Köpeklerde Saldırganlık Nedenleri

14 Eylül 2022
1201
Köpeklerde Saldırganlık Nedenleri

Saldırganlık normal bir köpek davranışı olsa da, köpek sahipleri için karmaşık, ciddi ve tehlikeli bir davranış sorunudur. Köpeklerde saldırganlığın birçok farklı türü olduğundan, teşhis koymak, prognozu belirlemek ve uygun bir tedavi planı geliştirmek genellikle en iyi şekilde bir veteriner hekim yardımıyla gerçekleştirilir.

Köpeklerde Saldırganlık Belirtileri

Köpekler konuşamadıklarından, diğer köpekler ve insanlar hakkında nasıl hissettiklerini anlatmak için vücut dillerine kullanırlar. Aşağıda, köpeklerle etkileşime giren herkesin anlaması gereken yaygın beden dili sinyalleri verilmiştir.

Dostluk belirtileri:

  • Rahat vücut
  • Mutlu ifade, yumuşak ağız
  • Kuyruk sallama
  •  Rahat kulaklar
  • Yuvarlanma, göbeğini açma
  • Sevgi için eğilme
  • Sevgi dolu ve meraklı gözler

Kaygı belirtileri :

  • Yorgun değilken esnemek
  • Dudak yalama
  • Ani kaşınma
  • Koklama
  • Nefes nefese kalma
  • Kuyruğunu vücudun altına sıkıştırma

Uyarılma belirtileri

  • Kulaklar önde, ağız kapalı
  • Gözler yoğun ve daha beyaz
  • Gergin vücut
  • Dik hafif sallanan kuyruk
  • Dikelmiş tüyler

Isırmadan önceki belirtiler:

  • Kaygı veya uyarılma belirtileri
  • Yoğun göz teması
  • Gözlerin beyazını gösteren bakışlar
  • Hırıltı
  • Diş gösteriliyor
  • Gergin vücut

Köpeklerde Saldırganlıkla Karıştırılabilen Davranışlar

Saldırganlık ile sıklıkla karıştırılan bazı davranışlar aşağıda listelenmiştir:

Ağız açma  Yavru köpekler, dünyalarıyla ağızları aracılığıyla etkileşime girer. Yavru köpekler diğer köpeklerle veya sahipleriyle oynarken ağızları bozulabilir ve olması gerekenden daha sert bir şekilde ısırabilirler . Bu kıstırma, saldırgan olan bir köpek yavrusundan değil, aşırı uyarılmış ve molaya ihtiyacı olan bir köpek yavrusundan kaynaklanır.

Sert Oyun Köpekler arası oyun oynamak, köpek etkileşiminin normal bir parçasıdır. Köpek oyunu sahte dövüşlere benzer. Yavru köpekler, bunu uygun şekilde nasıl yapacaklarını akranlarından öğrenirler. Köpek oyunları yoğunlaşabilir, gürültülü olabilir ve saldırgan görünebilir, ancak her iki köpek de eğlendiği ve vücut dillerine saygı duyduğu sürece , sosyalleşme ve egzersiz için harika bir aktivite olabilir.

Fiziksel Rahatsızlık  Aniden hırlayan bir köpek de hasta veya acı içinde olabilir. Davranış tipik değilse ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkarsa, tıbbi bir neden olup olmadığını belirlemek için köpeğinizi muayene için veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Köpeklerde Saldırganlık Nedenleri

Huysuzluk

Bazı köpekler sadece huysuzluk nedeniyle saldırganlık gösterirler. Mesela yaşlı bir köpek ve yavru bir köpek oynarken yavru köpek yaşlı olanın sabrını tüketip saldırganlık göstermesine sebep olabilir. Ya da belki küçük çocuklar, bir köpeğin alanını bir gün için biraz fazla işgal etmiştir. Bu tür durumlar, köpekleri geçici olarak normalden daha huysuz yapabilir. Ve ne yazık ki, huysuzluk köpeklerde saldırganlık ile sonuçlanabilir.

