Köpeğiniz Kıskançsa Ne Yapmalısınız?

27 Mart 2023
890
Köpeğiniz Kıskançsa Ne Yapmalısınız?

Kıskançlık, köpekler arasında yaygın bir özelliktir ve evinizde ciddi sorunlara neden olabilir. Yıkıcı davranışlara ve saldırganlığa yol açabilir. Bu nedenle, bu davranışı fark ettiğiniz anda düzeltmeniz önemlidir. Peki, köpeğiniz kıskançsa ne yapmalısınız? Neyse ki haberler iyi. Çünkü kıskançlık davranışını ortadan kaldırmanın birçok yolu var.

Köpek ve İnsan İletişimi

Patili dostlar ile aramızda büyük bir bağ olduğu doğrudur. Onlar bize bizler de onlara muhtacız. Yeri geldiğinde bir polis köpeği olarak hayatımızı kurtarmaya çalışırken mutsuz bir anımızda sevimlilikleri ile günümüzü aydınlatabilirler. Ancak bazı durumlarda köpek sahibi olmanın ya da köpeklerle iletişim kurmanın güçlükleri ile karşılaşabiliriz. Bunlardan biri de köpeklerde kıskançlıktır. Köpeklerde en sık görülen kıskançlık belirtileri arasında;

Köpekler, seslendirme ve vücut kokularından görsel ve dokunsal sinyallere kadar çeşitli şekillerde iletişim kurmalarına izin veren karmaşık bir iletişim sistemi geliştirmiştir. Ayrıca insan yüz ifadeleri ve jestleri gibi diğer türlerin sinyallerini de yorumlayabilirler.

Köpeklerin insan hareketlerini ve komutlarını anlama yeteneği, insanlarla etkileşimde başarılı olmaları için kilit bir beceridir. İnsan duygusal yüz ifadelerini işlevsel bir şekilde deşifre edebilirler; yani baktıkları yüzün mutlu mu yoksa üzgün mü olduğunu anlarlar ve buna göre davranışlarını değiştirirler. Örneğin, hoş buldukları bir nesneye yaklaşırlar, ancak insan tehdit edici bir yüz ifadesi (korku, tiksinti) gösterdiğinde ondan kaçınırlar.

Zaman geçtikçe her köpek aile üyeleri ile arasında bağ kurar. Ancak özellikle bir kişiye karşı sahiplenici tavırlar geliştirebilirler. Bu bir eşya da olabilir. Köpeğinizin kıskançlık konusundaki sorunlu davranışlarını ortadan kaldırmak için onunla yakından ilgilenmeniz gerekecektir. İletişim konusunda becerileri gelişmemiş olanları da eğitmek çok önemlidir. Ne istediğinizi hangi davranış karşısında hoşnut olmadığınızı köpeğinize bildirmek için beden dili eğitimini köpeğinize verirken siz de köpek beden dili hakkında bilgi sahibi olmalısınız.  İletişim becerilerini geliştirmek için, köpeğin insanlarla etkileşim kurmak ve onları farklı durumlarda gözlemlemek için geniş fırsatlara sahip olması esastır. Bu özellikle yavru arkadaşlarıyla yakın çevrede yaşayan ve yuvadan veya evden ayrılmadan önce uzun süre aynı insanlara maruz kalan yavru köpekler için geçerlidir.

Sahiplenici Davranışlar

Bir köpek sahiplenici davranışlar sergilediğinde, bu, onların olduğuna inandığı bir şeyi koruma girişimidir. Bu, yemek kaplarını, oyuncakları, uyku alanlarını ve hatta sahiplerini içerebilir. Bazen davranış, yaklaştığınızda bir hırıltı kadar tehdit edici değildir ancak temkinli olmak önemlidir. Kim olursanız olun saldırgan bir davranışla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Sahiplenici bir köpekle yaşamak sinir bozucu ve stresli bir durum olabilir, ancak bu davranışları saldırganlığa dönüşmeden önce nasıl tanıyacağınızı öğrenmeniz önemlidir. İyi haber şu ki, köpeklerin çoğuna basit bir eğitimle bu davranışı kırmaları için yardım edilebilir.

