ona göre tedavi edilmesidir.

Köpeklerde Kanlı İdrar (Hematüri) Nedir?

İdrarda kan için teknik terim hematüridir. Köpeğinizin idrarında bu kırmızı kan hücrelerinin varlığı gözle görülebildiği gibi bazen idrar tahlili sonucunda da tespit edilebilir.

Çoğu zaman, kanlı idrarı hemen farkedilemez çünkü köpekler idrarlarını çim toprak gibi zeminlere yapmayı tercih ederler. Ancak bazen, özellikle köpeğiniz kar, halı veya zemin gibi açık renkli bir yüzeye idrar yapıyorsa, kanlı idrar belirgindir. Bu renk değişikliği kehribar, turuncu, kırmızı veya kahverengi olabilir. Bazen, idrardaki kan bu kadar belirgin değildir ve kırmızı kan hücrelerini keşfetmek için bir teşhis testi gerekir. Köpeğinizin idrarı normal görünebilir ve yine de kan içerebilir.

Köpeklerde Hematüri Nedenleri

  • Pıhtılaşma bozuklukları
  • Toksinler, bazı fare zehirleri gibi
  • Trombositopeni
  • Böbrek hastalıkları, böbrek taşı, kistik böbrek hastalığı, yapısal ve kalıtsal böbrek hastalıkları
  • Travma
  • Nefrit (böbrek iltihabı)
  • Yangı
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Böbrek veya idrar yolundaki anatomik malformasyonlar
  • Bulaşıcı hastalıklar
  • Kemoterapi
  • Östrus
  • Kanser

köpeklerde kanlı idrar

İdrar yolları ile alakalı olan kanlı idrar nedenlerini sınıflandırmak gerekirse;

Üst İdrar Yolu Nedenleri

İnsanlarda olduğu gibi, bir köpeğin üst idrar yolu iki böbrek içerir. İdrar yolunun bu kısmından kaynaklanan idrardaki kan, böbrekleri etkileyebilir. Üst idrar yolunda kanamanın bazı nedenleri şunlardır:

  • İdiyopatik Renal Hematüri: Bu, bilinmeyen bir nedenle böbrekten kaynaklanan idrardaki kandır. İlaç, enfeksiyon veya bağışıklık sistemi ile ilgili bir sorun olabilir. Bu durum kalıtsal olabilir.
  • Böbrek enfeksiyonu: Köpeğiniz kan işiyorsa, köpeğinizin böbreklerinden biri veya her ikisi de enfekte olabilir.
  • Böbrek taşları: Daha nadir olarak görülse de, böbrek taşları bir veya her iki böbreği de etkileyerek idrarda kan bulunmasına neden olabilir.
  • Böbrek kanseri: Nadir olmakla birlikte, böbrek kanseri köpekleri etkileyebilir ve köpek idrarında kan görülmesine neden olabilir. Kanser böbrekte kalabilir veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
  • Renal Telenjiektazi: Bazı köpekler, böbreklerindeki kan damarlarının bu kendiliğinden genişlemesine genetik bir yatkınlığa sahiptir ve bu da idrarlarında kana neden olabilir.

Alt İdrar Yolu Nedenleri

Alt idrar yolu, idrar kesesi ve idrarın vücuttan çıkmasını sağlayan üretradan oluşur. Burada kanama nedenleri arasında şunlar bulunur:

  • Enfeksiyon: Alt idrar yolu enfeksiyonu, bir köpeğin kan işemesinin açık ara en yaygın nedenidir.; Üretra, vulva veya prepusun anatomisi; kısırlaştırılmış dişilerde hormona bağlı inkontinans ve idiopatik sebeplerden enfeksiyona açık hale gelmesinden kaynaklanır.
  • İdrar kesesi taşları ve kristalleri: Bunlar genetik, beslenme ve kronik enfeksiyon gibi çeşitli nedenlerle oluşabilir.
  • İdrar kesesi kanseri: Köpeklerde mesane kanseri genellikle evde idrar kaçırmaya, idrar yapma zorluğuna ve idrarda kana neden olabilir.
  • Prostat sorunları: İyi huylu prostat büyümesi ve prostat enfeksiyonu, kısırlaştırılmamış erkek köpeklerde en sık görülen prostat sorunlarıdır. Bu sorun da kanlı idrar yapmaya sebep olur.

