Köpeğim Neden Bana Bakıyor? Sürekli İzlenmenin Nedenleri

17 Mart 2023
629
Köpeğim Neden Bana Bakıyor? Sürekli İzlenmenin Nedenleri

Köpeğim neden bana bakıyor? Göz ile takip yani izleme, köpeklerde yaygın bir davranıştır ve sahipleriyle iletişimlerinin önemli bir parçasıdır. Bazı köpekler izlemeyi, sizden bir şey istemek için kullanırken, bazıları da sizin güvende olduğunuzu kontrol etmek için kullanır. Köpeğinizin size ne anlatmaya çalıştığını anlamanıza yardımcı olması için dedektif şapkanızı takmayı ve her hareketine yakından dikkat etmeyi düşünün. Köpeğinizin hareketlerinden ne kadar bilgi çıkarabildiğinize şaşırabilirsiniz.

Köpeğim Neden Sürekli Bana Bakıyor?

Köpeğinizin size baktığını fark ettiğinizde yapmanız gereken ilk şey vücut dilini gözlemlemektir. Çünkü bunu yaptığınızda sizi neden izlediğini çözebilirsiniz. İşte köpeğim neden bana bakıyor sorusunun yanıtına ulaşmak için size gönderilen diğer sinyaller ve anlamları:

  • Yumuşak bakışlar (adeta aşk dolu)
  • Doğrudan ve sert bakışlar
  • Hasret dolu bakışlar
  • Eğik baş ve boş bakışlar
  • Dik duruş ve bir yeri işaret etme ( av köpekleri için geçerli)

Patili dostunuzun size nasıl baktığını fark ettiğinizde aşağıda belirttiğimiz anlamlara kolayca ulaşabilirsiniz. Örneğin; av köpekleri avlanma isteği ya da av bulma nedeni ile sahiplerine sürekli bakar ve ilgilerini çekmek isterler. Bu diğer köpeklerin göz temasından farklıdır.

av köpeği neden bakar

Sizi Çok Sevdiği İçin

Köpekler sevgi dolu canlılardır ve onlar için doğal olan şekillerde davranarak sizi önemsediklerini göstermek için ellerinden geleni yaparlar. Sizi görmeye geldiklerinde kuyruklarını sallayabilir, sarılabilir ya da oyun zamanı için sana en sevdikleri oyuncağı getirebilirler. Bunların hepsi, köpeğinizin sizi sevdiğinin harika işaretleridir. Ayrıca sizi yaladıklarını veya sizinle paylaşmaları için tek bir pati teklif ettiklerini de görebilirsiniz veya sadece gözlerinizin içine bakıp sizi sevdiklerini söyleyebilirler. Köpeğiniz rahat ve mutlu olduğunda bunu görmeniz muhtemeldir, bu nedenle bu, sizin yanınızda kendilerini güvende hissettiklerinin iyi bir işareti olabilir. Tipik olarak, yumuşak veya geniş “yavru köpek” gözlerini taklit eder ve sık sık göz kırpabilirler. Araştırmacılar, köpekler ve insanlar arasındaki uzun süreli göz temasının, aşk hormonu olan oksitosin salınımını tetiklediğini bulmuşlardır. Bu, s

Bir Şey İstediği için

Köpeğim bana bakıyor ama neden? İlk yanıt köpeğinizin sizden bir şey bekliyor, olması. Dilsiz ve kanatsız meleklerimiz bize bir şey istediklerini anlatmak için göz teması kurmaya çalışırlar. Bu, oyun süresi ve fazladan egzersiz ya da sevilme ihtiyacı gibi basit şeylerden, daha özel yiyecek taleplerine ve hatta kucağınızda biraz zaman geçirmeye kadar değişebilir. Ki bilindiği üzere köpek beden dili içerisinde göz teması yoktur. Çünkü göz teması ona düşman olduğunuzun haberini iletebilir. Bir köpeğin gözlerine bir iki saniye baksanız dahi kulaklarını kaldırıp sizi izlemeye başlar ve başını yana yatırır. Bazılar hiç beklemeden havlar ya da size saldırabilir. Ancak aile üyelerinden biri olduklarında ya da birini kendilerine yakın hissettiklerinde o kişiye sürekli bakabilir.