Korku

Köpeklerde en yaygın saldırganlık türlerinden biri korkuyla ilgili saldırganlıktır. Korkuya bağlı saldırganlık birçok durumda (ev, veteriner hastanesi, halka açık ortam veya yürüyüşlerde) ortaya çıkabilir ve birçok farklı insan (tanıdık, yabancı veya profesyonel) veya hayvanlar) bu saldırganlığın hedefi olabilir.

Korku, saldırganlık oyununda bir başka önemli oyuncudur. Köpekler korktuklarında, bazen kendilerini savaşmaya ya da kaçmaya hazırlamanın bir yolu olarak agresif davranırlar. Köpeğiniz yüksek seslerden, bazı insanlardan veya belirli kokulardan korkabilir.

Çoğu köpek, yalnızca tehlikede olduklarını, kaçamadıklarını ve kendilerini savunma ihtiyacı hissettiklerinde saldırgan davranışlar sergilerler. Örneğin, bir köpek bir köşeye sıkışırsa ya da başının üzerine kaldırılan bir elin vurulacağı anlamına geldiğini düşünürse bu durum ortaya çıkabilir.

Köpeğiniz normalden daha fazla saldırgan veya korkulu davranış sergileyen bir kurtarma köpeğiyse, istismara uğramış, ihmal edilmiş, travmatik bir olay yaşamış veya yavruyken gerektiği gibi sosyalleşmemiş ise saldırganlığa daha yatkın olabilir.

Bir köpek, aşina olmadığı insanlara veya diğer hayvanlara veya daha önce tatsız veya korkulu bir deneyimle ilişkilendirilmiş olanlara maruz kaldığında, korkuyla ilgili saldırganlık ortaya çıkabilir. Bazı köpekler bir deneyime dayanarak öğrenir ve geneller; diğerleri, önceki deneyimlere dayalı bir davranış kalıbı geliştirmek için birçok fırsata ihtiyaç duyar

Aile üyelerine yönelik korku saldırganlığı, cezadan veya sahiplerle ilgili diğer hoş olmayan deneyimlerden kaynaklanabilir. Agresif görüntülerle birlikte korkulu vücut duruşları, korkuyla ilgili saldırganlığın teşhisidir; ancak bazı durumlarda, köpekler saldırganlığın karşılaşmanın sonucunu değiştirdiğini öğrendikçe, korkunun altında yatan motivasyon değişmese bile vücut duruşları daha güvenli hale gelebilir. Davranış terapisi, belki de ilaç tedavisiyle birlikte, çoğu korku saldırganlığı vakasını tedavi etmek için kullanılabilir. Köpeğinizde korku saldırganlığı olduğunu düşünüyorsanız mutlaka veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

Bu tür saldırgan davranışları kışkırtmaktan kaçınmak için, bilinmeyen köpeklere dikkatlice yaklaşmalısınız (daha doğrusu, size yaklaşmalarına izin vermelisiniz). Köpeğinizdeki korkuyu önlemeye yardımcı olmak için köpeğinizi eğitip ve sosyalleştirmelisiniz

Diğer Hayvanlardan Hoşlanmamak

Köpekler genellikle çoğu insandan daha çabuk affeder, ancak bazen diğer bazı hayvanları sevmezler. Köpeğiniz kediler, kuşlar veya diğer köpeklerden hoşlanmıyor olabilir, hatta bazen küçük çocuklar veya bazı insanlardan da hoşlanmayabilir. Bu durumlarda, herkesin güvenliğini sağlamak için profesyonel köpek eğitimi mantıklı olabilir.

köpeklerde saldırganlık

Yaralanma veya Hastalık

Hepimiz bazen köpeklerimizin konuşabilmelerini ve bize hayatlarında neyin doğru neyin yanlış olduğunu söyleyebilmesini isteriz, ama ne yazık ki durum böyle değil. Köpekler küçük bir uyarıyla agresif davranıyorsa, hasta veya yaralı olabilir.  Bazı tıbbi durumlar köpeklerin agresifleşmesine neden olabilir. Herhangi bir saldırganlık belirtisi göstermeyen bir köpek aniden hırlamaya veya ısırmaya başlarsa, bunun nedeni bir hastalık olabilir.