  • İlk adım, davranışın sahiplenici, kıskanç veya koruyucu olup olmadığını belirlemek ve ardından köpeğinizin davranışlarını değiştirmesine yardımcı olacak bir eylem planına karar vermektir. Köpeğinizin sahiplenici olduğunu düşünüyorsanız, artık bir şeyleri koruma ihtiyacı hissetmemesi için yeniden eğitilmesi ve duyarsızlaştırılması gerekir.
  • Köpeğiniz kıskanıyorsa, diğer evcil hayvanlarla veya insanlarla artık ilgi için rekabet etme ihtiyacı hissetmemesi için yeniden eğitilmesi gerekir. Bu, olumlu pekiştirme ve itaat eğitimi yoluyla yapılabilir.
  • Bazı durumlarda, davranış, onlara bir “bırak” komutu öğreterek ve imrenilen nesneyi daha az önemli olan başka bir şeyle değiştirerek düzeltilebilir. Bu bir ödül ya da oyuncak olabilir, ancak korudukları eşyadan daha çok keyif alacakları bir şey olmalıdır.  Bu, köpeğinizin eşit derecede sevilen iki oyuncağa sahip olmasına izin vererek ve ardından ona “bırakmasını” söyleyerek yapılabilir. Bunu, düşürülmezlerse artık oyuncaklara yaklaşmayacağınızı öğrenene kadar birkaç gün veya hafta boyunca tekrar tekrar yapın.

Köpeklerdeki Kıskançlığı Kontrol Etme Yolları

Köpeğiniz Kıskançsa Ne Yapmalısınız

Köpeğiniz ister ailenizle yeni tanışsın, ister yıllardır sizinle birlikte olsun, değişiklikler söz konusu olduğunda kıskanmamak zor olabilir. Bir bebeği tanıtmak, yeni bir eve taşınmak veya programınızı değiştirmek, köpeklerde kıskançlık davranışlarını tetikleyebilir, ancak bunu durdurmak için yapabileceğiniz şeyler vardır.

Tetikleyicileri Gözlemleyin

Evcil hayvanınızın kıskançlık belirtileri gösterdiğini fark ederseniz, ilk adım davranışlarını neyin tetiklediğini belirlemeye çalışmaktır. Bu, gelecekte istenmeyen davranışları önlemenize yardımcı olacaktır. Kaynak eksikliği, sosyal çatışma, çevre değişikliği ve hatta aileye yeni bir üye eklenmesi, evcil hayvanlarda kıskançlığa neden olabilir. Bu davranışları durdurmanın en iyi yolu, evcil hayvanlarınıza kendi alanlarını sağlamak ve onlara eşit ilgi ve ikramlar vermektir. Ayrıca, evcil hayvanınızı harekete geçiren koşulların bir kaydını da tutabilirsiniz. Bu, sorunu daha iyi anlamanıza yardımcı olacak ve bilgileri veterinerinizle veya bir hayvan davranış uzmanıyla paylaşmanıza olanak sağlayacaktır.

Akılda tutulması gereken başka bir şey de, evcil hayvanınızın tıbbi bir durumdan dolayı kıskançlık yapıyor olabileceğidir. Örneğin, köpeğinizin veya kedinizin artrit gibi ağrılı bir tıbbi durumu varsa, rahatsızlıklarını ifade etmek için saldırganlık gösterebilirler. Köpeğiniz, başka bir kişinin yanındayken endişelenebilir ve sonuç olarak ona hırlayabilir. Evcil hayvanınızda bu semptomları fark ederseniz, kapsamlı bir muayene ve teşhis için hemen veterinere gitmeniz önemlidir.

Eşit İlgi Gösterin

Köpekler sürü hayvanlarıdır ve birden fazla köpeğin olduğu evlerde kıskançlık en yaygın çatışma nedenlerinden biridir. Bu tür davranışların olasılığını azaltmanın anahtarı, tüm köpeklerinize eşit ilgi ve adil bir eğitim payı vermektir. Bu sorunu önlemenin ilk adımı, tüm köpeklerinizin yeterli ilgiyi ve ödül ve oyuncaklardan adil bir pay almasını sağlamaktır. Bu, özellikle evde yeni bir köpeğiniz olduğunda önemlidir.