Köpeğiniz sürekli size bakıyorsa acıkmış, susamış ya da egzersize ihtiyaç duyuyor olabilir. Elbette köpekler çok zeki oldukları için zamanla acıktıklarında ya da susadıklarında kaplarını önünüze getirecektir. Hatta ve hatta patisi ile kaba vuracak ve ses yaprak sizi protesto edecektir. Ancak bunun için zaman gerekebilir. Köpeğinizin sizden ne istediğini anlamak için onu okşayın ve bir iki saniye bekleyin. Ayağa kalkıyorsa “beni takip et” diyordur. Muhtemelen size anlatacağı bir şey olacaktır. Onu takip etmeyi unutmayın.

İlgi İstediği İçin

Köpeklerin sahiplerine bakmasının en yaygın nedenlerinden biri ilgi istemeleridir. Bu, özellikle kendilerini ihmal edilmiş hissediyorlarsa veya bir süredir yeterince ilgi görmemişlerse geçerlidir. İyi bir kural, köpeğinizi birlikte yaptığınız her aktivitenin bir parçası yapmaktır. Bu onları mutlu ve sağlıklı tutmanıza yardımcı olacaktır.

Ne Yaptığınızı Anlamaya Çalışıyor

köpeğim neden başını eğip bana bakıyor

Köpekler için eğitim önemlidir. Patili dosta sahip aile üyeleri için en keyifli şeylerden biri eğitimdir. Ancak eğitim süreci bazen köpeklerin kafasını karıştırabilir. Eğitimi tüm güne yayarak sürekli görev bekleyebilirler. Bu nedenle köpeğinizin size bakmasının bir başka nedeni de, ne yaptığınızı ve bundan sonra ne yapmaları gerektiğini anlamaya çalışmalarıdır. Bu, özellikle eğitimin ortasındalarsa doğrudur, çünkü muhtemelen ilerledikçe ipuçları için size bakacaklardır. Bir diğer yandan ev rutinini anlamak ve eve alışmak için de sizi izleyebilir. Bu durum köpeğin eve yeni gelmesinden kaynaklanır.

Sizi Uyarmak İstediği İçin

Köpeklerin içgüdüleri çok iyidir. Köpekler iyi insanları ve korkanları hissedebilirler. Böylece ne yapmaları gerektiğine aldıkları eğitim ve sosyalleşme gibi etkenler doğrultusunda karar verirler. Eğer yaklaşan bir sorun varsa sizi uyarmak için sürekli size bakabilirler.  Ayrıca, köpeğinizin tüylerinin bir şey hakkında gergin veya korkmuşsa sırtında veya boynunda tüylerin yükselmeye başladığını fark edebilirsiniz. Bu, yaklaşan biri için endişelendiklerini ve güvenli bir mesafede durmanıza ihtiyaç duyduklarını söylemek için ince bir işaret olabilir. Köpeklerde korku belirtileri hakkında bilgi edinerek korku nedenlerine ulaşabilirsiniz.

Sizi Tanımaya Çalıştığı İçin

Alışma sürecinde köpekler aile üyelerinin yanında oldukları süre içerisinde onları sürekli izlerler. Bazen yattıkları yerden ve bazen alenen gözlerinizin içine bakarak sizi takip ederler.  Bazı köpekler bu davranışı, sahiplerinin vücut dilini okumaya çalışmanın bir yolu olarak kullanır; bu, kendinizi yalnız veya üzgün hissediyorsanız ve biraz teselliye ihtiyacınız varsa yardımcı olabilir. Bu, özellikle yeni bir köpeğiniz varsa önemli olabilir, çünkü sizinle etkileşime geçmeden önce nasıl hissettiğinizi bilmeleri gerekir.