Ağrı, köpeklerde saldırganlığın yaygın bir nedenidir.  Aniden agresifleşen köpeğiniz, büyük rahatsızlık ve strese neden olan bir yaralanma veya hastalık geçirmiş olabilir. Bazı olası ağrı nedenleri arasında artrit, kemik kırıkları, iç yaralanmalar, çeşitli tümörler ve yırtılmalar bulunur.

Diğer hastalıklar köpeğinizin beynini etkileyerek mantıksız saldırganlığa yol açabilir. Bilişsel işlev bozukluğu ve beyin hastalıkları veya tümörleri gibi durumlar da saldırganlığın başlamasına neden olabilir. Bu problemlerin daha yaşlı köpeklerde ortaya çıkması daha olasıdır, ancak her yaşta olabilir.

Tıbbi bozukluklarla ilişkili saldırganlık herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir, nispeten ani bir başlangıç olabilir ve herhangi bir köpek türünün tipik davranışına uymayabilir. Bazı tıbbi durumlar kendi başlarına saldırganlığa neden olabilir. Ancak çoğu durumda davranışsal faktörlerin ve tıbbi sorunların bir kombinasyonu, evcil hayvanın saldırganlığın sergilendiği belirli bir eşiği geçmesine neden olur.

Kuduz gibi bulaşıcı hastalıklar, hipotiroidizm, psikomotor epilepsi, hiperkinezi, neoplazi gibi hormonal dengesizlikler ve çeşitli genetik ve metabolik bozukluklar köpeklerde saldırganlığa neden olabilir. Diş hastalığı  gibi ağrılı durumlar ve ateş, yorgunluk veya duyu kaybına neden olan tıbbi durumlar evcil hayvanın sinirliliğini artırabilir.

Nadir durumlarda, saldırganlık için özel bir uyaran yoktur. Bazı ırkların bazı soylarında saldırganlığa genetik bir eğilim olabilir, ancak daha önce “idiyopatik”,  olarak tanımlanan birçok vakanın teşhisi tartışmalıdır. Yalnızca davranış için tanımlanabilir bir uyaran veya neden olmadığında veya anormal bir EEG (elektroensefalogram) belgelendiğinde, idiyopatik saldırganlık tanısı düşünülmelidir. Beyindeki nörotransmitterlerdeki veya reseptör bölgelerindeki değişiklikler bu tür saldırganlıkların nedeni olabilir ve ilaç tedavisi tedavinin bir yönü olabilir.

Köpeğiniz ani, açıklanamayan saldırganlık gösteriyorsa, bunu bir davranış sorunu olarak ele almadan önce mutlaka veteriner hekiminizle konuşun .

Kaygı

Köpekler, evde çok fazla değişiklik olduğunda endişeli hissedebilir ve genellikle çok soğukkanlı olmalarına rağmen agresif davranabilirler. Hareket, yeni bir bebek veya yeni bir evcil hayvan gibi şeyler, saldırganlığa yol açabilecek kaygıya neden olabilir. Köpeğiniz aşırı endişeliyse, endişe azaltıcı takviyeler hakkında veteriner hekiminizle konuşmak isteyebilirsiniz.

Alan Koruma

Çoğu insan, köpeğin bir hırsızı eve kabul etmemesi için köpeklerinin biraz korumacı olmasını ister. Köpekler evde aşırı derecede sahiplenici veya bölgesel olduklarında veya tasmalı yürüyüşe çıktıklarında bu bir güvenlik sorunu haline gelebilir. Profesyonel köpek eğitimi, herkesin eğlenceli vakit geçirebilmesi için köpeğinizin eşyaları ve alanları nasıl paylaşacağını öğrenmesine yardımcı olabilir.

Hayal Kırıklığı

Köpekler – insanlar gibi – aşırı sinirli olduklarında genellikle agresif davranırlar. Yine de köpekler için, hüsran-saldırganlık genellikle uzun süre zincirlendikten sonra veya zincir bağlantılı çitli bir bahçeye sahip olduktan sonra ortaya çıkar. Yapacak çok eğlenceli şeyler görürler ve bunları yapamamanın verdiği hayal kırıklığı agresif davranışlarla sonuçlanabilir. Köpeğinizin arka bahçede çok zaman geçirdikten sonra daha agresif olduğunu fark ederseniz, kendisini özgür hissetmesine yardımcı olmak için daha fazla yürüyüşe çıkmak isteyebilirsiniz.

