Yavru Köpekleri Mutlu Etmenin Yolları

15 Kasım 2022
577
Yavru Köpekleri Mutlu Etmenin Yolları

Eve bir köpek yavrusu getirmek tüm aile için harika bir deneyimdir. Yavru köpeklerin kendilerine özgü ihtiyaçları vardır ve bunların karşılandığından emin olmak, yavru köpeğiniz için mutlu ve sağlıklı bir gelecek sağlayabilir. İşte mutlu bir köpek yavrusu yetiştirmenize yardımcı olacak bazı ipuçları. Yavru köpekleri mutlu etmenin yolları oldukça fazla. Sevgi ve ilgi ile mutluluk artacaktır. Sağlıklı bir köpek yavrusu ekstra zaman ve çabaya değer, bu yüzden bu ipuçlarını aklınızda bulundurun.

Köpeklerde mutluluk belirtileri

Köpeğinizi mutlu etmek için öncelikle mutlu köpeklerin beden dili hakkında bilgi sahibi olmalısınız.  Köpeğinizin mutlu olup olmadığını anlamanın en iyi yollarından biri onun vücut dilini gözlemlemektir. İşte mutlu köpek belirtileri;

Sarkık kulaklar: Köpeklerin kulakları sarkık ise hâlinden memnun ve mutlu demektir.

Hareketli vücut ve kuyruk : Köpekler, yavru ya da yetişkin olsa da vücutları daima hareketlidir. Bu hem sağlığın hem de mutluluğun ifadesidir. Size doğru duran ve merakla kıpırdamayan izleyen bir çift göz merak ve uyarı anlamına gelirken sallanan kuyruk ve tüyler mutluluğu belirtir.

Mutlu yüz ifadesi: Adeta gülümseyen bir yüz elbette mutluluğun sinyalini verir. Yanınıza sırt üstü yatıp karnını gösteriyorsa “Çok mutluyum ancak beni seversen daha mutlu olacağım” anlamına gelir.

Dil dışarıda ve açık ağız: Köpekler rahat ve mutlu hissettiklerinde dillerini dışarı çıkarır ve sizden komut beklerler. Bazen de bir yürüyüş için davet olabilir.  Açık, rahat bir ağız, mutlu bir köpeğin başka bir anlatı işaretidir. Bir köpek gerginse, kıvrılarak küçük bir top haline gelmeye veya donmaya çalışır. Rahat bir köpeğin ağzı açık ve dili rahat olacaktır.

Mutluluk dansı: Köpekler de dans eder! Zıplayan patiler genellikle düz gitmez  ve yana doğru ilerler.

Yumuşak bakış: Sık sık göz kırpan açık ve gevşek gözler mutlu bir köpeğe aittir.

Mutluluk havlaması: Mutluluktan ne yapacağını bilmeyen patili dost yüksek sesli havlamalar yapabilir.

Ön pati üzerine eğilme: Ön patiler üzerine eğilip sıçrayacakmış gibi duran bir köpek sizinle oynamak istiyordur. Vücudun ön kısmı aşağıda arka kısmı ise yukarıdadır.

İştah: İştahı açık olan köpek elbette mutludur. Yemeğini her zaman aynı iştahla yer.

İyi davranışlar: Mutlu köpekler genellikle yaramazlık dediğimiz davranışlarda bulunmaz. Bu durum elbette yavru köpeklerde görülebilir. Ancak keşif zamanları eğitim sayesinde daha kolay geçebilir. Köpeğinize ne kadar çok zaman ve ilgi verirseniz iyi davranışlar artacaktır.

Uyku: Köpekler yetişkinlik döneminde 16 saat kadar uyur ve yavru köpeklerde süreç daha da uzar. Köpeğiniz yeteri kadar uyumuyorsa stres altında olabilir.

Sosyal: Yavru köpeğinizin sosyalleşmesi için onu parklara götürdüğünüzde diğer köpeklere karşı saldırgan davranışlar sergilemiyorsa mutlu demektir.