Köpek idrarındaki kanın hem üst hem de alt idrar yollarını etkileyebilecek nedenleri arasında, bir araba çarptığında veya başka bir köpek tarafından saldırıya uğradığında meydana gelebilecek olan mesanenin yırtılması; koagülopati (pıhtılaşma sorunları); ve vaskülit veya kan damarlarının iltihabı sayılabilir.

 Hematüri ( Kanlı İdrar )Belirtileri

Köpeklerde kanlı idrar ( Hematüri) zaten kendi başına bir belirtidir. Ancak bu belirti ile bazı belirtiler sıklıkla beraber görülür ve kanlı idrarı daha kolay tespit etmenizi sağlar.

  • Anormal sık idrar yapma
  • İdrar yaparken zorlanma
  • Kesik kesik idrar yapma
  • Kırmızı renkli idrar
  • Kanserli hastalarda fizik muayene sırasında bir kitle palpe edilebilir.
  • Erkek köpeklerde, fizik muayene sırasında genişlemiş ve/veya ağrılı bir prostat bezi hissedilebilir
  • Karın ağrısı
  • İştahsızlık
  • Halsizlik
  • Kan pıhtılaşma bozukluğu olan hastalar, deri altı deri kanamaları, peteşi olarak bilinen durumlar ve morluklar gibi görünen ekimozlar ile başvurabilirler. Bu renksiz noktalar, ciltte yuvarlak, morumsu, kabarmamış yamalar ile belirtilecektir.

 

Köpeklerde Kanlı İdrar (Hematüri) Teşhisi

Köpeğinizin hematürisinin arkasındaki nedeni teşhis etmek, olası nedenlerin kapsamlı listesine bakarak tahmin edebileceğiniz gibi karmaşık olabilir, ancak çoğu veteriner hekim, altta yatan durumu saptamak için gerekli bilgi ve araçlarla iyi bir donanıma sahiptir.

Köpeğinizin idrarının renginin değişip değişmediğini kendiniz görerek de yardımcı olabilirsiniz. Köpeğinizin idrarını yaparken altına bir parça beyaz kağıt veya bez koyarak idrarının rengini görebilirsiniz. Bu size idrarın renginin değişip değişmediğini gösterecektir.

Veteriner hekiminiz köpeğinize idrar tahlili yapmak isteyecektir. Eğer köpeğiniz kanlı idrar yapıyorsa idrarı bir kaba toplayıp yarım saat içerisinde veteriner hekiminize ulaştırmanız gerekir. Bu işlemi kendiniz yapamıyorsanız. Veteriner kliniğinde de yapılabilir ancak bu durumda köpeğiniz idrarını yapmadan önce kliniğe gidilmelidir.

Veteriner hekiminiz, bu sürece fizik muayene ile başlayabilir. Muayenede köpeğinizin genital bölgelerini görsel olarak inceleyebilir; köpeğinizin karnını, mesanesini, böbreklerini ve prostatını elle muayene ederek sonrasında size bir takım testler önerebilir.

Fizik muayene tamamlandıktan sonra, fizik muayenenin bulgularına ve köpeğinizin gösterebileceği diğer semptomlara bağlı olarak, veteriner hekiminizin uygulayabileceği birkaç farklı teşhis testi vardır. Bu testlerden bazıları; tam idrar tahlili, ultrason, radyografi, kan basıncı ölçümü, kateterizasyon, hemogram, serum biyokimyası, pıhtılaşma profili, sistoüretroskopi, endoskopi, biyopsiler ve bazı durumlarda keşif cerrahisini içerebilir.

Ultrasonografi, radyografi ve kontrastlı radyografi tanı koymada faydalı olabilir. Herhangi bir kitle lezyonu belirtilirse, kesin tanı için biyopsi gerekebilir. Dişi köpeklerde vajinoskopi veya erkek köpeklerde sistoskopi, neoplazi ve alt idrar yolu sorunlarını ekarte edecektir. Bu testler, nihayetinde, köpeğinizin idrarındaki kanın olası nedenlerini daraltmak için ihtiyaç duyduğu bilgileri veteriner hekiminize sağlayacaktır.

köpeklerde kanlı idrar hematüri

Kanser Belirtisi Olarak Kanlı İdrar (Hematüri)

Olası nedenler listesinde kanser göründüğünden köpeklerde kanlı idrar korkutucu olsa da. Neyse ki, köpeklerde böbrek ve idrar yolu kanseri nadirdir. Bununla birlikte, özellikle West Highland Beyaz Teriyerleri , İskoç Teriyerleri ve Shetland Çoban Köpekleri gibi bu kanserlere yatkın olabilecek köpek ırklarında görülür . En yaygın idrar yolu kanseri türü, geçiş hücreli karsinom (TCC) adı verilen bir kanser türüdür.