Baskınlık

Köpekler, kendi aralarında oldukça gelişmiş bir hiyerarşiye sahiptirler. Yeni köpeklerle tanışıp yeni hiyerarşiyi anlamaya çalıştıklarında biraz “sosyal saldırganlık” olabilir, ancak genellikle çabuk geçer. Hakimiyet veya statüyle ilgili saldırganlık, bireysel bir köpeğin motivasyonunun kötü bir yorumu ve en yaygın yanlış teşhistir. Varsa, çok az köpek bu teşhisi hak eder ve sahibi tarafından yönlendirilen saldırganlığı sergileyen köpeklerin çoğu, korku, çatışma, savunma, bölgesel veya ağrıya bağlı saldırganlık olarak daha doğru bir şekilde teşhis edilir. Aslında, baskınlık olarak bile kabul edilebilecek tüm durumlar öğrenme ilkeleriyle (bir kaynağa başarılı erişim, köpek için başarılı sonuç) daha kolay açıklanır.

Köpekler genellikle çatışmacı bir şekilde saldırgandır; yani, köpek kendisine meydan okunduğunu algıladığında, değişen derecelerde saldırganlıkla karşılık verebilir. Bu tür davranışlar sergileyen köpeklerle birlikte yaşamak oldukça korkutucu olabilir. Üstelik, bu köpekler, bir kez veya aralıklı olarak tanıştıkları bireylerle bir ilişki ve etkileşim modeli geliştiremedikleri için, tanıdık olmayan kişilere karşı saldırgan olmayabilirler.  Sahibi ertelediğinde veya geri adım attığında, köpek saldırganlığın istenen sonucu sağladığını öğrenmiştir. Bununla birlikte, köpeğe meydan okumak veya onunla yüzleşmek, köpeğin saldırganlığını artıracaktır (geri çekilmek yerine), potansiyel olarak yaralanmaya neden olur ve yalnızca saldırganlığın başarısını pekiştirmekle kalmaz, aynı zamanda köpeği potansiyel olarak benzer karşılaşmalardan korkar hale getirir. Bu nedenle, köpeğin sınırlarını anlamak, yüzleşebilecek (veya korkuya neden olabilecek) durumlardan kaçınmak ve pekiştirilebilecek başarılı sonuçlar elde ederek durumu iyileştirmeye çalışmak tedavinin amacı olacaktır.

Sahiplenme

Sahiplenme saldırganlığı veya kaynak koruma, bir köpek bir şeye sahip olduğunda ortaya çıkar. Bu genellikle yiyecek, oyuncak veya başka bir değerli nesnedir. Sahiplenme saldırganlığı sergileyen bir köpek, biri en sevdiği oyuncağı çiğnerken yemek kasesine yaklaşırsa hırlayabilir.

Saldırganlık derecesi bir köpekten diğerine ve nesneler arasında değişebilir. Örneğin, köpeğiniz bir lastik oyuncağı çiğnerken oturup onu okşamanıza aldırış etmeyebilir, ancak bir yiyecek çiğnerken aynı şeyi yaptığınızda dönüp size saldırabilir. Her şey, köpeğin her bir nesneye veya kaynağa atfettiği değere bağlıdır.

Oyunla ilgili Saldırganlık

Oyunla ilgili saldırganlık, genç köpeklerde ailedeki insanlara veya diğer evcil hayvanlara karşı görülür. Aşırı hareketli oyunlar ve insanları veya kıyafetlerini kapmak veya ısırmak, oyunla ilgili saldırganlığın yaygın belirtilerinden bazılarıdır. Normal bir davranış olmasına rağmen, yaralanmalara yol açabilir ve yanlış kullanılırsa kontrolle ilgili diğer sorunlara ve belki de köpeğiniz olgunlaştıkça başka saldırgan karşılaşmalara yol açabilir.