Köpeğinizi Nasıl Mutlu Edebilirsiniz?

Yavru köpekler hareketli ve neşeli canlılardır. Yavru köpeğiniz için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri onu mutlu etmektir. Bu, siz ve köpeğiniz arasındaki bağı geliştirecektir. Ayrıca köpeğinizin her zaman mutlu olduğunu fark ederseniz, hayattan memnun olduğunu güvenle varsayabilirsiniz.

İyi davranışları övün

Övgü, evcil hayvanınız için onay ve sevgi göstermenin harika bir yoludur. Aynı zamanda iyi davranışları ödüllendirmenin iyi bir yoludur. Ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Bir köpek, övgünün çok fazla olduğunu veya gerçek olmadığını anlayabilir, bu nedenle övgüyü dikkatli kullanmak önemlidir.

Birlikte oynayın

Yavru köpekleri mutlu etmenin yolları arasında elbette ilk sırada oyun yer alır. Her köpek oyunu sevse de yavru köpekler için oyun hem eğitim, hem enerji atma hem de aradaki bağı güçlendirme gibi pek çok fayda kazanımı oyunlar ile oldukça kolaydır. Köpeğinize burnunu kullanarak gizli oyuncakları aramayı öğretebilirsiniz. Bu egzersiz köpeğinizin hem zihnine hem de vücuduna fayda sağlayacaktır. Köpeklerin oldukça gelişmiş bir koku alma duyusu vardır ve bizlerden çok daha hassastır. Bu nedenle köpeğinizin bu harika duyuyu kullanması için teşvikler sağlamak önemlidir. Bunun için ona bir oyuncak verebilir ve bulduğunda ödüllendirebilirsiniz.

Köpeğinizle oynayabileceğiniz oyunlardan biri de hazine avıdır. Oynamak için büyük bir kutuya, biraz buruşmuş kağıda ve birkaç ikrama ihtiyacınız olacak. İlk oyuncu köpeği arayacak ve sonra ona bir ödül verecek. Bir sonraki kişi köpeğin adını söyleyecek ve ödüllendirecektir.

Yavru köpeğinizle oyun oynamak;

  • Onunla bağ kurmanın ve ona egzersiz yapmanın harika bir yoludur.
  • Köpek oyunları, zihinsel uyarı sağlamanın yanı sıra, köpeğinizin konsantrasyonunu, dengesini ve el becerisini geliştirmeye de yardımcı olabilir.
  • Bu oyunlar köpeğinizin davranışsal sorunlarını bile azaltabilir. Bu oyunları bugün deneyin ve köpeğinizi mutlu edin!

Egzersiz değişikliği yapın

Günlük egzersiz rutininizi değiştirmek, yavru köpeğinizi mutlu ve sağlıklı tutmanın mükemmel bir yoludur. Köpekler egzersizi sever ve aynı rutinden sıkılabilirler. Köpeğinizi her gün gezdirmek önemli olsa da, yüzme, atlama ve dans etme gibi köpeğinizin keyif alacağı diğer aktiviteleri de dahil edebilirsiniz.

Köpekler günlük rutinden bıkabilir, bu yüzden değişiklik önemlidir. Köpeğinizi tempolu bir yürüyüşe veya kısa bir koşuya çıkararak mutluluğun devamını sağlayabilir ve küçük keşiflere başlayabilirsiniz. Köpeğinizi gezdirmeden önce veya sonra bir antrenman da dahil edebilirsiniz. Ev eşyalarından engeller oluşturarak köpeğinizin egzersiz rutinini daha ilginç hale getirebilirsiniz. Yavaş başlayın ve köpeğinizin başarabileceği bir seviyeden başlayarak zorluk seviyesini kademeli olarak artırın.

