Köpekler Neden Sahiplerini Yalar?

24 Mart 2023
689
Köpekler Neden Sahiplerini Yalar?

Köpekler, insanlardan çok daha güçlü bir koku alma duyusuna sahiptir ve etraflarındaki dünya hakkında daha fazla şey öğrenmek için tükürüklerini kullanırlar. Keşfetmek istedikleri en değerli kişiler de sahipleridir. Bu neden ile köpekler sahiplerini yalar.

Yalarlar çünkü dilleri, tıpkı ellerimiz gibi nesneler hakkında bilgi sağlayan duyusal hücrelere sahiptir. Bu, etraflarında olanları daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Bunların yanı sıra bize bir şey bildirmek istiyor olabilirler. İşte bu gibi durumlarda köpek beden dili hakkında bilgi sahibi olmak ve köpeğimizin bize ne anlatmaya çalıştığını bilmek önemlidir.

Köpekler Neden Yalar?

Yalama, çoğu hayvan için çok yararlı bir işlevdir ve birçoğu bunu kendini temizlemenin veya diğer hayvanlarla iletişim kurmanın bir yolu olarak kullanır. Su içmek ve yüzeyleri nemlendirmek için de kullanılabilir. Bunların yanı sıra, bir insanla bağ kurmanın normal bir parçasıdır ve iletişim kurmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca köpeklerin diğer hayvanlarla etkileşime girmesi için önemli bir yoldur. Köpekler yalamayı severler ve evcil hayvan sahipleri buna genellikle “öpmek” derler. Ancak, köpeğiniz sizi durmadan yaladığında, durumdan hoşnut olmamanız mümkün. Sizin için sorun olmasının yanı sıra köpeğiniz için bu kaygı veya depresyon gibi altta yatan bir sorunun işareti olabilir.

Köpeğim Beni Neden Yalıyor?

Köpekler, yaşamları boyunca, evcil hayvan sahiplerinin neden böyle yaptıklarını merak etmesi gereken bazı sevimli ve ilginç davranışlar geliştirirler. Bazıları kişiliklerinin sadece bir parçasıdır, diğerleri ise aileye özgüdür ve özeldir.

Köpeğinizin sizi yalamasının çeşitli nedenleri vardır ve köpeğinizin sizi neden yaladığını anlamanın tek kesin yolu, köpeğinizin vücut diline dikkat etmektir. Yalama konusunda sıkıntılarınız varsa ve köpeğinizin sizi yalamasını istemiyorsanız, dikkatini farklı bir nesneye yönlendirmeyi ve sizi yalamayı bıraktıklarında onları övgü veya dikkatle ödüllendirmeyi deneyebilirsiniz. Bunu tutarlı bir şekilde yaparsanız, köpeğiniz yalamanın iyi bir şey olmadığını öğrenecek ve artık bunu yapmak istemeyecektir.

Sevgilerini Gösteriyorlar

Köpekler Neden Sahiplerini Yalar

Köpekler sahiplerini sevgilerini belli etmek için yalarlar. En sık yalama nedenleri budur. Sizi sevdiklerini ve önemsediklerini bilmenizi isterler. Ayrıca, köpeğinizin sizinle güçlü bir bağ geliştirmesine yardımcı olan, sizin için önemli olduklarını onlara göstermenin iyi bir yoludur. Ancak, kontrolden çıkarsa ve sizi strese sokmaya başlarsa, muhtemelen veterinerinizle bu konuyu konuşmanın zamanı gelmiştir.

Temizlik için

Sizi ailesinden biri olarak gördüğü için köpeğiniz sizi yalayarak temizlemeye çalışabilir. Bilindiği üzere anne köpekler yavrularını korur, kollar ve temizlerler. Bunun için de dillerini kullanırlar.

Sizi Selamlıyorlar

Eve geldiğinizde köpeğiniz sizi sallanan kuyruk ve mutlu bakışlar ile karşılar. Ancak bu onlar için yeterli değildir. Uzun bekleyiş ardından size merhaba demek için sizi yalamak isteyebilir.