köpeklerde saldırganlık

Yönlendirilmiş Saldırganlık

Öğrenilmiş saldırganlık, komuta (veya belirli durumlarda) agresif davranmak üzere kasıtlı olarak eğitilmiş köpeklerde görülse de; daha yaygın olarak rastlantısal ve kasıtsız öğrenme ve koşullandırma da birçok saldırganlık biçiminin önemli bileşenleridir. Köpekler her zaman öğreniyor; bazı köpekler diğerlerinden daha hızlı öğrenir. Bir köpek, durumun sonucunu değiştirmek için uygun bir davranışsal tepki olduğunu belirlerse saldırganlığı kullanacaktır. Bir köpek, saldırganlığın uyaranı ortadan kaldırmada veya bir durumun sonucunu değiştirmede başarılı olduğunu öğrendiğinde, davranış daha da pekiştirilir ve gelecekte benzer bir durumda ortaya çıkması daha olasıdır.

Bu nedenle, öğrenme her türlü saldırganlığa katkıda bulunur. Evcil hayvanı sakinleştirmek ve saldırganlığı azaltmak amacıyla köpeğini seven veya sözlü güvence kullanan sahipler, istemeden davranışı teşvik edebilir ve ödüllendirebilir.

Köpeklerde Saldırganlık Tedavisi

Normalde saldırgan olmayan ancak aniden saldırgan davranışlar geliştiren köpeklerin altında yatan bir tıbbi sorun olabilir.  Köpeğinizde durumun böyle olup olmadığını belirlemek için veteriner hekiminizle konuşmalısınız . Eğer köpeğinizdeki saldırganlığın nedeni altta yatan bir hastalık ise bu hastalığın tedavisi yapılmadan saldırganlık geçmeyecektir.

Veteriner hekiminiz tıbbi bir sorunu elediyse, profesyonel bir köpek eğitmeni veya hayvan davranış uzmanı bir veteriner hekim tarafından profesyonel destek almalısınız. Saldırganlık çok ciddi bir sorun olduğundan, kendi başınıza düzeltmeye çalışmamalısınız. Bir profesyonel, köpeğinizin saldırganlığına neyin neden olduğunu anlamanıza ve onu yönetmek için bir plan oluşturmanıza yardımcı olabilir.

 Çoğu durumda, köpeğinize yeni davranışlar öğretmek için olumlu pekiştirme yöntemi kullanacaksınız. Örneğin, köpeğiniz yabancılara karşı biraz saldırgansa, köpeğinizin tanımadığı birinden uzakta durarak başlayın. Köpeğinizin hırlamaya veya şaklamaya başlamaması için yeterince uzakta olmalısınız. Ardından, köpeğinizle yabancı arasındaki mesafeyi kademeli olarak azaltarak, olumlu pekiştirme kullanmaya devam ederken, birçok ödül ve övgü ile ödüllendirin. Bu yöntemle beklenen, köpeğiniz yabancıların eşit muamele gördüğünü öğrenmeye başlaması ve saldırganlığında bir azalması olacaktır. Bu aynı prosedür, köpeğinizi çeşitli diğer durumlara alıştırmak için işe yarayabilir.

Unutmayın, saldırganlık bir davranıştır ve saldırganlığı nasıl ele aldığınız, onu az çok kişiliklerine yerleştirebilir.

Çoğu köpek, yalnızca kendilerini tehdit altında hissettiklerinde, acı içinde olduklarında veya baskınlık göstermeye çalıştıklarında saldırgan davranışlar sergilerler. Saldırgan bir köpek havlayabilir, hırlayabilir, hamle yapabilir, dişlerini gösterebilir ve hatta ısırabilir. Bu davranışlar yabancılara, diğer köpeklere ve hayvanlara ve hatta aile üyelerine karşı gösterilebilir. Köpek saldırganlığı kontrolden çıkıp köpekler veya insanlar için yaralanmalara yol açabileceğinden, köpeğinizin saldırganlığını bırakmasına yardımcı olabilmeniz için nedenini belirlemek çok önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Saldırganlığın tedavisi diye bir şey olmadığını akılda tutmak önemlidir . Agresif davranışlar, bir veteriner davranış uzmanı ile uygun tedavi yoluyla yönetilir ve azaltılır. Saldırganlığın bir itaat sorunu değil, davranışsal bir sorun olduğunu anlamak da önemlidir.