Köpeklerin egzersiz ihtiyaçları cinslerine ve yaşlarına göre değişir. Örneğin, çoban köpekleri, diğer ırklardan daha kuvvetli egzersize ihtiyaç duyar. Günde en az iki saat egzersiz yapmaları gerekir. Köpeğinizi egzersiz yapmadan önce hava durumunu kontrol etmek de önemlidir. Hava sıcaksa, antrenmanı daha soğuk bir zamana değiştirebilirsiniz.

Oyuncakları dönüşümlü kullanın

yavru köpekleri mutlu etmenin yolları

Tecrübeli köpek sahipleri çok iyi bilir ki her köpeğin en sevdiği oyuncağı vardır. Bu durum harika gibi görünebilir. Ancak oyuncağın yıkanması ya da zarar görmesi durumunda köpeğin psikolojisi bozulabilir. Bu nedenle yavru köpekleri mutlu etmenin yolları arasında oyuncakları dönüşümlü kullanmak da yer alır.

Düzenli olarak değişen köpek oyuncakları, bir oyuncağın ömrünü uzatmanın ve köpeğinizin ondan sıkılmasını önlemenin harika bir yoludur. Ayrıca köpeğinizin zihinsel olarak aktif kalmasını sağlar ve tek bir oyuncağa çok fazla bağlanmasını önler. Bu şekilde, bir oyuncağın değiştirilme zamanı geldiğinde köpeğiniz o kadar sıkıntılı olmaz.

Köpek oyuncakları pahalı olabilir ve onlardan en iyi şekilde yararlanmak istersiniz. Köpeğinize çeşitli seçenekler sunmak için oyuncakların bir kısmını saklayın ve zaman geçtikçe diğerleri ile değiştirin. Kaç oyuncağınız olduğuna bağlı olarak haftada bir veya iki kez değiştirebilirsiniz. Köpeğiniz ne kadar çeşitliliğe sahipse, onun için o kadar heyecan verici olacaktır. Bazı köpeklerin favori bir oyuncağı olsa da, can sıkıntısı ve hayal kırıklığını önlemek için oyuncakları sık sık dönüşümlü kullanmak önemlidir. Köpeğiniz için değerli olan bir oyuncağın yedeğini almayı unutmayın.

Onu görevlendirin

Köpeğinize bir iş vermek, onu meşgul ve mutlu etmenin harika bir yoludur.Köpeğiniz meşgul olduğunda, daha rahat, odaklanmış ve sağlıklıdır. Ona görev vermek, zihinsel uyarımını arttırmanın ve bağınızı kurmanızı sağlar.

Köpekler başlangıçta koyun gütmek, avlanmak, çiftlik hayvanlarını korumak ve kayıp eşyaları bulmak gibi belirli işleri yapmak için yetiştirilmişti. Köpeğinize bir görev vererek,  enerjisini oyuncakları sepete atmak veya sizi bir mesajla uyandırmak gibi faydalı görevlere yönlendirebilirsiniz.

Yuvasını Renklendirin

Köpeklerin yuvası elbette ailesiyle yaşadığı evlerdir. Bu nedenle evinizin bir kısmını köpeğiniz için eğlenceli hâle getirmeniz gerekir. Herkesin kendine ait odası ve odası konusunda söz hakkı olduğu gibi patili dostların da kendine ait alanları ve eşyaları olmalıdır. Bir minder ve birkaç oyuncak bile yeterli olacaktır. Eşyaların yanı sıra ortamı renklendirmenin kolay yolu etkinlik yapmaktır. Halat çekme ve güvenli oyunlar oynama izni ile günün büyük kısmını evde geçiren köpeklerin strese girmelerini önleyebilirsiniz.