Empati Kurmaya Çalışıyorlar

Köpeğiniz sizi yalıyorsa, duygularınızı hissetmeye çalıştığı için olabilir. Buna duygusal zekanın önemli bir bileşeni olan empati denir. Empati, bilişsel ve duygusal bileşenleri içeren karmaşık bir yapıdır. Beden dilini, ses tonunu ve diğer fiziksel ipuçlarını anlayarak bir başkasının duygularını anlama becerisini gerektirir.

Empati iyi bir şey olsa da, herkesin sahip olduğu veya yapabileceği bir şey değildir. Bazı insanlar için, özellikle hayatlarında çok fazla acı ve ıstırap yaşamış olanlar için, başka bir insanın duygularını anlamak zor olabilir. Bu durum köpekler için de geçerlidir. Kötü bir geçmişe sahip olanların iletişim için daha desteğe ihtiyaçları vardır. Ancak genel anlamda her köpek sahibinin ne hissettiğini ve düşündüğünü bilmek konusunda merakı vardır.

Lezzetli Buluyorlar

Şaşırtıcı gelebilir. Ancak insan teninin tuzlu yapısı kedi ve köpeklerin ilgisini çekebilir. Bu neden ile köpekler sahiplerini yalar. Köpeklerin pek çok duyu hücresi olduğu doğrudur ama en önemlisi tat tomurcuklarıdır. Diğer hayvanlardan, yiyeceklerden ve hatta kendi cildinizden gelen şeylerin tadını algılamak için çeşitli farklı reseptörler kullanırlar. Ayrıca şaşırtıcı derecede iyi bir koku alma duyusuna sahiptirler ve kir veya duman gibi çok küçük parçacıkları algılayabilirler. Bunu göz önünde bulundurarak, sahiplerinin yüzünü yalamakta en iyilerin olmaları şaşırtıcı değil. Ancak bunu her seferinde yaparlarsa, bu bir şeylerin ters gittiğinin bir işareti olabilir!

Dikkatinizi Çekmeye Çalışıyorlar

Yalama köpekler için doğal ve zevkli bir davranıştır. Dopamin ve endorfin gibi rahat hissetmelerini sağlayan hormonları serbest bırakır. Ek olarak, köpeğinizin kim olduğunuzu ve neye ihtiyacınız olduğunu anlamasına yardımcı olan bir iletişim şeklidir. Aynı şekilde, köpeğinizin son zamanlarda neler yaptığını ve paylaşabileceği herhangi bir ikram veya yiyecek olup olmadığını size bildirmenin bir yoludur. Tüm bunlar için dikkat çekmek gerekir.

Yoğun geçen bir gün ardından siz eve ne kadar yorgun gelseniz de sizi bekleyen gözler ve sallanan bir kuyruk pek çok şey için çoktan sıraya girmiştir. Günlük yürüyüş, mama kabının dolması, eşyalarının yıkanması, onunla oyun oynanması diye liste uzayıp gidebilir. İş hayatının yanı sıra ev yaşantısı içinde köpeğiniz size kendini ifade etmek için peşinizde dolanır, sürekli yüzünüze bakar ya da sizi yalar.

Aç Ya Da Susuz

Köpeğiniz sizi yalıyorsa, bu muhtemelen aç olduğunu size bildirmek içindir. Birkaç adım öteden yemeğinizin ve tükürüğünüzün kokusunu alabilirler veya belki susadıklarını ve bir içeceğe ihtiyaçları olduğunu hissedebilirler. Su kapları her daim dolu olmalıdır ve mama saatleri kaçırılmamalıdır. Ara sıra atıştırmalık sunmak mutlu olmalarını teşvik edecektir. Köpekler ne yer sorusunun yanıtı sadece mama değildir.

Keşfediyorlar

Köpekler Neden Sahiplerini Yalar

Köpekler doğuştan meraklı canlılardır. Yavru köpekler bu nedenle hareketli yapılarını bolca keşif için kullanırlar. Çoğu zaman keşif koku alma ve yalamadır. En fazla merak ise sahipleri ile ilgili konulardır. Bu, köpeğinizin kullandığınız çamaşır deterjanı, duş jeli, tıraş kremi veya diğer maddelerdeki kokuları koklamak istediği anlamına gelebilir.