Dikkatinizi Çekmek İçin

köpeğim neden sürekli bana bakıyor

Köpekler, sürekli etkileşime ihtiyaç duyan sosyal hayvanlardır. Ayrıca, insan arkadaşlarının ihtiyaçlarını memnun etmek ve karşılamak için güçlü bir arzuları vardır. Bu nedenle, dikkat çekmek için genellikle bazı davranışları kullanırlar.  Bunlar, sizi patilemek, üzerinize atlamak, izlemek, havlamak veya ulumak ve hatta en sevdiğiniz eşyayı çalmak olabilir. Bu yanlış davranışlar sizin için çok sinir bozucu olabilir. Bazıları için de oldukça sevimli. Elbette bu yapılan davranışın sıklığı ve ne olduğu ile de alakalıdır.

Ayrıca, hareket halindeyken köpeğinizin ne ile iletişim kurmaya çalıştığını da belirlemeye çalışabilirsiniz. Örneğin, dikkatinizi çekmek istedikleri için sızlanıyor veya uluyorlarsa, bu muhtemelen onların olumsuz bir duygusal durumda olduklarının ve yatıştırılmaya ihtiyaç duyduklarının bir göstergesidir. Dikkat çekme davranışını önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz başka bir şey de, bunu yaparken sizi görmezden gelmeleri için onları eğitmektir. Bu onlara, bu davranışları yaptıklarında sizden istediklerini alamadıklarını ve bunu yapmak için bir sonraki fırsata kadar beklemeleri gerektiğini öğretecektir.

Köpeğinizin sözlerinize yanıt olarak başlarını eğdiğini görmek inanılmaz derecede sevimli olabilir. Ancak bu sevecen özellik, evcil hayvanınızın dikkat çekmesi ve sizi dinlediğini göstermesi için de bir yol olabilir.

Bir Şeyler Düşündüğü İçin

Köpeğinizin size bakmasının diğer büyük nedeni, bir şey düşünmesidir. Bu da kafa karışıklığı anlamına gelir. Bu, kestirmek kadar basit veya yaklaşan bir veteriner ziyareti endişesi kadar ayrıntılı olabilir.

Endişelenmeli miyim?

Köpeğinizin sizi izlemesi sevimli görünse de bunun aşırı olması, davranışsal sorunların gelişmesine neden olabilir. Sizi sürekli takip etmeye ve onunla ilgilenmediğinizde huysuzluk yapmaya başlayabilir. Köpeğiniz siz meşgul ya da evde yokken duruma alışmalı ve kendi başına bir şeyler yapabilmelidir. Çift taraflı özgürlük saatlerini öğrenip rutin oluşturmak için aşırı izlenme için eğitim düşünmeniz gerekir. Ayrıca bazı bakışlar sevimli ve zararsız olsa da saldırganlığın bir işareti de olabilir. Örneğin, köpeğiniz oyuncak veya mama kabı gibi bir nesneye sahipse, dişlerini göstererek bakabilir veya bir uyarı olarak hırlayabilir. Bu gibi durumlarda, sakince geri çekilmek önemlidir. Agresif davranışlarına devam ederlerse, bir veterinerden veya bir köpek davranış uzmanından profesyonel yardım almak en iyisidir.

Köpeğinizin size bakmasının en yaygın nedenlerinden biri, sizi anlamaya çalışmasıdır. Sürekli izlenmekten kurtulmak için herhangi bir ödülü ortadan kaldırır ve onun yerine başka bir şey yapması için eğitirseniz, sonunda size bakmayı bırakacaktır.

Sıkça sorulan sorular

Köpeğiniz sürekli sizi izliyorsa size olan hasreti bunun nedeni olabilir. Uzun süre ayrı kalmanız gerekmez. Dışarıya çıkmanız ve yanınızda köpeğinizin olmaması onun için yetebilir.

İzleme dediğimiz göz takibi köpeklerde sık görülen bir durumdur. Ancak sıklığı aile üyelerinin yaşam kalitesini etkileyebilir. Bu nedenle eğitim ile sürekli izlenme davranışından kurtulabilirsiniz. Köpeklerde sürekli göz takibi nedenleri arasında, ilgi isteği, özlem, sevgi, dikkat çekme yer almaktadır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.