Köpek atıştırmalıklarını keşfedin

Köpeğinizi mutlu etmek için atıştırmalık türlerini keşfetmeyi düşünün. Bu lezzetli ikramlar, eğitim yardımcıları, besin takviyeleri ve diş hijyeni dahil olmak üzere birçok amaca hizmet edebilir. Ayrıca yavrularınızı daha uzun süre meşgul edebilirler. Mükemmel kombinasyonu bulmak için farklı türde ikramlar ve malzemelerle denemeler yapmanız gerekebilir. İkramların köpeğiniz için güvenli ve sağlıklı olduğundan emin olmak için daima içerik listesini okuyun. Bunların yanı sıra en iyi köpek ödül atıştırmalıkları listemize de göz atabilirsiniz.

Bir köpek yavrusu eğitirken, onu arzu edilen bir davranış sergilediğini her gördüğünüzde ödüllendirmeyi unutmayın. Bu şekilde, yavru köpeğiniz ne aradığınızı ve bunun bir ziyafete değer olduğunu bilir. Bunu mümkün olan en kısa sürede, davranıştan birkaç saniye sonra yapmaya çalışın. Pek çok eğitmen, yavruların davranış ve ödül arasındaki bağlantıyı öğrenmelerine yardımcı olan hareketler kullanır.

Sosyalleşmesini sağlayın

Yavru köpekler için sosyalleşme çok önemlidir. Köpeğinizin yeteneklerinin ortaya çıkması, mutlu olması, eğitilmesi ve sağlıklı kalması gibi pek çok konuda etkilidir. Veteriner kontrollerinin daha kolay bir hâl almasını ve park ziyaretlerinin daha eğlenceli olmasını sağlar. Aile üyelerine ve yabancılara karşı köpeğinizin davranışlarını sosyalleşmesini sağlayarak eğitebilirsiniz. Köpekler içgüdüsel olarak iyi insanları tanıyabilir. Elbette kötü olanları da!

Eğitime erken başlayın

Yavru köpek sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenler arasında erken eğitimin önemi yer alır. Evinizin daha güvenli, temiz ve huzurlu olması için köpeğinizi erken eğitmeniz gerekir. Isırma gibi davranışların sona ermesi için kısa süreli eğitim yeterli. Eğitimin eğlenceli olması da size kalmış. Köpek atıştırmalıkları kullanmak, oyuncaklardan destek almak ve köpeğinizin sevdiği her şeyi deneyerek eğitimin kolay geçmesini sağlayabilirsiniz. Aranızdaki bağ güçlendikçe köpeğiniz size siz de köpeğinize pek çok mesaj iletmiş olacaksınız.

Sağlık kontrollerini ihmal etmeyin

yavru köpekleri mutlu etmenin yolları

Mutluluk sağlık ile doğrudan bağlantılıdır. Büyüme evresinde yavru köpekleri mutlu etmek için zararlı olan hiçbir şeye göz yummamalıyız. Köpekler için sağlıklı meyve ve sebzelerden destek almalı, en iyi mamayı bulmalı, daima suya ulaşmasını sağlamalıyız. Elbette yavru köpekleri mutlu etmenin yolları

Masaj ile mutluluklarını arttırın

Masaj, mutluluğun yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirir. Organlara uygun kan akışını sağlayan dolaşımı ve lenfatik akışı iyileştirir. Aynı zamanda köpeğin derisine ve tüylerine de yardımcı olur. Ayrıca iç organlardan metabolik atıkların atılmasına da yardımcı olur. Bu, köpeklerde hipertansiyon ve ödemi önlemeye yardımcı olur.

Yavru köpeğinize masaj yapmayı planlıyorsanız, doğru tekniği uyguladığınızdan emin olun. Nazik bir baskı uygulamalı ve tüm vücuda yavaşça geçmelisiniz. Kasları doğru yere masaj yapmaya çalışmalısınız. Yavru köpeğiniz masajdan rahatsız olduysa, ağrıyı gidermek için bacaklarını hafifçe gerin.

İlk olarak, masaja sessiz bir alanda başlayın. Yavru köpeğiniz gerginse, masaja baştan başlayarak yumuşak vuruşlarla başlayın. Kemikleri veya eklemleri sıkıştırmamaya dikkat edin. Yavru köpeği incitmemek önemlidir. Baştan başlamalı ve kuyruğa doğru ilerlemelisiniz. Omuz bölgesi ve kemiklerden kaçındığınızdan emin olun.