Peki, köpeğinizin idrarındaki kanın kanser veya başka bir durumun belirtisi olup olmadığını nasıl anlarsınız?

İdrarda kanın yanı sıra, mesane, üreterler ve üretrayı içeren böbrek ve idrar yolu kanserinin başka belirtileri de vardır. Kilo kaybı, iştahsızlık, depresyon ve ateş, böbrek kanseri belirtileridir. İdrar yapmada zorluk, ağrılı idrara çıkma, sadece az miktarda idrar üreten sık idrara çıkma ve inatçı sekonder bakteriyel idrar yolu enfeksiyonları TCC gibi idrar yolu kanserinin bir işareti olabilir. Bununla birlikte, köpeğinizin idrarındaki kanın kanser veya başka bir hastalık belirtisi olup olmadığını öğrenmenin en iyi yolu, daha fazla test için köpeğinizi veteriner hekiminize götürmektir.

 

Köpeklerde Kanlı İdrar (Hematüri) Tedavisi

Hematürinin tedavisi, durumun altında yatan neden olan birincil veya ilişkili hastalıklara bağlı olacaktır. İdrar yolu enfeksiyonu, kanser veya idrar yolu taşları (ürolitiyazis) gibi idrar yolunu içeren başka bir hastalıkla ilişkili olabilir. Veya hematüriye, adrenal bezlerin aşırı steroid üretimi veya diyabet gibi genel olarak vücudu ilgilendiren bir durum neden olabilir. Hematüri çözülmeden önce sistemik genelleştirilmiş bir durumun tedavi edilmesi gerekecektir.

Sorun bakterilerle ilgiliyse, veteriner hekiminiz antibiyotik reçete edebilir. İyi huylu prostat büyümesi ve prostat neoplazisi vakalarında, muhtemelen kısırlaştırmayı önermektedirler. Ayrıca, kanın mesane taşlarından veya çeşitli başka sorunlardan kaynaklandığını tespit ederlerse, ameliyat önerme olasılıkları da yüksektir. Veteriner hekimler, köpeklerin rahatsızlığını hafifletmek için genellikle ağrı kesici ve yangı giderici ilaçlar reçete eder.

Veteriner hekiminiz ayrıca mama değişikliği önerebilir. Köpeklerde idrar yolu problemlerinin yönetiminde beslenme önemli bir bileşendir. Uygun reçete serisi mamalar ile idrar pH’ını optimize edebilir taş ve kristal oluşumu önlenebilir.

 

Köpeklerde Kanlı İdrar Önlemesi

Köpeğinizi düzenli kontrollerine götürmek, idrarında kan olmasını ve diğer idrar sorunlarını önlemenin en iyi yoludur. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin idrar sorunlarına yatkın olup olmadığını size söyleyebilir. Eğer öyleyse, sağlıklı olduklarından emin olmak için köpeğinizin idrarını rutin olarak test edebilir.

Ayrıca, köpeğinizin idrar alışkanlıklarını zaman zaman izlemek bu sorunun erken tespit edilmesini sağlayarak tedaviyi kolaylaştırabilir. İdrarda kan gibi bir sorunun devam etmesine izin vermek daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Köpeğinizin sağlığı için ilk savunma hattı sizsiniz, bu nedenle veteriner hekiminiz ile birlikte dikkatli takip ve kontrol önemlidir. Sevgi ve dikkatle, köpeğinizin mutlu ve sağlıklı kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Köpeğinizin idrarında herhangi bir kan belirtisi veya ağrı veya idrara çıkma zorluğu gösteren herhangi bir davranış görürseniz,  . Köpeğinizi 24 saat içerisinde mutlaka veteriner kliniğine götürmelisiniz.

Köpeklerde stres alt idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olabilir. Alt idrar yolu enfeksiyonuna bağlı kanlı idrar görülebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.