Evcil hayvanlarınızın yanı sıra yeni partner ya da bebek ile tanışma durumlarında köpeğinizi bolca meşgul edecek oyuncak ve kemikler kullanabilirsiniz. Tanışma esnasında köpeğinizi uzakta tutmalı ve asla bebeğiniz ya da yabancı biri ile yalnız bırakmamalısınız.

Dikkatini Dağıtın

Kıskançlık nedenini çözdükten sonra köpeğinizin bir şeyi kıskanacağını anladığınız anda dikkatini farklı bir yöne çekebilirsiniz. Bu geçici bir çözüm olarak görünebilir. Ancak ona ilgi gösterdiğiniz için mutlu olacaktır. Dikkat dağıtma için oyun yeterlidir.

Ceza Yok Ödül Var

Köpeğinizin kıskançlıktan kurtulmasına yardımcı olmak için, iyi davranışlar ödüllendirmeye odaklanmalısınız. Bu, ikramlar sunmak veya iyi davrandıklarında köpeğinizin karnını ovmak kadar basit olabilir. Ayrıca kötü alışkanlıkları da göz ardı etmemelisiniz. Örneğin, köpeğiniz onu dışarıda gezdirdiğinizde sizi çekiştiriyor ve başka bir canlıyı kıskanıyorsa, bu, daha en başından atılması gereken kötü bir alışkanlıktır. Köpeğiniz kibarca yürümeye başladığında ve size geri döndüğünde, onu ödüllendirin. Bu, yürümenin kötü bir şey olmadığını ve size yakın olmanın sorun olmadığını öğrenmesine yardımcı olacaktır.

Eğitim Verin

Kıskançlığı önlemenin bir başka yolu da köpeklerinizle planlanmış eğitim seansları yapmaktır. Bu seanslar kısa olmalı ve köpeğiniz için sıkıcı veya sinir bozucu hale gelmelerini önlemek için gün boyunca yayılmalıdır. Bu seanslar sırasında, köpeğinize ödül verin ve istenen davranışları sergilediği için övün. Bu, köpeğinizi eğitmenin harika bir yoludur ve aynı zamanda onu eğitime devam etmesi için daha fazla motive edecektir.

  • Başarılı eğitimin anahtarı, seansları hem siz hem de köpeğiniz için eğlenceli ve ilgi çekici hale getirmektir.
  • Oturumları kısa tutun ve her oturumda tek bir komut veya davranış üzerinde çalışmaya çalışın. Bu, köpeğinizin odaklanmasına yardımcı olacak ve yeni komutları hızlı bir şekilde öğrenmesini sağlayacaktır.
  • Antrenmanı daha eğlenceli hale getirmek için seanslara oyunlar ekleyin. Bu sadece köpeğinize yeni davranışlar öğretmekle kalmayacaktır. Aynı zamanda onlardan daha fazla zevk almasına da yardımcı olacaktır.Bu, köpeğinizle bir ilişki kurmanıza yardımcı olacak ve ikinize de bağ kurma ve rahatlama için daha fazla fırsat verecektir. Ayrıca köpeğinizin sizinle ve ailenizle vakit geçirmeye alışmasına yardımcı olacaktır.

Kötü Davranışları Görmezden Gelin

Köpeğiniz kıskanıyorsa, bu davranışları görmezden gelmeniz ve bunun yerine yavru köpeğinizin iyi alışkanlıklarına odaklanmanız önemlidir. Bu onlara hak ettiklerini aldıklarını hissettirecek ve bu kötü alışkanlıkları sergilemeleri onlar için o kadar ödüllendirici olmayacaktır.

Ona Ait Özel Bir Alan Verin

Minder, kaplar, oyuncaklar ve köpeğinize canı sıkıldığında ya da herhangi bir şeyden rahatsız olduğunda kendini güvende hissedeceği bir alan verin. Bunun için bahçe varsa kulübe yoksa bir yatak yeterli. Köpeğinizin bir kişiliği olduğunu unutmamak da önemlidir. Bu nedenle, ev hayatınızdaki en önemli kararlarda onların katkılarını alarak aileyi birbirine bağlı tuttuğunuzdan emin olun. Herkesin söz sahibi olabileceği bir ortam yaratmak, evcil hayvanınızla ilişkinizi geliştirmek için uzun bir yol kat edebilir. Bu da kıskançlığın yok olmasına katkıda bulunacaktır.