Doğru Köpek Mamasını Tercih Edin

Yavru köpeğinizi hangi mama ile besleyeceğiniz konusunda pek çok seçenek vardır. Ancak köpeğinizin bireysel ihtiyaçlarına uygun olanı bulmak önemlidir. Irklara özel olan ürünleri tercih etmeli ve köpeğinizin tıbbi durumunu daima göz önünde bulundurmalısınız. Köpekler için iyi bir mama, somon gibi yüksek kaliteli protein ve ayrıca omega-6 yağ asitleri ve probiyotikler gibi besinler içermelidir. Bu malzemeleri içeren köpek mamasını Petibom güvencesi ile kolayca seçebilir ve satın alabilirsiniz. En iyiler listelerimiz sizlere bu konuda rehberlik edecektir. Büyük ırk için en iyi büyük ırk köpek mamaları tercih edilmelidir. Bunların yanı sıra Royal Canin Golden Retriever yetişkin köpek maması gibi cinslere özel ürünler de göz önünde bulundurulmalıdır. Mutluluk ile beslenme doğrudan bağlantılıdır.

Sıkça sorulan sorular

Yavru köpekler oyun oynayarak, dengeli beslenerek, atıştırmalık kazanarak (ödül), sosyalleşerek ve en çok da sevildiğini hissederek mutlu olur. Köpekler insanların duygu ve düşüncelerini mimik ve jestlerine bakarak anlayabilir. Siz ne kadar mutlu olursanız vefalı dostunuz da bir o kadar keyifli olacaktır.

Yavru köpeğinizi mutlu etmek için sağlık kontrollerini asla ihmal etmemelisiniz. İdeal kiloyu korumasını sağlarken gelişmesine destek olmalısınız.

Bir köpek yavrusunu nasıl mutlu edeceğinize dair en temel ipuçlarından biri, onunla oynayarak çok zaman geçirmektir. Yavru köpeğinizle oynamak, mutluluk hormonlarını artırmanın mükemmel bir yoludur ve hatta depresyonu önlemeye yardımcı olabilir. Yavru köpeğinizin oyun seanslarına numaralar eklemek de kendine güveninin artmasına yardımcı olabilir. Oyun, yavru köpeğiniz için ödül sisteminin bir parçası bile olabilir.

Köpeğinizin mutsuz olduğundan endişe ediyorsanız, bu soruna neyin sebep olabileceğini düşünmek isteyebilirsiniz. Davranış değişiklikleri genellikle kendi başına çözülebilse de, daha ciddi durumları ekarte etmek için veterinerinizi ziyaret etmeniz gerekebilir. Köpeğinizin çok fazla volta attığını fark ederseniz, bu aynı zamanda bir depresyon veya can sıkıntısı belirtisi olabilir.

Bir köpeğin duygusal durumuna katkıda bulunan en önemli faktör, sahibi ile köpek arasındaki ilişkidir. Köpeğinizin hoşlandığı aktiviteler için zaman ayırın. Oyun zamanı, egzersiz ve sarılma seansları büyük bir fark yaratabilir.

Köpeklerde en yaygın mutluluk belirtilerinden biri kuyruk sallamadır. Kuyruk, bir köpeğin ruh hali için harika bir görsel ipucudur. Kuyruk son derece sofistike bir organdır ve çeşitli duyguları gösterebilir. Sert bir sallanan kuyruk aynı zamanda endişe, gerginlik veya saldırganlığın işareti olabilir. Mutlu bir köpek için ileri geri sallanan bir kuyruk daha uygundur.

Mutlu bir köpek, size yaslanmak, bir oyuncağı paylaşmak veya oyuncaklarla mutlu bir şekilde oynamak gibi başka belirtiler de gösterecektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.