İletişim Kurmak İstiyorlar

Köpeğiniz sizinle iletişim kurmak için yalamaya başvurabilir. Sizi yaladığında mutlu olduğunuzu fark ederse bunu daha sık yapacaktır. Sahipleri dışında birini yaladıklarında bu genellikle onlar hakkında bilgi sahibi olmak içindir.

Son olarak çok fazla bilinmese de köpekler sadece insanları ya da birbirlerini değil kendilerini de yalarlar. Kediler bu konuda bir üne sahip olsa da köpekler de temizlenirler. Bu doğal bir davranış olsa da aynı yere takıntılı bir şekilde yalama kaygı, yaralanma ya da hastalık belirtisi olabilir.

Kaygılılar

Başka bir olasılık, köpeğinizin kaygı veya depresyondan muzdarip olmasıdır. Anksiyete, korku veya hayal kırıklığı da dahil olmak üzere birçok şeyden kaynaklanabilir. Veteriner hekiminiz, kaygı belirtilerini hafifletmek için ilaç önerebilir.

İyi haber şu ki, köpekler sonunda yalamanın iyi bir şey olmadığını öğreneceklerdir, bu nedenle, bu davranış söz konusu olduğunda köpeğinizin onlardan tam olarak ne beklediğinizi bildiğinden emin olmanız önemlidir. Başka bir şey için yalıyorlarsa, bir ödül ya da bulmaca eğitimi ile dikkatlerini başka yöne çevirin ve yalamalarını istemediğinizi bilmelerini sağlayın.

Sıkça sorulan sorular

Bir köpeğin sizi sevdiğini köpek beden diline bakarak anlayabilirsiniz. Mutlulukla sallanan kuyruk, zıplamalar, göbeği dışarı çıkarma ve sizi yalama sevgi ifadeleridir.

Köpekler tat ve koku alma duyuları konusunda oldukça güçlüdür. Tükürüklerini kullanarak pek çok şeyi keşfedebilirler. Bu bir insan olabilir. Bir insan hakkında bilgi almak için onu yalayabilirler. Çoğu köpek sahibine karşı yalama davranışında bulunduğunda ise sevgisini ifade etmeye çalışıyordur ya da bir selamlama anlamına da gelebilir. Yalama dışındaki diğer sinyallere de göz atılmalıdır.

Köpeğin yalaması tükürüğün ağız içine girmesi ile zararlı hale gelir. Eğer bu olmuyorsa endişelenmenize gerek yoktur. Köpeklerin ağızlarında bakteriler bulunur. Belirli bakterilerin zararsız olmadığını ve insanlarda enfeksiyonlara neden olabileceğini unutmamak da önemlidir. Bunun nedeni, ağızlarımızı, burnumuzu ve gözlerimizi kaplayan ince mukoza zarına nüfuz etme yetenekleridir.

Köpekler, hemen hemen her şeyden biyolojik bilgiler de dahil olmak üzere zengin bilgiler toplamalarına izin veren oldukça gelişmiş koku ve tat alma duyularına sahiptir. Ayaklarınızdan yayılan tuzlu, terli ve kokulu kokular, keşfetmeyi seven köpekler için çekicidir. Ayaklarınızın kokusu, yürüdüğünüz veya üzerinde egzersiz yaptığınız şeyler de dahil olmak üzere neler yaptığınız hakkında onlara çok şey söyleyebilir. Bunları yanı sıra;

  • kucaklaşmak istiyor,
  • dikkat çekmeye çalışıyor
  • ayak kokusu hoşlarına gidiyor. Bu nedenle köpekler ayak yalıyor.

 

Köpeğiniz yüzünüzü yalıyorsa, bunun nedeni sizin nasıl hissettiğinizi merak etmesi olabilir. İnsan terindeki koku moleküllerini yorumlayabilen özel reseptörleri vardır. Terinizdeki kokulardan mutlu, stresli veya üzgün olup olmadığınızı anlayabilirler. Alternatif olarak, köpeğiniz terinizin tuzlu tadının tadını çıkarıyor olabilir.

Genel olarak, kulak yalama, köpeklerin iletişim kurmasının başka bir yoludur. Köpekler birbirleri ile iletişim kurmak için birbirlerinin kulaklarını yalar. Bu iletişim sahipleri ile kurulmak amacı ile denenebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.