Kaynaşmalarını Sağlayın

Ortamda bulunan diğer canlılar ile köpeğinizin kaynaşması için planlama yapmalısınız. Kaynaşmalarını sağlarken onları yalnız bırakmamalısınız.  Köpeğinizi iyi davranışları için ödüllendirmeye çalışmalısınız. Bu, onlara ikramlar vermeyi, onlarla oynamayı veya yürüyüşe çıkmayı içerebilir. Bu eylemler, köpeğinize onlara değer verdiğinizi ve onları güvende tutmak istediğinizi gösterecektir.

Tüm aile üyelerini köpek etkinliklerine dahil edin

Tüm aile üyelerini yemek, yürüyüş, eğitim, su ve oyun zamanı dahil olmak üzere köpek aktivitelerine dahil etmek önemlidir. Bu, tüm aile üyelerinin köpeğinizle bağ kurmasına ve birlikte olumlu deneyimler yaşamasına yardımcı olarak kıskançlığı önler. Bazen köpekler, ailede bir kişiye (tipik olarak onları besleyen ve gezdiren kişiye) adeta yapışır. Bu, ikisi arasında gerginliğe yol açabilir ve saldırgan davranışlarla sonuçlanabilir.

Köpeğiniz etrafta başka biri varken kıskanıyorsa, o kişi evdeyken saklandığı odaya erişimi kesmek iyi bir fikir olabilir. Bu şekilde, o alanda o kadar rahat hissetmeyecektir. Ayrıca tüm aile ile birlikte olmasının kendisi için güvenli olduğunu öğrenecektir. Bu biraz zaman alabilen bir süreçtir, ancak tutarlılık ve sabırla köpeğinizin paylaşmayı öğrenmesine yardımcı olabilir. Köpeğiniz paylaşmayı öğrendiğinde, çok daha mutlu olacak ve kıskanma olasılığı daha düşük olacaktır. Ardından, yeni evlerinde onları mutlu edecek yeni beceriler öğrenmelerine yardımcı olmaya odaklanabilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

İlk olarak, köpeğinizin bebeğe uyum sağlaması ve alışması için zamana sahip olması önemlidir. Bu, özellikle daha önce hiç bir bebeğin yanında bulunmamışlarsa geçerlidir.

İkincisi, köpeğinizin yeni aile üyesi tarafından dahil edildiğini ve saygı duyulduğunu hissetmesini sağlamak için birçok adım atabilirsiniz. Örneğin bebeğin kıyafetlerini ve oyuncaklarını koklayarak kokularına alışmalarını sağlayın.

Üçüncüsü, köpeğinizin, hala tüm dikkatinizi çekiyormuş gibi hissetmelerini sağlayacak rutinlere ve programlara sahip olduğundan emin olun. Bu, kıskançlık duygularını azaltmaya ve onları mutlu ve memnun tutmaya yardımcı olacaktır.

Köpekler, anne olduklarında yavrularını sahiplerinden de kıskanırlar. Bu nedenle özellikle ilk zamanlar anne ile yavruları rahat bırakmak gerekir. Mamaları düzenli olarak verilmeli ve dinlenmeleri için özgür bırakılmalılar. Ancak köpek kendi yavrusunu sahibinden kıskanıyorsa, bu duruma dikkat edilmelidir.

Köpeklerde kıskançlığı kontrol etmek için öncelikle altta yatan nedene ulaşılmalıdır. Neyi ve neden kıskandığını öğrendikten sonra harekete geçilmelidir. Yeni aile üyesi ya da çevresel değişiklik gibi faktörlere bağlı olarak yapılması gerekenler farklı olabilir. Örneğin; iki köpek birbirini kıskanabilir. Bu durumda eşitlik hissettirilmelidir. Köpekler alışana dek ayrı ortamlarda bulunmalıdır. Kaynaşma için park gezilerinin beraber yapılması denenmelidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.