Diğer evcil hayvanlara karşı saldırganlık, aileye yeni bir evcil hayvan tanıtıldığında, daha genç bir köpek olgunlaştıkça veya daha yaşlı bir köpek daha zayıf veya daha az iddialı hale geldiğinde ortaya çıkabilir. Tanıdık olmayan insanlara ve hayvanlara karşı artan saldırganlık, köpeğinizin yaşlandıkça artan kaygı ve duyarlılığından kaynaklanabilir.

Korku, köpeklerin diğer köpeklere karşı saldırgan davranmasının en yaygın nedenidir . Korku temelli davranış, genellikle uygun sosyalleşme eksikliği, diğer köpeklerle geçmişteki olumsuz deneyimler veya önceki sahiplerin elindeki istismar yoluyla ortaya çıkar.

 

Aniden agresifleşen köpeğinizde, ağrı ve strese neden olan bir yaralanma veya hastalık geçirmiş olabilir . Bazı olası ağrı nedenleri arasında artrit, kemik kırıkları, iç yaralanmalar, çeşitli tümörler ve yırtılmalar bulunur. Diğer hastalıklar köpeğinizin beynini etkileyerek görünüşte mantıksız saldırganlığa yol açabilir

 

 

  1. Baskın davranışlardan vazgeçin.
  2. Kaynak koruma belirtilerine dikkat edin.
  3. Sosyalleşmeye dikkat edin – hem diğer evcil hayvanlarla hem de yabancılarla.
  4. Olumlu pekiştirme eğitimi kullanın.

Yavaşlayın- Koşarken saldırgan bir köpek ile karşılaştıysanız, adımlarınızı yavaşlatın. Köpeğin yönünden ters yöne doğru yavaşça yürüyerek göz ucuyla da onu kontrol edin. Kollarınızı iki yanda vücudunuza birleşik tutarak dik şekilde durmanız köpeğin size ilgisini kaybettirecektir.

Köpekler nelerden korkar?” sorusuna en sık verilen yanıtlardan biri gök gürültüsü olacaktır. Köpeklerin gök gürültüsünden ne kadar korktuğu köpekten köpeğe değişebilir. Bazılarında hafif bir korku vardır ve sesi duydukları anda beden dilleri ile bu korkuyu yansıtırlar.

Köpekler; sadık oldukları kadar sahiplenme içgüdüsü de oldukça gelişmiş olan hayvanlardır. Sahip oldukları ve sadece kendilerine ait olduğunu düşündükleri bir kişi veya bir eşyayı kaybetmeye dayanamazlar. Benimsedikleri olguyu ondan ayırmak isteyenlere karşı sergileyeceği tepkilerden en önemlisi hırlamadır.

Köpeğiniz sizinle birçok şey için iletişim kurmak isteyebilir; duygularını ifade etmek, sizi uyarmak, bir tehlike içinde olduğunu belli etmek ya da herhangi bir ihtiyacını anlatmak. Tüm bunların dışında, oyun oynarken heyecanlanmak bile onun havlamasını tetikleyebilir.
Isırma eğilimi gösterdiği anda köpeğinizin dikkatini başka bir şeye yönlendirmelisiniz. Bu aşamada yapmanız gereken köpeğinizin ısırma ihtiyacını gidereceği çiğneme ödülü vererek ihtiyacına cevap vermektir. Köpeğiniz gün içerisinde enerjisini atabilmek için oyun oynamak ister.

Aniden agresifleşen köpeğiniz , büyük rahatsızlık ve strese neden olan bir yaralanma veya hastalık geçirmiş olabilir . Bazı olası ağrı nedenleri arasında artrit, kemik kırıkları, iç yaralanmalar, çeşitli tümörler ve yırtılmalar bulunur. Diğer hastalıklar köpeğinizin beynini etkileyerek görünüşte mantıksız saldırganlığa yol açabilir.

Köpekler, cinsel ve sosyal olgunluklarından dolayı normalde 6-24 aylıkken insanlara saldırganlık göstermeye başlarlar.

Ne yaparsan yapsın, sadece dur. Köpeğinizin hırlama eşiği ısırma eşiğine yakınsa, yani hırlaması ile ısırması arasında fazla zaman yoksa, güvende olun. yaptığınız şeyi bırakın ama olduğunuz yerde kalın .

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.